Epäpuhtaan ihon hoitovinkit

Epäpuhtaan ihon hoitaminen

Epäpuhdas, akneen taipuvainen iho ei ole ihotyyppi vaan oire, josta voi kärsiä kuka tahansa missä tahansa elämänvaiheessa. Finnejä voi onneksi hoitaa kotikonstein: tärkeintä on huolehtia säännöllisestä puhdistuksesta. Apteekin valikoimasta löydät akneen taipuvaisen ihon hoitotuotteet ilman reseptiä. Tässä vinkit sopivien tuotteiden valintaan.

Mistä akneongelmat yleensä johtuvat?

Yleensä akneongelmat yhdistetään murrosiän hormonimuutoksiin, mutta ne voivat puhjeta myöhemminkin. Moni nainen saa näppylöitä vasta aikuisena lopetettuaan hormonaalisen ehkäisyn tai tultuaan raskaaksi. Finneistä voi tulla jatkuva kuukautisiin tai stressiin liittyvä vaiva, sillä hormonaaliset syyt lisäävät talineritystä.

Aina näppylävaiva ei liity hormoneihin tai edes tavallista runsaampaan talituotantoon. Finnejä saattaa ilmaantua suoliston tai aineenvaihdunnan toimintahäiriöiden yhteydessä tai silloin, jos iho on syystä tai toisesta tukkeutunut. Tukkeutumiseen voi johtaa esimerkiksi paksun meikin käyttö ja sen huoleton putsailu tai ihon liian vähäinen, liiallinen tai vääränlainen hoito. Myös kasvomaskin käyttö saattaa lisätä ihon epäpuhtauksia etenkin maskin alle jäävillä ihoalueilla.

Miksi finnejä ei saa puristella?

Finni syntyy, kun ihohuokosen taliin kerääntynyt lika muodostaa mustapään, mustapää tulehtuu, ja tulehdus saa aikaan aran valkopäisen märkänäppylän. Mustapäitä ja finnejä ei saa puristella, sillä bakteerit pääsevät rikkonaiseen ihoon helposti, näppylät tulehtuvat ja tulehdus voi levitä muihin talirauhasiin.

Miten akneen taipuvaista ihoa hoidetaan kotikonstein?

Tärkeintä finnien torjunnassa on säännöllinen hoito ja erityisesti puhtaudesta huolehtiminen. Ihon puhdistus aamuin ja illoin sekä viikoittainen kuorinta hillitsevät tulehdusta, ihon tukkeutumista ja finnien leviämistä. Myös kaiken ihoa koskettavan käsistä takinkauluksiin ja tyynyliinoihin on oltava putipuhtaita.

Puhtautta seuraa ihon toimintaa tasapainottava ja näppylöitä hillitsevä hoito. Apteekin valikoimassa on finnipulmaa hoitavia tuotteita joka ihotyypille, iälle ja budjetille.

Mistä löydän sopivat tuotteet finnien kotihoitoon?

Yliopiston Apteekista löydät laajan valikoiman erilaisia ongelmaihon hoitoon tarkoitettuja tuotteita ilman reseptiä. Kysy rohkeasti apua apteekin henkilökunnalta ja kerro hoitotottumuksistasi rehellisesti. Näin finneille voi löytyä helposti ratkaistavissa oleva syy ja saat hyvät hoitovinkit sekä sopivat tuotesuositukset.

Akneen taipuvaisen ihon hoitoon voi saada hyvän tuen myös ravintolisistä. Muun muassa sinkin ja magnesiumin riittävästä saannista kannattaa pitää huolta. Kysy lisäneuvoja apteekin ihonhoidon asiantuntijoita. Myös verkkoapteekki asiantuntijoineen auttaa sinua chat-palvelussa osoitteessa ya.fi.

Millaiset hoitotuotteet ja hoitorutiinin akneen taipuvainen iho tarvitsee?

1) Puhdistustuotteet:

Kokoa yhteensopiva putsari ja kasvovesi.

Valitse puhdistukseen mieto ja hellävarainen tuote, joka sopii ihotyypillesi. Täydennä puhdistustuote tasapainottavalla kasvovedellä, jota voit käyttää aamuisin yksinään. Vältä öljyisiä ja voimakkaan saippuaisia aineita.

2) Kuorinta-aine:

Muista käyttää kerran viikossa.

Kuori iho kasvokuorinnalla vähintään kerran viikossa. Niin iho pysyy kirkkaana ja raikkaana eikä tukkiudu. Vältä hankaamista ja suosi kirkastavia, puhdistavia ja rakeettomia tuotteita.

3) Kosteuttajat:

Tasapainota ihon toimintaa kosteusvoiteella ja huomioi ihon ikä ja tyyppi.

Akneen taipuvaiselle iholle sopii kevyt, esimerkiksi geelimäinen, kosteutustuote. Suosi tasapainottavia, hoitavia, kosteuttavia ja suojaavia ainesosia. Muista myös UV-suoja. Vältä öljyisiä ja liian paksuja voiteita.

Jos ihosi on kuiva tai tarvitset ikään sopivaa ravitsevuutta, voit käyttää geeliä runsaampaa voidetta, kunhan se ei aktivoi ihoa liikaa.

4) Seerumi:

Lisää tehohoitoa kosteusvoiteen alle.

Seerumista saa tehoa finnien hoitoon tai ihon muihin hoitotarpeisiin. Esimerkiksi C-vitamiiniseerumit tehostavat ihon uusiutumista, supistavat huokosia, hillitsevät talineritystä, kirkastavat ja vaalentavat arpia.

Kosteusseerumi on hyvä ja kevyt vaihtoehto niille, joiden iho on kuiva joko luonnostaan tai kuivahtanut finnihoidon seurauksena. Anti-age-seerumit sopivat ikääntyvälle iholle.

5) Täsmähoito:

Käytä heti, kun finni ilmoittaa itsestään.

Täsmähoitoaineella voit saada finnin häipymään ennen kuin se ehtii kunnolla näkyville. Paikallisesti käytettäviä tuotteita löytyy joka lähtöön. Puikot, liuokset, kynät ja täsmägeelit kuivattavat finnejä, kuorivat, kosteuttavat, hillitsevät tulehdusta, rauhoittavat ja toisinaan myös peittävät punaisuutta.

Vaikuttavina aineina täsmähoidoissa käytetään muun muassa salisyylihappoa, hyaluronihappoa, maitohappobakteereita ja sinkkioksidia.

6) Naamio:

Hemmottele ihoa säännöllisesti naamioilla.

Puhdistavat naamiot kirkastavat imemällä iholta ylimääräistä talia ja epäpuhtauksia. Jos iho on pintakuiva, kuiva tai helposti ärtyvä, puhdistavan naamion jälkeen on hyvä käyttää rauhoittavaa kosteusnaamiota. Viikoittainen, kuorinnan jälkeinen naamiorutiini pitää ihon pehmoisena ja raikkaana.

7) Aknearvet pois:

Vaalenna ja tasoita arpia C-vitamiinilla.

Näppylöiden parannuttua ihoon voi jäädä vaaleita arpia, kuoppia tai tummanpunaisia pigmenttijälkiä. Huolellisen kosteutuksen lisäksi arpia voi hoitaa esimerkiksi kirkastavalla ja vaalentavalla C-vitamiinilla. Maksaläiskien vaalentajat sopivat näppylöistä johtuvien pigmenttijälkien häivyttämiseen. Kovia arpia voi pehmentää esimerkiksi käyttämällä paikallisesti C-vitamiiniseerumeita tai -öljyjä.

Aloita arpien hoitaminen vasta sen jälkeen, kun varsinainen finnipulma on hoidettu.

8) Meikkipohja ja meikit:

Valitse hengittäviä tuotteita.

Valitse hengittävä mineraalimeikkivoide tai hoitava meikkivoide paksun sijaan. Pidä siveltimet, sienet ja vipat puhtaina, niin et levitä tulehdusta ihollesi uudelleen ja uudelleen.

Meikin alla voit käyttää mattapinnan antavaa primeria tai hoitovoidetta, joka hillitsee kiiltoa, helpottaa meikkaamista ja tekee meikistä kestävän. Vältä yletöntä puuterointia, ettei iho tukkeudu.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Irene Eteläinen.