Finnejä? Näin hoidat akneen taipuvaista ihoa

iho-ongelman peittely

Finnit eivät kiusaa vain teini-ikäisiä, vaan iho saattaa kukkia myös aikuisena. Hyvällä hoidolla ja oikeilla tuotteilla hillitset finnipulmaa tehokkaasti. Tässä kaikki, mitä sinun täytyy tietää akneen taipuvan ihon hoidosta.

Akneen taipuvainen iho – mitä se tarkoittaa?

Ei pidä luulla, että vain rasvainen iho voi kärsiä näppylöistä. Finnipulma voi puhjeta myös muun tyyppisille ihoille.

Finni syntyy, kun tulehtuneeseen talirauhaseen muodostuu valkopäinen märkänäppylä. Yksittäinen finni monistuu rykelmäksi, jos tulehdus leviää huokosesta toiseen. Kun näppylät vaivaavat uudelleen ja uudelleen, mutta iho ei ole jatkuvasti laajalti tulehtunut eikä kipeä, puhutaan akneen taipuvaisesta ihosta.

Jos akneoireet pysyvät lievinä ja hallinnassa kotihoidolla, voidaan puhua akneen taipuvaisesta ihosta. Jos oireet eivät kotihoidosta huolimatta helpota eikä tulehdus rauhoitu, akne vaatii lääkärin hoitoa.

Finniongelma liitetään usein hormoneihin eikä suotta: hormonaaliset syyt lisäävät talin eritystä ja ihon olosuhteet muuttuvat finneille otollisiksi.

Monen iho villiintyy murrosiän hormonimuutosten aikaan, ja nuoren ihonhoito onkin hyvä aloittaa heti ensimmäisten epäpuhtauksien ilmestyessä.

Joidenkin aknetaipumus nousee esiin vasta hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Iho voi kukkia myös raskauden aikana tai aina ennen kuukautisia.

Rasvaisuuteen tai akneen taipuvaisella iholla epäpuhtaudet lisääntyvät kasvomaskin kanssa helposti, ja ilmiötä kutsutaan kansankielellä maskneksi. Siihen ja muihin maskien aiheuttamiin iho-ongelmiin on onneksi olemassa hyviä hoitotuotteita.

Epäpuhtaudet ja tulehtuneet näppylät voivat liittyä stressiin tai ruokavalioon ja suoliston sekä aineenvaihdunnan toimintahäiriöihin missä iässä tahansa. Ihonhoitorutiinien, erityisesti puhdistuksen laiminlyöminen voi olla syy näppylöiden takana, sillä tukkeutuneet talirauhastiehyet ovat tulehdusalttiita. Joskus myös ihon ylihoitaminen saa ihon käymään ylikierroksilla ja aiheuttaa finnejä.

 1. LA ROCHE-POSAY EFFACLAR PURIFYING FOAMING GEL 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY EFFACLAR PURIFYING FOAMING GEL 200 ML
  Tarjoushinta 11,32 € Normaalihinta 14,90 €
 2. LIERAC SEBOLOGIE STOP SPOTS CONCENTRATE 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LIERAC SEBOLOGIE STOP SPOTS CONCENTRATE 15 ML
  Tarjoushinta 15,50 € Normaalihinta 20,40 €
 3. BIODERMA SEBIUM GEL MOUSSANT PUHDISTUSGEELI 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIODERMA SEBIUM GEL MOUSSANT PUHDISTUSGEELI 200 ML
  Tarjoushinta 14,06 € Normaalihinta 18,50 €
 4. ATOPIK BALANCE AKNE PAIKALLISHOITO HERKÄLLE IHOLLE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK BALANCE AKNE PAIKALLISHOITO HERKÄLLE IHOLLE 10 ML
  Tarjoushinta 12,08 € Normaalihinta 15,90 €

Miten hoidan akneen taipuvaista ihoa?

 • Ota jokaista tuotetta valitessasi huomioon sekä ihotyyppisi että finnipulma.
 • Suosi hoitotuotteita, joita kuvaillaan sanoilla tasapainottava, rauhoittava, raikastava ja puhdistava.
 • Puhdista iho akneen taipuvaiselle iholle sopivilla puhdistustuotteilla joka aamu ja ilta.
 • Muista myös kosteuttaa ihoa. Vältä kuitenkin tuhteja, rasvaisia voiteita.
 • Käytä kuorinta-ainetta viikoittain ja puhdistavaa naamiota vaikka yhtä usein. Suosi hellävaraisia tuotteita.
 • Talineritystä tasapainottavat hoitovoiteet, -emulsiot tai -geelit sekä seerumit ja muut hoitotuotteet nopeuttavat näppylöiden paranemista ja ehkäisevät uusien puhkeamista.
 • Paikallisesti käytettävät täsmähoitoaineet hoitavat näppylöitä. Niiden vaikuttaja-aineet kuorivat, kuivattavat ja rauhoittavat sekä hillitsevät tulehdusta. Tuotesuosituksia kannattaa kysyä Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.
 • Muista aurinkosuoja, sillä aurinko voi pahentaa näppylätilannetta. Käytä kasvolle tarkoitettuja, kevyitä, rasvaiselle iholle suunnattuja suojatuotteita. Puhdista aurinkovoiteet iholta huolellisesti puhdistusaineella, niin ne eivät tuki huokosia.
 • Käytä anti-age-tuotteita harkiten, sillä ne saattavat aktivoida ihoasi liikaa. Ikääntyvän ja akneen taipuvaisen ihon hoitotuotteita valitessa on syytä pyytää neuvoa Yliopiston Apteekin henkilökunnalta. Sopivat vaihtoehdot kyllä löytyvät, kunhan ihon yksilölliset tarpeet ovat tiedossa.
 • Vaihda kaulaliina, tyynyliina ja muut ihon kanssa kosketuksissa olevat tekstiilit puhtaisiin usein, mieluusti vaikka päivittäin. Muista pitää meikkivälineet, kuten siveltimet, sienet ja vipat puhtaina, ettei tulehdus leviä niiden välityksellä.

Kokeile:

Finnit ja meikkivoide – miten meikkaan finnit piiloon?

Meikki peittää punoituksen ja tasoittaa ihon sävyn. Hyvä ihomeikki antaa ihon hengittää, hillitsee sen kiiltoa, on kevyt ja kerrostettava. Kokeile esimerkiksi ihotyypillesi sopivaa, hoitavaa BB-voidetta tai mineraalimeikkivoidetta.

Levitä ihomeikkiä tarvittaessa paikallisesti toinen kerros peitevoiteen sijaan, niin lopputulos on luonnollinen ja näpyt pysyvät piilossa.

Mattapinnan antava pohjustusvoide lisää meikin pysyvyyttä, tasoittaa itsessäänkin ihon pintaa sekä pitää kiillon kurissa.

Koska lääkäriin?

Jos tilanne ei huolellisesta kotihoidosta huolimatta rauhoitu, on syytä käydä ihotautilääkärin luona. Akne on ihosairaus, joka vaatii usein lääkärin määräämän hoidon parantuakseen.

Aknelääke ja ihonhoito – miten hoidan ihoani lääkekuurin aikana ja jälkeen?

Lääkärin määräämät aknelääkkeet ovat hyvin hoitavia mutta usein myös kuivattavia. Aknelääkehoidon aikana ei suositella esimerkiksi voimakkaasti kuorivien tuotteiden käyttöä. Helli ihoa tasapainottavilla, kosteuttavilla tuotteilla sekä lääkehoidon aikana että sen jälkeen. 

Lääkekuurin jälkeen iho voi olla kuiva ja arka, joten kosteuttavat ja rauhoittavat, akneiholle suunnatut hoitotuotteet ovat hyviä valintoja.

Korkeakertoimista aurinkosuojatuotetta on hyvä käyttää aina, mutta erityisen tärkeää se on, kun haluaa välttyä aknearvilta. UV-säteet nimittäin tummentavat pigmenttiarpia.

Aknearvet harmittavat – miten niitä voi tasoittaa?

Näppylöistä voi jäädä ihoon kuoppa, kohouma tai tumma pigmenttipilkku. Arpia voi pehmentää ja häivyttää esimerkiksi tarkoitukseen sopivalla C-vitamiiniseerumilla, jota levitetään muutama tippa huolellisesti puhdistetulle iholle ennen voidetta.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Emma Vahanne.

 1. V10 PLUS VITAMIN-C SERUM 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  V10 PLUS VITAMIN-C SERUM 30 ML
  Tarjoushinta 51,68 € Normaalihinta 68,00 €
 2. ACO SPOTLESS ACNE TREATMENT 30 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SPOTLESS ACNE TREATMENT 30 G
  Tarjoushinta 12,84 € Normaalihinta 16,90 €
 3. AVENE CLEANANCE CLEANSING GEL 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE CLEANANCE CLEANSING GEL 200 ML
  Tarjoushinta 12,84 € Normaalihinta 16,90 €