Lievä psoriasis? Näin huolehdit ihostasi

Lievä psoriasis? Näin huolehdit ihostasi

Onko ihollasi punaisia läikkiä, jotka kutisevat ja hilseilevät? Oikukas vaiva saattaa hyvinkin olla psoriasis. Onneksi lievää psoriasista voi hoitaa kotona apteekin tehokkailla ja hellillä itsehoitotuotteilla. Näin pärjäät psoriasiksen kanssa ja vähennät ihon kutinaa, kuivuutta ja hilseilyä.

Psoriasis – miltä se näyttää?

Psoriasista on montaa eri muotoa. Niistä yleisin ja tutuin on läiskäpsoriasis. Siinä iholla on erikokoisia punapohjaisia laikkuja, jotka hilseilevät ja joiden iho on paksuuntunutta. Läiskät voivat kutista ja olla arkoja.

Kaikki ihossa olevat läiskät eivät ole psoriasista. Jos vasta epäilet psoriasista, niin hankkiudu lääkärin vastaanotolle. Lääkäri on oikea osoite myös silloin, kun psoriasiksesi pahenee ja hoito itsehoitovalmisteilla ei riitä. Silloin lääkäri voi määrätä hoidoksi muita valmisteita.

 1. AVENE COLD CREAM 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE COLD CREAM 40 ML
  13,90 €
 2. LOCOBASE LPL VOIDE 100 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LOCOBASE LPL VOIDE 100 G
  12,90 €
 3. CERALAN PLUS PERUSVOIDE 100 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERALAN PLUS PERUSVOIDE 100 G
  14,80 €
 4. DERMALOG 56% RASVAINEN EMULSIOVOIDE 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DERMALOG 56% RASVAINEN EMULSIOVOIDE 300 ML
  18,40 €

Psoriasiksen hoito – miten se onnistuu kotona?

Rasvaa psoriasisalueita säännöllisesti apteekin perusvoiteilla. Ne eivät varsinaisesti hoida tautia, mutta ne vähentävät kutinaa, kuivuutta ja hilseen määrää.

 • Valitse perusvoiteeksi paksu, rasvainen voide. Paksu voide kosteuttaa ihoa paremmin kuin ohut.
 • Voiteen rasvapitoisuus kannattaa olla vähintään 30 prosenttia, mielellään enemmänkin. Mitä enemmän rasvaa, sen parempi.
 • Moni valitsee liian kevyen perusvoiteen, koska sen levittäminen kuivalle, paksuuntuneelle ja hilseilevälle iholle voi tuntua mukavammalta kuin paksun voiteen. Rasvainen voide kuitenkin hoitaa tällaista ihoa paremmin. Ohut voide voi myös kirvellä rikkoutuneella iholla helpommin.
 • Rasvainen voide poistaa hilsettä paremmin kuin kevyt voide.

Psoriasislaikkuja voi rasvata myös niiden hoitoon tarkoitetuilla paikallisvoiteilla. Voiteet hillitsevät ihon hilseilyä, karstoittumista, punoitusta, kutinaa ja paksuuntumista. Tuotteita saa apteekista ilman lääkärin määräämää reseptiä.

Ihon kunto voi vaihdella psoriaatikolla esimerkiksi vuodenajan mukaan, joten myös tuotteita voi vaihdella tilanteen mukaan.

Kuinka usein ihoa pitää rasvata?

Hyvä rasvaustahti on yksilöllinen asia, mutta useamman kerran päivässä. Muista rasvata iho aina suihkun jälkeen.

Perusvoiderasvauksen lisäksi voit käyttää hoitovoiteita tarpeen ja ohjeen mukaan.

Salisyylihappovoide – miten sitä käytetään?

Salisyylihappoa sisältävää voidetta voi käyttää paksun ihon ohentamiseen ja hilseen kuorimiseen.

Salisyylihappovoide ei ole psoriasiksen ensisijaisia hoitoja, mutta sitä voi kokeilla esimerkiksi, jos jaloissa on pahasti paksuuntunutta ihoa. Kysy neuvoa tuotteen käyttöön Yliopiston Apteekin farmaseutilta.

Millä pesen itseni suihkussa?

Saippua kannattaa unohtaa, sillä se voi kuivattaa ihoa. Kannattaa muistaa ihon kosteutus joka välissä, joten ihon pesuun on syytä valita esimerkiksi pesuöljy, mieto ja kosteuttava pesuneste tai voidemainen pesuaine.

Kuivaihoisille suositellaan joskus pesua perusvoiteella, mutta sitä ei kannata tehdä kaikkein rasvaisimmalla voiteella, jota käytät ihosi rasvaamiseen. Nämä voiteet vain jämähtävät iholle.

Päänahan psoriasis – miten hoidan?

 • Hiuspohjan psoriasiksen hoitoon on juuri siihen tarkoitettuja paikallishoitovalmisteita, kuten geelejä ja nestemäisiä tuotteita, jotka vahvistavat ja kosteuttavat ihoa. Ne levitetään päänahkaan ja niitä ei huuhdella pois. Tuotteet eivät sisällä kortisonia, joten niitä voi turvallisesti käyttää säännöllisesti.
 • Psoriaatikoille on heille tarkoitettuja shampoita, jotka hoitavat päänahan hilseilyä ja rauhoittavat kutinaa. Salisyylihappoa sisältävä shampoo kuorii päänahkaa.
 • Jos käytät hiusten hoitoon tavallisia shampoita ja hoitoaineita, voi olla fiksua valita kosteuttavia, herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita.

Aurinko ja psoriasis – auttaako aurinko?

Aurinko helpottaa joidenkin psoriaatikkojen oireita ja heidän ihonsa voi kesällä paremmin. Joidenkin taas ei.

Vaikka saisit auringosta apua, muista silti aina suojata ihosi aurinkosuojavoiteella, kun oleskelet auringossa. Valitse suojavoide ihotyyppisi mukaan ja suosi korkeaa suojakerrointa.

Muista lisätä aurinkosuojavoidetta pitkin päivää ja aina, kun olet uinut, hikoillut tai pyyhkinyt ihoasi.

Auringossa oleilun jälkeen iho täytyy kosteuttaa perusvoiteella huolellisesti.

Muita vinkkejä lievän psoriasiksen hoitoon?

Stressi voi pahentaa joidenkuiden oireita. Myös alkoholi ja tupakointi voivat joskus pahentaa ihon tulehdustilaa.

Kikkakolmosia ei valitettavasti oikein ole. Ahkera rasvaaminen perusvoiteella on kuitenkin tärkeää.

7 x hyvä tuote psoriasiksen hoitoon

 • ACO Psoriasis Treatment Cream -voide hoitaa lieviä tai keskivaikeita psoriasiksen oireita, kuten ihon hilseilyä, punoitusta, kutinaa ja paksuuntumista. Voide vahvistaa ja parantaa ihon läpäisyestettä sekä kosteuttaa. Imeytyy helposti, eikä tunnu rasvaiselta.
 • ACO Scalp Psoriasis Treatment Gel -geeli hoitaa lieviä tai keskivaikeita hiuspohjan psoriasisoireita, kuten hilseilyä, kutinaa ja punoitusta. Väritön geeli imeytyy helposti, eikä tunnu rasvaiselta.
 • Ducray Kertyol PSO -shampoo on kehitetty hoitamaan voimakasta päänahan hilseilyä sekä karstoitusta erityisesti psoriaatikoilla. Shampoo poistaa hilsettä ja rauhoittaa nopeasti punoittavan ja kutiavan päänahan.
 • Ducray Kertyol PSO Concentrate -paikallishoitovoide vähentää hilseilyä, punoitusta, kutinaa ja ärsytystä. Voide sopii käytettäväksi paikallisesti erityisesti vartalon ihottumaläiskille ja päänahan hilseläiskille. Sopii käytettäväksi yksinään tai tukihoitona lääkehoidon rinnalla.
 • Paksu ja ravitseva Avene Cold Cream -voide rauhoittaa ja suojaa ihoa ja on erinomainen apu atooppisen ihon, ihottuman ja psoriasiksen hoitoon. Sopii myös pakkasvoiteeksi ja couperoottisen ihon suojavoiteeksi saunaan.
 • Dermalog-perusvoiteista löytyy kaksi tuhtia, rasvaista vaihtoehtoa kuivalle ja hilseilevälle iholle: Dermalog 56% rasvainen emulsiovoide ja Dermalog Skin-Cure 63% -erikoisperusvoide.
 • Locobase LPL -erikoisvoide sopii psoriaatikoille. Sen rasvapitoisuus on 49 prosenttia.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.