Varmista riittävä aurinkosuoja – Muista nämä täsmätuotteet

Varmista riittävä aurinkosuoja – Muista nämä täsmätuotteet

Auringosta voi nauttia huoletta, kunhan aurinkosuoja on kunnossa. Useimmat muistavat suojata vartalon ihon, mutta tiesitkö, että myös esimerkiksi huulet, hiukset ja silmänympärysiho kaipaavat omat tuotteensa?

Auringolta suojautuminen estää ihon palamista ja ennenaikaista vanhenemista sekä vähentää ihosyövän riskiä. Viisaan pukeutumisen ja suoran keskipäivän paahteen välttelemisen lisäksi järkevä suojaa ihonsa hyvillä UV-suojatuotteilla.

Muista kertoa kaikki toiveesi Yliopiston Apteekin henkilökunnalle. Suojatuotteita on niin moneen tarpeeseen, että täydellisen yhdistelmän löytäminen ei ole hankalaa.

Aurinkosuoja kasvoille

Kasvoille voi käyttää koko vartalon suojavoidetta vain, jos iholla ei ole erityisvaatimuksia. Muussa tapauksessa kasvoille kannattaa hankkia oma tuote.

Kun vietät kaupunkilomaa, valitse kasvoille saasteilta suojaava tuote. Jos haluat meikata, suosi meikin alle sopivia tai ihon sävyä tasoittavia, meikin ja suojatuotteen yhdistelmiä. Kun taistelet pigmenttihäiriöitä ja muita valovanhenemisen merkkejä vastaan, luota anti-age-tuotteisiin.

Tarjolla on myös kiiltoa hillitseviä, akneen tai rasvoittumiseen taipuvaiselle iholle sopivia kevyitä koostumuksia sekä kuivaa ihoa kosteuttavia ja hoitavia vaihtoehtoja.

Kokeile:

Silmänympärykset

Aurinkolasit suojaavat herkkää ja ohutta silmänympärysihoa tehokkaasti, mutta kaikkia UV-säteitä ne eivät blokkaa. Muista tarkistaa, että myös silmänympärysvoiteessasi on suojakerroin.

Kokeile:

Huulet

Huulten iho tarvitsee myös aurinkosuojan, ettei se pala, kuivu ja rohdu. Suojakertoimellinen huulivoide on hyvä hankkia myös siksi, että taskussa kulkevasta suojatuotteesta voi sipaista voidetta missä tahansa vaikka korvalehdille tai nenänpäähän.

Kokeile:

Hiukset  

UV-säteet vahingoittavat myös hiuksia, sillä ne kuivattavat niitä ja haalistavat väriä. Suojaa hiukset joko huivilla, hatulla tai UV-suoja-aineella. Saat pidettyä tukan ja sen värin kunnossa, kun käytät kesäaikaan auringon rasittamille hiuksille tarkoitettuja shampoita, hoitoaineita sekä tehohoitoja.

Kokeile:

Urheiluun ja runsaasti hikoilevalle

Aurinkosuoja täytyy olla pitkäkestoinen ja hikeä kestävä. Taskuun mahtuvasta puikosta sitä on hyvä lisäillä nenälle, otsalle ja poskipäille.

Kokeile:

Aurinkosuojan puhdistus

Aurinkovoiteet pitää puhdistaa huolellisesti sekä kasvoilta että vartalolta joka ilta, etteivät ne tuki ihoa ja saa sitä ärtymään tai aiheuta näppylöitä. Meikinpuhdistusaineet sopivat kasvoille, ja vartalolta voiteet lähtevät miedolla pesunesteellä.

Oikea suojakerroin?

Suojakerroin ilmoittaa, kuinka monta kertaa pidempään ihosi kestää auringossa palamatta voiteella suojattuna kuin suojaamattomana. Käytännössä suojateho kestää enintään kaksi tuntia.

Suoja kuluu aiemmin, jos hikoilet, uit, peuhaat hiekassa tai pyyhit ihoa pyyhkeellä. Jos epäröit, valitse mieluummin liian korkea kuin liian matala suojakerroin.

Älä käytä viimevuotisia jämävoiteita. Aurinkosuojatuote säilyy avatussa pakkauksessa vuoden tai vähemmän, jos se on altistunut kylmälle tai kuumalle.

Erittäin korkea suojakerroin 50+

Jos sinulla taipumus valoyliherkkyyteen tai pigmenttihäiriöihin, ihosi palaa todella helposti, vietät aikaa auringossa keskipäivän tunteina tai vuoristossa, vesillä tai lähellä päiväntasaajaa tai hankit aurinkosuojaa vaaleaihoiselle lapselle.

Korkea suojakerroin 30–50

Jos ihosi palaa helpohkosti tai kohtalaisen helposti eikä ole tottunut aurinkoon, säteily on voimakasta, oleilet rannalla, haluat suojata ihon valovanhenemiselta tai hankit suojatuotetta lapselle.

Keskitason suojakerroin 10–25

Jos nautit auringosta Suomen leveyspiireillä, ihosi ruskettuu hyvin, palaa vain harvoin ja on tottunut aurinkoon.

Matala suojakerroin 6–10

Jos ei ihosi juuri koskaan pala vaan ruskettuu helposti ja voimakkaasti.