Hiustenhoidon ABC

Hiustenhoito on osa naisen aamurutiinia päivittäin

Hiustenhoito on osa elämän tärkeitä rutiineja. Hyvin hoidetut hiukset ovat vahvat, kiiltävät ja runsaat. Hiusten ja hiuspohjan hyvinvointia voi edistää valitsemalla oikeat hiustenhoitotuotteet ja hyvän hiusharjan sekä vahvistamalla hiuksia sisäisesti syömällä monipuolisesti ja tarvittaessa täydentämällä ruokavaliota erilaisilla ravintolisillä ja vitamiineilla.

Kuivat, lässähtäneet tai ohenevat hiukset saattavat olla merkki vääränlaisesta hoidosta, vääränlaisista hiustenhoitotuotteista tai hiuksia rasittavista ulkoisista tekijöistä.

Tälle sivulle olemme keränneet ideoita ja vinkkejä hiustenhoitoon sekä tietoa yleisimmistä hiuspulmista ja niiden hoidosta. Kysy myös rohkeasti asiantuntijoidemme parhaat vinkit ja tuotesuositukset hiustenhoitoon verkon chatissa!

Säännöllisen hiustenhoitorutiinin vaiheet

Hyvinvoivat hiukset ovat hyvin hoidetut. Säännöllinen hiustenhoitorutiini omalle hiustyypille sopivilla hiustenhoitotuotteilla edistää hiusten hyvinvointia. Hiustenhoitorutiinin kulmakiviä ovat hiusten säännöllinen pesu, hiusten hoito ja hiuspohjasta huolehtiminen. Lisäksi hiuksia voi helliä hiusten tai hiuspohjan tehohoidolla sekä silloin tällöin toteutetulla tehopuhdistuksella, joka poistaa tehokkaasti muotoilutuotteiden jäämät.

1. Hiuspohjan hoito

Terveestä hiuspohjasta kasvaa terveet, kauniit ja hyvinvoivat hiukset. Aloita siis hiusten hoito päänahasta.

Hiuspohjaa ei pitäisi pestä liian usein, mutta se pitäisi pestä aina kun se on likainen. Jos hiki, rasva, muotoiluaineet tai hilse alkavat muhia hiuspohjassa, se alkaa kutista, ärsyyntyä ja haista, mikä on merkki pesun tarpeesta.

Hiuspohja pestään hiustenpesun yhteydessä – tai oikeastaan pitäisi puhua hiuspohjan pesusta hiustenpesun sijaan. Valitse riittävän hellävarainen shampoo ja vaahdota se hiuspohjaan. Älä kuitenkaan hiero hiuspohjaa liikaa, sillä se edistää hiuspohjan rasvoittumista. Hiukset puhdistuvat samalla kun huuhtelet shampoon hiuspohjasta. Joskus voi olla tarpeen pestä hiuspohja shampoolla kahteen kertaan, erityisesti jos käytät paljon tuotteita, jotka lisätään lähelle päänahkaa, esimerkiksi tyvikohottajia, hiuspuutereita tai kuivasampoota.

Hiuspohjalle on myös olemassa tuotteita, jotka poistavat kuollutta ihosolukkoa päänahasta. Tämän jälkeen hiuspohja on vastaanottavaisempi hoitaville aineille, joten päänahkaa kosteuttavat hoitoaineet ja naamiot kannattaa lisätä tällaisen käsittelyn jälkeen.

Silloin tällöin kannattaa käyttää myös hiuspohjaan jätettäviä hoitotuotteita, kuten seerumeita, nesteitä tai öljyjä. Jätettäviä hoitotuotteita on olemassa niin hilseilevälle ja ärsytyksestä kärsivälle tai kuivalle päänahalle kuin rasvoittuvalle ja liiallisesta talintuotannosta kärsivälle hiuspohjalle. Myös hiustenlähtöä ehkäiseviä ja hiusten kasvua tehostavia vaihtoehtoja löytyy, kysy rohkeasti asiantuntijoiltamme parhaat vinkit verkon chatissa!

 1. YA KUIVAN HIUSPOHJAN SHAMPOO 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KUIVAN HIUSPOHJAN SHAMPOO 300 ML
  Tarjoushinta 7,13 € Normaalihinta 9,50 €
 2. PLANTUR 39 HOITOAINE VÄRJÄTYT/KÄSITELLYT HIUKSET 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PLANTUR 39 HOITOAINE VÄRJÄTYT/KÄSITELLYT HIUKSET 150 ML
  Tarjoushinta 15,13 € Normaalihinta 19,40 €
 3. OLAPLEX NO. 7 BONDING OIL 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OLAPLEX NO. 7 BONDING OIL 30 ML
  Tarjoushinta 27,22 € Normaalihinta 34,90 €
 4. FOUR REASONS NO NOTHING SENSITIVE DRY SHAMPOO 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FOUR REASONS NO NOTHING SENSITIVE DRY SHAMPOO 250 ML
  Tarjoushinta 11,62 € Normaalihinta 14,90 €

2. Säännöllinen hiusten pesu

Hiusten pesu shampoolla on tärkeä osa hiustenhoitorutiineja, sillä terveet hiukset kasvavat puhtaasta ja hyvinvoivasta hiuspohjasta. Ei ole olemassa yleispätevää ohjetta siihen, kuinka usein hiukset tulisi pestä, vaan suositeltu hiusten pesutiheys on yksilöllinen. Päivittäinen hiusten pesu kuivattaa hiuksia ja hiuspohjaa, joten hiukset kannattaa pestä päivittäin vain, jos käytät hiusten hoitoon runsaasti muotoilutuotteita, hikoilet herkästi tai hiukset likaantuvat esimerkiksi työympäristössä. Muuten hiusten pesu kannatta tehdä vain, kun ne ovat likaiset.

Säännöllinen hiusten pesu ei rasita hiuksia, kun sen tekee hellävaraisesti, hiuksia hankaamatta. Hellävaraisessa hiusten pesussa kannattaa shampoo vaahdottaa ja hieroa vain päänahkaan, sillä näin et kuluta hiuksia hankaamalla niitä turhaan. Hiusten pituudet puhdistuvat kyllä samalla, kun huuhtelet shampoon pois.

Silloin tällöin, tai jos hiukset näyttävät sameilta tai tuntuvat raskailta, hiuksille kannattaa tehdä tehopuhdistus, joka poistaa hiuksiin jämähtäneet muotoilu- ja hoitotuotteiden jäämät. Muiden muassa vesijohtoveden pH-arvo ja metallipitoisuudet sekä uimaveden kloori voivat rasittaa hiuksia ja aiheuttaa värimuutoksia hiuksissa.

Kuivashampoo saattaa olla ratkaisu tilanteissa, joissa hiukset näyttävät likaisilta, mutta hiusten pesuun ei ole aikaa. Kuivashampoo raikastaa tukan, poistaa hien päänahasta, kohottaa tyveä ja helpottaa muotoilua. Kuivashampoista löytyy suihkutettavia ja ripoteltavia versioita, joista itselle sopiva löytyy kokeilemalla.

Kuiville, rasvoittuville, värjätyille, luonnonkiharoille  ja oheneville hiuksille sekä hilseilevälle hiuspohjalle löytyy omat hiustenhoitovalmisteet sekä pesutuotteet, joiden valinnassa apteekin asiantuntijat auttavat mielellään. Yliopiston Apteekista löydät myös sopivat, hellävaraiset shampoot lasten hiustenhoitoon.

 1. VICHY DERCOS ANTI-DANDRUFF SHAMPOO NORM & RASV HIUKSILLE 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY DERCOS ANTI-DANDRUFF SHAMPOO NORM & RASV HIUKSILLE 200 ML
  Tarjoushinta 12,09 € Normaalihinta 15,50 €
 2. PLANTUR 39 FYTOKOFEIINISHAMPOO VÄRJÄTYT/RASITTUNEET HIUKSET 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PLANTUR 39 FYTOKOFEIINISHAMPOO VÄRJÄTYT/RASITTUNEET HIUKSET 250 ML
  Tarjoushinta 15,52 € Normaalihinta 19,90 €
 3. OLAPLEX NO. 4 BOND MAINTENANCE SHAMPOO 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OLAPLEX NO. 4 BOND MAINTENANCE SHAMPOO 250 ML
  Tarjoushinta 27,22 € Normaalihinta 34,90 €
 4. BIORION SHAMPOO TUUHEUTTAVA JA KOSTEUTTAVA 250 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIORION SHAMPOO TUUHEUTTAVA JA KOSTEUTTAVA 250 ml
  Tarjoushinta 10,61 € Normaalihinta 13,60 €

3. Hoitoaineen käyttö

Huuhdeltavaa hoitoainetta kannattaa käyttää aina hiustenpesun yhteydessä. Hoitoaine tekee hiuksista pehmeämmät ja helpommin käsiteltävät. 

Levitä hoitoaine hiustenpesun jälkeen. Ennen hoitoaineen levittämistä, painele ylimääräinen vesi hiuksista pyyhkeeseen. Älä hankaa! Jos hoitoaineen levittää litimärkään tukkaan, se laimenee ja valuu veden mukana pois hiuksista. Anna hoitoaineen vaikuttaa hetken ja huuhtele se sitten huolellisesti pois.

Hiusten pituuksiin kannattaa lisäksi käyttää jätettävää hoitoainetta, joko jokaisen pesun yhteydessä tai silloin tällöin. Erityisesti pitkät hiukset tarvitsevat usein lisäsilotusta ja pehmennystä, ja jätettävä hoitoaine helpottaa hiusten käsittelyä. Hiusöljy ravitsee kuivia hiuksia ja latvoja ja hiusöljyn avulla loihdit hiuksiisi upean kiillon!

Luonnonkiharoille hiuksille sopiva Curly Girl- metodi perustuu hiusten pesuun hoitoaineella. Curly Girl -metodissa hiusten pesu tapahtuu ilman shampoota, jolloin hoitoainepesu mahdollistaa luonnonkihroiden hiusten kosteutuksen ja kauniin kihartumisen.

 1. MURUMURU SILKY SMOOTH HOITOAINE 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MURUMURU SILKY SMOOTH HOITOAINE 200 ml
  Tarjoushinta 13,18 € Normaalihinta 16,90 €
 2. WELLA PROFESSIONALS FUSION INTENSE REPAIR CONDITIONER 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  WELLA PROFESSIONALS FUSION INTENSE REPAIR CONDITIONER 200 ML
  Tarjoushinta 19,42 € Normaalihinta 24,90 €
 3. OLAPLEX NO. 5 BOND MAINTENANCE CONDITIONER 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OLAPLEX NO. 5 BOND MAINTENANCE CONDITIONER 250 ML
  Tarjoushinta 27,22 € Normaalihinta 34,90 €
 4. ACO Hair Moist & Repair Conditioner kosteuttava ja korjaava hoitoaine | Hoitoaineet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO HAIR MOIST & REPAIR CONDITIONER 200 ml
  Tarjoushinta 7,72 € Normaalihinta 9,90 €

4. Ravitse hiuksia sisältäpäin

Terveet hiukset tarvitsevat ravintoaineita. Niitä saa monipuolisesta ravinnosta, mutta vitamiineja ja hivenaineita voi nauttia myös ravintolisinä sisäisesti.

A-vitamiini, C-vitamiini ja biotiini tunnetaan kauneusvitamiineina, ne edistävät ihon normaalia kuntoa. E-vitamiini on antioksidantti. Näitä vitamiineja saa paitsi ruoka-aineista ja ravintolisistä  sekä erilaisista ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteista.

A-vitamiini auttaa ihoa ja limakalvoja pysymään terveenä. Paikallisesti A-vitamiini kiinteyttää, uudistaa ja vahvistaa ihoa ja sitä onkin lisätty erityisesti voiteisiin ja seerumeihin.

C-vitamiini suojaa soluja ja edistää kehon normaalia kollageenituotantoa. Sitä on lisätty myös moniin kosmetiikkatuotteisiin, kuten voiteisiin ja seerumeihin, joissa sillä ihon sävyä kirkastava ja tasoittava vaikutus.

Jos kärsit kuivasta ja hilseilevästä ihosta, kannattaa avuksi ottaa E-vitamiinia sisältävä voide. E-vitamiini on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressilta.

Biotiini tukee hiusten kuntoa ja auttaa elimistöä pitämään hiukset elinvoimaisina. Sillä on vaikutusta myös ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. Biotiinia voi nauttia ravintolisänä.

 1. BIORION STRONG 5 MG KAPS 60 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIORION STRONG 5 MG KAPS 60 kpl
  Tarjoushinta 26,05 € Normaalihinta 33,40 €
 2. PRIORIN EXTRA KAPS 180 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PRIORIN EXTRA KAPS 180 kpl
  Tarjoushinta 75,66 € Normaalihinta 97,00 €
 3. SOLGAR SKIN, NAILS & HAIR TABL 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SOLGAR SKIN, NAILS & HAIR TABL 120 KPL
  Tarjoushinta 28,43 € Normaalihinta 37,90 €
 4. PLANTUR 39 KAPSELIT 60 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PLANTUR 39 KAPSELIT 60 KPL
  Tarjoushinta 23,32 € Normaalihinta 29,90 €
Parranhoito

Parran hoito

Upea parta vaatii omat, nimenomaan parran hoitoon tarkoitetut tuotteensa. Parta kannattaa pestä vähintään kerran viikossa partashampoolla tai parranpesuaineella. Hiuksille tarkoitettu shampoo on liian vahvaa sekä parralle että parran alla olevalle iholle.

Erityisen kuivalle parralle kannattaa käyttää parranhoitoainetta, joka lisätään partakarvoille pesun jälkeen.

Partaöljy on monitoimituote, jonka tulisi löytyä jokaisen partasuun kylpyhuoneesta. Partaöljy hoitaa niin partakarvoja kuin ihoa sen alla. Lisäksi sen avulla partaa on helpompi muotoilla.

Parran muotoiluun sopii myös partaharja tai -kampa tai partavaha. Partaa kannattaa siistiä, lyhentää ja muotoilla säännöllisesti myös tavallisilla parranajovälineillä tai erityisesti parran siistimiseen tarkoitetuilla partasaksilla tai –trimmerillä. Partabalsami rauhoittaa parranajon jälkeistä ihoärsytystä ja punoitusta.

Curly Girl -metodi luonnonkiharoille hiuksille

Valtavaksi ilmiöksi noussut Curly Girl on luonnonkiharoille hiuksille tarkoitettu metodi, joka kosteuttaa ja korostaa luonnonkiharoita. Tavoitteena on saada aikaan hyvinvoivat ja kimmoisat kiharat, jotka näyttävät siltä, että ne olisivat hiusammattilaisen kihartamat. Metodissa käytetään vain tuotteita, joissa ei ole käytetty silikoneja tai kuivattavia alkoholeja.

Curly Girl -metodiin kuuluu seitsemän vaihetta. Hiukset pestään shampoolla vain kerran, metodin alussa. Jatkossa hiukset pestään hoitoaineella aivan kuin ne pestäisiin shampoolla, eli hoitoainetta hierotaan kaikkialle hiuksiin, myös hiuspohjaan. Sen jälkeen hiuksiin levitetään ensin pois huuhdeltava hoitoaine ja sitten hiuksiin jätettävä hoitoaine

Metodiin kuuluu, että hiukset muotoillaan märkänä ja kuivataan ”ploppaamalla”, eli käärimällä ne puuvillakankaaseen, esim. vanhaan t-paitaan. Viimeinen vaihe on puristelu, eli kankaan sisällä kuivuneet ja muotoilutuotteen kovettamat kiharat puristellaan pehmeiksi ja ilmaviksi.

 1. YA KUIVAN HIUSPOHJAN HOITOAINE 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KUIVAN HIUSPOHJAN HOITOAINE 300 ML
  Tarjoushinta 7,13 € Normaalihinta 9,50 €
 2. OLAPLEX NO. 3 HAIR PERFECTOR TAKE HOME 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OLAPLEX NO. 3 HAIR PERFECTOR TAKE HOME 100 ML
  Tarjoushinta 27,22 € Normaalihinta 34,90 €
 3. FOUR REASONS NATURE MOISTURE OIL 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FOUR REASONS NATURE MOISTURE OIL 30 ML
  Tarjoushinta 14,74 € Normaalihinta 18,90 €
  Loppu
 4. LÖWENGRIP STYLE TO DEFINE CREAM MOUSSE 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LÖWENGRIP STYLE TO DEFINE CREAM MOUSSE 200 ml
  Tarjoushinta 13,96 € Normaalihinta 17,90 €
Hiustenlähtö harjatessa

Hiusten ja hiuspohjan ongelmat

Erilaiset hiusongelmat  ovat varsin yleisiä, ja valtaosa ihmisistä kärsii ainakin silloin tällöin huonokuntoisista hiuksista, hiusten tai hiuspohjan kuivuudesta, hiusten ohenemisesta tai hiustenlähdöstä, hilseestä tai täistä. Tähän osioon olemme koonneet tietoa erilaisista hiusongelmista sekä niiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

Huonokuntoiset hiukset

Hiusten värjäys, vaalentaminen, kihartaminen, suoristaminen, auringonpaahteessa oleskelu, meressä tai kloorivedessä uiminen ja hiusten kovakourainen käsittely rasittavat hiuksia. Huonokuntoiset hiukset saa elvytettyä terveiksi ja hyvinvoiviksi hellällä otteella, hyvällä hiustenhoitorutiinilla ja oikeilla tuotteilla.

Värjääminen ja kaikenlainen lämpökäsittely kihartimista kuivaajiin rasittavat hiuksia kaikkein eniten. Mikäli hiukset ovat vaurioituneet, kannattaa hiusten ylimääräisestä käsittelystä pitää pieni paussi. Kiinnitä huomiota myös hiusten harjaamiseen ja pyyhekuivaamiseen – käsittele hiuksiasi hellävaraisesti ja valitse hellävarainen hiusharja sekä hiusystävälliset hiuslenkit hiusten sitomiseen.

Huonokuntoiset hiukset kaipaavat paljon kosteutta, ja omalle tukalle kannattaakin valita sopivat hiustenhoitotuotteet oman hiustyypin mukaan. Korkeahuokoiset hiukset tuntuvat karheilta ja sekä takkuuntuvat helpommin että kuivuvat nopeammin. Matalahuokoiset hiukset taas ovat tasaisemmat ja kiiltävämmät ja rasvoittuvat helpommin. Korkeahuokoiset hiukset vaativat tuhdimpia hoitotuotteita ja matalahuokoiset kevyempiä. 

Huonokuntoisille hiuksille kannattaa tarjota kosteuttava tehokuuri. Pese ja hoida hiuksia kosteuttavilla tuotteilla ja käytä kerran viikossa syväpuhdistavaa shampoota ja kosteuttavaa tehohoitoainetta. Ota käyttöön myös jätettävä hoitoaine

Föönauksen, kihartamisen ja suoristamisen yhteydessä kannattaa ottaa käyttöön lämpösuoja, joka nimensä mukaisesti suojaa hiuksia lämpökäsittelyltä.

 1. FOUR REASONS NO NOTHING SENSITIVE HEAT PROTECTION SPRAY 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FOUR REASONS NO NOTHING SENSITIVE HEAT PROTECTION SPRAY 200 ML
  Tarjoushinta 11,62 € Normaalihinta 14,90 €
 2. OLAPLEX NO. 3 HAIR PERFECTOR TAKE HOME 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OLAPLEX NO. 3 HAIR PERFECTOR TAKE HOME 100 ML
  Tarjoushinta 27,22 € Normaalihinta 34,90 €
 3. OLAPLEX NO. 7 BONDING OIL 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OLAPLEX NO. 7 BONDING OIL 30 ML
  Tarjoushinta 27,22 € Normaalihinta 34,90 €
 4. TANGLE TEEZER EASY DRY & GO JET BLACK 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  TANGLE TEEZER EASY DRY & GO JET BLACK 1 KPL
  Tarjoushinta 13,96 € Normaalihinta 17,90 €

Ohuet hiukset

Jos hiuksesi ovat ohuet, voit käyttää muutamaa pesu- ja muotoiluniksiä saadaksesi hiukset näyttämään tuuheammilta.

Pese hiukset tuuheuttavalla shampoolla, jonka tuuhennusteho perustuu hiuksen turvottamiseen. Jos hiuksesi ovat myös kuivat, tuuheuttavaa shampoota ei kannata käyttää, sillä se kuivattaa hiuksia entisestään ja haurastuttaa niitä. Hoito- ja muotoilutuotteiden jäämät latistavat hiuksia, joten aika ajoin hiukset kannattaa pestä syväpuhdistavalla shampoolla.

Pidä huolta hiuksista ja päänahasta, mutta älä ylihoida, sillä runsas hoitoaineiden käyttö latistaa hiuksia. Kiinnitä myös huomiota hoitotuotteiden valintaan. Ravitsevat ja tuhdit hoitoaineet sekä hiusnaamiot usein käytettynä tekevät hiuksista raskaat ja päätä myöten valuvat, jolloin ne näyttävät entistä ohuemmilta. Ohuille hiuksille soveltuvat parhaiten tuuheuttavat hoitoaineet.

Asiantuntijamme apteekissa ja verkon chatissa auttavat mielellään ohuille hiuksille sopivien pesu- ja hoitotuotteiden valinnassa.

 1. PLANTUR 39 FYTOKOFEIINISHAMPOO OHUET/HENNOT HIUKSET 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PLANTUR 39 FYTOKOFEIINISHAMPOO OHUET/HENNOT HIUKSET 250 ML
  Tarjoushinta 15,52 € Normaalihinta 19,90 €
 2. WELLA PROFESSIONALS EIMI ROOT SHOOT MOUSSE 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  WELLA PROFESSIONALS EIMI ROOT SHOOT MOUSSE 200 ML
  Tarjoushinta 18,64 € Normaalihinta 23,90 €
 3. Olaplex No.4C Bond Maintenance Clarifying syväpuhdistava shampoo | Yliopiston Apteekki
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OLAPLEX NO. 4C BOND MAINTENANCE CLARIFYING SHAMPOO 250 ml
  Tarjoushinta 27,22 € Normaalihinta 34,90 €
 4. MURUMURU VOLUME-UP! SHAMPOO 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MURUMURU VOLUME-UP! SHAMPOO 200 ml
  Tarjoushinta 12,40 € Normaalihinta 15,90 €

Naisten hiustenlähtö

Naisten hiustenlähtö voi johtua monista eri syistä, joista useimpia voidaan hoitaa.

Normaalistikin ihmisen päänahasta irtoaa 50–100 hiusta päivässä – pesun yhteydessä jopa 250 – mutta hiustenlähdöstä voidaan puhua, kun hiuksia irtoaa vieläkin enemmän. Jos karvatupet surkastuvat, hiustenlähtö on pysyvää, mutta jos karvatupet säilyvät elossa, hiukset voivat kasvaa normaaleiksi myöhemmin.

Tukistustestillä voi arvioida, onko hiustenlähtö normaalia vai onko hiusten kasvu häiriintynyt. Jos lempeällä nykäisyllä, eri puolilta päätä toistettuna, irtoaa enemmän kuin viisi hiusta, kyseessä saattaa olla normaalista poikkeava hiustenlähtö.

Naisten hiustenlähtö voi johtua hormonaalista muutoksista. Esimerkiksi raskauden, imetyksen, hormonaalisen ehkäisyn tai vaihdevuosien aikana hiuksia saattaa lähteä poikkeuksellisen paljon. Myös perintötekijät vaikuttavat hiustenlähtöön. Joskus ympäristötekijät, kuten voimakas stressitila tai vaikkapa kehoa koetteleva infektio voi aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä.

Hiustenlähtö voi johtua myös sairaudesta, kuten esimerkiksi perinnöllisestä kaljuuntumisesta, pälvikaljusta, päänahan atopiasta tai tali-ihottumasta. Myös ikääntyminen saattaa ohentaa hiuksia.

Useita hiustenlähdön syitä voidaan hoitaa. Tärkeintä on selvittää mahdollisimman ajoissa, mistä hiustenlähtö johtuu. Tarjolla on hiustenlähtöön tarkoitettuja hiustenhoitotuotteita, kuten shampoita, hoitoaineita ja seerumeita sekä ravintolisiä, joiden avulla pyritään varmistamaan, että elimistö saa hiusten kuntoa tukemaan tarvittavia ravintoaineita. Jos itsehoitotuotteista ei ole apua, kannattaa käydä ihotautilääkärin vastaanotolla.

Itsehoitotuotteiden valinnassa kannattaa pyytää apua apteekin asiantuntijoilta apteekissa tai verkon chatissa.

 1. Vichy Dercos Energy+ Stimulating shampoo | Shampoot
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY DERCOS ENERGY+ STIMULATING SHAMPOO 200 ML
  Tarjoushinta 12,09 € Normaalihinta 15,50 €
 2. YA VAHVA BIOTIINI 5 MG KAPS 120 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA VAHVA BIOTIINI 5 MG KAPS 120 kpl
  Tarjoushinta 26,93 € Normaalihinta 35,90 €
 3. SYSTEM4 BIO BOTANICAL SERUM OHENEVAT HIUKSET 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SYSTEM4 BIO BOTANICAL SERUM OHENEVAT HIUKSET 150 ml
  Tarjoushinta 17,08 € Normaalihinta 21,90 €

Miesten hiustenlähtö

Miehillä hiustenlähtö on yleisempää kuin naisilla, ja tukka alkaa monilla harventua jo parikymppisenä. Viisikymppisistä miehistä jopa puolet on jo alkanut kaljuuntua ainakin vähän.

Myös miehet voivat testata tukistustestillä, onko hiustenlähtö normaalia vai lähteekö hiuksia normaalia enemmän. Ota peukalon ja etusormen väliin tuppo hiuksia ja nykäise lempeästi. Toista testi eri puolilla päätä. Jos hiuksia irtoaa enemmän kuin viisi, kyseessä voi olla hiustenkasvun häiriö.

Miesten hiustenlähdön yleisin syy on perinnöllinen kaljuuntuminen. Lähes jokaisella suomalaisella on perimässään kaljuuntumisen geenejä. Miehillä kaljuuntuminen näkyy usein ohimoiden pakenemisena ja päälaen hiusten ohenemisena.

Myös miehillä hiustenlähdön syy voi olla pälvikalju, joka on autoimmuunisairaus, tai hiuspohjan sairaudet, kuten atooppinen ekseema ja tali-ihottuma.

Mitä aikaisemmin hiustenlähdön syy selviää, sitä helpompi sitä on hoitaa. Rohkaisevaa on, että useimpia hiustenlähdön syitä voidaan hoitaa. Miehille on tarjolla hiustenlähtöä hillitseviä hiustenhoitotuotteita, kuten shampoita, hoitoaineita ja seerumeita sekä ravintolisiä, joiden avulla pyritään varmistamaan, että elimistö saa kaiken normaaliin hiusten kasvuun tarvittavan. Jos itsehoitotuotteista ei ole apua, kannattaa käydä ihotautilääkärin vastaanotolla.

Itsehoitotuotteiden valinnassa kannattaa pyytää apua apteekin asiantuntijoilta apteekissa tai verkon chatissa.

 1. SOLGAR BIOTIINI 5000 UG KAPS 50 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SOLGAR BIOTIINI 5000 UG KAPS 50 KPL
  Tarjoushinta 17,18 € Normaalihinta 22,90 €
 2. PRIORIN LIUOS HIUSPOHJAAN 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PRIORIN LIUOS HIUSPOHJAAN 50 ML
  Tarjoushinta 31,98 € Normaalihinta 41,00 €
 3. SYSTEM4 BIO BOTANICAL SHAMPOO OHENEVAT HIUKSET 250 ml | Kaljuuntuminen ja hiustenlähtö
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SYSTEM4 BIO BOTANICAL SHAMPOO OHENEVAT HIUKSET 250 ml
  Tarjoushinta 17,08 € Normaalihinta 21,90 €
 4. SYSTEM4 BIO BOTANICAL SERUM OHENEVAT HIUKSET 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SYSTEM4 BIO BOTANICAL SERUM OHENEVAT HIUKSET 150 ml
  Tarjoushinta 17,08 € Normaalihinta 21,90 €

Hilseen tunnistaminen ja hoito

Hilse on yleinen hiuspulma, josta kärsii jopa 65 % ihmisistä jossain vaiheessa. Useimmilla vaiva toistuu. 

Hilse on kuollutta, putoilevaa ihosolukkoa, jota ei tavallisesti juuri huomaa, sillä normaali iho uusiutuu 6–10 viikon välein. Tulehtunut iho uusiutuu paljon useammin, jopa 10 päivän välein, joten hilse näkyy selvästi.

Useimmiten hilse johtuu tali-ihottumasta, jolloin puhutaan rasvaisesta hilseestä. Hilse voi johtua myös liian kuivasta päänahasta, jolloin kyseessä on kuiva hilse. Tali-ihottumassa päänahka on tulehtunut, iho ärtyy ja alkaa hilseillä. Rasvaisen hilseen tunnistaa suurista, kellertävistä hiutaleista.

Kuiva hilse näkyy hienona pölynä ja se aiheuttaa usein myös päänahan kutinaa. Pakkanen ja kuiva huoneilma kuivattavat ihoa ja voivat saada päänahan hilseilemään erityisesti talvisin. Hilsettä aiheuttavat myös atooppinen ihottuma ja psoriasis.

Hilsettä voi hoitaa kotikonstein. Paras apu on säännöllinen pesu hilseelle tarkoitetulla shampoolla. Valitse shampoo sen mukaan, kärsitkö rasvaisesta vai kuivasta hilseestä. Apteekissa on tarjolla myös hilseilevälle päänahalle tarkoitettuja erilaisia öljyjä, voiteita ja kuorinta-aineita, joista saattaa olla apua kuivasta hiuspohjasta johtuvan hilseen hoidossa.

Jos vaiva pitkittyy eivätkä itsehoitotuotteet auta, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. 

Täin tunnistaminen ja hoito

Etenkin lapsiperheiden riesa ovat päätäit ja niiden hilsettä muistuttavat munat, saivareet, jotka leviävät päiväkodeissa ja kouluissa syksyisin.

Täit ovat inhottava vaiva, mutta hyvä uutinen on, että ne eivät ole vaarallisia eivätkä levitä tauteja.

Ensimmäinen täiden aiheuttama oire on yleensä kutina. Täiden sylki voi myös ärsyttää päänahkaa ja aiheuttaa ihottumaa. Päänahan raapimisesta voi myös seurata bakteeritulehdus, jolloin iho punottaa ja voi olla kipeä.

Täitartuntaa voi ehkäistä käyttämällä täiden torjuntaan tarkoitettuja tuotteita, neuvomalla lapsia olemaan lainaamatta kaverin pipoa tai omaa pipoa kaverille sekä pitämällä pitkät hiukset kiinni.

Jos koulussa tai päiväkodissa on täiepidemia, lapsen hiukset, korvantaukset ja niska kannattaa tarkastaa päivittäin. Täit ovat muutaman millin mittaisia ja majailevat hiustyvessä tai päänahassa tai liikkuvat hiusten seassa. Täiden munat eli saivareet ovat alle millin kokoisia vaaleita munia, jotka muistuttavat helminauhaa tai mannaryyniä. 

Jos täitä tai niiden munia löytyy, on taistoon ryhdyttävä viipymättä. Tee koko perheelle täitarkastus ja pese täitartunnan saaneiden hiukset täishampoolla. Kampaa hiuksia joka toinen päivä tiheällä täikammalla, johon täit, saivareet ja munien kuoret jäävät kiinni. Jatka täikampahoitoa kahden viikon ajan. Vaihda vielä käytössä olevat lakanat ja liinavaatteet ja ilmoita täitartunnasta päiväkotiin, kouluun ja kavereiden vanhemmille. Päätäiepidemian jyllätessä koulussa tai päiväkodissa, on järkevää minimoida omassa perheessä täitartunnan riski ja käyttää ennaltaehkäiseviä tuotteita, kuten shampoota tai suihketta.

 1. BEVITAMED ENNALTAEHKÄISEVÄ TÄISHAMPOO 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BEVITAMED ENNALTAEHKÄISEVÄ TÄISHAMPOO 200 ML
  Tarjoushinta 12,40 € Normaalihinta 15,90 €
  Loppu
 2. PARANIX SHAMPOO +TÄIKAMPA 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PARANIX SHAMPOO +TÄIKAMPA 200 ML
  Tarjoushinta 20,12 € Normaalihinta 25,80 €
 3. HEDRIN ONCE LIQUID GEL PÄÄTÄIDEN HÄVITTÄMISEEN 100 ML