Miesten hiustenlähtö – mistä kaljuuntuminen johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Miesten hiustenlähtö

Miehillä tukan harveneminen voi alkaa jo parikymppisenä, ja viisikymppisistä miehistä jo joka toinen on kaljuuntunut ainakin vähän. Kaljuuntumisen ja hiusten lähtemisen syy kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti, sillä hoitokeinoja, kuten säännöllinen hiustenpesu ja erilaiset itsehoitotuotteet, on saatavilla.

Mistä tiedän, onko hiustenlähtö normaalia?

Ihmisen päänahasta irtoaa päivittäin noin 50–100 kasvusyklinsä päähän tullutta hiusta. Pesun yhteydessä hiuksia voi irrota jopa 250. Hiusten elinkaari on häiriintynyt, jos hiuksia irtoaa tätä enemmän. Mikäli epäilet kärsiväsi hiustenlähdöstä, tee tukistuskoe: Ota pieni tukko hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja nykäise lempeästi. Toista tukistustesti ohimoilla, otsalla, päälaella ja takaraivolla. Jos hiuksia irtoaa viisi tai enemmän, epäilysi on voinut osua oikeaan.

Artikkelin lukijan etukoodilla hiustuotteet NYT edullisesti netistä!

Nappaa tästä mukaan alekoodi, jolla KAIKKI* hiustuotteet -20 % etukoodilla HIUS923. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 31.12.2023 asti.

KAIKKi* hiustuotteet -20 % etukoodilla: HIUS923

Mistä syystä miehen hiukset lähtevät?

Hiuksen kasvu ja kasvun loppuminen ovat monimutkainen kokonaisuus, jota säätelee valtava määrä eri tekijöitä. Hiusten kasvuhäiriöt voivat johtua muun muassa hormonaalisista ja perinnöllisistä tekijöistä sekä sairauksista. Miehillä perinnöllisyys on hiustenlähdön yleisin syy. Miehillä hiustenlähtö voi olla paikallista, tukka voi harventua tasaisesti tai lähteä ihan kokonaan. Hiustenlähtö on pysyvää, jos karvatupet ja niiden toimintaa ohjaavat hiusnystyt surkastuvat. Jos karvatupet säilyvät elossa, hiukset voivat kasvaa normaaleiksi myöhemmin.

 1. Vichy Dercos Energy+ Stimulating shampoo | Shampoot
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY DERCOS ENERGY+ STIMULATING SHAMPOO 200 ML
  Tarjoushinta 11,32 € Normaalihinta 14,90 €
 2. PLANTUR 39 FYTOKOFEIINIHOITONESTE 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PLANTUR 39 FYTOKOFEIINIHOITONESTE 200 ML
  Tarjoushinta 15,12 € Normaalihinta 19,90 €
 3. SOLGAR SKIN, NAILS & HAIR TABL 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SOLGAR SKIN, NAILS & HAIR TABL 120 KPL
  Tarjoushinta 28,80 € Normaalihinta 37,90 €
 4. YA VAHVA BIOTIINI 5 MG KAPS 120 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA VAHVA BIOTIINI 5 MG KAPS 120 kpl
  Tarjoushinta 27,28 € Normaalihinta 35,90 €

Miesten perinnöllinen kaljuuntuminen

Mistä on kyse? 

Yleisin miesten hiustenlähdön aiheuttaja on perinnöllinen miestyyppinen hiustenlähtö eli androgeneettinen kaljuuntuminen. Hiusten harveneminen voi alkaa jo parikymppisenä, viisikymppisistä jo joka toinen on kaljuuntunut ainakin vähän. Pakenevista ohimoista tai päälakikaljusta voi syyttää testosteronin lisäksi juuriaan: lähes jokaisella suomalaisella on perimässään androgeneettisen kaljuuntumisen geenejä.

Miten hiukset lähtevät? 

Hiuksia lähtee paikallisesti joko ohimoilta tai päälaelta tai molemmista. Tavallisesti myös hiusraja nousee otsalla ylemmäs. 

Hoito 

Tärkein hoito on päivittäinen tai ainakin joka toinen päivä toistuva hiustenpesu. Pesuun voi käyttää ketokonatsolia sisältävää shampoota tai muuta hilseshampoota kerran tai kaksi kertaa viikossa. Tiheä pesu vähentää hiusten irtoamista, sillä se pitää päänahan mikrobimäärän alhaisena ja vähentää näin tulehduksia. Itsehoitona hiustenlähtöä voi koittaa vähentää käyttämällä päänahkaan annosteltavaa, 5-prosenttista Rogaine-minoksidiililiuosta. Osalla käyttäjistä se jopa kasvattaa uusia hiuksia. Hoitotulos säilyy niin kauan, kun tuotetta käyttää säännöllisesti. Jos itsehoidosta ei ole riittävää hyötyä, voi hakeutua lääkäriin, joka voi tarvittaessa määrätä suun kautta otettavaa valmistetta.

Pälvikalju

Mistä on kyse? 

Pälvikalju on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hylkii karvojaan. Sen aiheuttajaa ei tunneta.

Miten hiukset lähtevät?

Pälvikalju on yleensä läiskittäistä ja alkaa yhtäkkiä, kun yksi tai useampi pyöreähkö kaljualue ilmestyy päänahkaan. Läpimitta vaihtelee muutamasta millistä jokuseen senttiin. Joskus kalju kohta voi syntyessään kihelmöidä, kutista tai tuntua tunnottomalta. Samoihin aikoihin kynsissä voi huomata pieniä kuoppia, epätasaisuutta ja harmautta.

Hoito 

Pälvi paranee yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa, kun hiukset kasvavat takaisin. Uusia kaljuja kohtia voi kuitenkin ilmestyä eri kohtaan päätä. Moni kärsii pälvikaljuista ajoittain, vuosien ja jopa kymmenen vuoden välein. Kun hiukset irtoavat ensimmäistä kertaa pälvikaljumaisesti, on hyvä varata aika lääkärille diagnoosin varmistamiseksi. Taudinkuva on arvaamaton, joten hoidolla tai esimerkiksi hivenaineilla ja vitamiineilla ei voida vaikuttaa taudin kulkuun. Itsehoitolääkkeenä myytävä Rogaine-minoksidiililiuos saattaa nopeuttaa hiusten kasvua, vaikka sekään ei vaikuta itse taudin kulkuun. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä reseptillä muun muassa vahvaa kortisoniliuosta, jolla voidaan yrittää nopeuttaa hiusten kasvua.

Miesten hiustenpesu

Hiuspohjan sairaudet

Mistä on kyse? 

Päänahan sairaudet, kuten atooppinen ekseema ja tali-ihottuma, voivat lyhentää hiusten kasvuvaihetta ja heikentää hiuksia. Päänahan silsa saa hiukset katkeamaan lyhyiksi. Karvatuppitulehdusta aiheuttavat taudit saavat hiukset harvenemaan, valepälvikalju aiheuttaa läiskittäistä ja pysyvää kaljuuntumista.

Miten hiukset lähtevät? 

Kun hiuspohjassa on hiustenlähtöä aiheuttava sairaus, se oireilee putoilevien hiusten lisäksi yleensä muillakin tavoin taudista riippuen.

Hoito 

Sairaudesta johtuvaan hiustenlähtöön auttaa vain itse sairauden hoitaminen.

Mistä saan apua hiustenlähtöön?

Mitä aikaisemmin ottaa selvää, mistä hiusten harvenemisessa on kyse, sitä paremmin vaivaan voi vaikuttaa. Lähes kaikkia hiustenlähdön syitä voidaan hoitaa. Hiustenlähtöä hillitsevillä shampoilla sekä hoitoaineilla, -nesteillä ja -seerumeilla voi kuoria hiuspohjan epäpuhtauksista ja hilseestä. Hoitotuotteet myös poistavat hiustuppien toimintaa häiritseviä bakteereja sekä elvyttävät päänahan pintaverenkiertoa ja karvatupen ravinnonsaantia. Ravintolisillä voi varmistaa elimistön saavan kaiken vahvojen hiusten kasvuun tarvittavan, kuten riittävän määrän magnesiumia, kuparia, piitä, sinkkiä, rautaa, biotiinia, foolihappoa ja pantoteenihappoa. Valmisteiden valinnassa on hyvä pyytää apua apteekin henkilökunnalta. Jos itsehoitotuotteista ei ole apua ja hiustenlähtö on voimakasta tai pitkäkestoista, on syytä käydä ihotautilääkärillä. Näin saadaan selville hiustenlähdön syy ja parhaat tavat hoitaa vaivaa.

Hiukset kasvavat kolmessa eri vaiheessa

 1. Ensimmäinen vaihe on kasvu, jossa 85–90 prosenttia kaikista päämme 100 000–250 000 hiuksesta on jatkuvasti. Koko kasvuvaiheen ajan hius kasvaa päänahan karvatupesta noin 0,3–0,5 millimetriä päivässä. Kasvuvaiheen pituus vaihtelee kahdesta kahdeksaan vuoteen. Se on pitkä lapsena ja lyhenee iän myötä. Keskimäärin hius kasvaa vuodessa noin 15 senttiä. Myöhäisessä keski-iässä, kun kasvuvaihe on voinut lyhentyä jopa puoleen vuoteen, tukan maksimipituus voi jäädä hyvinkin lyhyeksi. 
 2. Kasvuvaihetta seuraa kahden tai kolmen viikon siirtymävaihe, jossa karvatupet kutistuvat ja kasvattavat hiuksia entistä ohuempina, kunnes kasvu loppuu kokonaan. 
 3. Siirtymävaiheen jälkeisessä lepovaiheessa karvatuppi lepää ja hius irtoaa lopulta päänahasta. Elinkaarensa päähän tulleita hiuksia irtoaa päänahasta tasaisesti joka päivä 50–150 kappaletta. Hiuksen irrotessa uuden hiuksen kasvu karvatupen pohjalla olevassa hiusnystyssä on jo käynnistynyt.
 1. MARK BIRCH TR 3 SCALP THERAPY LOTION 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MARK BIRCH TR 3 SCALP THERAPY LOTION 50 ML
  Tarjoushinta 45,52 € Normaalihinta 59,90 €
 2. BIORION STIMULOIVA HOITONESTE HIUSPOHJALLE 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIORION STIMULOIVA HOITONESTE HIUSPOHJALLE 150 ML
  Tarjoushinta 16,57 € Normaalihinta 21,80 €
 3. PLANTUR 39 FYTOKOFEIINISHAMPOO OHUET/HENNOT HIUKSET 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PLANTUR 39 FYTOKOFEIINISHAMPOO OHUET/HENNOT HIUKSET 250 ML
  Tarjoushinta 15,12 € Normaalihinta 19,90 €
 4. SYSTEM4 BIO BOTANICAL SHAMPOO OHENEVAT HIUKSET 250 ml | Kaljuuntuminen ja hiustenlähtö
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SYSTEM4 BIO BOTANICAL SHAMPOO OHENEVAT HIUKSET 250 ml
  Tarjoushinta 16,64 € Normaalihinta 21,90 €