10 vinkkiä hiustenhoitoon: Kuinka saat hyvinvoivat ja kiiltävät hiukset?

naisella on kiiltävät ja hyvinvoivat ja hiukset

Vahvojen, kiiltävien ja hyvinvoivien hiusten tavoittelu kannattaa aloittaa valitsemalla sopivat hiustenhoitotuotteet ja hyvä hiusharja sekä hellimällä hiuspohjaa. Sisäisesti tukkaa voivat vahvistaa erilaiset ravintolisät ja biotiinivalmisteet. Tässä on kymmenen parturi-kampaajan vinkkiä, joiden avulla huolehdit hiusten hyvinvoinnista kotikonstein ja saat kiiltoa hiuksiin.

1. Pese hiukset shampoolla vain tarpeen vaatiessa

Terveet hiukset kasvavat puhtaasta ja hyvinvoivasta hiuspohjasta. Siksi shampoopesu on tärkeä osa hiustenhoitorutiineja. Suositeltu pesutiheys on kuitenkin yksilöllinen. Jos käytät paljon muotoilutuotteita, hikoilet voimakkaasti tai hiuksesi likaantuvat esimerkiksi ulkotöissä, päivittäinen pesu shampoolla on perusteltua. Sen sijaan puhdasta tukkaa on turha pestä päivittäin. Kun peset hiuksiasi, vaahdota ja hiero shampoo vain päänahkaan. Näin et kuluta hiuksia hankaamalla niitä. Hiusten pituudet puhdistuvat samalla, kun huuhdot vaahdon hiuspohjasta.

Hemmottele hiuksiasi ja hanki kaikki hiustuotteet NYT edullisesti netistä!

Nappaa tästä mukaan alekoodi, jolla KAIKKI* hiustuotteet -20 % etukoodilla HIUS124. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 30.4.2024 asti.

KAIKKi* hiustuotteet -20 % etukoodilla: HIUS124

2. Hoida hiuspohjan ongelmat ja kuiva päänahka hoitotuotteilla

Hiuspohjan hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, kun mietitään, että kuinka saada kiiltävät hiukset. Hiusten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää pitää huolta, etteivät kemikaalit ja epäpuhtaudet tuki hiusten juuria. Hiuspohjalle on saatavana monenlaisia hoitotuotteita, joilla voi hoitaa paitsi olemassa olevia hiuspohjan ongelmia, kuten kuivuutta, myös ylläpitää hyvää kuntoa. Lisäksi päänahkaa on hyvä hieroa ja kuoria säännöllisesti. Kun hiuspohjan verenkierto on tarpeeksi vilkasta, hoitotuotteet voivat vaikuttaa paremmin.

3. Hiusten tehopuhdistus poistaa muotoilutuotteiden jäämät

Haluaisitko upean kiiltävät hiukset ja pohdit, että miten saa hiuksiin kiiltoa? Jos hiuksesi näyttävät sameilta tai tuntuvat raskailta ja rasvaisilta, kokeile syväpuhdistavaa shampoota, sillä sen avulla saat poistettua sameutta ja hiukset kiiltäviksi. Muotoilutuotteet, jotkut hoitoaineet, kloori ja veden metallit saattavat jämähtää hiuksiin, varsinkin jos hiukset ovat käsitellyt tai kuivat ja siksi huokoiset. Kiiltävien hiusten hoitotuotteiden valinnassa kannattaa olla huolellinen. Liian hoitavat tuotteet voivat saada hiukset latistumaan ja lässähtämään. Noudata hoitotuotteiden pakkausohjeiden vaikutusaikoja ja käytä tehohoitoja silloin tällöin tai kuurina, kun tukan kunto vaatii sitä.

4. Pyyhekuivaa hiukset ennen hoitoaineen levittämistä ja huuhtele kylmällä

Kun peset hiuksia, painele ylimääräinen vesi hiuksista pyyhkeeseen ennen hoitoaineen levittämistä. Hoitoaineen vaikutus laimenee, jos levität sen litimärkään tukkaan. Lopeta huuhtominen, kun hoitoaine on huuhtoutunut. Tee viimeinen huuhtelu niin viileällä vedellä kuin siedät. Näin hiuspohja virkistyy, hiussuomut sulkeutuvat ja hiusten pinta silottuu. Sileät hiukset ovat kiiltävät.

5. Hiuksiin jätettävä hoitoaine tekee hiuksista helpommin käsiteltävät

Vaikka olisitkin käsitellyt tukan pesun jälkeen huuhdeltavalla hoitoaineella, voit hyvin lisätä latvoihin jätettävää hoitoainetta.

Erityisesti pitkien hiusten latvat tarvitsevat usein lisäsilotusta ja pehmennystä. Jätettävä hoitoaine on vähän kuin hyvä meikki, se saa tukan tuntumaan ja näyttämään todellista kauniimmalta ja myös suojaa sitä rasituksilta.

6. Suojaa hiukset lämpösuojalla ennen kuivausta ja muotoilua

Kuumuus kuluttaa hiuksia. Jos kuivaat hiukset hiustenkuivaajalla tai käytät muotoilurautaa tai kiharrinta, muista aina käsitellä hiukset lämpösuojan sisältävällä muotoilutuotteella. Kesäisin on syytä suojata tukka myös auringolta.

7. Leikkaa hiusten latvat säännöllisesti, vaikka kasvattaisit pitkää tukkaa

Karheat ja kärsineet latvat saavat koko tukan vaikuttamaan todellista ohuemmalta. Kuivat latvat haaroittuvat ja katkeilevat itsestään. Siksi hiuksia ei saa kasvatettua sen nopeammin pidemmäksi kuin silloin, jos tukkaa tasoittaa säännöllisesti.

8. Ravintolisät ja vitamiinit, kuten biotiini, tukee hiustesi kuntoa

Hiusten kasvua ja vahvuutta edistävien ravintolisien tehtävä on taata keholle riittävä määrä ravintoaineita, joita se tarvitsee vahvojen ja hyvinvoivien hiusten kasvattamiseen. Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eivätkä terveitä elämäntapoja. Niiden avulla voi kuitenkin lisätä hyvien rasvojen, vitamiinien ja aminohappojen saantia. Erityisesti biotiini, sinkki, seleeni ja kupari ovat ravintoaineita hiuksille.

9. Paras hiusharja on hellävarainen eikä katko hiuksia

Selvitä ja harjaa hiukset auki säännöllisesti laadukkaalla ja hellävaraisella hiusharjalla. Takut keräävät lisää takkuja, jotka saavat hiukset venymään ja katkeilemaan. Harjaa hiukset erityisen hyvin ennen pesua. Selvitä pesun jälkeen märkä tukka harvalla kammalla. Älä harjaa, sillä märät hiukset venyvät helposti.

Valitse hiustyypillesi sopiva harja, joka ei raasta, venytä tai takerru hiuksiin. Huolehdi myös, ettei harja raavi päänahkaa vaan ennemmin hieroo sitä ja saa veren kiertämään. Hennoille hiuksille sopivat pehmeät luonnonharjakset, jotka antavat tukalle kiiltoa. Paksu tukka on hyvä selvittää jämäköillä pallokärkisillä nailonharjaksilla. Pitkälle tukalle paras hiusharja on leveä ja isokokoinen.

10. Valitse pompula, joka ei katko hiuksia

Vältä hiuslenkkejä, joissa on hiuksia katkova metalliliitin. Suosi sen sijaan hellävaraisia hiuspompuloita. Älä tee kireitä nutturoita tai poninhäntiä ja vaihtele löysänkin ponnarin paikkaa päivittäin. Pidä hiukset öisin auki. Voit myös vaihtaa tyynyliinan liukaspintaiseen, esimerkiksi satiiniseen, niin hiuksesi eivät hankaudu nukkuessasi.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin eCommerce specialist, estenomi, parturi-kampaaja Terhi Rouhiainen.