10 vinkkiä hiustenhoitoon: Kuinka saat hyvinvoivat ja kiiltävät hiukset?

10 vinkkiä hiustenhoitoon: Kuinka saat hyvinvoivat ja kiiltävät hiukset?

Vahvojen, kiiltävien ja hyvinvoivien hiusten tavoittelu kannattaa aloittaa valitsemalla sopivat hiustenhoitotuotteet ja hyvä hiusharja sekä hellimällä hiuspohjaa. Sisäisesti tukkaa voivat vahvistaa erilaiset ravintolisät ja vitamiinit. Kokosimme kymmenen helppoa ja arkista vinkkiä, joiden avulla huolehdit hiusten hyvinvoinnista kotikonstein.

1. Pese hiukset shampoolla vain tarpeen vaatiessa

Terveet hiukset kasvavat puhtaasta ja hyvinvoivasta hiuspohjasta. Siksi hiustenpesu on tärkeä osa hiustenhoitorutiineja. Suositeltu pesutiheys on kuitenkin yksilöllinen. Jos käytät paljon muotoilutuotteita, hikoilet voimakkaasti tai hiuksesi likaantuvat esimerkiksi ulkotöissä, päivittäinen pesu on perusteltua. Sen sijaan puhdasta tukkaa on turha pestä päivittäin. Kun peset hiuksiasi, vaahdota ja hiero shampoo vain päänahkaan. Näin et kuluta hiuksia hankaamalla niitä. Hiusten pituudet puhdistuvat samalla, kun huuhdot vaahdon hiuspohjasta.

2. Hoida hiuspohjan ongelmat ja kuiva päänahka hoitotuotteilla

Hiusten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää pitää huolta, etteivät kemikaalit ja epäpuhtaudet tuki hiusten juuria. Hiuspohjalle on saatavana monenlaisia hoitoaineita, joilla voi hoitaa paitsi olemassa olevia hiuspohjan ongelmia myös ylläpitää hyvää kuntoa. Lisäksi päänahkaa on hyvä hieroa ja kuoria säännöllisesti. Kun hiuspohjan verenkierto on tarpeeksi vilkasta, hoitotuotteet voivat vaikuttaa paremmin.

3. Hiusten tehopuhdistus poistaa muotoilutuotteiden jäämät

Jos hiuksesi näyttävät sameilta tai tuntuvat raskailta ja rasvaisilta, kokeile syväpuhdistavaa shampoota. Muotoilutuotteet, jotkut hoitoaineet, kloori ja veden metallit saattavat jämähtää hiuksiin, varsinkin jos hiukset ovat käsitellyt tai kuivat ja siksi huokoiset. Sopivien hoitotuotteiden valinnassa kannattaa olla huolellinen. Liian hoitavat tuotteet voivat saada hiukset latistumaan ja lässähtämään. Noudata hoitotuotteiden pakkausohjeiden vaikutusaikoja ja käytä tehohoitoja silloin tällöin tai kuurina, kun tukan kunto vaatii sitä.

4. Pyyhekuivaa hiukset ennen hoitoaineen levittämistä ja huuhtele kylmällä

Kun peset hiuksia, painele ylimääräinen vesi hiuksista pyyhkeeseen ennen hoitoaineen levittämistä. Hoitoaineen vaikutus laimenee, jos levität sen litimärkään tukkaan. Lopeta huuhtominen, kun hoitoaine on huuhtoutunut. Tee viimeinen huuhtelu niin viileällä vedellä kuin siedät. Näin hiuspohja virkistyy, hiussuomut sulkeutuvat ja hiusten pinta silottuu. Sileät hiukset ovat kiiltävät.

5. Hiuksiin jätettävä hoitoaine tekee hiuksista helpommin käsiteltävät

Vaikka olisitkin käsitellyt tukan pesun jälkeen huuhdeltavalla hoitoaineella, voit hyvin lisätä latvoihin jätettävää hoitoainetta.
Erityisesti pitkien hiusten latvat tarvitsevat usein lisäsilotusta ja pehmennystä. Jätettävä hoitoaine on vähän kuin hyvä meikki, se saa tukan tuntumaan ja näyttämään todellista kauniimmalta ja myös suojaa sitä rasituksilta.

6. Suojaa hiukset lämpösuojalla ennen kuivausta ja muotoilua

Kuumuus kuluttaa hiuksia. Jos kuivaat hiukset hiustenkuivaajalla tai käytät muotoilurautaa tai kiharrinta, muista aina käsitellä hiukset lämpösuojan sisältävällä muotoilutuotteella. Kesäisin on syytä suojata tukka myös auringolta.

10 vinkkiä hiustenhoitoon: Kuinka saat hyvinvoivat ja kiiltävät hiukset?

7. Ravintolisät ja vitamiinit, kuten biotiini, voivat vahvistaa hiuksia sisäisesti

Hiusten kasvua ja vahvuutta edistävien ravintolisien tehtävä on taata keholle riittävä määrä ravintoaineita, joita se tarvitsee vahvojen ja hyvinvoivien hiusten kasvattamiseen. Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eivätkä terveitä elämäntapoja. Niiden avulla voi kuitenkin lisätä hyvien rasvojen, vitamiinien ja aminohappojen saantia. Erityisesti biotiini, sinkki, rauta, pii, magnesium ja rikki ovat ravintolisiä hiuksille.

8. Leikkaa hiusten latvat säännöllisesti, vaikka kasvattaisit pitkää tukkaa

Karheat ja kärsineet latvat saavat koko tukan vaikuttamaan todellista ohuemmalta. Kuivat latvat haaroittuvat ja katkeilevat itsestään. Siksi hiuksia ei saa kasvatettua sen nopeammin pidemmäksi kuin silloin, jos tukkaa tasoittaa säännöllisesti.

9. Paras hiusharja on hellävarainen eikä katko hiuksia

Selvitä ja harjaa hiukset auki säännöllisesti. Takut keräävät lisää takkuja, jotka saavat hiukset venymään ja katkeilemaan. Harjaa hiukset erityisen hyvin ennen pesua. Selvitä pesun jälkeen märkä tukka harvalla kammalla. Älä harjaa, sillä märät hiukset venyvät helposti.

Valitse hiustyypillesi sopiva harja, joka ei raasta, venytä tai takerru hiuksiin. Huolehdi myös, ettei harja raavi päänahkaa vaan ennemmin hieroo sitä ja saa veren kiertämään. Hennoille hiuksille sopivat pehmeät luonnonharjakset, jotka antavat tukalle kiiltoa. Paksu tukka on hyvä selvittää jämäköillä pallokärkisillä nailonharjaksilla. Pitkälle tukalle paras hiusharja on leveä ja isokokoinen.

10. Valitse pompula, joka ei katko hiuksia

Vältä hiuslenkkejä, joissa on hiuksia katkova metalliliitin. Älä tee kireitä nutturoita tai poninhäntiä ja vaihtele löysänkin ponnarin paikkaa päivittäin. Pidä hiukset öisin auki. Voit myös vaihtaa tyynyliinan liukaspintaiseen, esimerkiksi satiiniseen, niin hiuksesi eivät hankaudu nukkuessasi.


Lue lisää

Naisten hiustenlähtö – mistä hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen johtuu ja mikä siihen auttaa?

Naisten hiustenlähtö – mistä hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen johtuu ja mikä siihen auttaa?

Naisten hiustenlähtöön on monia syitä ja esimerkiksi stressi, raskaus, hormonaalinen ehkäisy, ikääntyminen tai perinnölliset tekijät voivat häiritä hiusten kasvua.

Lue lisää
Miesten hiustenlähtö – mistä kaljuuntuminen johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Miesten hiustenlähtö – mistä kaljuuntuminen johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Kaljuuntumisen ja hiusten lähtemisen syy kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti, sillä hoitokeinoja, kuten säännöllinen hiustenpesu ja erilaiset itsehoitotuotteet, on saatavilla.

Lue lisää
10 vinkkiä: Näin saat hyvännäköisen parran

10 vinkkiä: Näin saat hyvännäköisen parran

Upea parta kaipaa hyvät parranhoito-tuotteet, oikeat huoltotoimenpiteet ja hieman pitkäjänteisyyttä. Lue 10 vinkkiä, joilla parta pysyy siistinä ja komeana!

Lue lisää

Teemat