Hoidatko hiuspohjaasi? 9 vinkkiä, joilla saat kauniit ja terveet hiukset

kauniit ja terveet hiukset ovat upeat

Kauniit, vahvat ja terveet hiukset kasvavat hyvinvoivasta hiuspohjasta. Jos siis haluat parantaa hiustesi kuntoa, aloita hoito ja helliminen päänahasta! Nappaa tästä tehokkaat vinkit ja parhaat täsmätuotteet – huomaat eron nopeasti.

1. Pese päänahan pulmat pois

Hiuspohjan hoitaminen alkaa pesujen tihentämisestä. Päänahka pitäisi pestä aina, kun se on likainen tai jos päänahka kutiaa. Jos lika, rasva, hiki, muotoiluaineet tai hilse muhivat hiuspohjassa, päänahka alkaa kutista, ärsyyntyä ja haista. Seurauksena voi pahimmillaan olla päänahan kutinasta aiheutuvaa raapimista ja hiustenlähtöä.

Pese hiuspohja hellävaraisella shampoolla usein, vaikka joka päivä. Hiukset puhdistuvat siinä samalla. Oikeastaan hiustenpesun sijaan pitäisikin puhua päänahanpesusta.

2. Vaahdota kahdesti, jos käytät muotoiluaineita

Kaksi vaahdotuskertaa on tarpeen varsinkin, jos käytät kuivashampoita, hiuspuutereita tai hiusten tyvikohottajia. Huomaat tuplavaahdotustarpeen siitä, että shampoo vaahtoaa runsaan täyteläiseksi vasta, kun sitä hieroo hiuspohjaan toisen kerran.

Hiero shampoota kahden euron kolikon kokoinen tilkka kaikkialle päänahkaan, anna vaahdon vaikuttaa hetki ja huuhtele runsaalla vedellä. Huolellinen huuhtelu shampoopesun jälkeen ennaltaehkäisee myös pään kutinaa.

3. Valitse hellävarainen shampoo

Hiuspohjan hyvinvoinnille parhaita tuotteita ovat ne, joiden pakkauksessa on mainittu hellävaraisuuden lisäksi niiden hiuspohjaa hoitava ominaisuus.

Valitse kuivalle hiuspohjalle kosteuttava shampoo, hiuspohjan kutinaan ja ärsytykseen rauhoittava, rasvoittuvalle rasvaisuutta hillitsevä sekä kutisevalle hilseilevälle päänahalle hilsettä ehkäisevä ja niin edelleen.

Parhaiten omalle hiuspohjallesi sopivat tuotteet löydät pyytämällä neuvoa Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

Kokeile:

4. Älä käytä kuivashampoota kuivaan tai ärtyneeseen hiuspohjaan

Jos päänahkasi kutiaa tai oireilee, vältä kuivashampoon käyttöä, varsinkin säännöllisesti tyvikohottajatarkoituksessa.

Kuivashampoon puhdistusteho perustuu sen rasvaa imevään ominaisuuteen. Siksi se saattaa kuivattaa päänahkaa ja aiheuttaa päänahan kutinaa.

5. Kuori päänahka, saat kuohkeat hiukset

Hiuspohjalle tarkoitetut kuorivat aineet tekevät saman kuin kasvoille tai vartalolle tarkoitetut kaimansa: ne poistavat kuollutta ihosolukkoa, puhdistavat epäpuhtaudet ja tekevät ihosta eli hiuspohjasta vastaanottavaisen hoitaville aineille.

Kuorintaa voi käyttää säännöllisesti parin viikon välein. Saatat tuntea ja nähdä eron jo yhden käytön jälkeen: päänahka on joustava ja raikkaan tuntuinen tai tukka näyttää ihanan kuohkealta.

Kokeile:

6. Helli hiuspohjaa hoitoaineilla ja naamioilla

Hiukset kasvavat päänahan hiustuppien hiusnystyistä. Kun annat niille hyvinvoinnille tärkeitä aineita, ne voivat hyvin ja niistä kasvaa hyvinvoivia hiuksia.

Poispestävillä hiuspohjan hoidoilla, jokaisen pesun jälkeen käytettävillä hoitoaineilla ja kuurina tai viikoittain käytettävillä naamioilla voit hoitaa tehokkaasti päänahan pulmia.

Kokeile:

7. Käytä päänahalle myös jätettävää hoitotuotetta

Valittavana on seerumeita, vesiä, nesteitä ja öljyjä moneen eri tarkoitukseen. Yksi kosteuttaa, toinen rauhoittaa kutinaa ja ärsytystä, kolmas hillitsee talintuotantoa ja raikastaa. Saatavana on myös hiustenlähtöä ehkäiseviä sekä hiusten kasvua tehostavia vaihtoehtoja.

Hoitotuotteet joko hierotaan puhtaaseen päänahkaan tai levitetään sekä hiuksiin että päänahkaan pesun jälkeen.

Oman täsmätuotteesi löydät Yliopiston Apteekin henkilökunnan avustuksella.

Kokeile:

8. Suojaa päänahka saunassa ja auringossa

Kuuma ilma ja auringon UV-säteet rasittavat ja kuivattavat ihoa – myös hiusten alla. Siksi hiuspohja ja hiukset on järkevää peittää auringossa ja saunassa.

Pyyhe tai hattu toimivat tarkoitukseen loistavasti. Jos et halua pitää hattua auringossa, suihkauta jakaukseesi aurinkosuojaa.

9. Hoida päänahkaa sisäisesti

Terveet elämäntavat ja monipuolinen ruokavalio vaikuttavat myös päänahan kuntoon.

Jos haluat ravita erityisesti hiuspohjaa ja vaikuttaa hiusnystyjen toimintaan, kokeile biotiinivalmisteita. Biotiini tukee hiusten normaalia kuntoa

Kokeile:

  • YA Biotiini vahva sisältää runsaasti biotiinia ja edistää niin hiusten, ihon kuin limakalvojen hyvinvointia.
  • Priorin Extra on monipuolinen ravintolisä, joka sisältää biotiinin lisäksi hirssiuutetta, L-kystiiniä ja B5-vitamiinia.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Ida Tuure.