Hoidatko hiuspohjaasi? 9 vinkkiä, joilla saat kauniit ja terveet hiukset

Hoidatko hiuspohjaasi? 9 vinkkiä, joilla saat kauniit ja terveet hiukset

Kauniit, vahvat ja terveet hiukset kasvavat hyvinvoivasta hiuspohjasta. Jos siis haluat parantaa hiustesi kuntoa, aloita hoito ja helliminen päänahasta! Nappaa tästä tehokkaat vinkit ja parhaat täsmätuotteet – huomaat eron nopeasti.

1. Pese päänahan pulmat pois

Hiuspohjan hoitaminen alkaa pesujen tihentämisestä. Päänahka pitäisi pestä aina, kun se on likainen. Jos lika, rasva, hiki, muotoiluaineet tai hilse muhivat hiuspohjassa, päänahka alkaa kutista, ärsyyntyä ja haista. Seurauksena voi pahimmillaan olla hiustenlähtöä.

Pese hiuspohja hellävaraisella shampoolla usein, vaikka joka päivä. Hiukset puhdistuvat siinä samalla. Oikeastaan hiustenpesun sijaan pitäisikin puhua päänahanpesusta.

2. Vaahdota kahdesti, jos käytät muotoiluaineita

Kaksi vaahdotuskertaa on tarpeen varsinkin, jos käytät kuivashampoita, hiuspuutereita tai hiusten tyvikohottajia. Huomaat tuplavaahdotustarpeen siitä, että shampoo vaahtoaa runsaan täyteläiseksi vasta, kun sitä hieroo hiuspohjaan toisen kerran.

Hiero shampoota kahden euron kolikon kokoinen tilkka kaikkialle päänahkaan, anna vaahdon vaikuttaa hetki ja huuhtele runsaalla vedellä.

3. Valitse hellävarainen shampoo

Hiuspohjan hyvinvoinnille parhaita tuotteita ovat ne, joiden pakkauksessa on mainittu hellävaraisuuden lisäksi niiden hiuspohjaa hoitava ominaisuus.

Valitse kuivalle hiuspohjalle kosteuttava shampoo, ärtyneelle rauhoittava, rasvoittuvalle rasvaisuutta hillitsevä, hilseilevälle hilsettä ehkäisevä ja niin edelleen.

Parhaiten omalle hiuspohjallesi sopivat tuotteet löydät pyytämällä neuvoa Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

Kokeile:

YA Shampoo kuivalle hiuspohjalle on sulfaatiton, silikoniton ja hellä sekä hiuksille että iholle. Sopii myös curly girl -hittimetodia käyttävälle.

4. Älä käytä kuivashampoota kuivaan tai ärtyneeseen hiuspohjaan

Jos päänahkasi oireilee, vältä kuivashampoon käyttöä, varsinkin säännöllisesti tyvikohottajatarkoituksessa.

Kuivashampoon puhdistusteho perustuu sen rasvaa imevään ominaisuuteen. Siksi se saattaa kuivattaa päänahkaa.

5. Kuori päänahka, saat kuohkeat hiukset

Hiuspohjalle tarkoitetut kuorivat aineet tekevät saman kuin kasvoille tai vartalolle tarkoitetut kaimansa: ne poistavat kuollutta ihosolukkoa, puhdistavat epäpuhtaudet ja tekevät ihosta eli hiuspohjasta vastaanottavaisen hoitaville aineille.

Kuorintaa voi käyttää säännöllisesti parin viikon välein. Saatat tuntea ja nähdä eron jo yhden käytön jälkeen: päänahka on joustava ja raikkaan tuntuinen tai tukka näyttää ihanan kuohkealta.

Kokeile:

Vichy Dercos Micro Peel -kuoriva shampoo on sekä kuorinta että raikastava pesutuote.

6. Helli hiuspohjaa hoitoaineilla ja naamioilla

Hiukset kasvavat päänahan hiustuppien hiusnystyistä. Kun annat niille hyvinvoinnille tärkeitä aineita, ne voivat hyvin ja niistä kasvaa hyvinvoivia hiuksia.

Poispestävillä hiuspohjan hoidoilla, jokaisen pesun jälkeen käytettävillä hoitoaineilla ja kuurina tai viikoittain käytettävillä naamioilla voit hoitaa tehokkaasti päänahan pulmia.

Kokeile:

Vichy Dercos Nutrients Nutri Protein -hiusnaamio hoitaa hiuksia ja päänahkaan hierottuna hiuspohjaa.

Hiuspohjan hoito

7. Käytä päänahalle myös jätettävää hoitotuotetta

Valittavana on seerumeita, vesiä, nesteitä ja öljyjä moneen eri tarkoitukseen. Yksi kosteuttaa, toinen rauhoittaa kutinaa ja ärsytystä, kolmas hillitsee talintuotantoa ja raikastaa. Saatavana on myös hiustenlähtöä ehkäiseviä sekä hiusten kasvua tehostavia vaihtoehtoja.

Hoitotuotteet joko hierotaan puhtaaseen päänahkaan tai levitetään sekä hiuksiin että päänahkaan pesun jälkeen.

Oman täsmätuotteesi löydät Yliopiston Apteekin henkilökunnan avustuksella.

Kokeile:

System4 T Climbazole Scalp Tonic -tehohoidon kasviuutteet vilkastuttavat päänahan verenkiertoa ja stimuloivat hiusten kasvua.

Plantur fytokofeiinihoitoneste ehkäisee hiusten ohenemista esimerkiksi vaihdevuosien tai stressin aikana.

8. Suojaa päänahka saunassa ja auringossa

Kuuma ilma ja auringon UV-säteet rasittavat ja kuivattavat ihoa – myös hiusten alla. Siksi hiuspohja ja hiukset on järkevää peittää auringossa ja saunassa.

Pyyhe tai hattu toimivat tarkoitukseen loistavasti. Jos et halua pitää hattua auringossa, suihkauta jakaukseesi aurinkosuojaa.

9. Hoida päänahkaa sisäisesti

Terveet elämäntavat ja monipuolinen ruokavalio vaikuttavat myös päänahan kuntoon.

Jos haluat ravita erityisesti hiuspohjaa ja vaikuttaa hiusnystyjen toimintaan, jotta niistä kasvaisi mahdollisimman hyvinvoivia hiuksia, kokeile biotiinivalmisteita. Biotiini aktivoi hiusjuuren soluja tuottamaan keratiinia, jolloin hiusten kasvu vilkastuu ja hiukset vahvistuvat.

Kokeile:

YA Biotiini vahva sisältää runsaasti biotiinia ja edistää niin hiusten, ihon kuin limakalvojen hyvinvointia.

Priorin Extran teho perustuu suureen määrään päänahalle tärkeitä rasvahappoja ja hivenaineita sisältävää hirssiuutetta.

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Ida Tuure.


Lue lisää

Ohut tukka? Näin saat tuuheat hiukset kotikonstein

Ohut tukka? Näin saat tuuheat hiukset kotikonstein

Onko tukkasi laiha hiirenhäntä? Kun peset ja hoidat hiuksesi oikein ja opit muutaman muotoiluniksin, tukkasi näyttää monin verroin kuohkeammalta. Valitsimme myös 10 parasta tuuheuttavaa täsmätuotetta!

Lue lisää
10 vinkkiä hiustenhoitoon: Kuinka saat hyvinvoivat ja kiiltävät hiukset?

10 vinkkiä hiustenhoitoon: Kuinka saat hyvinvoivat ja kiiltävät hiukset?

Vahvojen, kiiltävien ja hyvinvoivien hiusten tavoittelu kannattaa aloittaa valitsemalla sopivat hiustenhoitotuotteet. Kokosimme 10 helppoa ja arkista vinkkiä, joiden avulla huolehdit hiusten hyvinvoinnista.

Lue lisää
Naisten hiustenlähtö – mistä hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen johtuu ja mikä siihen auttaa?

Naisten hiustenlähtö – mistä hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen johtuu ja mikä siihen auttaa?

Naisten hiustenlähtöön on monia syitä ja esimerkiksi stressi, raskaus, hormonaalinen ehkäisy, ikääntyminen tai perinnölliset tekijät voivat häiritä hiusten kasvua.

Lue lisää

Teemat