Hilse pois kotikonstein – 9 tehokasta vinkkiä

Kutiava ja hilseilevä päänahka

Hiutaleita olkapäillä ja kutiseva päänahka? Hilse kannattaa hoitaa pois, sillä hoitamattomassa päänahassa tulehdus pahenee ja hilse sen kun lisääntyy. Näin löydät oikeat tuotteet hilsepulmaasi.

Mistä hilse johtuu?

Et ole pulmasi kanssa yksin, sillä hilse on hiuspohjan pulmista se tavallisin. Jopa 65 prosenttia kärsii hilseestä jossain vaiheessa elämäänsä, ja useimmilla ongelma toistuu. 

Normaali iho uusiutuu 6–10 viikon välein. Tällöin putoavaa kuollutta ihosolukkoa ei juuri huomaa. Tulehtunut iho sen sijaan uusiutuu 10 päivässä, ja siksi hilse näkyy selvästi.

Yleensä hilse johtuu tali-ihottumasta eli tulehtuneesta päänahasta, jonka aiheuttaa päänahan rasvaisuus. Päänahassa elää luonnostaan hiivoja, mutta rasvaisessa päänahassa ne pääsevät lisääntymään liikaa. Tällöin iho ärtyy ja alkaa hilseillä. Rasvaisen hilseen tunnistaa suurista, kellertävistä hiutaleista.

Hilse voi johtua myös liian kuivasta päänahasta. Kuiva hilse näkyy hienona pölynä, ja usein siihen liittyy myös kutina. Pakkanen, auringonvalon vähäisyys ja kuiva huoneilma kuivattavat helposti päänahkaa ja voivat saada sen hilseilemään erityisesti talvisin. Myös atooppinen ihottuma ja psoriasis aiheuttavat hilsettä. Perusvoiteiden käytöstä hiuspohjassa voi olla apua hoidettaessa ihon kuivuutta tai atooppista ihottumaa päänahassa.

Hiuspohjan kuivuudesta johtuvaa hilseilyä voi lievittää kuivan päänahan perusvoiteella. Aqualan L sekä Humektan ovat esimerkiksi hyviä kuivan päänahan perusvoiteita. Hiuspohjan kuivuuden aiheuttaman kutina ja hilseily helpottavat, kun levität Aqualan L:ää päänahkaan. Jotkut jopa käyttävät shampoon sijasta Aqualan L:ää hiustenpesuun, jos kutina ja kuivuus ovat oikein ärhäköitä. Pesujen välissä kannattaa kokeilla esimerkiksi kosteuttavaa Humektania päänahkaan. Myös Humektan sopii tarvittaessa kuivan päänahan ja hiusten pesuun. Pesujen välillä kuivaan hiuspohjaan lisättävä kosteuttava Humektan on näppärä apu kuivan päänahan kutinaan. 

Muotoiluaineet ja muut hiustenhoitotuotteet voivat kuivattaa päänahkaa ja siksi aiheuttaa hilsettä. Sen sijaan toisin kuin usein luullaan, pipolla ei ole mitään tekemistä hilseen kanssa. Hiusten värjääminen tai permanentti eivät yleensä vaikuta hilseilyyn.

Vaikka hilse ei ole sairaus eikä se tartu, se on syytä hoitaa pois. Hilse nimittäin kertoo, ettei hiuspohjasi voi hyvin. Hilse on otollinen kasvualusta mikrobeille, ja hoitamattomassa päänahassa tulehdus pahenee ja hilse sen kun lisääntyy.

Kuivan päänahan hoitotuotteet

 1. ACO BODY SPECIAL CARE MOISTURISING DRY SCALP TREATMENT 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY SPECIAL CARE MOISTURISING DRY SCALP TREATMENT 150 ML
  Tarjoushinta 11,63 € Normaalihinta 15,50 €
 2. CUTRIN BIO+ HYDRA BALANCE SCALP TREATMENT HIUSPOHJAN HOITOVOIDE 75 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. AQUALAN L PERUSVOIDE 200 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AQUALAN L PERUSVOIDE 200 G
  Tarjoushinta 7,68 € Normaalihinta 9,60 €
 4. HUMEKTAN PERUSVOIDE 200 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  HUMEKTAN PERUSVOIDE 200 G
  10,40 €

Hyödynnä lukijan etukoodi ja hanki kaikki hiustuotteet edullisesti netistä!

Nappaa tästä mukaan alekoodi, ja syötä se kassalla. Artikkelin lukijana saat alekoodilla KAIKKI* hiustuotteet -20 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.

KAIKKi* hiustuotteet -20 % etukoodilla:

Hilseshampoo kuivalle päänahalle

Hilseshampoo rasvaiselle päänahalle

Näin pääset hilseestä eroon

 1. Päivittäinen hiustenpesu on paras apu. Puhtaassa ja ilmavassa hiuspohjassa eivät bakteerit viihdy.
 2. Apu hilseeseen löytyy apteekin shampoohyllyltä. Valitse tuote sen mukaan, kärsitkö rasvaisesta vai kuivasta hilseestä.  Rasvaisen hilseen hoitoon tarkoitettu shampoo hillitsee rasvoittumista ja rauhoittaa päänahkaa. Kuivan hilseen hoitoon tarkoitettu hoitava ja kosteuttava shampoo paitsi vähentää kuivaa hilseilyä, auttaa myös kutinaan. Pyydä apua shampoon valintaan farmaseutilta, jos et tiedä, kumpi hilseen laji sinua vaivaa.
 3. Jos hilseshampoo ei tepsi, kokeile ilman reseptiä saatavaa lääkeshampoota, johon on lisätty ketokonatsolia tai seleenisulfidia.
 4. Jos tuntuu, että hilse istuu tiukassa eikä irtoa shampoolla pestessä päänahasta, käytä ennen pesua hiuksille tarkoitettuja öljyjä, salisyylihappoa sisältäviä voiteita tai tuotteita, joissa on kuorivia ainesosia.
 5. Jos päänahka kutisee sietämättömästi, hiero parin viikon ajan hydrokortisoniliuosta hiuspohjaan aina pesun jälkeen.
 6. Yllättäen myös glyserolia sisältävästä käsidesistä voi olla apua. Glyseroli nimittäin kosteuttaa kuivaa ja kutisevaa päänahkaa. Hiero käsidesiä hiusten tyveen pesun jälkeen.
 7. Jotkut hilseilystä kärsineet kertovat saaneensa apua sokerin vähentämisestä. Jatkuva makeanhimo saattaa talttua säännöllisellä ateriarytmillä. Myös yksipuolinen ruokavalio voi heikentää ihon kuntoa.
 8. Lisäksi stressi saattaa pahentaa hilsepulmaa, joten pyri vähentämään stressiä esimerkiksi yksinkertaisilla stressinhallintaharjoituksilla tai vaikka luonnossa liikkumalla.
 9. Jos hilsevaiva on sinnikäs ja itsehoitotuotteista ei ole apua, käy lääkärin pakeilla. Saat oikean diagnoosin ja tarvittaessa vahvemman kortisoniliuoksen.

Hoitotuotteet hilseilyyn

3 x hyvä tuote hilseeseen

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.

Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla: suosikkituotteet hilseen hoitoon

 1. YA HILSESHAMPOO 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA HILSESHAMPOO 300 ML
  Tarjoushinta 10,32 € Normaalihinta 12,90 €
 2. YA KUIVAN HIUSPOHJAN SHAMPOO 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KUIVAN HIUSPOHJAN SHAMPOO 300 ML
  Tarjoushinta 7,60 € Normaalihinta 9,50 €
 3. YA HELLÄ SHAMPOO HAJUSTEETON 500 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA HELLÄ SHAMPOO HAJUSTEETON 500 ML
  Tarjoushinta 11,12 € Normaalihinta 13,90 €
  Loppu
 4. YA SYVÄPUHDISTAVA SHAMPOO 300 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA SYVÄPUHDISTAVA SHAMPOO 300 ml
  Tarjoushinta 8,72 € Normaalihinta 10,90 €