Päänahan kutina – Löydä kutinan syy ja rauhoita hiuspohja täsmätuotteilla

Naisen päänahka kutisee ja päänahan kutina saa naisen raapimaan päätä..

Päänahkaa kutittaa? Älä raavi turhaan, sillä hiuspohjan kutina hoituu helposti apteekin tuotteilla ja hiustenhoitotapoja tuunaamalla. Ensin kannattaa kuitenkin selvittää päänahan kutinan syy. Lue tästä, mistä johtuu päänahan kutina, mikä rauhoittaa päänahkaa ja milloin kutinan kanssa on suunnattava lääkäriin.

Miksi päänahka kutisee?

Kun päänahka kutisee ja huomaat rapsuttavasi päätäsi yhä useammin, syy voi olla:

 • kuivunut päänahka
 • päänahan tulehdus ja hilseily
 • hiustuotejäämät hiuspohjassa
 • väärät hiustenhoitotuotteet
 • allergia
 • täit
 • ihosairaudet, kuten atopia ja psoriasis

Hanki hiustuotteet nyt edullisesti hyödyntämällä artikkelin lukijan etukoodi

Nappaa tästä mukaan alekoodi, jolla KAIKKI* hiustuotteet -20 % etukoodilla HIUS524. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.

KAIKKi* hiustuotteet -20 % etukoodilla:

Mikä auttaa päänahan kutinaan – ja kannattaako päänahkaa raapia?

Päänahan raapiminen on huono hoito hiuspohjan kutinaan, sillä se yleensä vain pahentaa ongelmaa. Suo sen sijaan muutama ajatus kutinan mahdollisille syille. Kun päänahan kutinan syy on tiedossa, hoitokin on helpompaa ja tehokkaampaa.

 • Kuivaa päänahkaa kannattaa helliä päänahkaa kosteuttavilla tuotteilla. Jos päänahka hilseilee, käytä hilseshampoota. Muista, että rasvaiseltakin tuntuva päänahka voi kutista, kun se hilseilee.
 • Omalle hius- ja ihotyypille sopivien hiustenhoitotuotteiden käyttäminen on tuiki tärkeää päivittäisessä hiustenhoidossa. Juuri sinulle sopivat tuotteet auttavat päänahkaasi voimaan paremmin, ja näin myös hiuksesi kukoistavat ja kiiltävät. Jos epäilet nykyisten tuotteidesi sopivuutta, kysy neuvoa Yliopiston Apteekista. Autamme mielellämme! 
 • Miten usein peset hiuksesi? Liian tiheä pesu voi kuivattaa, mutta toisaalta harvakseltaan peseminen saattaa kerryttää hiustuotejäämiä päänahkaasi ja aiheuttaa kutinaa. Kokeilemalla selvität, millainen pesuväli ja mikä shampoo on sinulle toimivin.
 • Joskus päänahan kutinan taustalta voi löytyä täitartunta – etenkin jos sinulla on päiväkoti- tai alakouluikäisiä kotona. Silloin kaikilta perheenjäseniltä kannattaa syynätä hiuspohja. Jos täitä löytyy, pääset niistä eroon helposti täishampoolla tai muulla täiden häätöön tarkoitetulla tuotteella
 • Jos allergia tai ihosairaus saa pääsi kutisemaan, käänny lääkärin puoleen.
Suihkussa oleva mies vaahdottaa hiuksiaan kosteuttavalla shampoolla.

Kun kutinan syy on hilse – tuotteet hilseilevän päänahan kutinaan

Oikeiden hoitotuotteiden valinta hilseilevän päänahan hoitoon vaatii hieman perehtymistä hilseongelman laatuun. Päänahka voi nimittäin hilseillä ihan vain kuivuuttaan, ja silloin ratkaisu on helppo: kosteuttava shampoo. 

Jos kyseessä on varsinainen hilseongelma, päänahka on tulehtunut. Tulehduksen seurauksena päänahan iho alkaa uusiutua tavallista nopeammin ja kuollut iho kertyy hiuspohjaan hilseeksi. Hilseilevässä päänahassa viihtyy Malassezia-hiiva, joka entisestään pahentaa päänahan tulehdusta.

Ikävä kierre pitää katkaista – hilsetuotteet onneksi helpottavat vaivaa. Myös päivittäinen hiustenpesu auttaa pääsemään päänahan hiivasta eroon.

Jos lääkkeettömät hilsetuotteet eivät tuo apua hilseongelmaan, kysy farmaseutiltamme neuvoa lääkkeellisten hilsetuotteiden käyttöön. 

Valitse sopiva hilseshampoo oireidesi mukaan:

 • Rasvoittuvaa, hilseilevää ja kutisevaa hiuspohjaa hellivä ja rauhoittava, miedosti hajustettu Ducray Kelual DS Shampoo poistaa hilsettä ja ehkäisee sen lisääntymistä päänahassa. 
 • Kuivan ja hilseilevän päänahan rauhoittaja on Ducrayn Squanorm DRY Shampoo. Se poistaa tehokkaasti hilseen ja kosteuttaa kuivaa päänahkaa. 
 • Öljyisen ja rasvoittuvan hiuspohjan System4 T Scalp Tonic -hoitoneste ehkäisee hilseen muodostumista ja hiuspohjan rasvoittumista. Salisyylihappo kuorii ihoa ja hoitaa tulehduksia. 
 • Hiuspohjan syväpuhdistamiseen sopiva Probic8 Scalp Peel Treatment -kuorintanaamio yhdistää puhdistuksen, päänahan kuorinnan ja tehohoidon. Kemiallisesti kuoriva naamio poistaa hiuspohjasta niin rasvan, hilseen kuin muotoilutuotteiden rippeet. 

Päänahan kutina ilman hilsettä – kosteuttavat hiuspohjan tuotteet 

Kun kuivalta tuntuva päänahka kutisee mutta ei hilseile, saattaa hiuspohja olla kosteutuksen tarpeessa. 

Varmista kuitenkin ensin, ettei kutina johdu allergiasta tai ihosairaudesta. Jos päänahka vaikuttaa tulehtuneelta tai siinä on punoittavia, selvärajaisia läikkiä, on hyvä käydä näyttämässä tilannetta lääkärille. 

Hyvinvoivakin hiuspohja saattaa kuivahtaa talvella, kun kylmyys vähentää ilman kosteutta ja päänahka hautuu pipon alla. 

Onneksi kuivaa päänahkaa on helppo hoitaa kosteuttavalla shampoolla ja muilla kosteuttavilla hiustenhoitotuotteilla. Tiesithän, että voit levittää kutisevaan hiuspohjaan myös tavallista perusvoidetta – se on mainio kuivan päänahan yönaamio!

Kokeile näitä, kun pää kutiaa ja hiuspohja tuntuu kuivalta mutta ei hilseile:

 • Pään kutina helpottuu YA Kuivan hiuspohjan Shampoolla, joka sopii päivittäiseen käyttöön. Mainio, hajusteeton tuote herkälle ja helposti reagoivalle hiuspohjalle.
 • Koko perheelle soveltuva kuivan ja kutisevan päänahan Linola Forte Shampoo puhdistaa hellävaraisesti ja ravitsee kosteusköyhää hiuspohjaa. Sisältää kosteuttavaa rypsiöljyä ja viilentävää mentolia.
 • Kuivalle päänahalle tarkoitettu Louis Widmer Remederm Shampoo käy myös atooppiselle iholle. Se palauttaa päänahan rasvatasapainon ja kesyttää kutisevan hiuspohjan. 
Vanhempi tutkii lapsen päänahkaa täikammalla.

Päänahassa kutisevat täit – näin hoituu ikävä tuliainen päiväkodista 

Tekeekö koko ajan mieli raapia korvan takaa tai niskasta? Onko vaiva ilmaantunut yllättäen? Ehkä perheessäsi on pieniä lapsia, joiden pää kutiaa? 

On mahdollista, että sinulla tai lapsillasi on täitartunta. Inhottava ajatus, mutta onneksi täistä pääsee melko helposti eroon

Täiden häätö onnistuu näin:

 1. Tutki kaikkien perheenjäsentesi päänahka jakaus jakaukselta. Tiheä kampa on hyvä apuri.
 2. Etsi muutaman millin mittaisia tummia täitä tai pienempiä ja vaaleita, mannaryyniä muistuttavia täin munia.
 3. Pese täitartunnan saaneiden hiukset täishampoolla tai käytä täiden häätöön täiliuosta. Uusi hoito 1-2 viikon kuluttua tuotteen ohjeen mukaisesti.
 4. Muiden perheenjäsenten kannattaa syynätä päänahkaa päivittäin ja käyttää täitartuntaa ehkäisevää shampoota. Jos täitä tai munia löytyy, on hiukset pestävä täishampoolla tai käsiteltävä täiliuoksella.
 5. Kampaa tartunnan saaneiden hiukset täikammalla käsittelyn jälkeen ja joka toinen päivän kahden viikon ajan. Poista hiuksista näkyvät täit ja munat (saivareet) sekä täikampaan tarttuvat täit ja täin munat.
 6. Pese käytössä olevat vuodevaatteet korkeassa lämpötilassa. Pipot ja sängyssä pidetyt pehmolelut voit laittaa pakastimeen yön yli.
 7. Ilmoita tartunnasta päiväkotiin ja kouluun.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin estenomi, parturi-kampaaja Terhi Rouhiainen.

 1. YA KUIVAN HIUSPOHJAN SHAMPOO 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KUIVAN HIUSPOHJAN SHAMPOO 300 ML
  Tarjoushinta 7,60 € Normaalihinta 9,50 €
 2. Linola Forte shampoo 200 ml kuivalle ja kutisevalle hiuspohjalle | Shampoot
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LINOLA FORTE SHAMPOO 200 ml
  15,90 €
 3. LOUIS WIDMER REMEDERM SHAMPOO HAJUSTEETON 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. DUCRAY EXTRA GENTLE SHAMPOO 400 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DUCRAY EXTRA GENTLE SHAMPOO 400 ML
  Tarjoushinta 12,54 € Normaalihinta 16,50 €

Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla: hiusten ja hiuspohjan hoitoon

 1. YA KUIVAN HIUSPOHJAN SHAMPOO 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KUIVAN HIUSPOHJAN SHAMPOO 300 ML
  Tarjoushinta 7,60 € Normaalihinta 9,50 €
 2. YA KUIVAN HIUSPOHJAN HOITOAINE 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KUIVAN HIUSPOHJAN HOITOAINE 300 ML
  Tarjoushinta 7,60 € Normaalihinta 9,50 €
 3. YA HELLÄ SHAMPOO HAJUSTEETON 500 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA HELLÄ SHAMPOO HAJUSTEETON 500 ML
  Tarjoushinta 11,12 € Normaalihinta 13,90 €
  Loppu
 4. YA HILSESHAMPOO 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA HILSESHAMPOO 300 ML
  Tarjoushinta 10,32 € Normaalihinta 12,90 €