Iho, hiukset ja kynnet kuntoon – Muista nämä 5 kauneusvitamiinia

hyväkuntoiset hiukset naisella

Haaveissa hehkuva iho, kiiltävät hiukset ja upeat kynnet? Nämä viisi vitamiinia tukevat normaalia ihon kuntoa. 

1. Hoitava A-vitamiini

A-vitamiini on ihon suosikkivitamiini. Se ylläpitää ihosolujen normaalia toimintaa ja auttaa ihoa ja limakalvoja pysymään terveenä. Paikallisesti käytettynä A-vitamiini sopii erityisen hyvin ehkäisemään ja hoitamaan ikääntymisen merkkejä, sillä se kiinteyttää, uudistaa ja vahvistaa ihoa. 

A-vitamiinia saa muun muassa porkkanasta, maksasta, munankeltuaisesta ja voista. Parhaiten A-vitamiinin hyödyn iholle saa kuitenkin paikallisesti käytettynä. Siksi A-vitamiinia on lisätty moniin kosmetiikkatuotteisiin, kuten yövoiteisiin ja seerumeihin.

Hyödynnä artikkelin lukijan etu ja tilaa kosmetiikkaa edullisesti netistä etukoodilla!

Artikkelin lukijan etu: KAIKKI* kosmetiikka ota 3, saat edullisimman -50 % etukoodilla KOSME524

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2024 asti.

2. Silottava C-vitamiini

C-vitamiini suojaa soluja ja edistää kehon normaalia kollageenituotantoa. Kollageeni on ihon rakennusaine, joka vaikuttaa ihon kimmoisuuteen. Kollageenin luonnollinen muodostuminen heikkenee jo 30 ikävuoden jälkeen, ja siksi iho alkaa ohentua ja veltostua. C-vitamiini toimii myös antioksidanttina eli suojaa soluja hapettusmisstressiltä. Kun haluat tukea kudosten ja ihon kuntoa, muista C-vitamiini. 

C-vitamiinia saa muun muassa marjoista, vihanneksista ja hedelmistä. Sitä on lisätty myös moniin kosmetiikkatuotteisiin, kuten voiteisiin ja seerumeihin. C-vitamiinilla on ihon sävyä kirkastava ja tasoittava vaikutus, ja se voi auttaa himmentämään pigmenttiläiskiä ja tasoittamaan arpia.

3. Kosteuttava E-vitamiini

Kuiva ja hilseilevä iho? Ota avuksi E-vitamiini. E-vitamiini on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä

E-vitamiinia saa muun muassa kokojyväviljasta, vehnäalkiosta, kasviöljyistä ja munankeltuaisesta. Sitä löytyy myös moniin ihonhoitotuotteisiin, kuten kosteusvoiteisiin, lisättynä.

Naisella on vahvat kynnet ja hyvin hoidetut kädet

4. Hiuksia ja ihoa vahvistava biotiini

Monet haaveilevat tuuheasta tukasta, mutta mitkä vitamiinit vaikuttavat hiuksiin? Mitkä ovat tarpeellisia vitamiineja hiuksille? Mitä vitamiineja hiukset ja iho kaipaavat? Biotiini, on hiusten ja ihon oma kauneusvitamiini. Elimistö tarvitsee biotiinia pitääkseen hiukset vahvoina ja elinvoimaisina. Biotiini vaikuttaa myös ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. Moni tukeutuu biotiiniin esimerkiksi, kun hiukset ohenevat tai mikäli muuten vaan haluaa vahvistaa normaalia hiusten kasvua vitamiinilla tai hiusravintolisällä.

Mistä biotiinia saa? Biotiinia saa muun muassa maksasta, munankeltuaisista, hiivasta, maapähkinöistä ja leseistä. Jos ruokavalio on yksipuolinen, biotiinia saa myös ravintolisänä ja siitä on tullut suosittu vitamiini hiuksille.

Ota biotiiniravintolisä avuksi, kun haluat tukea normaalia hiustesi kasvua vitamiinilla sekä lisätä hiustesi elinvoimaisuutta. Biotiini tukee hiusten kuntoa.

5. Ihoa vahvistava B2-vitamiini

B2-vitamiini on tärkeä vitamiini kaikille nopeasti uusiutuville kudoksille, kuten iholle ja limakalvoille. B2-vitamiini ylläpitää normaalia ihon terveyttä ja onkin siksi tärkeä vitamiini iholle. Sitä tarvitaan myös silmien ja hermoston normaaliin toimintaan.

B2-vitamiinia saa muun muassa maitotuotteista, leseistä ja sienistä. Lisäksi monissa monivitamiinitableteissa on myös B2-vitamiinia.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.