Naisten hiustenlähtö – mistä hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen johtuu ja mikä siihen auttaa?

ohenevien hiusten hoito

Naisten hiustenlähtöön on monia syitä ja esimerkiksi stressi, raskaus, hormonaalinen ehkäisy, ikääntyminen tai perinnölliset tekijät voivat häiritä hiusten kasvua. Hiustenlähdöstä ei aina tarvitse olla huolissaan, sillä useita hiustenlähdön syyt ovat hoidettavissa. Mitä aikaisemmin ottaa selvää, mistä tukan harvenemisessa on kyse, sitä paremmin vaivaan voi vaikuttaa ja hoitaa kaljuuntumiseen ja hiustenlähtöön tarkoitetuilla valmisteilla.

Mistä tiedän, onko hiustenlähtö normaalia?

Ihmisen päänahasta irtoaa päivittäin noin 50–100 kasvusyklinsä päähän tullutta hiusta. Hiusten shampoopesun yhteydessä hiuksia voi irrota jopa 250. Hiusten elinkaari on häiriintynyt, jos hiuksia irtoaa tätä enemmän. Mikäli epäilet kärsiväsi hiustenlähdöstä, tee tukistuskoe: Ota pieni tukko hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja nykäise lempeästi. Toista tukistustesti ohimoilla, otsalla, päälaella ja takaraivolla. Jos hiuksia irtoaa viisi tai enemmän, epäilysi on voinut osua oikeaan ja kannattaa selvittää hiustenlähdön syyt.

Mistä syystä naisen hiukset lähtevät?

Hiuksen kasvu ja kasvun loppuminen ovat monimutkainen kokonaisuus, jota säätelee valtava määrä eri tekijöitä. Siksi naisen hiukset voivat lähteä ja harventua monesta eri syystä. Hiusten kasvuhäiriö voi johtua muun muassa hormonaalisista muutoksista. Esimerkiksi raskauden, imetyksen, hormonaalisen ehkäisyn tai vaihdevuosien seurauksena tukkaa saattaa lähteä poikkeuksellisen paljon. Hiusten harvenemiseen ja irtoamiseen vaikuttavat myös perinnölliset tekijät. Hiustenlähtö on pysyvää, jos karvatupet ja niiden toimintaa ohjaavat hiusnystyt surkastuvat. Jos karvatupet säilyvät elossa, hiukset voivat kasvaa normaaleiksi myöhemmin.

 1. PLANTUR 39 FYTOKOFEIINISHAMPOO OHUET/HENNOT HIUKSET 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. MARK BIRCH TR 2 SCALP THERAPY LOTION 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MARK BIRCH TR 2 SCALP THERAPY LOTION 50 ML
  51,90 €
 3. PRIORIN EXTRA KAPS 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PRIORIN EXTRA KAPS 120 KPL
  Tarjoushinta 61,60 € Normaalihinta 77,00 €
 4. BIORION STIMULOIVA HOITONESTE HIUSPOHJALLE 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Telogeeninen hiustenlähtö

Mistä on kyse? 

Telogeenisen hiustenlähdön syy on se, että osa karvatupista viettää normaalia pidempää lepovaihetta. Karvatuppien toiminta ei kuitenkaan surkastu kokonaan. Akuutti telogeeninen hiustenlähtö on seurausta elimistön poikkeuksellisen voimakkaasta stressitilasta, jonka vuoksi hiustupet ovat siirtyneet lepovaiheeseen ennenaikaisesti. Tukkaa voi alkaa putoilla kaikkialta päänahasta äkillisesti tai hiukan viiveellä esimerkiksi synnytyksen, keuhkokuumeen tai muun voimakkaan infektion, solunsalpaajahoidon tai erittäin tiukan laihdutuskuurin jälkeen.

Miten hiukset lähtevät? 

Moni nainen on kokenut viivästyneen telogeenisen hiustenlähdön raskauksien jälkeen. Raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset saattavat häiritä hiusten kasvusykliä siten, että lepovaihe viivästyy, hiukset eivät irtoa silloin, kun niiden pitäisi, ja hiukset lisääntyvät. Kun uusi kasvusykli raskauden jälkeen alkaa, vanha hius putoaa uuden tieltä ja tukkaa tuntuu lähtevän tukoittain. Hiusten tilanne normalisoituu kuitenkin tämän jälkeen. Krooninen telogeeninen hiustenlähtö on yleensä keski-ikäisten naisten vaiva. Siinä hiuksia lähtee joka puolelta päätä tavallista enemmän ja jopa vuosien ajan.

Hoito 

Telogeeniseen hiustenlähtöön ei ole olemassa täsmähoitotuotetta. Hiukset alkavat yleensä kasvaa takaisin puolen vuoden kuluttua, joillakin myöhemmin. Apua voi hakea esimerkiksi suun kautta otettavista ravintolisistä ja hiusravinnekapseleista. Ne sisältävät biotiinia, joka tukee hiusten kuntoa. 

Naisten perinnöllinen hiustenlähtö

Mistä on kyse? 

Naisten perinnöllinen kaljuuntuminen vastaa miestyyppistä eli androgeneettistä kaljuuntumista. Miestyyppinen hiustenlähtö naisilla ja itse kaljuuntumisen mekanismit poikkeavat hieman toisistaan ja kokonaan kalju päälaki on naisilla harvinainen. Kaljuuntuminen nuorena voi johtua naisten perinnöllisestä hiustenlähdöstä.

Miten hiukset lähtevät?

Perinnöllisessä kaljuuntumisessa hiukset harvenevat tasaisesti ohimoilta ja päälaelta, mutta alueet eivät kaljuunnu kokonaan. Nuoren naisen kaljuuntumisessa voi olla kyse perinnöllisestä hiustenlähdöstä. Perinnöllisestä hiustenlähdöstä johtuva kaljuuntuminen alkaa useimmiten 20–50 vuoden iässä. Useimmat naiset havahtuvat kaljuuntumiseen vasta, kun tilanne on jatkunut pitkään ja tukka on reilusti harventunut.

Hoito

Mitä aiemmin naisten hiustenlähtöä aletaan hoitaa, sitä enemmän siihen voidaan vaikuttaa.  Esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatava, yli 18-vuotiaille tarkoitettu Rogaine-liuos on tarkoitettu ehkäisemään hiustenlähtöä ja stimuloimaan uusien hiusten kasvua. Jos hiustenlähtö naisella on pitkään normaalia runsaampaa, kannattaa hakeutua lääkäriin. Nuoren naisen kaljuuntumista kannattaa alkaa hoitaa, sillä kaljuuntuminen nuorena saattaa vaikuttaa nuoren itsetuntoon.

Pälvikalju

Mistä on kyse? 

Pälvikalju on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hylkii karvojaan. Sen aiheuttajaa ei tunneta.

Miten hiukset lähtevät?

Pälvikalju on yleensä läiskittäistä ja alkaa yhtäkkiä, kun yksi tai useampi pyöreähkö kaljualue ilmestyy päänahkaan. Läpimitta vaihtelee muutamasta millistä jokuseen senttiin. Joskus kalju kohta voi syntyessään kihelmöidä, kutista tai tuntua tunnottomalta.

Hoito

Pälvi paranee yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa, kun hiukset kasvavat takaisin. Uusia kaljuja kohtia voi kuitenkin ilmestyä eri kohtaan päätä. Moni kärsii pälvikaljuista ajoittain, vuosien ja jopa kymmenen vuoden välein.Kun hiukset irtoavat ensimmäistä kertaa pälvikaljumaisesti, on hyvä varata aika lääkärin vastaanotolle diagnoosin varmistamiseksi. Taudinkuva on arvaamaton, joten hoidolla tai esimerkiksi hivenaineilla ja ravintolisillä ei voida vaikuttaa taudin kulkuun. Itsehoitolääkkeenä myytävä Rogaine-minoksidiililiuos saattaa nopeuttaa hiusten kasvua, vaikka sekään ei vaikuta itse taudin kulkuun. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä reseptillä muun muassa vahvaa kortisoniliuosta, jolla voidaan yrittää nopeuttaa hiusten kasvua.

Hiuspohjan sairaudet

Mistä on kyse? 

Päänahan sairaudet, kuten atooppinen ekseema ja tali-ihottuma, voivat lyhentää hiusten kasvuvaihetta ja heikentää hiuksia. Päänahan silsa saa hiukset katkeamaan lyhyiksi. Karvatuppitulehdusta aiheuttavat taudit saavat hiukset harvenemaan, valepälvikalju aiheuttaa läiskittäistä ja pysyvää kaljuuntumista.

Miten hiukset lähtevät? 

Kun hiuspohjassa on hiustenlähtöä aiheuttava sairaus, se oireilee putoilevien hiusten lisäksi yleensä muillakin tavoin taudista riippuen.

Hoito 

Sairaudesta johtuvaan hiustenlähtöön auttaa vain itse sairauden hoitaminen.

Ikääntymisestä johtuva tukan oheneminen

Mistä on kyse? 

Vaikka ei kärsisi varsinaisesta hiusten lähdöstä koskaan, tukka harvenee ja ohenee ikääntyessä. Yleisimmin naisten hiusten oheneminen onkin seurausta erityisesti hiuksen läpimitan pienenemisestä, ei hiusten lähtemisestä.

Miten hiukset lähtevät? 

Ikääntyessä sekä hiusten määrä että läpimitta pienenevät, kasvuvaihe lyhenee ja lepoaika pitenee. Hiusten kasvun hidastuminen ja rakenteelliset muutokset ovat normaaleja estrogeenin vähenemisen seurauksia, eikä niitä pidä sekoittaa hiustenlähtöön.

Hoito 

Ikääntymisestä johtuvaa tukan ohenemista ei voi juuri estää. Hyvistä hiustenhoitorutiineista kannattaa toki pitää kiinni, sillä jokaisen hiuksen läpimitan pienemiseen vaikuttavat iän lisäksi kemialliset käsittelyt ja muut hiusta kuluttavat tekijät.

Mistä saan apua hiustenlähtöön?

Mitä aikaisemmin ottaa selvää, mistä hiusten harvenemisessa on kyse, sitä paremmin vaivaan voi vaikuttaa. Lähes kaikkia hiustenlähdön syitä voidaan hoitaa joko sisäisesti tai ulkoisesti. Hiustenlähtöä hillitsevillä shampoilla sekä hoitoaineilla, -nesteillä ja -seerumeilla voi kuoria hiuspohjan epäpuhtauksista ja hilseestä. Hoitotuotteet myös poistavat hiustuppien toimintaa häiritseviä bakteereja sekä elvyttävät päänahan pintaverenkiertoa ja karvatupen ravinnonsaantia. Ravintolisillä voi varmistaa elimistön saavan kaiken vahvojen hiusten kasvuun tarvittavan, kuten riittävän määrän biotiinia, sinkkiä ja seleeniä. Valmisteiden valinnassa on hyvä pyytää apua apteekin henkilökunnalta. Jos itsehoitotuotteista ei ole apua ja hiustenlähtö on voimakasta tai pitkäkestoista, on syytä käydä ihotautilääkärillä. Näin saadaan selville hiustenlähdön syy ja parhaat tavat hoitaa vaivaa.

Hiukset kasvavat kolmessa eri vaiheessa

 1. Ensimmäinen vaihe on kasvu, jossa 85–90 prosenttia kaikista päämme 100 000–250 000 hiuksesta on jatkuvasti. Koko kasvuvaiheen ajan hius kasvaa päänahan karvatupesta noin 0,3–0,5 millimetriä päivässä. Kasvuvaiheen pituus vaihtelee kahdesta kahdeksaan vuoteen. Se on pitkä lapsena ja lyhenee iän myötä. Keskimäärin hius kasvaa vuodessa noin 15 senttiä. Myöhäisessä keski-iässä, kun kasvuvaihe on voinut lyhentyä jopa puoleen vuoteen, tukan maksimipituus voi jäädä hyvinkin lyhyeksi. 
 2. Kasvuvaihetta seuraa kahden tai kolmen viikon siirtymävaihe, jossa karvatupet kutistuvat ja kasvattavat hiuksia entistä ohuempina, kunnes kasvu loppuu kokonaan. 
 3. Siirtymävaiheen jälkeisessä lepovaiheessa karvatuppi lepää ja hius irtoaa lopulta päänahasta. Elinkaarensa päähän tulleita hiuksia irtoaa päänahasta tasaisesti joka päivä 50–150 kappaletta. Hiuksen irrotessa uuden hiuksen kasvu karvatupen pohjalla olevassa hiusnystyssä on jo käynnistynyt.