Naisten hiustenlähtö – mistä hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen johtuu ja mikä siihen auttaa?

ohenevien hiusten hoito

Naisten hiustenlähtöön on monia syitä ja esimerkiksi stressi, raskaus, hormonaalinen ehkäisy, ikääntyminen tai perinnölliset tekijät voivat häiritä hiusten kasvua. Hiustenlähdöstä ei aina tarvitse olla huolissaan, sillä useat hiustenlähdön syyt ovat hoidettavissa. Mitä aikaisemmin ottaa selvää, mistä tukan harvenemisessa on kyse, sitä paremmin vaivaan voi vaikuttaa ja sitä voi hoitaa kaljuuntumiseen ja hiustenlähtöön tarkoitetuilla valmisteilla.

Mistä tiedän, onko hiustenlähtö normaalia?

Mistä runsas hiustenlähtö sitten johtuu? Usein hiustenlähtö mietityttää ja itestä voi tuntua, että hiuksia lähtee paljon. Normaalisti ihmisen päänahasta irtoaa päivittäin noin 50–100 kasvusyklinsä päähän tullutta hiusta. Hiusten shampoopesun yhteydessä hiuksia voi irrota jopa 250. Hiusten elinkaari on häiriintynyt, jos hiuksia irtoaa tätä enemmän. Mikäli epäilet kärsiväsi hiustenlähdöstä, tee tukistuskoe: Ota pieni tukko hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja nykäise lempeästi. Toista tukistustesti ohimoilla, otsalla, päälaella ja takaraivolla. Jos hiuksia irtoaa viisi tai enemmän, epäilysi on voinut osua oikeaan ja kannattaa selvittää hiustenlähdön syyt.

Hiustenlähdön syyt – Mistä syystä naisen hiukset lähtevät?

Hiuksen kasvu ja kasvun loppuminen ovat monimutkainen kokonaisuus, jota säätelee valtava määrä eri tekijöitä. Siksi naisen hiukset voivat lähteä ja harventua monesta eri syystä. Hiusten kasvuhäiriö voi johtua muun muassa hormonaalisista muutoksista. Esimerkiksi synnytyksen jälkeen, imetyksen aikana sekä hormonaalisen ehkäisyn tai vaihdevuosien seurauksena hiuksia saattaa lähteä tavallista runsaammin. Hiusten harvenemiseen ja irtoamiseen vaikuttavat myös perinnölliset tekijät. Hiustenlähtö on pysyvää, jos karvatupet ja niiden toimintaa ohjaavat hiusnystyt surkastuvat. Jos karvatupet säilyvät elossa, hiukset voivat kasvaa normaaleiksi myöhemmin.

Hyödynnä lukijan etukoodi ja hanki hiustuotteita NYT edullisesti netistä!

Nappaa tästä mukaan alekoodi, jolla KAIKKI* hiustuotteet -20 % etukoodilla HIUS524. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.

KAIKKi* hiustuotteet -20 % etukoodilla: HIUS524

Telogeeninen hiustenlähtö

Mistä on kyse? 

Telogeenisen hiustenlähdön syy on se, että osa karvatupista viettää normaalia pidempää lepovaihetta. Karvatuppien toiminta ei kuitenkaan surkastu kokonaan. Akuutti telogeeninen hiustenlähtö on seurausta elimistön poikkeuksellisen voimakkaasta stressitilasta, jonka vuoksi hiustupet ovat siirtyneet lepovaiheeseen ennenaikaisesti. Tukkaa voi alkaa putoilla kaikkialta päänahasta äkillisesti tai hiukan viiveellä esimerkiksi synnytyksen, keuhkokuumeen tai muun voimakkaan infektion, solunsalpaajahoidon tai erittäin tiukan laihdutuskuurin jälkeen. Myös kilpirauhasen vajaatoiminta, jotkut lääkkeet tai raudan puute voivat lisätä hiusten lähtöä.

Miten hiukset lähtevät? 

Moni nainen on kokenut viivästyneen telogeenisen hiustenlähdön raskauksien jälkeen. Raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset saattavat häiritä hiusten kasvusykliä siten, että lepovaihe viivästyy, hiukset eivät irtoa silloin, kun niiden pitäisi, ja hiukset lisääntyvät. Kun uusi kasvusykli raskauden jälkeen alkaa, vanha hius putoaa uuden tieltä ja tukkaa tuntuu lähtevän tukoittain. Hiusten tilanne normalisoituu kuitenkin tämän jälkeen. Krooninen telogeeninen hiustenlähtö on yleensä keski-ikäisten naisten vaiva. Siinä hiuksia lähtee joka puolelta päätä tavallista enemmän ja jopa vuosien ajan.

Hiusravintolisät monipuolisen ruokavalion rinnalla

Telogeeniseen hiustenlähtöön ei ole olemassa täsmähoitotuotetta. Hiukset alkavat yleensä kasvaa takaisin puolen vuoden kuluttua, joillakin myöhemmin. Jos hiustenlähtö johtuu puutteellisesta ravinnosta, voi monipuolisen ja riittävän ruokavalion lisäksi kokeilla esimerkiksi suun kautta otettavia ravintolisiä ja hiusravinnekapseleita. Ne sisältävät kauneusvitamiinina tunnettua biotiinia, joka tukee hiusten kuntoa.

Naisten perinnöllinen hiustenlähtö

Mistä on kyse? 

Naisten perinnöllinen kaljuuntuminen vastaa miestyyppistä eli androgeneettistä kaljuuntumista. Miestyyppinen hiustenlähtö naisilla ja itse kaljuuntumisen mekanismit poikkeavat hieman toisistaan ja kokonaan kalju päälaki on naisilla harvinainen. Naisilla hiukset vähenevät tasaisemmin joka puolelta. Kaljuuntuminen nuorena voi johtua naisten perinnöllisestä hiustenlähdöstä. 

Miten hiukset lähtevät?

Perinnöllisessä kaljuuntumisessa hiukset harvenevat tasaisesti ohimoilta ja päälaelta, mutta alueet eivät kaljuunnu kokonaan. Nuoren naisen kaljuuntumisessa voi olla kyse perinnöllisestä hiustenlähdöstä. Perinnöllisestä hiustenlähdöstä johtuva kaljuuntuminen alkaa naisilla usein hieman myöhemmin kuin miehillä, useimmiten 40 – 60 vuoden iässä. Useimmat naiset havahtuvat kaljuuntumiseen vasta, kun tilanne on jatkunut pitkään ja tukka on reilusti harventunut.

Hoito

Mitä aiemmin naisten hiustenlähtöä aletaan hoitaa, sitä enemmän siihen voidaan vaikuttaa. Mistä saan apua hiustenlähtöön? Esimerkiksi apteekista itsehoitolääkkeenä, ilman reseptiä saatava, yli 18-vuotiaille tarkoitettu, minoksidiilia sisältävä Rogaine-liuos on tarkoitettu ehkäisemään hiustenlähtöä ja stimuloimaan uusien hiusten kasvua. Pyydä neuvoa Rogainen käytöstä ateekista ja tutustu myös pakkausselosteeseen. Jos hiustenlähtö naisella on pitkään normaalia runsaampaa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Pälvikalju

Mistä on kyse? 

Pälvikalju on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hylkii karvojaan. Sen aiheuttajaa ei tunneta.

Miten hiukset lähtevät?

Pälvikalju on yleensä läiskittäistä ja alkaa yhtäkkiä, kun yksi tai useampi pyöreähkö kaljualue ilmestyy päänahkaan. Läpimitta vaihtelee muutamasta millistä jokuseen senttiin. Joskus kalju kohta voi syntyessään kihelmöidä, kutista tai tuntua tunnottomalta.

Hoito

Pälvi paranee yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa, kun hiukset kasvavat takaisin. Uusia kaljuja kohtia voi kuitenkin ilmestyä eri kohtaan päätä. Moni kärsii pälvikaljuista ajoittain, vuosien ja jopa kymmenen vuoden välein. Kun hiukset irtoavat ensimmäistä kertaa pälvikaljumaisesti, on hyvä varata aika lääkärin vastaanotolle diagnoosin varmistamiseksi. Taudinkuva voi olla arvaamaton, joten hoidolla tai esimerkiksi hivenaineilla ja ravintolisillä ei voida vaikuttaa taudin kulkuun. Itsehoitolääkkeenä myytävä Rogaine-minoksidiililiuos saattaa nopeuttaa hiusten kasvua, vaikka sekään ei vaikuta itse taudin kulkuun. Siksi on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa, lääkäri saattaa tarvittaessa määrätä reseptilääkkeitä tilannetta helpottamaan.

Hiuspohjan sairaudet

Mistä on kyse? 

Päänahan sairaudet, kuten atooppinen ekseema ja tali-ihottuma, voivat lyhentää hiusten kasvuvaihetta ja heikentää hiuksia. Päänahan silsa saa hiukset katkeamaan lyhyiksi. Karvatuppitulehdusta aiheuttavat taudit saavat hiukset harvenemaan, valepälvikalju aiheuttaa läiskittäistä ja pysyvää kaljuuntumista.

Miten hiukset lähtevät? 

Kun hiuspohjassa on hiustenlähtöä aiheuttava sairaus, se oireilee putoilevien hiusten lisäksi yleensä muillakin tavoin taudista riippuen.

Hoito 

Sairaudesta johtuvaan hiustenlähtöön auttaa vain itse sairauden hoitaminen. Lieviin oireisiin löytyy apua apteekista, mutta jos oireet ovat vaikeat, käänny lääkärin puoleen.

Ikääntymisestä johtuva tukan oheneminen

Mistä on kyse? 

Vaikka ei kärsisi varsinaisesta hiusten lähdöstä koskaan, tukka harvenee ja ohenee ikääntyessä. Yleisimmin naisten hiusten oheneminen onkin seurausta erityisesti hiuksen läpimitan pienenemisestä, ei hiusten lähtemisestä.

Miten hiukset lähtevät? 

Ikääntyessä sekä hiusten määrä että läpimitta pienenevät, kasvuvaihe lyhenee ja lepoaika pitenee. Hiusten kasvun hidastuminen ja rakenteelliset muutokset ovat normaaleja estrogeenin vähenemisen seurauksia, eikä niitä pidä sekoittaa hiustenlähtöön. Vaihdevuosien koittaessa moni nainen havaitseekin muutoksia hiuksissaan. 

Parhaat hiustenhoitotuotteet oheneville hiuksille

Ikääntymisestä johtuvaa tukan ohenemista ei voi juuri estää. Hyvistä hiustenhoitorutiineista kannattaa toki pitää kiinni, sillä jokaisen hiuksen läpimitan pienemiseen vaikuttavat iän lisäksi kemialliset käsittelyt ja muut hiusta kuluttavat tekijät. Laadukkailla ja juuri sinulle sopivilla hiustenhoitotuotteilla saat hiuksistasi elinvoimaiset ja runsaammat.

Mistä saan apua tukan ohenemiseen?

Mitä aikaisemmin ottaa selvää, mistä hiusten harvenemisessa on kyse, sitä paremmin vaivaan voi vaikuttaa. Useita hiustenlähdön syitä voidaan hoitaa joko sisäisesti tai ulkoisesti. Hiusten elinvoimaa lisäävillä shampoilla sekä hoitoaineilla, -nesteillä ja -seerumeilla voi kuoria hiuspohjan epäpuhtauksista ja hilseestä. Hoitotuotteet myös poistavat hiustuppien toimintaa häiritseviä bakteereja sekä elvyttävät päänahan pintaverenkiertoa ja karvatupen ravinnonsaantia. Ravintolisillä voi varmistaa elimistön saavan kaikki vahvojen hiusteen kasvuun tarvittavat hivenaineet, kuten riittävän määrän biotiinia, sinkkiä ja seleeniä. Valmisteiden valinnassa on hyvä pyytää apua apteekin henkilökunnalta. Jos itsehoitotuotteista ei ole apua ja hiustenlähtö on voimakasta tai pitkäkestoista, on syytä käydä ihotautilääkärillä. Näin saadaan selville hiustenlähdön syy ja parhaat tavat hoitaa vaivaa.

Hiukset kasvavat kolmessa eri vaiheessa

  1. Ensimmäinen vaihe on kasvu, jossa 85–90 prosenttia kaikista päämme 100 000–250 000 hiuksesta on jatkuvasti. Koko kasvuvaiheen ajan hius kasvaa päänahan karvatupesta noin 0,3–0,5 millimetriä päivässä. Kasvuvaiheen pituus vaihtelee kahdesta kahdeksaan vuoteen. Se on pitkä lapsena ja lyhenee iän myötä. Keskimäärin hius kasvaa vuodessa noin 15 senttiä. Myöhäisessä keski-iässä, kun kasvuvaihe on voinut lyhentyä jopa puoleen vuoteen, tukan maksimipituus voi jäädä hyvinkin lyhyeksi. 
  2. Kasvuvaihetta seuraa kahden tai kolmen viikon siirtymävaihe, jossa karvatupet kutistuvat ja kasvattavat hiuksia entistä ohuempina, kunnes kasvu loppuu kokonaan. 
  3. Siirtymävaiheen jälkeisessä lepovaiheessa karvatuppi lepää ja hius irtoaa lopulta päänahasta. Elinkaarensa päähän tulleita hiuksia irtoaa päänahasta tasaisesti joka päivä 50–150 kappaletta. Hiuksen irrotessa uuden hiuksen kasvu karvatupen pohjalla olevassa hiusnystyssä on jo käynnistynyt.

Tutustu myös:

Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla: hiusravintolisät ja -vitamiinit