Karvatupen tulehdus eli follikuliitti – oireet ja hoito

Karvatupen tulehdus päänahassa aiheuttaa arkuutta tulehdusalueella.

Karvatupen tulehdus (follikuliitti) on karvaisten ihoalueiden karvatupissa esiintyvä märkäinen tulehdustila. Se syntyy, kun karvatupet ärtyvät esimerkiksi sheivauksen, hikoilun tai hankauksen seurauksena. Karvatupentulehdus voi esiintyä missä tahansa karvaisella ihoalueella, kuten kasvoissa, päänahassa, kainaloissa tai bikinirajassa. Tunnistamalla oireet ajoissa ja hoitamalla tulehduksen oikein, voidaan ehkäistä tulehduksen paheneminen tai kroonistuminen.

Artikkeli lyhyesti:

  • Karvatupen tulehdus eli follikuliitti on märkäinen karvatuppien tulehdus, joka on yleensä helposti hoidettava vaiva. 
  • Oikeilla apteekin itsehoitotuotteilla ja hyvällä hygienialla voidaan ennaltaehkäistä tulehduksen paheneminen ja uusiutuminen. 
  • Farmaseutin neuvoilla löydät sopivat tuotteet ja osaat tunnistaa tilanteet, jolloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Miten karvatupen tulehdus oireilee?

Karvatupen tulehdus ilmenee tavallisesti pieninä, punoittavina näppylöinä, jotka muistuttavat finnejä. Tulehtuneen karvatupen ympärillä iho voi olla arka, kutiseva tai kivulias. Joissain tapauksissa karvatupen tulehdus voi kehittyä märkiväksi paiseeksi tai aiheuttaa arpeutumista.

”Karvatuppitulehduksen tunnistaa usein pienistä punaisista märkänäpyistä, joissa saattaa näkyä karva keskellä. Ne voivat kutista tai kirvellä erityisesti alueilla, joissa iho hikoilee tai hankautuu paljon, kuten kainaloissa tai bikinirajassa. Karvatupen tulehdus näyttää läheisesti aknelta, ja sen tyyppipaikkoja ovat karvaiset alueet”, kertoo Yliopiston Apteekin farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.

Karvatuppitulehduksen syyt ja riskitekijät

Follikuliitti voi johtua monista eri tekijöistä. Tavallisia karvatuppitulehduksen aiheuttajia ovat:

  • Sheivaus, sokerointi ja karvanpoisto, jotka ärsyttävät ihoa
  • Tiukat vaatteet, jotka hankaavat ja hiertävät karvaisten alueiden ihoa
  • Hikoilu ja ihon hautuminen, erityisesti lämpimässä ja kosteassa ympäristössä
  • Bakteerit, kuten Staphylococcus aureus
  • Hiivasienet tai muut mikrobit

Joillakin henkilöillä karvatupentulehdus on toistuva vaiva, erityisesti herkillä ihoalueilla, kuten päänahassa tai alapäässä.

Karvatupen tulehduksen hoito kotona

Useimmat pinnalliset karvatupentulehdukset paranevat itsestään tai kotikonstein hoidettuna. Tärkeintä on välttää tulehdusalueen ihoärsytystä ja pitää alue puhtaana.

Vinkit kotihoitoon:

  • Pese alue kahdesti päivässä hapanta pesunestettä käyttäen ja kuivaa huolella: Yliopiston Apteekin valikoimasta löydät hellävaraiset pesunesteet, joiden pH on matala.
  • Vältä sheivausta tulehdusalueella kunnes iho on parantunut.
  • Pidä iho kuivana ja vältä hankaavia vaatteita.
  • Levitä antiseptista voidetta tulehtuneille alueille. Ilman reseptiä apteekista saatava antiseptinen hoitovoide sisältää klooriheksidiiniä, bentsyyliperoksidia tai 2-prosenttista lääkerikkiä.
  • Jos iho on ärtynyt laajasti tai kutisee, klooriheksidiiniä ja kortisonia sisältävä Sibicort-voide viikon kuurina voi lievittää tulehdusta ja kutinaa. Antiseptisen kortisonivoiteen käyttöön kannattaa kysyä neuvoa farmaseutilta.

Farmaseutin vinkki: Jos karvatupentulehdus ei ala parantua kotikonstein parissa päivässä tai se pahenee, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Syvä tai laaja-alainen follikuliitti voi vaatia lääkärin määräämän suun kautta otettavan antibioottikuurin. Tulehdus voi joskus kehittyä paiseeksi, ja paiseiden riski on suurin pakaroiden ja reisien alueella.

Tuotteet karvatupen tulehduksen hoitoon:

Iho kannattaa pestä ja kuivata huolella ja parran sheivausta kannattaa välttää, jos ihossa on karvatupen tulehdus.

Milloin lääkäriin follikuliitin takia?

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos:

  • Tulehdus ei parane, se laajenee tai pahenee, eikä itsehoito auta.
  • Alueelle kehittyy märkivä paise.
  • Tulehdusalue on laaja tai kivulias tai kuumottava.
  • Karvatupentulehdus uusiutuu usein, erityisesti samassa paikassa.

Erityistapaukset: päänahka, alapää ja kainalot

Tietyillä ihoalueilla, kuten päänahassa, bikinirajassa tai kainaloissa, karvatupen tulehdus voi olla erityisen hankala. Päänahassa follikuliitti voi jäädä huomaamatta, mutta aiheuttaa kipua, hilseilyä tai jopa hiustenlähtöä. Alapään alueella follikuliittitulehdus voi olla kivulias ja herkästi uusiutuva.

“Päänahan follikuliitissa on tärkeää käyttää mietoa shampoota ja välttää voimakasta harjaamista. Jos tulehdusalueet ovat laajat, lääkeshampoo tai reseptivoide voi olla tarpeen”, sanoo farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.

Tuotteet ihon puhdistukseen ja ehkäisemään sisäänkasvaneita karvoja:

Usein kysytyt kysymykset karvatupen tulehduksesta

Tarttuuko follikuliitti?

Follikuliitti ei useimmiten ole tarttuvaa. Tulehduksen taustalla ovat yleensä paikalliset ihoärsytykset tai omat bakteerit. Tulehduksen takia on kuitenkin hyvä välttää yhteisiä pyyhkeitä ja pitää iho puhtaana.

Mikä on pinnallinen karvatupentulehdus?

Pinnallinen karvatupentulehdus tarkoittaa lievää ihon pintakerrokseen rajoittuvaa tulehdusta. Se paranee usein itsestään tai antiseptisellä hoidolla. Tulehduksen alkuvaiheessa voi näkyä pieni punainen näppylä tai karvan ympärillä lievää ärsytystä.

Voiko karvatuppitulehdus arpeutua?

Jos tulehdus pitkittyy tai kehittyy paiseeksi, iho voi jäädä arpeutuneeksi, erityisesti jos näppyjä puristelee. Arpeuttava karvatuppitulehdus on harvinaisempi mutta mahdollinen, ja se vaatii usein lääkärin arviota ja hoitoa.

Miten hoitaa karvatupen tulehdus sheivauksen jälkeen?

Sheivauksen jälkeen ilmenevä karvatupentulehdus on hyvin yleinen. Ennaltaehkäisyyn ja hoitoon auttavat:

Onko follikuliitille olemassa erityistä voidetta?

Follikuliitti voide tarkoittaa usein antiseptisiä tai antibakteerisia tuotteita kuten Bacibact-voidetta tai klooriheksidiiniä ja kortisonia sisältävää Sibicort-voidettaYliopiston Apteekin farmaseutit verkkoapteekin chatissa tai apteekeissamme suosittelevat oikeaa valmistetta tulehduksen laajuuden ja oman tilanteesi mukaan.

Antibakteeriset voiteet ja muut antiseptiset tuotteet:

Jos olet epävarma tuotteiden valinnassa tai oireesi eivät helpota, ota rohkeasti yhteyttä Yliopiston Apteekin asiantuntevaan henkilökuntaan.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.

Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla: