Siisti parta – parranmuotoilu ja vinkit parran hoitamiseen

upea parta miehellä

Upea parta kaipaa hyvät parranhoitotuotteet, oikeat huoltotoimenpiteet ja hieman pitkäjänteisyyttä. Millaisia ovat hyvät partaharja ja partavaha? Kaikki jutussa vinkatut loistavat tuotteet löydät verkkokauppamme ya.fi valikoimasta.

1. Pidä parransänki siistinä ja käytä partaöljyä

Ole kärsivällinen. Muutoksessasi siloposkesta partasuuksi tarvitaan aikaa ja kasvavasta sängestä huolehtimista. Kasvaessaan sänki alkaa kutittaa ja voit jo siinä vaiheessa ottaa käyttöön partaöljyn. Kun huolehdit parrasta ja pidät sen siistinä jo sänkivaiheessa, se näyttää kasvaesaankin hyvältä.

2. Pese parta sille tarkoitetulla shampoolla

Pese parta yhdestä kolmeen kertaan viikossa. Pesuaineeksi sopii partasaippua tai parranpesuaine, joka on suunniteltu puhdistamaan nimenomaan partakarvoja.

Hiuksille tarkoitetut shampoot ovat liian vahvoja sekä parralle että iholle sen alla, mutta niitä voi käyttää silloin tällöin, jos parta syystä tai toisesta tuntuu poikkeuksellisen likaiselta tai rasvaiselta.

Etenkin pitkän parran alla muhii taliköhnäihottuman vaara, joten säännöllinen pesu ja ihon puhdistus on erittäin tärkeää. Jos peseminen kuivattaa ihoa, pese harvemmin ja vaihda pesuaine miedompaan. Kysy partasaippuan tai -shampoon valintaan neuvoa henkilökunnaltamme.

3. Partahoitoaine pehmentää

Jos partakarvat ovat erityisen kuivat tai haaroittuvat helposti, käytä partaan jätettävää partahoitoainetta, kuten risiiniöljyä. Levitä se karvoille, erityisesti latvoihin, pesun jälkeen. Hoitava aine saa parran kasvamaan nopeammin, sillä sen ansiosta parta ei haurastu latvasta.

4. Siisti parran rajat

Vaikka parta olisi pitkä, ylimääräiset karvat on silti ajettava. Rajaa parta poskilta ja kaulalta siistiksi. Rajoja voi viilata viimeisen päälle tai vain siistiä ja poistaa leuan alueen ulkopuolen hajakarvat. Rajaamiseen soveltuvat tavalliset parranajovälineet, esimerkiksi partahöylä tai partaveitsi ja partavaahto

5. Parran muotoilu

Parta vaatii leikkaamista, ettei se muutu risukasaksi. Siistimisen voi tehdä joko partasaksilla tai partatrimmerillä. Leikkaa ainakin kuivat latvat ja kaksihaaraiset sekä suuhun ylettyvät karvat säännöllisesti. Homman voi hyvin hoitaa itse.

Jos haluat uuden partamallin, leikkauta se parturissa. Ammattilaisen tekemää trimmausta voi ylläpitää kotona, ellei raaski hemmotella itseään ja partaansa viikoittaisilla parturikäynneillä.

6. Partaöljy rauhoittaa kutinan

Partaöljy ravitsee, kosteuttaa ja pehmentää karvoja ja hoitaa ihoa sen alla. Se hillitsee ihon kutinaa, hilseilyä, kuivumista sekä ärtymistä. Jos haluat pesuaineen lisäksi pärjätä vain yhdellä hoitotuotteella, valitse öljy. Monelle se riittää parran muotoiluaineeksikin.

Kun valitset öljyn, johon on lisätty tuoksuaineita, saat kaupan päälle raikkaan olon. Kysy apteekin henkilökunnalta neuvoa, niin löydät helposti juuri sinun ihosi ja partasi tarpeisiin sopivan öljyn.

Partaöljyä käytetään sen verran kuin parta vaatii. Lyhyelle tai hennolle parralle riittää tippa, pitkä tai tuuhea vaatii pienen kolikon kokoisen pisaran. Määrä on sopiva, kun se riittää kaikkialle partaan mutta ei jätä tahmaista tunnetta. 

7. Harjaa parta

Parran säännöllinen harjaaminen lisää karvojen kiiltoa ja partaharja onkin parranhoitotuotteiden ja partaöljyjen ohella tärkeä apuväline parranhoidossa. Harjattu parta on siisti ja siloinen. Partaharjaa tai partakampaa voi käyttää myös apuvälineenä muotoilussa. 

8. Viimeistele partabalsamilla

Jos partaöljy ei riitä pitämään partaa kurissa, kesytä se partavahalla tai -balsamilla. Levitä tuotetta vain vähän käsiin, lämmitä hieroen ja sivele parta kuosiin.

Partavahat antavat pitoa mutta myös pehmentävät partakarvoja, jolloin ne pysyvät vahvoina eivätkä kuivu.

Partabalsami on hyvä valinta melko lyhyille parroille ja luonnolliseen muotoiluun. Partabalsami rauhoittaa ihoa parranajon jälkeen. Apteekin valikoimassa on tuotteita, jotka myös muun muassa hoitavat ja tuuheuttavat. Partavaha tai viiksivaha sopii niille, joilla on hyvin karhea, vahva, itsepäinen tai pitkä parta sekä niille, jotka haluavat todella vahvaa pitoa.

9. Hoida ihoa parran alla

Ellei partaöljy riitä pitämään leuan alueen ihoa kunnossa, sitä kannattaa hoitaa muillakin tuotteilla. Jos iho tuntuu menevän tukkoon eikä parta ole valtavan pitkä, kuori iho silloin tällöin. Kokeile esimerkiksi MeineBase-suolaa, joka huuhtoutuu vedellä hyvin eikä jämähdä partaan.

Voit myös käyttää seerumeita, jos iho tuntuu kaipaavan lisäkosteutta. Suosi kevyitä, esimerkiksi vesipohjaisia tuotteita. Ne on helpompi levittää iholle parran alle kuin täyteläiset rasvat. 

10. Leikittele

Jos materiaalia ja mielikuvitusta riittää, partaa voi muokata mielin määrin. Erilaisilla partamalleilla voi vaikuttaa esimerkiksi kasvojen muotoon, korostaa vaikka miehekästä leukaa. Hyvä parturi osaa trimmata parrasta toiveiden mukaisen ja neuvoa, miten lopputulosta ylläpidetään.

Näyttäviä tyylejä voi loihtia käyttämällä hiustenkuivaajaa kosteaan partaan ennen vahamuotoilua. Juhliin parran voi letittää tai koristella korulla, miksei kihartaakin.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Carita Jokinen.