Tiesitkö miten tatuointia hoidetaan?

uuden tatuoinnin hoitaminen

Tiedätkö, miten tuoretta tatuointia hoidetaan? Pelottaako tulehtuminen? Voiko vanhaa ja haalistunutta tatuointia kirkastaa kotikonstein? Farmaseuttimme Leeni Tolvanen neuvoo tatuoinnin hoito-ohjeet.

Samana päivänä

 1. Tuoreen tatuoinnin päälle kääräistään tatuointiliikkeessä kelmu. Poista se muutaman tunnin kuluttua. Pese sen jälkeen tatuointi hellästi ja haalealla vedellä. Käytä pesussa mietoa pesunestettä, kuten Sebamediä, joka ehkäisee tulehdusten muodostumista ja estää haitallisten mikrobien kasvua. 
 2. Painele iho paperilla tai nukkaamattomalla pyyhkeellä kuivaksi. Älä hankaa. Anna ihon tuulettua hetken.
 3. Levitä lopuksi iholle ohut kerros tuoreen tatuoinnin hoitoon tarkoitettua hoitovoidetta, esimerkiksi Bepanthen-voide käy hyvin.

Artikkelin lukijan etu: Ota 3 kosmetiikkatuotetta, saat edullisimman -50 % etukoodilla:

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2023 asti.

Parin viikon ajan

 • Tatuointi on periaatteessa haava, joten hoida sitä kuin haavaa. Hyvä hygienia ja säntillinen haavanhoito auttavat. Koskettele tuoretta tatuointia vain puhtain sormin. 
 • On normaalia, että tuore tatuointi on muutaman päivän ajan punoittava, turvonnut ja arka. Olo voi muutenkin olla vähän kurja – etenkin, jos kuva on iso. 
 • Tatuoidun ihon kosteuttaminen on tärkeää. Levitä tatuoinnille Bepanthen-voidetta muutaman kerran päivässä noin parin viikon ajan tai kunnes se on täysin parantunut. Tällöin tatuointi ei enää punoita, ole arka ja rupi on poissa. 
 • Älä liioittele rasvan kanssa, mutta älä liioin anna ihon kuivua. Kun rasvaat sopivasti, iho säilyy kosteana ja rupi ohuena, jolloin myös värit pysyvät kirkkaina.
 • Anna ihon hengittää. Tatuoitu iho muhii ja hautuu kelmun alla helposti. Käytä siis kelmua vain, jos vaatteet tai niiden saumat hankaavat ikävästi tatuointiin. Vaihda tällöin kelmu uuteen muutaman kerran päivässä ja pese vanha rasva pois ja lisää uusi, ohut kerros rasvaa. 
 • Anna tatuoinnin olla rauhassa. Älä hypistele tai raavi rupea. Ruven mukana irtoaa tatuointimustetta, joten kuva haalistuu ja samenee. 
 • Saat harrastaa liikuntaa ja hikoilla, mutta vältä uintia parin viikon ajan. Suihkussa voi ja kannattaa käydä normaalisti. 
 • Vältä auringonottoa noin kuukauden ajan. Muista korkeakertoiminen aurinkorasva, sillä vastikään tatuoitu iho palaa erityisen helposti. Tällöin myös värit haalistuvat helposti. 
 • Kun rupi on irronnut, tatuointi on yhä hieman kuivempi kuin muu iho. Vaihda tässä vaiheessa rasvasi kevyempään. Apteekin perusvoide käy hyvin. 
 • Tatuointi on yleensä parantunut kokonaan noin kuukauden kuluttua.
 1. BIODERMA CICABIO POMMADE 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIODERMA CICABIO POMMADE 40 ML
  16,50 €
 2. HELOSAN VOIDE 100 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  HELOSAN VOIDE 100 G
  9,50 €
 3. SEBAMED LIQUID FACE & BODY WASH 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SEBAMED LIQUID FACE & BODY WASH 200 ML
  Tarjoushinta 4,16 € Normaalihinta 5,20 €
 4. BEPANTHOL LOTION 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BEPANTHOL LOTION 200 ml
  16,90 €

Jos tatuointi tulehtuu

 • Tatuointi tarkoittaa aina ihon rikkoontumista, joten on mahdollista, että iho tulehtuu. Tulehduksen tunnistaa useimmiten siitä, että tatuoinnin ottamisen jälkeen nousee sinnikäs kuume. Tatuointi voi olla erityisen kipeä ja turvonnut, ja sen lähistölle saattaa tulla tummia kohtia.
 • Käy näyttämässä tatuointia tatuoijallesi. Myös lääkärikäynti saattaa olla tarpeen. Jos tatuointi tulehtuu, saatat tarvita antibioottikuurin.

Vanhan tatuoinnin kirkastaminen

 • Tatuointi menettää vuosien saatossa hehkuaan. Haalistunut tai värinsä kadottanut tatuointi herää eloon, kun levität sille hoitoemulsiota. 
 • Muista myös suojata tatuointi UV-säteiltä tehokkaalla aurinkosuojavoiteella, ettei väri haalistu.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.

 1. AQUALAN L PERUSVOIDE 200 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AQUALAN L PERUSVOIDE 200 G
  Tarjoushinta 8,16 € Normaalihinta 9,60 €
 2. BEVITA R VOIDE 75 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BEVITA R VOIDE 75 G
  12,40 €
 3. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. EUCERIN AQUAPHOR SKIN BALM 45 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EUCERIN AQUAPHOR SKIN BALM 45 ML
  12,40 €