Helle uuvuttaa: Vältä auringonpistos, lämpöhalvaus ja nestehukka

Nainen tietää, että helteellä kannattaa suojautua auringolta päähineellä

Tiedätkö, millaisia ovat lämpöhalvauksen ja auringonpistoksen oireet? Farmaseutti neuvoo, miten pysyt helteellä viileänä, huolehdit riittävästä nesteytyksestä ja pidät auringonpistoksen loitolla.

Näin tunnistat lämpöhalvauksen, auringonpistoksen ja nestehukan

Helteellä verenkierto- ja hengityselimistö kuormittuu kehon pyrkiessä säilyttämään normaalin lämpötilansa kuumuudessa. Kuumuus aiheuttaa väsymystä, vähentää keskittymiskykyä ja aiheuttaa lämpösairauksia, kuten lämpöuupumusta, auringonpistoksia, huimausta, lämpöturvotusta ja lihaskouristuksia.

1. Lämpöhalvaus

Lämpöhalvauksen oireet

Lämpöhalvauksen ensimmäinen oire on lämpöuupumus. Lämpöuupumuksen tunnistaa heikotuksesta, huimauksesta, päänsärystä ja pahoinvoinnista. Myös voimakas hikoilu kuuluu lämpöuupumuksen oireisiin, mutta jos keho kärsii nestevajauksesta, hikoilu ei onnistu.

Lämpöuupumus voi pahentuessaan johtaa lämpöhalvaukseen, jossa kehon lämpötila nousee yli 39 asteeseen. Lämpöhalvauksen oireita ovat kuuma iho, sekavuus, tihentynyt hengitys, nopea ja heikko sydämen syke sekä tajunnan menetys. Myös pahoinvointia ja ripulia voi esiintyä. 

Lämpöhalvauksen hoito

Lämpöuupumusta ja -halvausta hoidetaan viilentämällä kehoa mahdollisimman nopeasti kostuttamalla ihoa ja juomalla riittävästi viileitä juomia. Viileä suihku, kylpy tai uiminen ovat hyviä keinoja kehon viilentämiseen. Myös kostea pyyhe ja kylmät kääreet, tuuletin ja kylmäpakkaukset auttavat ihoa viilenemään. Kylmäpakkauksen voi laittaa esimerkiksi niskaan.

Jos lämpöhalvauksen saanut on lapsi, vanhus tai pitkäaikaissairas tai menettää tajuntansa, on hänet vietävä heti sairaalahoitoon.

Lämpöhalvaus lemmikillä

Myös koira tai kissa voi saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvaus voi johtua esimerkiksi liian pitkästä altistumisesta auringolle tai ympäristön liian korkeasta lämpötilasta, kuten kuumasta autosta. Oireita ovat muun muassa voimakas läähätys ja hoipertelu. Ensiapu on paljaiden ihoalueiden suihkuttelu viileällä vedellä. Tämän jälkeen lemmikin voi kääriä kosteaan pyyhkeeseen tai lakanaan. Seuraa ruumiinlämpöä kuumemittarilla ja jatka viilennystä niin kauan kunnes se lämpötila on laskenut normaalille tasolle eli 38–39 asteeseen. Jos eläin ei virkisty, lähde eläinlääkäriin. Vaikka lemmikki tokenisikin, kannattaa lämpöhalvauksesta olla aina yhteydessä eläinlääkäriin. Lue, mitä muita ensiaputaitoja koiran omistajan on hyvä osata.

2. Auringonpistos

Auringonpistoksen oireet

Auringonpistoksen yleisimpiä oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisuus. Oireet kestävät yleensä joitakin tunteja ja menevät ohi kotihoidolla, eivätkä ole vaarallisia. Auringonpistos johtuu päähän kohdistuvasta suorasta lämpösäteilystä, kun auringossa on oleskeltu ilman päähinettä.

Auringonpistoksen hoito

Auringonpistosta hoidetaan lepäämällä viileässä, varjoisassa paikassa ja juomalla riittävästi. Viileä kääre otsalla saattaa helpottaa oloa.

Lääkäriin tulee olla yhteydessä, jos tajunnan taso heikkenee tai auringonpistoksen on saanut lapsi tai vanhus.

3. Nestehukka

Nestehukan oireet

Nestehukan ensimmäinen merkki on virtsaamistarpeen väheneminen ja tumma virtsa. Myös päänsärky, huimaus ja pahoinvointi ovat nestehukan oireita. Kun keho ei saa tarpeeksi nestettä, se ei pysty hikoilemaan eikä lämmönsäätely onnistu, mikä aiheuttaa kehon lämpötilan nousua.

Nestehukan hoito

Nestehukkaa hoidetaan juomalla riittävästi.

3 x hyvä tuote elektrolyytitasapainoon

 • YA Magnesium nesteytysjuoma on raikas lime-sitruunan makuinen nesteytysporetabletti, joka sisältää elektrolyyttitasapainoa edistävää magnesiumia.
 • Movex Energy elektrolyyttijuomajauheesta valmistat puoli litraa appelsiini-greipin makuista elektrolyyttijuomaa. Juoman magnesium edistää elektrolyyttitasapainoa ja C- ja B6-vitamiinit auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.
 • Nesteytys ratiopharm -poretableteista valmistat raikkaan sitruunanmakuisen juoman, jonka sisältämät hiilihydraatit ja elektrolyytit parantavat veden imeytymistä fyysisen rasituksen aikana sekä edistävät kestävyyttä pitkäkestoisen rasituksen aikana.
 1. MOVEX ELEKTROLYYTTIJUOMAJAUHE ENERGY ANNOSPUSSI 20 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MOVEX ELEKTROLYYTTIJUOMAJAUHE ENERGY ANNOSPUSSI 20 kpl
  Tarjoushinta 7,92 € Normaalihinta 9,90 €
 2. MOVEX ELEKTROLYYTTIJUOMAJAUHE SPORT PSS 14 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MOVEX ELEKTROLYYTTIJUOMAJAUHE SPORT PSS 14 kpl
  Tarjoushinta 9,52 € Normaalihinta 11,90 €
 3. YA MAGNESIUM NESTEYTYSJUOMA PORETABL 2x14 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. NESTEYTYS RATIOPHARM PORETABL 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  NESTEYTYS RATIOPHARM PORETABL 10 KPL
  Tarjoushinta 10,00 € Normaalihinta 12,30 €

Paljonko helteellä pitää juoda?

 • Helteellä ei kannata jäädä odottelemaan janon tunnetta, vaan juoda säännöllisesti pitkin päivää. Aikuisella vähintään 1–2 dl nestettä kerran tunnissa on sopiva määrä. Jos hikoilet runsaasti, juo enemmänkin. Kovilla helteillä vettä tulee juoda tuplasti normaalia enemmän. Suuria määriä ei kannata kuitenkaan tankata kerralla, sillä pieni määrä nestettä imeytyy paremmin kehoon.
 • Raskaissa fyysisissä suorituksissa nesteytykseen on kiinnitettävä erityistä huomiota: ennen suoritusta nautitaan pari lasillista vettä ja suorituksen aikana 1-2 dl 20 minuutin välein.
 • Vesi on helteellä paras janojuoma. Yliopiston Apteekista saatava magnesiumia sisältävä nesteytysjuoma auttaa pitämään kehon neste- ja suolatasapainon kohdallaan, sillä magnesium tukee elektrolyyttitasapainoa. Tuotteen sisältämä magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Myös kivennäisvesi on myös hyvä vaihtoehto, sillä se sisältää suoloja, joita keho menettää hikoillessaan.
 • Kahvia, teetä ja olutta ei kannata helteellä runsaasti juoda, sillä ne poistavat nestettä ja kuivattavat kehoa entisestään.
 • Pissahätä kertoo riittävästä nesteytyksestä. Jos huomaat, ettet ole koko päivän aikana käynyt pissalla, olet juonut liian vähän. Myös virtsan tumma väri kertoo riittämättömästä nesteiden nauttimisesta. Helteelläkin pissan tulisi olla väriltään vaaleankeltaista.
 • Myös säännöllinen syöminen helteellä auttaa pitämään elimistön suolatasapainon kunnossa

Näin helteeseen kannattaa varautua

 • Huolehdi, ettei elimistö kuivu eikä kehon lämpötila pääse nousemaan liikaa. Juo riittävästi, vältä liiallista auringossa oleskelua ja pukeudu väljiin, hengittäviin vaatteisiin. Suojaa iho ja pää auringolta.
 • Syö riittävästi. Vaikka kuumalla säällä ruoka ei oikein maistuisi, syömistä ei kannata jättää väliin. Energiavarantojen pienentyminen voi sekoittaa neste- ja suolatasapainoa, saada olon väsyneeksi ja heikentää huomiokykyä, jolloin juominenkin saattaa unohtua.
 • Oleskele mieluiten sisätiloissa tai varjossa etenkin silloin, kun paahde on keskipäivällä voimakkainta. Pidä verhot kiinni auringonpaisteella ja tuuleta yöaikaan. Ilmastointilaite tai ilmalämpöpumppu viilentävät ilmaa. Myös tuulettimesta on apua: se kierrättää ilmaa ja haihduttaa iholta hikeä.
 • Viileä suihku tai kylpy viilentävät ihoa.

Lapset ja helle – miten tulee varautua?

Pienet lapset ovat erityisen alttiita kuumuuteen liittyville terveysriskeille. Lasten tulee juoda riittävästi helteellä ja pysytellä mahdollisuuksien mukaan varjossa. Lasten lämmönsäätely on vielä kehittymässä eivätkä lapset hikoile samalla tavalla kuin aikuiset. Pienet lapset eivät liioin välttämättä itse ymmärrä, milloin he ovat oleskelleet auringossa liian kauan. Muista myös aurinkorasva!

Vanhukset ja helle – miten iäkkäiden tulee varautua helteeseen?

Vanhukset ovat erityisen herkkiä kuumuuden haitoille. Ikääntyneiden elimistö on kuivempi ja lämmönsäätelykyky heikompi. Lisäksi vanhuksilla janon tunne on heikentynyt, minkä takia juominen helposti unohtuu ja nestehukan riski kasvaa. Myös lääkkeet saattavat kuivattaa elimistöä ja heikentää lämmönsäätelyä.

Riittävästä juomisesta voi huolehtia täyttämällä aamulla kahden litran kannu vedellä ja tarkkailla, että se tulee juotua päivän aikana.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Maarit Horne.

 1. VICHY EAU THERMALE SPRAY LÄHDEVESI 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY EAU THERMALE SPRAY LÄHDEVESI 150 ML
  10,90 €
 2. ACO SUN AFTER SUN GEL CREAM 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN AFTER SUN GEL CREAM 200 ML
  Tarjoushinta 11,60 € Normaalihinta 14,50 €
 3. AVENE AFTER-SUN REPAIR 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE AFTER-SUN REPAIR 200 ml
  Tarjoushinta 19,92 € Normaalihinta 24,90 €
 4. AVENE THERMAL SPRING WATER SPRAY 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE THERMAL SPRING WATER SPRAY 150 ML
  12,50 €