Helle uuvuttaa? Pysy viileänä ja vältä auringonpistos

helteellä kannattaa pysyä varjossa

Auringonpaiste on ihanaa, mutta helle saa olon helposti tukalaksi. Varaudu helleaaltoon, niin osaat pysyä viileänä, juoda riittävästi ja pitää nestehukan ja auringonpistoksen loitolla.

Hirveä helle! Miten helpotan tukalaa oloa?

 • Huolehdi, ettei elimistö kuivu eikä kehon lämpötila pääse nousemaan liikaa. Juo riittävästi, vältä liiallista auringossa oleskelua ja pukeudu väljiin, hengittäviin vaatteisiin. Suojaa iho ja pää auringolta.
 • Syö riittävästi. Vaikka kuumalla säällä ruoka ei niin maistuisikaan, syömistä ei kannata jättää väliin. Energiavarantojen pienentyminen sekoittaa neste- ja suolatasapainoa, saa olon väsyneeksi ja heikentää huomiokykyä, jolloin juominenkin saattaa unohtua.
 • Oleskele mieluiten sisätiloissa tai varjossa etenkin silloin, kun paahde on keskipäivällä voimakkainta. Pidä verhot kiinni auringonpaisteella ja tuuleta yöaikaan. Ilmastointilaite tai ilmalämpöpumppu viilentävät ilmaa. Myös tuulettimesta on apua – se kierrättää ilmaa ja haihduttaa iholta hikeä, mikä huojentaa oloa.
 • Viileä suihku tai kylpy viilentävät oloa.

Juominen helteellä – paljonko pitää juoda ja mitä?

Helteellä ei kannata jäädä odottelemaan janon tunnetta. Aikuisella vähintään 1–2 dl nestettä kerran tunnissa on sopiva määrä. Jos hikoilet runsaasti, juo enemmänkin. Kovilla helteillä vettä tulee juoda tuplasti normaalia enemmän. Suuria määriä ei kannata kuitenkaan tankata kerralla, sillä pieni määrä nestettä imeytyy paremmin kehoon.

Vesi on helteellä paras janojuoma. Yliopiston Apteekista saatava magnesiumia sisältävä nesteytysjuoma auttaa pitämään kehon neste- ja suolatasapainon kohdallaan, sillä magnesium tukee elekrolyyttitasapainoa. Tuotteen sisältämä magnesium myös edistää lihasten toimintaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Myös kivennäisvesi on myös hyvä vaihtoehto, sillä se sisältää suoloja, joita keho menettää hikoillessaan.

Kahvia, teetä ja olutta ei kannata kitata liikaa, sillä ne poistavat nestettä ja kuivattavat kehoa entisestään.

Riittävästä nesteytyksestä kertoo pissahätä. Jos huomaat, ettet ole koko päivän aikana käynyt pissalla, olet juonut liian vähän. Myös virtsan tumma väri kertoo riittämättömästä nesteiden nauttimisesta. Helteelläkin pissan tulisi olla väriltään vaalean keltaista.

Nestehukka – millaisia oireita siihen liittyy?

Nestehukan ensimmäinen merkki on virtsaamistarpeen väheneminen ja tumma virtsa. Myös päänsärky, huimaus ja pahoinvointi ovat nestehukan oireita. Kun keho ei saa tarpeeksi nestettä, se ei pysty hikoilemaan eikä lämmönsäätely onnistu, mikä aiheuttaa kehon lämpötilan nousua.

Nestehukkaa hoidetaan juomalla riittävästi.

 1. YA NESTEYTYSJUOMAJAUHE 6X5 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NESTEYTYSJUOMAJAUHE 6X5 G
  8,50 €
 2. ACO SUN AFTER SUN GEL CREAM 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN AFTER SUN GEL CREAM 200 ML
  11,50 €
 3. LA ROCHE-POSAY POSTHELIOS AFTER-SUN HYDRA GEL 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Helteen riskit?

Helteellä verenkierto- ja hengityselimistö kuormittuu voimakkaasti, kun keho pyrkii säilyttämään normaalin lämpötilansa kuumuudessa.

Kuumuus aiheuttaa väsymystä, vähentää keskittymiskykyä ja aiheuttaa lämpösairauksia, kuten lämpöuupumusta, auringonpistoksia, huimausta, lämpöturvotusta ja lihaskouristuksia.

Pahentuessaan lämpöuupumus voi johtaa lämpöhalvaukseen. Vanhukset ja lapset sekä ne pitkäaikaissairaat, joiden oireet pahenevat kuumuudessa, kuuluvat helteellä riskiryhmään.

Heikottaa, huimaa, oksettaa – onko se lämpöhalvaus?

Lämpöhalvauksen ensimmäinen oire on lämpöuupumus. Lämpöuupumuksen tunnistaa heikotuksesta, huimauksesta, päänsärystä ja pahoinvoinnista. Myös voimakas hikoilu kuuluu lämpöuupumuksen oireisiin, mutta jos keho kärsii nestevajauksesta, hikoilu ei onnistu.

Lämpöuupumus voi pahentuessaan johtaa lämpöhalvaukseen, jossa kehon lämpötila nousee yli 39 asteeseen. Lämpöhalvauksen oireita ovat sekavuus, hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke sekä tajunnan menetys.

Lämpöuupumusta ja -halvausta hoidetaan viilentämällä kehoa kostuttamalla ihoa ja juomalla riittävästi. Viileä suihku, kylpy tai uiminen ovat hyviä keinoja kehon viilentämiseen. Myös kostea pyyhe ja kylmät kääreet auttavat ihoa viilenemään.

Jos lämpöhalvauksen saanut on lapsi, vanhus tai pitkäaikaissairas tai menettää tajuntansa, on hänet vietävä heti sairaalahoitoon.

Auringonpistos – mistä sen tunnistaa ja miten sitä hoidetaan?

Auringonpistos johtuu päähän kohdistuvasta suorasta lämpösäteilystä, kun auringossa on oleskeltu ilman päähinettä. Päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys ovat auringonpistoksen yleisimpiä oireita.

Auringonpistosta hoidetaan lepäämällä viileässä, varjoisassa paikassa ja juomalla riittävästi. Viileä kääre otsalla saattaa helpottaa oloa.

Lääkäriin tulee olla yhteydessä, jos tajunnan taso heikkenee tai auringonpistoksen on saanut lapsi tai vanhus.

Lapset ja helle – miten tulee varautua?

Lasten tulee juoda riittävästi helteellä ja pysytellä mahdollisuuksien mukaan varjossa. Pienet lapset ovat erityisen alttiita kuumuuteen liittyville terveysriskeille. Lasten lämmönsäätely ei ole vielä kehittynyt eivätkä lapset hikoile samalla tavalla kuin aikuiset. Pienet lapset eivät liioin välttämättä itse ymmärrä, milloin he ovat oleskelleet auringossa liian kauan.

Vanhukset ja helle – miten iäkkäiden tulee varautua helteeseen?

Vanhukset ovat erityisen herkkiä kuumuuden haitoille. Ikääntyneiden elimistö on kuivempi ja lämmönsäätelykyky heikompi. Lisäksi vanhuksilla janon tunne on heikentynyt, minkä takia juominen helposti unohtuu ja nestehukan riski kasvaa. Myös lääkkeet saattavat kuivattaa elimistöä ja heikentää lämmönsäätelyä.

Riittävästä juomisesta voi huolehtia täyttämällä aamulla kahden litran kannu vedellä ja huolehtimalla, että se tulee juotua päivän aikana.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Maarit Horne.