Lasten aurinkorasvat – Näin suojaat lapset auringolta

rantaleikeissä tarvitaan vedenkestävä lasten aurinkovoide lapselle

Millainen on hyvä aurinkovoide lapselle? Saako vauvalle laittaa aurinkovoidetta? Miten rasvata rimpuileva lapsi? Entä jos lapsen iho paloi kuitenkin? Lapsen iho on hyvin herkkä, joten se kaipaa erityistä suojaa auringon haitoilta. Farmaseuttimme vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin lasten aurinkosuojista.

Miten suojaan vauvan ihon auringolta?

Vauvan iho on ohut ja herkkä palamiselle, joten pieniä lapsia ei saa altistaa ollenkaan suoralle auringonvalolle. Vauvat ja pikkulapset tulee siis suojata aurinkosuojatuotteiden sijaan ensisijaisesti muilla keinoilla. Pidä vauva varjossa sekä suojaa vauvan iho vaatteilla, hatulla ja silmät aurinkolaseilla.

Miten isommat lapset suojataan auringolta?

Kun lapsi oppii kävelemään, auringonvaloa on vaikeampi välttää. Tällöinkin ensisijainen suoja on vaatteet ja se, että vältetään suorassa auringonvalossa oleskelua etenkin keskipäivällä. Kasvot ja kämmenselät suojataan lapsille tarkoitetulla aurinkosuojatuotteella.

Isompien lasten suojaamiseen voi käyttää huoletta lapsille tarkoitettuja aurinkosuojatuotteita. Lapsille räätälöityjä aurinkosuojatuotteita on saatavilla niin suihkeena, voiteena kuin kätevänä paikallispuikkona herkästi palaville alueille.

UV-suojavaatteet ovat tehokas ja vaivaton tapa suojautua polttavalta auringolta. Kun lapsi puetaan UV-suojavaatteisiin, säästyy myös vaivaa, kun lasta ei tarvitse olla koko ajan rasvaamassa.

Aurinkovoide lapselle – miten valitsen?

Lapsille suunnitellut aurinkosuojatuotteet ovat pääosin hajusteettomia, ja niiden turvallisuus on arvioitu erityisesti lapsille.

Usein aurinkosuojissa on sekä kemiallinen että fysikaalinen suoja. Kemiallinen suoja muuntaa UV-säteilyn lämmöksi ja fysikaalinen suoja muodostaa iholle säteilyä heijastavan pinnan.

Jos lapsen iho on erityisen herkkä, kannattaa valita suoja, jossa on pelkästään fysikaalinen suoja.

Voiko lasten aurinkosuojista olla haittaa?

Ei. Lapsille tarkoitetuille aurinkosuojille on tehty kattava turvallisuusarviointi, jossa ne on todettu turvallisiksi.

On hyvä muistaa, että aurinko on vaarallisempi kuin mikään suojatuote. Lapsena auringossa palaminen altistaa aikuisena melanomalle.

Sopiva suojakerroin lapselle?

Lapselle kannattaa valita aina erittäin korkea 50+-suojakerroin, sillä lapsen iho on ohut ja palaa herkemmin kuin aikuisen.

Kuinka paljon aurinkorasvaa lapselle?

Ohjeen mukainen määrä lapselle on 15 ml eli ruokalusikallinen koko vartalolle. Jos tätä määrää ei saa levitettyä lapsen iholle, suojateho vähenee.

Kuinka usein aurinkosuojaa pitää lisätä lapselle?

Yleinen suositus on, että aurinkosuojatuotetta tulee lisätä parin tunnin välein sekä aina uimisen, hikoilun ja kuivaamisen jälkeen.

Myös erittäin vedenkestävää aurinkosuojaa tulee lisätä säännöllisesti. Vedenkestävä-merkintä tuotteessa tarkoittaa, että 2 x 20 minuutin vedessä oleilun jälkeen suojakertoimesta on jäljellä vähintään puolet.

Lapselle levitetään aurinkorasvaa käsivarsiin

Hyvä aurinkosuoja rannalle?

Valitse vedenkestävä aurinkosuoja, jossa on korkea suojakerroin. Hiekka ja vesi heijastavat auringonvaloa ja lisäävät UV-säteilyn määrää. Paras aurinkorasva lapsellesi on sellainen, mitä sinä ja lapsesi tykkäätte yhdessä käyttää ja joka tuntuu miellyttävältä lapsen iholla.

Vesipedoille sopii parhaiten suojavoide, jonka voi levittää suoraan märälle iholle ilman, että voide valuu. Näin voidetta voi lisätä heti uimisen jälkeen ilman kuivaamista tai odottelua. Joissakin aurinkovoiteissa on hiekkaa hylkivä koostumus, mikä tekee käytöstä mukavampaa.

Lapsi rimpuilee – miten saan levitettyä aurinkovoiteen?

Jos lapsen on vaikea pysyä aloillaan, 360°-monisuuntasuihke helpottaa suojan levittämistä, sillä suojan suihkutus onnistuu kaikissa asennoissa – myös ylösalaisin.

Lapsen iho paloi auringossa – mitä teen?

  • Viilennä palanutta ihoaluetta kylmällä hauteella.
  • Rauhoita ihoa sen jälkeen hydrokortisonivoiteella.
  • Palamisen jälkeen ihoa on tärkeä kosteuttaa esimerkiksi hajusteettomalla aloe vera -geelillä, lapsille sopivalla after sun -tuotteella tai perusvoiteella, kunnes iho on parantunut.
  • Kipuun voi antaa tulehduskipulääkettä.
  • Huolehdi, että lapsi juo riittävästi, sillä se edesauttaa ihon paranemista.
  • Jos iho on palanut oikein pahasti tai laaja-alaisesti, on syytä viedä lapsi lääkäriin.
  • Palamisen jälkeen on auringolta suojauduttava erityisen huolellisesti, sillä palanut iho palaa herkästi uudelleen.

Tarvitsevatko lapset after sun -tuotteita?

Aurinkoisen päivän jälkeen lapsen ihoa voi kosteuttaa hajusteettomalla after sun -tuotteella. Myös perusvoidehajusteeton aloe vera -geeli tai -suihke ajavat saman asian.

Mitä lapselle kannattaa pakata mukaan aurinkolomalle?

Aurinkolomasi ei mene mönkään, kun varustaudut huolellisesti matkalle ja pakkaat mukaan ainakin seuraavat tärkeät tuotteet auringolta suojautumiseen.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti, tuotepäällikkö Hertta Hurme.