10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

Lomareissusi ei mene mönkään, kun matka-apteekkisi on kunnossa ja olet osannut varautua pieniin haavereihin jo etukäteen. Katso vinkit, mitä kannattaa pakata mukaan ja miten välttyä turistiripulilta, rakoilta, palamiselta ja muilta matkaajan vaivoilta.

Ennen matkaa

1. Rokotukset kuntoon

Ota jo kuukautta tai paria ennen lähtöä selvää kohdemaan rokotussuosituksista esimerkiksi Matkailijan terveysoppaasta, jotta ehdit hankkia tarpeelliset rokotukset. Joitakin rokotuksia tulee ottaa useampia annoksia. Onhan esimerkiksi kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa? Rokotukset kannattaa kirjata terveyskorttiin ja kuljettaa sitä lompakossa. Siitä selviävät terveystiedot tapaturmatilanteessa. Myös matkavakuutuskortti on hyvä olla mukana.

2. Valmistaudu aurinkoon

Joustava ja hyvinvoiva iho pystyy suojautumaan tehokkaammin auringon haitoilta – ja ruskettuukin tasaisemmin. Ennen auringonottoa kannattaa kuoria kasvot ja vartalo, jotta rusketuksesta tulee tasainen.

3. Varaudu turistiripuliin

Pakkaa mukaan ripulilääkettä ja juomajauhepusseja. Muista matkalla käsihygienia.

 1. YA ANTISEPTINEN KÄSIGEELI 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA ANTISEPTINEN KÄSIGEELI 100 ML
  3,90 €
 2. MACKS UNIMASKI +KORVATULPAT MUSTA DREAMWEAVER 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. YA NESTEYTYSJUOMAJAUHE 6X5 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NESTEYTYSJUOMAJAUHE 6X5 G
  7,90 €

Lentokoneessa

4. Matkusta mukavasti

Jos edessä on pitkä lento, pakkaa käsimatkatavaroihin unimaski, korvatulpat, villasukat ja lämpimät vaatteet. Nukut koneessa paremmin. Apteekista saa matkakokoisia, laadukkaita puhdistusaineita, hiustenhoitotuotteita ja piilolinssinesteitä, jotka vievät vain vähän tilaa. Muista myös kuukautissuojat – esimerkiksi Thaimaasta saattaa olla vaikea löytää tamponeja.

Perillä

5. Lievitä aikaerosta johtuvaa väsymystä

Jos matkakohteeseen on useamman tunnin aikaero, varaa mukaan melatoniinivalmistetta. Saat sitä reseptittä. Ota melatoniinia illalla ennen nukkumaanmenoa muutamina iltoina matkakohteeseen saapumisen jälkeen. Näin matkapäiviä ei kulu jet lag -koomassa. Aikaeroväsymys on rankempi itään matkustaessa eli Suomesta Aasiaan ja Amerikan mantereelta Suomeen palatessa. Jos kärsit matkapahoinvoinnista, apteekista saat matkapahoinvointilääkettä ilman reseptiä.

6. Valitse oikea aurinkosuoja

Sopivan aurinkosuojavoiteen suojakerroin on vähintään 30. Jos et ole vielä oleillut paljon auringossa, alkumatkasta kannattaa käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 50. Kysy Yliopiston Apteekin chatissa tai katso käyttämiesi lääkkeiden pakkausselosteista, herkistävätkö ne ihoa auringolle. Pakkaa mukaan pitkähihaisia ja -lahkeisia hellevaatteita tarpeen mukaan. Muista pestä aurinkovoiteet illalla pois iholta, niin voide ei tuki ihohuokosia. Levitä after sun -tuotetta iholle sekä mahdollisiin auringonpolttamiin hydrokortisonia.

7. Vältä rakot rasvaamalla jalat

Kun jalat hikoilevat, niihin tulee tavallista helpommin rakkoja. Pakkaa mukaan rakkolaastareita, rakonestopuikko ja talkkia. Rakonestopuikko on paksua voidetta, joka muodostaa suojaavan kerroksen iholle. Diabeetikoille sopivat harsotaitokset.

Rasvaa jalkoja hyvin, sillä rakkoja tulee herkästi kuiviin jalkoihin. Jos rakko kuitenkin syntyy, älä puhkaise sitä, vaan peitä se rakkolaastarilla tai harsotaitoksella. Rakkolaastari saa olla paikallaan, kunnes se irtoaa itsestään. Ota mukaan myös tavallisia laastareita ja sidetarpeita pienten naarmujen ja haavojen varalle.

8. Muista käsihygienia

Varaa mukaan käsidesiä, jotta voit puhdistaa kädet ennen ruokailua silloin, kun et pääse pesemään käsiä vedellä ja saippualla. Mitä eksoottisempi kohde, sen tarkempi kannattaa olla hygieniassa. Älä syö epämääräisen oloisia ruokia tai hanavettä valuvaa salaattia, jos paikallinen hanavesi ei ole riittävän puhdasta juotavaksi sellaisenaan.

9. Lievitä kipua oikein

Käytä tropiikissa särkylääkkeenä parasetamolia, sillä tulehduskipulääkkeet hieman lisäävät verenvuototaipumusta. Parasetamoli on parempi särkylääke myös harvinaisten trooppisten tautien varalta.

+ Jos sinulla on lääkitys

10. Selvitä, tarvitsetko Schengen-todistuksen ja tulosta lääkelista

Jos matkustat Schengen-maahan, kuten Viroon, Ruotsiin tai Espanjaan, ja käytät tiettyjä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, tarvitset Schengen-todistuksen. Tällaisia lääkkeitä voivat olla esimerkiksi vahvat kipulääkkeet sekä ahdistusta tai nukahtamista helpottavat lääkkeet.

Virallinen todistus osoittaa, että sinulla on oikeus pitää käyttämiäsi lääkkeitä mukanasi. Apteekin henkilökunta neuvoo, tarvitsetko todistuksen. Myös todistuksen saat apteekista.

Matkalla tarvittavat lääkkeet pitää pakata käsimatkatavaroihin alkuperäisessä pakkauksessaan. Myös tuoteselosteet täytyy olla mukana. Tulosta Omakanta-palvelusta lääkelistasi mukaan. Voit näyttää sen tullissa, jos lääkkeistäsi kysytään. Se on tärkeä paperi myös silloin, jos tarvitset lääkäriä tai lääkkeitä matkalla.

 1. AVENE SUN CREAM SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SUN CREAM SPF50+ 50 ML
  19,90 €
 2. AVENE SUN MINERAL LOTION SPF50+ 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SUN MINERAL LOTION SPF50+ 100 ML
  26,00 €
 3. YA KÄSIHUUHDE 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KÄSIHUUHDE 100 ML
  3,90 €