10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

Lomareissusi ei mene mönkään, kun matka-apteekkisi on kunnossa ja olet osannut varautua pieniin haavereihin jo etukäteen. Katso vinkit, mitä kannattaa pakata mukaan ja miten välttyä turistiripulilta, rakoilta, palamiselta ja muilta matkaajan vaivoilta.

Ennen matkaa

1. Rokotukset kuntoon

Ota jo kuukautta tai paria ennen lähtöä selvää kohdemaan rokotussuosituksista esimerkiksi Matkailijan terveysoppaasta, jotta ehdit hankkia tarpeelliset rokotukset. Joitakin rokotuksia tulee ottaa useampia annoksia. Onhan esimerkiksi kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa? Rokotukset kannattaa kirjata terveyskorttiin ja kuljettaa sitä lompakossa. Siitä selviävät terveystiedot tapaturmatilanteessa. Myös matkavakuutuskortti on hyvä olla mukana.

2. Valmistaudu aurinkoon

Joustava ja hyvinvoiva iho pystyy suojautumaan tehokkaammin auringon haitoilta – ja ruskettuukin tasaisemmin. Aloita aurinkokapselikuuri pari viikkoa ennen lomaa, niin ihosi suojamekanismi vahvistuu, ruskettuminen nopeutuu ja rusketus kestää pidempään. Ennen auringonottoa kannattaa kuoria kasvot ja vartalo, jotta rusketuksesta tulee tasainen.

3. Varaudu turistiripuliin

Jotta vatsasi vastustuskyky on matkalla parhaimmillaan vieraita pöpöjä vastaan, aloita viikko ennen matkaa maitohappobakteerikuuri. Pakkaa mukaan myös ripulilääkettä ja juomajauhepusseja.

Lentokoneessa

4. Matkusta mukavasti

Jos edessä on pitkä lento, pakkaa käsimatkatavaroihin unimaski, korvatulpat, villasukat ja lämpimät vaatteet. Nukut koneessa paremmin. Apteekista saa matkakokoisia, laadukkaita puhdistusaineita, hiustenhoitotuotteita ja piilolinssinesteitä, jotka vievät vain vähän tilaa. Muista myös kuukautissuojat – esimerkiksi Thaimaasta saattaa olla vaikea löytää tamponeja.

Perillä

5. Lievitä aikaerosta johtuvaa väsymystä

Jos matkakohteeseen on useamman tunnin aikaero, varaa mukaan melatoniinivalmistetta. Saat sitä reseptittä. Se auttaa sinut uneen illalla, eikä matkapäiviä kulu jet lag -koomassa. Aikaeroväsymys on rankempi itään matkustaessa eli Suomesta Aasiaan ja Amerikan mantereelta Suomeen palatessa. Jos kärsit matkapahoinvoinnista, apteekista saat matkapahoinvointilääkettä ilman reseptiä.

6. Valitse oikea aurinkosuoja

Sopivan aurinkosuojavoiteen suojakerroin on vähintään 30. Jos et ole vielä oleillut paljon auringossa, alkumatkasta kannattaa käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 50. Kysy Yliopiston Apteekin chatissa tai katso käyttämiesi lääkkeiden pakkausselosteista, herkistävätkö ne ihoa auringolle. Pakkaa mukaan pitkähihaisia ja -lahkeisia hellevaatteita tarpeen mukaan. Muista pestä aurinkovoiteet illalla pois iholta, niin voide ei tuki ihohuokosia. Levitä after sun -tuotetta iholle sekä mahdollisiin auringonpolttamiin hydrokortisonia.

10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

7. Vältä rakot rasvaamalla jalat

Kun jalat hikoilevat, niihin tulee tavallista helpommin rakkoja. Pakkaa mukaan rakkolaastareita, rakonestopuikko ja talkkia. Rakonestopuikko on paksua voidetta, joka muodostaa suojaavan kerroksen iholle. Diabeetikoille sopivat harsotaitokset.

Rasvaa jalkoja hyvin, sillä rakkoja tulee herkästi kuiviin jalkoihin. Jos rakko kuitenkin syntyy, älä puhkaise sitä, vaan peitä se rakkolaastarilla tai harsotaitoksella. Rakkolaastari saa olla paikallaan, kunnes se irtoaa itsestään. Ota mukaan myös tavallisia laastareita ja sidetarpeita pienten naarmujen ja haavojen varalle.

8. Muista käsihygienia

Varaa mukaan käsidesiä, jotta voit puhdistaa kädet ennen ruokailua silloin, kun et pääse pesemään käsiä vedellä ja saippualla. Mitä eksoottisempi kohde, sen tarkempi kannattaa olla hygieniassa. Älä syö epämääräisen oloisia ruokia tai hanavettä valuvaa salaattia, jos paikallinen hanavesi ei ole riittävän puhdasta juotavaksi sellaisenaan.

9. Lievitä kipua oikein

Käytä tropiikissa särkylääkkeenä parasetamolia, sillä tulehduskipulääkkeet hieman lisäävät verenvuototaipumusta. Parasetamoli on parempi särkylääke myös harvinaisten trooppisten tautien varalta.

+ Jos sinulla on lääkitys

10. Selvitä, tarvitsetko Schengen-todistuksen ja tulosta lääkelista

Jos matkustat Schengen-maahan, kuten Viroon, Ruotsiin tai Espanjaan, ja käytät tiettyjä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, tarvitset Schengen-todistuksen. Tällaisia lääkkeitä voivat olla esimerkiksi vahvat kipulääkkeet sekä ahdistusta tai nukahtamista helpottavat lääkkeet.
Virallinen todistus osoittaa, että sinulla on oikeus pitää käyttämiäsi lääkkeitä mukanasi. Apteekin henkilökunta neuvoo, tarvitsetko todistuksen. Myös todistuksen saat apteekista.

Matkalla tarvittavat lääkkeet pitää pakata käsimatkatavaroihin alkuperäisessä pakkauksessaan. Myös tuoteselosteet täytyy olla mukana. Tulosta Omakanta-palvelusta lääkelistasi mukaan. Voit näyttää sen tullissa, jos lääkkeistäsi kysytään. Se on tärkeä paperi myös silloin, jos tarvitset lääkäriä tai lääkkeitä matkalla.


Lue lisää

10 vinkkiä: Näin nautit auringosta ja rusketut turvallisesti

10 vinkkiä: Näin nautit auringosta ja rusketut turvallisesti

Aurinko tekee hyvää kehollemme ja mielellemme, joten valonsäteistä kannattaa nauttia. Jos vietät paljon aikaa ulkona tai tykkäät ottaa aurinkoa, ota käyttöön nämä 10 vinkkiä.

Lue lisää
Tiesitkö tämän aurinkotuotteista?

Tiesitkö tämän aurinkotuotteista?

Estääkö aurinkorasva ruskettumisen? Miten yhdistää aurinkovoide ja meikki? Etsimme vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin ja vinkkaamme, kuinka otat aurinkosuojatuotteista kaikki tehot irti.

Lue lisää
Näin varaudut mökkikauteen

Näin varaudut mökkikauteen

Kun mökkiapteekki on kunnossa, eivät hyttyset, auringonpolttamat ja kesän muut pikku kiusat pääse pilaamaan lomaa.

Lue lisää

Teemat