Helpotusta hikoiluun

hikoilua liikkuessa

Läiskät puserossa ja kämmenet nihkeinä? Hikoilua aiheuttavat esimerkiksi lämpö, liikunta ja jännitys. Liikahikoilua voi helpottaa deodoranteilla, antiperspiranteilla ja monilla muilla konsteilla.

Mistä se johtuu?

Kuumuus, fyysinen rasitus ja liikunta sekä jännitys ja stressi saavat hikoilemaan. Samoin maustettu ruoka voi nostaa hikihelmiä otsalle ja ylähuuleen. Hikoiluun vaikuttavat hikirauhasten määrä ja aktiivisuus: jotkut hikoilevat enemmän, toiset vähemmän.

Etenkin jännittävissä tilanteissa autonomisen hermoston toiminta on niin aktiivista, että hikoilu kiihtyy. Liikahikoilussa eli hyperhidroosissa hikirauhaset tuottavat iholle liikaa hikeä. Liikahikoilu voi johtua myös aineen­vaihdunnasta tai hormoneista. Ylipainoinen tai diabeetikko saattaa hikoilla runsaasti, vaihdevuosi-ikäinen hikoilee etenkin öisin.

Myös geenit vaikuttavat, ja silloin liiallista hikoilua on vaikea estää. Perin­nöllinen liikahikoilu alkaa jo murrosiässä ja jatkuu koko aikuisiän. Vanhem­miten vaivasta kärsivien olo helpottuu, koska hikirauhasten toiminta hiipuu.

Miten sitä ehkäistään?

Hyvä hygienia pitää bakteerimäärät kurissa kaikkialla kehossa, ja peseytyminen, vaatteiden vaihto ja karvojen ajelu auttavat hajuhaittoihin. Kainaloiden iho kannattaa kuoria vartalokuorinnalla aika ajoin, niin antiperspiranttien tai deodoranttien aktiiviaineet poistuvat ja uuden tuotteen teho säilyy kauemmin.

Deodorantit eivät estä hikoilua, mutta ne tappavat bakteereja ja estävät hajua. Deodoranttina voi käyttää myös hajusteetonta mineraalikiveä. Joko kainalo tai mineraalikivi kostutetaan ja kiveä sivellään puhtaalle iholle. Herkkähipiäisille sopivat hajusteettomat ja alkoholittomat antiperspirantit tai deodorantit, jotka eivät ärsytä ihoa.

Antiperspirantit vähentävät hikoilua muodostamalla tulpan hikirauhastiehyeisiin. Pitkäkestoista 24h-, 48h- tai 72h-antiperspiranttia voi sipaista tai suihkaista kainaloon illalla. Sen tehoaineet vaikuttavat yön aikana hikirauhasten levätessä. Aamupesu ei vähennä antiperspirantti-tuotteen tehoa.

Jos hikoilu vaivaa yhä, voi kokeilla tuotteita, joita käytetään vain kerran pari viikossa. Jos iho on herkkä ja ärsyyntyy tehokkaasta antiperspirantista, tuotteen alle voi levittää perusvoidetta.

Hikijalkoihin ja -käsiin tarkoitetut antiperspiranttipyyhkeet tai -suihkeet ovat käteviä etenkin matkoilla. Ne vähentävät hikoilua useiksi päiviksi. Luonnonkosmetiikan valikoimasta löytyy suosittuja deodorantteja hikoiluun. Lisäksi Yliopiston Apteekin verkkokaupassa on kattava valikoima miesten deodorantteja ja pitkäkestoisesti hikoilulta suojaavia antiperspirantteja.

Hikoilijan on hyvä käyttää väljiä, luonnonkuituisia vaatteita. Tekokuituiset sukat ja nahkakengät haihduttavat kosteutta tehokkaasti. Jalkoja voi pestä happamalla pesunesteellä ja kokeilla niihin talkkia.

Vaihdevuosien liikahikoiluun tepsivät hormonikorvausvalmisteet. Salviaa sisältävä ravintolisä voi hillitä hikoilun määrää.

 1. VICHY DEO 48H SOOTHING ANTIPERSPIRANT ROLL-ON SENSITIVE SKIN 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. VICHY DEO 72H STRESS RESIST ANTIPERSPIRANT ROLL-ON 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. FAVORA ROLL-ON ANTIPERSPIRANTTI 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FAVORA ROLL-ON ANTIPERSPIRANTTI 50 ML
  9,30 €
 4. TRIPLE DRY ROLL-ON 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  TRIPLE DRY ROLL-ON 50 ML
  Tarjoushinta 8,72 € Normaalihinta 10,90 €

Miten sitä hoidetaan?

Jos itsehoito tehokkaillakaan antiperspiranteilla ei auta riittävästi tai aikuisiällä alkaa yhtäkkiä hikoilla poikkeuksellisen paljon, on syytä mennä ihotautilääkärin vastaanotolle. Liikahikoilu voi olla oire sairaudesta, esimerkiksi kilpirauhasen liika­toiminnasta tai diabeteksesta. Se voi olla myös jonkin lääkkeen haittavaikutus.

Käsille ja jaloille voidaan antaa iontofereesihoitoa. Kämmenet tai jalkapohjat asetetaan vedellä täytettyyn astiaan, johon johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Hikirauhasten aukot tukkeutuvat, eikä hikeä enää erity entiseen tahtiin. Hikoilevia raajoja hoidetaan aluksi monta kertaa viikossa. Hikoilu vähenee 1−3 viikossa, mutta hoitoa on toistettava muutaman viikon välein.

Kainaloiden hikoiluun auttavat botuliini­toksiinipistokset, jotka vähentävät hikoilua tehokkaasti jo muutamassa päivässä. Vaikutus kestää noin puoli vuotta.

 1. TRIPLE DRY SPRAY 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  TRIPLE DRY SPRAY 150 ML
  Tarjoushinta 7,92 € Normaalihinta 9,90 €
 2. ABSOLUT TORR - TOSI KUIVA LIUOS 35 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ABSOLUT TORR - TOSI KUIVA LIUOS 35 ML
  11,90 €
 3. VICHY HOMME 48H ANTI-IRRITATION ANTIPERSPIRANT ROLL-ON 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. BATS ROLL-ON ANTIPERSPIRANTTI 60 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BATS ROLL-ON ANTIPERSPIRANTTI 60 ML
  8,50 €