”Estääkö aurinkorasva D-vitamiinin muodostumisen?” ja 7 muuta kysymystä aurinkovoiteista

sopiva määrä aurinkovoidetta

Aurinkovoiteisiin liittyy monia kysymyksiä – ja myyttejäkin. Riittääkö suojakertoimellinen meikkivoide aurinkosuojaksi? Tarvitaanko pilvisellä säällä aurinkorasvaa? Entä millainen aurinkotuote on ympäristöystävällisin? Lue kosmetologimme vastaukset usein kysyttyihin aurinkovoidekysymyksiin, niin tiedät enemmän!

1. Voiko viime kesän aurinkorasvaa käyttää? 

Aurinkovoiteet säilyvät yleensä avattuna 12 kuukautta. Asia kannattaa kuitenkin tarkistaa pakkauksesta, missä kerrotaan PAO-merkintä (period after opening). 

Vuotta vanhempaa voidetta ei kannata käyttää. Vaikka se ei vaikuttaisi pilaantuneelta, niin suoja-aineiden teho heikkenee, kun purkki on ollut auki. Siksi se ei välttämättä suojaa auringolta enää kunnolla. 

Aurinkovoide kannattaa säilyttää pimeässä ja viileässä, niin se säilyy pidempään. Älä siis jätä purkkia viltin reunalle aurinkoon koko päiväksi. 

2. Miksi tarvitsen aurinkovoiteen, jos meikkivoiteessa on suojakerroin? 

Päivävoiteiden sekä meikkivoiteiden aurinkosuojakerroin on usein melko matala eli 15 tai 25. Aurinkoiseen vuodenaikaan suositellaan suojakerrointa 30 tai 50. Meikki- tai kosteusvoide ei siis suojaa auringolta riittävän tehokkaasti, vaan tarvitaan erillinen aurinkosuojatuote.

Meikki- tai päivävoidetta ei liioin yleensä käytetä niin suuria määriä, että niiden aurinkosuojateho olisi riittävä. 

Aurinkovoidetta pitäisi levittää kasvoille teelusikallinen aina parin tunnin välein, jotta se suojaisi kunnolla. Keho puolestaan tarvitsee voidetta pari ruokalusikallista. Suojaa täytyy lisätä myös uinnin tai hikoilun jälkeen.

 1. VICHY CAPITAL SOLEIL MILK ECO-DESIGNED SPF50+ 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY CAPITAL SOLEIL MILK ECO-DESIGNED SPF50+ 200 ml
  Tarjoushinta 22,32 € Normaalihinta 27,90 €
 2. ACO SUN FACE FLUID MATTIFYING SPF50+ 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN FACE FLUID MATTIFYING SPF50+ 40 ML
  Tarjoushinta 15,92 € Normaalihinta 19,90 €
 3. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS LAIT HYDRATANT ECO SPF30 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS LAIT HYDRATANT ECO SPF30 250 ML
  Tarjoushinta 23,92 € Normaalihinta 29,90 €

3. Saanko D-vitamiinia, kun käytän aurinkovoidetta? 

Aurinkovoide ei estä D-vitamiinin muodostumista iholla, joten aurinkosuojavoidetta kannattaa ilman muuta käyttää suojaamaan ihoa auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Korkeakaan suojakerroin ei myöskään pilaa rusketustasi. Päivetyt kyllä, mutta hieman hitaammin – ja turvallisemmin, sillä voide suojaa ihoa UVB-säteiltä, jotka aiheuttavat palamista ja ihosyöpää

Lisäksi vältyt muuttumasta iän myötä rusinaksi, sillä useimmissa aurinkovoiteissa on nykyisin myös UVA-suoja. UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon ja rikkovat ihon kollageeni- ja elastiinisäikeitä eli sen tukikudosta. Kun se vaurioituu, ihoon syntyy juonteita, se rypistyy ja veltostuu. Iho pysyy siis myös kauniimpana, kun sen suojaa auringolta. 

Käytä siis aina aurinkosuojavoidetta, joka varjelee ihoasi niin UVA- kuin UVB-säteiltä. Yliopiston Apteekista löydät laajan valikoiman laadukkaita aurinkosuojia ja parhaat aurinkorasvat vaativiinkin tilanteisiin. Kysy neuvoa sinulle sopivan tuotteen valintaan joko myymälästä tai verkon chat-palvelussa!

4. Tarvitseeko pilvisellä säällä käyttää aurinkovoidetta? 

Aurinkovoidetta kannattaa käyttää Suomessa alkukeväästä pitkälle syksyyn myös pilvisellä säällä. 90 prosenttia UV-säteistä voi nimittäin läpäistä ohuet pilvet. Pilvien läpi voi siis palaa. UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi. Tarkista UV-indeksi päivittäin Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Kannattaa muistaa, että edes ikkuna ei suojaa ihoa UVA-säteiltä, vaan se tunkeutuu lasinkin läpi. UVB-säteilyn ikkuna sen sijaan pysäyttää.

5. Jättääkö fysikaalinen suoja ihon valkoiseksi? 

Fysikaalista UV-suojaa käytetään etenkin luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteissa. Fysikaalinen aurinkosuoja muodostuu titaani- tai sinkkioksidista ja torjuu UV-säteilyn haittoja heijastamalla sen pois iholta. 

Fysikaalinen suoja ei imeydy ihoon, vaan jää ihon pinnalle. Sen tähden osa fysikaalisista suojista voi jättää ihon valkoiseksi. Ne ovat kuitenkin kehittyneet paljon, ja saatavilla on myös tuotteita, joiden jäljiltä ei näytä kalkkilaivan kapteenilta. 

Toinen fysikaalisen suojan haittapuoli on, että se saattaa valua pois, jos hikoilee paljon. Siksi sitä voi joutua lisäämään useammin kuin kemiallista suojaa. 

Kemiallinen UV-suoja perustuu erilaisiin kemiallisiin yhdisteisiin, jotka imevät UV-säteitä itseensä ja muuttavat ne lämmöksi. Niitä on usein miellyttävä käyttää, sillä ne imeytyvät ihoon eivätkä valu tai jätä sitä valkoiseksi. 

6. Ovatko aurinkovoiteet haitallisia ympäristölle? 

Osa kemiallisten aurinkosuojien UV-suodattimista sisältää yhdisteitä, jotka ovat tutkitusti haitallisia ympäristölle. Näitä ovat esimerkiksi oksibentsoni, oktyylimetoksisinnamaatti ja oktokryleeni. 

Nämä yhdisteet voivat vaikuttaa kalojen, nisäkkäiden ja lintujen terveyteen. Havaijilla on esimerkiksi kielletty kahta ensimmäistä sisältävät aurinkovoiteet, sillä ne saattavat olla vaaraksi koralleille ja muulle meriluonnolle. 

Jos on huolissaan aurinkovoiteiden ympäristövaikutuksista, kannattaa valita sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Siinä nämä aineet ovat kiellettyjä. 

Synteettisen kosmetiikankin puolelta löytyy kuitenkin ympäristöystävällisiä tuotteita. Monet tuotesarjat ovat alkaneet merkata pakkauksiinsa, jos ne ovat ekologisia. Kysy neuvoa tuotteen valintaan joko Yliopiston Apteekin myymälästä tai verkon chat-palvelussa.

7. Vaarantavatko kemialliset UV-suodattimet terveyden? 

EU:ssa myytävät kemialliset aurinkovoiteet eivät nykytiedon mukaan imeydy verenkiertoon haitallisissa määrin. Ne eivät siis ole vaaraksi terveydelle. 

Varmuuden vuoksi raskaana oleville naisille ja pienille lapsille suositellaan kuitenkin fysikaalisia aurinkovoiteita.   

8. Saanko aurinkovoiteen avulla suojaa myös läppärin siniseltä valolta? 

Tietokoneiden ja älylaitteiden sininen valo vanhentaa sekin ihoa. Moniin aurinkovoiteisiin on nykyisin lisätty sinisen valon suoja. Silloin voide suojaa myös siltä.  

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Eveliina Jäppinen.

 1. VICHY CAPITAL SOLEIL UV AGE SPF50+ 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY CAPITAL SOLEIL UV AGE SPF50+ 40 ML
  Tarjoushinta 19,92 € Normaalihinta 24,90 €
 2. ACO SUN SPRAY SPF30 175 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN SPRAY SPF30 175 ML
  Tarjoushinta 17,60 € Normaalihinta 22,00 €
 3. Avene Sun Intense Protect SPF50+ 150 ml | Aurinkotuotteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SUN INTENSE PROTECT SPF50+ 150 ML
  Tarjoushinta 18,32 € Normaalihinta 22,90 €