Kun uni ei tule – 9 usein kysyttyä kysymystä melatoniinista

Kun uni ei tule – 9 usein kysyttyä kysymystä melatoniinista

Melatoniinista on tullut suosittu apu lyhentämään nukahtamisaikaa. Mutta ovatko valmisteet varmasti turvallisia? Sopivatko valmisteet kaikille?

Mihin melatoniinivalmisteita käytetään?

Melatoniinista voi olla apua silloin, kun nukahtaminen illalla kestää tai, jos painiskelet jet lagin eli aikaerorasituksen kanssa. 

Mitä melatoniini on ja mihin sen vaikutus perustuu?

Melatoniini on käpylisäkkeen tuottama hormoni, jota siis on elimistössämme luontaisesti. Sen eritys alkaa illalla pimeän tullen, ja tämä auttaa nukahtamaan, koska hormonilla on univalmiutta lisäävä vaikutus. Hormonin eritys on huipussaan yöllä kahden ja neljän välillä ja hiipuu aamuyöstä, minkä jälkeen sen vaikutus vähenee ja alamme hiljalleen virkistyä aamua kohti.

Näin hormoni vaikuttaa vuorokausirytmin säätelyyn ja auttaa kehoa sopeutumaan valoisan ja pimeän ajan vaihteluun. Purkista otettava melatoniini vaikuttaa samalla tavalla.

Miten valmisteita käytetään? Milloin ne otetaan?

Yleisohje on, että melatoniinivalmiste otetaan illalla noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Koska melatoniini vaikuttaa vuorokausirytmiin ja elimistö erittää sitä luontaisesti yöllä, ei sitä suositella esimerkiksi yövuoron jälkeen, aamupäivällä nukahtamiseen.

Ota valmiste samaan kellonaikaan joka ilta. Jos aikaerorasitus painaa, ota valmistetta kohdemaassa muutamana iltana ennen nukkumaanmenoa. 

 1. YA MELATONIINI 1,9 MG VADELMA SUUSSA HAJOAVA TABL 30 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. NOVANIGHT TABL 30 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  NOVANIGHT TABL 30 KPL
  Tarjoushinta 14,37 € Normaalihinta 16,90 €
 3. UNITAL LONG NIGHT 1,9 MG TABL 30 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  UNITAL LONG NIGHT 1,9 MG TABL 30 KPL
  8,30 €
 4. YA MELATONIINI 1,9 MG TABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MELATONIINI 1,9 MG TABL 100 KPL
  19,90 €

Onko tuotteilla eroa?

Melatoniinia myydään itsehoitovalmisteina ja reseptilääkkeinä. Itsehoitopuolella tuotteiden vahvuus vaihtelee yhdestä kolmeen milligrammaan. Valmisteita löytyy nieltävien tablettien lisäksi myös imeskeltävinä tabletteina ja suihkeina. 

Mistä tiedän, kuinka vahva valmiste sopii minulle?

Jos kokeilet melatoniinia ensimmäistä kertaa, aloita miedosta itsehoitotuotteesta ja ota se noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Jos tästä ei ole apua, voit kokeilla vahvempaa tai eri muodossa olevaa itsehoitovalmistetta. Jos tämäkään ei auta, käy lääkärin juttusilla. Aina melatoniinista ei ole apua, ja uniongelmien hoitoon on muitakin keinoja.

Sopivatko valmisteet kaikille?

Melatoniinia ei suositella raskaana oleville tai imettäville, mutta muuten itsehoitovalmiste sopii monille aikuisille tilapäiseen käyttöön. Jos koet, että tarvitset sitä toistuvasti, käänny lääkärin puoleen.

Voiko valmisteita käyttää alkoholin tai lääkkeiden kanssa?

Melatoniinia ei suositella alkoholin, fluvoksamiinin tai varfariinin kanssa. Alkoholi voi heikentää sen vaikutusta, kun taas SSRI-mielialalääke fluvoksamiini voi vahvistaa sitä. Verenohennuslääke varfariinin vaikutus voi voimistua melatoniinivalmisteiden kanssa, joten jos käytät sitä, juttele käytöstä lääkärin kanssa.

Tupakointikin voi pienentää melatoniinin pitoisuutta ja vähentää sen väsyttävää vaikutusta.

Onko melatoniinin käytöllä sivuvaikutuksia? Voiko siihen jäädä koukkuun?

Koska melatoniini on elimistön itsensä tuottama hormoni, sitä pidetään luonnollisempana vaihtoehtona varsinaisille nukahtamis- tai unilääkkeille. Monille valmisteet sopivat hyvin, ja niillä on vähän haittavaikutuksia.

Melatoniinivalmisteet eivät aiheuta riippuvuutta, mutta niihinkin voi jäädä koukkuun psyykkisesti. Valmisteiden käytöstä saattaa tulla tapa, jota ilman nukahtaminen voi tuntua vaikealta. Siksi sitä suositellaan itsehoidossa vain tilapäiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön. Jos tarvitset nukahtamislääkettä säännöllisesti, käy lääkärin juttusilla.

Voiko melatoniinista saada yliannostuksen?

Melatoniini oikein annostettuna on varsin turvallinen, ja sillä on harvoin haittavaikutuksia. Käytä valmistetta pakkauksen ohjeen mukaan, ja tarvittaessa kysy neuvoa apteekista tai lääkäriltä.