5 väärää luuloa allergialääkkeistä – Päivitä tietosi siitepölyallergian hoidosta

5 väärää luuloa allergialääkkeistä – Päivitä tietosi siitepölyallergian hoidosta

Siitepölyallergian hoitoon ja allergialääkkeisiin liittyy paljon vanhentunutta tietoa. Päivitä tästä allergian-hoitotietosi ajan tasalle, niin saat tehokkaan avun oireisiisi ja nautit keväästä huolettomammin.

1. Hoidatko siitepölyallergiaa huolimattomasti? – Aloita ajoissa ja riittävällä annostuksella 

Nappaatko allergialääkkeen vain pahimpina pärskimispäivinä? Aloitatko lääkkeiden käytön vasta, kun ilma on jo siitepölystä sakeana? 

Et ole yksin. Yksi tyypillisimmistä virheistä siitepölyallergian hoidossa on se, että hoito aloitetaan siitepölykauden aikana liian myöhään tai lääkkeitä käytetään epäsäännöllisesti. Monen annostus on lisäksi turhan pieni. 

Jotkut jättävät allergian jopa kokonaan hoitamatta. Se on sääli, sillä hoitamattomana allergian oireet väsyttävät ja kurjistavat muutenkin arkea ihan suotta. Hoitamaton siitepölyallergia saattaa myös altistaa astmalle.

Siitepölyallergian kanssa ei kannata sinnitellä turhaan! Allergialääkkeillä on oikeasti vaikutusta, kunhan käytät niitä oikein ja riittävästi. On myös hyvä tietää, että allergialääkkeet ovat kehittyneet vuosien varrella. 

Jos tiedät jo, mihin aikaan vuodesta oireesi tyypillisesti alkavat, niin aloita lääkkeiden käyttö viikkoa tai paria ennen. Paras teho tulee, kun käytät lääkkeitä ohjeen mukaan koko allergiakauden ajan.

Lääkkeettömiäkään kotikikkoja ei pidä väheksyä: ahkerampi kodin siivoaminen, tuulettaminen, pölyjen pyyhkiminen, vuodevaatteiden vaihtaminen sekä hiustenpesu ennen nukkumaanmenoa voivat lieventää oireita. 

Myös nenänhuuhtelukannun ja FFP2-hengityssuojaimen käyttö voivat vähentää oireilua.

 1. NENÄNHUUHTELUKANNU SARVIKUONO SININEN 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. YA FFP2 HENGITYSSUOJAIN KERTAKÄYTTÖINEN 20 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  Tarjoushinta 17,84 € Normaalihinta 22,30 €
 4. PHYSIOMER NORMAL JET & SPRAY 135 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PHYSIOMER NORMAL JET & SPRAY 135 ML
  12,90 €

2. Syöt vain antihistamiinitabletteja – Aloita allergian hoito sieltä, missä oireet ovat

Käytkö siitepölysesongin alkaessa apteekissa nappaamassa vain antihistamiinitabletit? 

Hyvä juttu, mutta allergian hoito ei saisi jäädä suun kautta otettavien antihistamiinitablettien varaan. Tehokkaimman avun saat nimittäin paikallishoitovalmisteista. 

Tutkimustenkin mukaan allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa sieltä, missä oireet ovat – eli tyypillisimmin nenästä ja silmistä.

Kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokkain apu allergiseen nuhaan. Jos tiedät, että niiskuttelu ja pärskiminen alkavat aina tiettyyn aikaan vuodesta, niin aloita kortisoninenäsumutteen käyttö jo paria viikkoa aikaisemmin. Suihke nimittäin saavuttaa parhaan tehonsa vasta viikon tai parin jälkeen. 

On tärkeää, että käytät nenäsuihketta säännöllisesti ja päivittäin. Joskus nenäsumute saattaa helpottaa myös allergian aiheuttamia silmäoireita, kuten kutinaa ja punoitusta.

Kun siitepölyallergia tuntuu ennen kaikkea silmissä, eli silmät punoittavat, kutiavat ja vuotavat, niin avuksi kannattaa ottaa antihistamiinisilmätipat. Käytä silmätippoja siitepölykaudella pakkauksen ohjeen mukaan säännöllisesti.

Jos et saa oireita kuriin nenäsumutteella ja silmätipoilla, niin ota niiden rinnalle käyttöön suun kautta otettavat antihistamiinitabletit. Jos oireet vaivaavat eniten yöllä, voit ottaa tabletin ennen nukkumaanmenoa. Jos oireet kiusaavat päivällä, nappaa tabletti aamulla.

3. Arvelet allergialääkkeiden väsyttävän – Nykyiset antihistamiinit eivät uuvuta 

Moni pelkää tai arvelee, että antihistamiinit väsyttävät. Käsitys saattaa johtua siitä, että vanhan polven antihistamiineilla saattoi olla väsyttävä vaikutus. Ilman reseptiä saatavat valmisteet uuvuttavat vain harvoin. Väsymys voi johtua myös itse allergiasta.

Jos tuntuu, että nuupahdus kuitenkin iskee, kokeile ottaa tabletti ennen nukkumaanmenoa. Mikäli haluat testata toista antihistamiinivalmistetta, niin pyydä apua Yliopiston Apteekin farmaseuteilta joko paikan päällä apteekissa tai ya.fi-sivun chat-palvelussa. 

4. Nenäsuihke kuivattaa nenää – Nenän kosteuttamiseen on monta tehokasta tapaa 

Kortisonisuihke hoitaa allergista nuhaa tehokkaasti, mutta on totta, että toisinaan se kuivattaa nenän limakalvoja. 

Avuksi kannattaa ottaa apteekista saatava nenäöljy, joka kosteuttaa ja hoitaa nenää, ehkäisee karstoittumista ja torjuu verenvuotoa. Helppokäyttöistä, suihkepulloon pakattua nenäöljyä voi suihkaista pakkauksen ohjeen mukaan useita kertoja päivässä.

Kuivaa nenää kosteuttaa myös nenähuuhtelu. Siitepölykauden ollessa pahimmillaan nenä kannattaakin huuhdella nenänhuuhtelukannulla joka ilta ennen nukkumaanmenoa ja aina ennen nenäsuihkeen käyttöä. Käytä huuhteluun joko valmista suolavesiliuosta tai sekoita nenähuuhtelukannussa suolaa ja kädenlämpöistä vettä. Muista, että nenää ei pidä koskaan huuhdella pelkällä vedellä. 

Huuhtelun avulla saat puhdistettua limakalvoilta paitsi siitepölyä ja limaa, myös keväistä katupölyä. Suolahuuhtelu huojentaa myös tukkoista oloa. 

Myös hengityssuojaimesta (FFP2-luokka) saattaa olla helpotusta allergia-aikaan, sillä suojain voi vähentää siitepölyn pääsyä nenän limakalvoille.

5. Et käy oireiden alkaessa koronavirustestissä – Varmista aina vaivojesi syy

Vaikka siitepölyallergiasi iskisi joka vuosi, niin tilanne on nyt poikkeuksellinen. 

Siitepölyallergiassa on osittain samankaltaisia oireita kuin koronavirustaudissa, ja vaivojen aiheuttajasta on vaikea varmistua ilman koronatestiä. 

 • Tee ensin koronavirustaudin oirearvio osoitteessa omaolo.fi ja noudata sen antamia ohjeita. Kun virusperäistä nuhaa ja allergiaoireilua ei voi erottaa toisistaan, suljetaan koronaviruksen mahdollisuus pois koronatestillä.
 • Epäselvissä ja akuuteissa hengitystieoireissa tai oireiden pahetessa äkillisesti kannattaa noudattaa varovaisuusperiaatetta ja käydä koronatestissä.
 • Päiväkotiin, kouluun tai töihin ei tule mennä oireisena.

Myös vaarattomammat vaivat voivat sekoittua siitepölyallergiaan: 

Flunssassa on samantyyppisiä oireita kuin siitepölyallergiassa, mutta erojakin löytyy. Siitepölyallergiassa nenästä vuotaa kirkasta eritettä, flunssanuha on yleensä paksumpaa. Flunssassa aivastukset ovat usein yksittäisiä, siitepölyallergiassa taas pärskäykset tulevat puuskissa. Flunssaan liittyy usein myös kurkkukipua ja lämpöilyä.

Monen allergikon silmät kutisevat, punoittavat ja vuotavat, mutta myös silmätulehdus aiheuttaa silmäoireita. Silmätulehduksessa rähmiminen on kuitenkin voimakkaampaa ja kellertävämpää. Jos et ole ihan varma, kummasta on kyse, käy varmistamassa syy lääkärin vastaanotolla. Silmätulehdus nimittäin vaatii lääkärin määräämän lääkkeen. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Katariina Lehtinen.