Ristiallergia – kun siitepöly ja ruoka-aineet aiheuttavat yhdessä allergiaoireita

Koivun siitepölylle allerginen voi saada ristiallergiasta johtuvan reaktion hedelmien ja kasvisten kanssa.

Ristiallergia on siitepölyallergikoilla yleinen vaiva, ja se saattaa yllättää reaktioilla tuttuihin ruoka-aineisiin. Usein oireet ilmenevät keväällä ja kesällä – juuri silloin, kun siitepölykausi on voimakkaimmillaan. Tässä artikkelissa pureudumme ristiallergian syihin, oireisiin ja oireita aiheuttaviin ruoka-aineisiin. Yliopiston Apteekin farmaseutti antaa parhaat asiantuntijavinkit ristiallergian hoitoon ja ehkäisyyn.

Artikkeli lyhyesti:

  • Ristiallergia syntyy siitepölyn ja ruoka-aineiden proteiinien samankaltaisuudesta, mikä aiheuttaa oireita erityisesti lehtipuu- ja koivuallergikoille kevät–kesäkaudella.
  • Tyypillisiä oireita ovat suun ja nielun kutina, pistely sekä turvotus, ja ne ilmenevät usein heti tiettyjen ruoka-aineiden syömisen tai kasvisten tai hedelmien käsittelyn yhteydessä.
  • Ristiallergiaa aiheuttavat mm. omenat, pähkinät, raaka porkkana, selleri, tomaatit ja mausteet.
  • Kypsennys ja pakastus voivat helpottaa oireita, mutta kaikkien oireita aiheuttavien ruoka-aineiden kohdalla nämä keinot eivät aina auta.

Mikä on ristiallergia?

Ristiallergia syntyy, kun elimistön immuunijärjestelmä sekoittaa siitepölyn ja tiettyjen ruoka-aineiden proteiinit toisiinsa. Vaikka henkilö ei ole varsinaisesti allerginen ruoalle, voivat tietyt samankaltaisen proteiinirakenteen omaavat ruoka-aineet aiheuttaa allergisia oireita siitepölykaudella. 

”Ristiallergia ei ole ruoka-allergia, mutta oireet voivat muistuttaa sitä. Ristiallergian oireet ovat kuitenkin yleensä paikallisia ja ohimeneviä”, selventää Yliopiston Apteekin farmaseutti Susanna Hynninen.

Siitepöly ristiallergian taustalla

Yleisimpiä ristiallergiaa aiheuttavia siitepölyjä ovat:

  • Koivu: aiheuttaa usein oireita tomaatin, omenan, päärynän, persikan ja pähkinän kanssa
  • Heinä: oireita voi aiheutua tomaatista, melonista ja appelsiinista
  • Pujo: oireita aiheuttaa joskus raaka porkkana, persilja, palsternakka ja selleri

Heinän ja pujon siitepölyn aiheuttamat ruoka-allergiat ovat kuitenkin harvinaisia. Koivuun liittyvä ristireagointi on paljon yleisempää.

”Jopa joka toinen koivuallergikko saattaa saada oireita tietyistä kasviksista tai hedelmistä, joten ristiallergia on ikävä vaiva, joka koskettaa todella useita siitepölyallergikkoja”, kertoo farmaseutti Susanna Hynninen

Tyypilliset ristiallergian oireet

  • Suun ja nielun kutina, turvotus
  • Huulten ja kielen pistely ja kihelmöinti
  • Myös silmät ja nenä voivat oireilla
  • Oireita voi tulla pelkästä käsittelystä – ei aina tarvitse edes syödä ruoka-ainetta

Oireet ovat yleensä lieviä ja paikallisia ja häviävät nopeasti, koska ristiallergiaa aiheuttavat proteiinit hajoavat vatsassa ja suolistossa.

Ristiallergiaa aiheuttavat ruoka-aineet

Ristiallergian oireita saattavat siitepölyallergikolle aiheuttaa:

  • kasvikset, juurekset ja vihannekset: raaka peruna, raaka porkkana, paprika, palsternakka, tomaatti ja selleri
  • kypsentämättömät hedelmät: omena, päärynä, banaani, ananas, appelsiini, luumu, kiivi, nektariini ja persikka
  • pähkinät ja mantelit
  • mausteet: pippuri, kaneli, inkivääri, kumina, kurkuma, sinappi

”Esimerkiksi kiivi tai persimon voivat aiheuttaa voimakkaita reaktioita, kun taas säilötty ananas tai mehu ovat yleensä turvallisia vaihtoehtoja, vaikka tuore ananas tai appelsiini saisivatkin oireita aikaan”, kertoo farmaseutti Susanna Hynninen.

Ristiallergiasta johtuvat oireet ovat usein paikallisia suun ja nielun kutinaoireita tai silmien tai nenän oireita.

Farmaseutin vinkit ristiallergian ehkäisyyn ja hallintaan

”Siitepölyristireaktion yhteydessä ruoka-aineita voi käyttää omien oireiden sallimissa rajoissa melko turvallisesti, sillä voimakkaan allergisen reaktion eli anafylaksian riski on pieni”, farmaseutti Susanna Hynninen kertoo.

Vinkit oireiden ehkäisyyn:

  • Kypsennä tai pakasta ruoka-aineet: proteiinirakenne muuttuu ja oireet vähenevät
  • Vältä oireita aiheuttavia ruokia siitepölyaikaan; etenkin mausteet, pähkinät sekä selleri, joissa pakastus tai kypsennys eivät riitä ehkäisemään ristiallergiaa
  • Käytä antihistamiineja ja nenäsuihkeita siitepölyn aiheuttamien allergiaoireiden hallintaan
  • Siedätyshoito voi vähentää siitepölystä johtuvia allergiaoireita pysyvästi

”Allergialääkkeet eivät välttämättä vähennä ristiallergian aiheuttamia oireita, vaikka ne tehoavat siitepölyn aiheuttamiin oireisiin tehokkaasti. Samoin siedätyshoito voi toimia toisilla ristireaktio-oireita vähentäen, mutta toisilla sen vaikutus jää pieneksi. Nitriilikäsineet on hyvä tapa suojata kädet, kun käsittelet ristiallergiaa aiheuttavia ruoka-aineita keittiössä”, kertoo farmaseutti Susanna Hynninen.

Usein kysyttyä ristiallergiasta

Mikä ero on ristiallergialla ja ruoka-allergialla?

Ristiallergia on siitepölyallergian aiheuttama reaktio tiettyihin ruoka-aineisiin, kun taas ruoka-allergia on itsenäinen, IgE-välitteinen allerginen reaktio ruokaan.

Voiko oireita tulla pelkästä ruoan hajusta tai käsittelystä?

Kyllä, etenkin vahvojen allergeenien, kuten sellerin tai mausteiden kohdalla, oireita voi tulla ilman nielemistä. Mausteet, pähkinät sekä selleri ovat raaka-aineita, joiden kohdalla pakastus tai kypsennys eivät riitä ehkäisemään ristiallergiareaktiota, vaan niiden kohdalla ruoka-aineiden välttäminen siitepölyaikaan on paras tapa ehkäistä ristiallergiaa.

Paraneeko ristiallergia iän myötä?

Joillain henkilöillä oireet voivat lievittyä vuosien varrella tai siedätyshoidon myötä, mutta tämä on yksilöllistä.

Milloin hakeutua lääkäriin tai allergiatesteihin?

Jos siitepölyallergian oireet ovat voimakkaita, jatkuvia tai epäselviä, tai harkitaan siedätyshoitoa – lääkärin määräämä verikoe voi selventää tilannetta.

Yhteenveto

Ristiallergia on yleinen mutta hallittavissa oleva vaiva siitepölyallergikoilla. Etenkin koivuallergikot kokevat ristiallergian oireita tiettyjen ruoka-aineiden käytön ja käsittelyn yhteydessä.

Ymmärtämällä oireet, tunnistamalla vaaranpaikat ja kypsentämällä tai käsittelemällä oireita aiheuttavat ruoka-aineet pääset ristiallergian kanssa usein pitkälle.

Vaikeampien oireiden kohdalla pienet ruokavalion muutokset mahdollistavat, että moni voi elää oireiden kanssa sujuvasti läpi siitepölykauden.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja terveystieteiden maisteri Susanna Hynninen.