Flunssan itämisaika, vaiheet ja muut myytit flunssasta

flunssa ja yskä vaivaavat sohvalla olevaa flunssaista naista

Tavallisesta nuhakuumeesta liikkuu kaikenlaisia myyttejä ja oletuksia. Iskikö flunssa, koska unohdit kaulahuivin ja vilustuit? Torjuuko C-vitamiinitankkaus flunssan? Auttaako valkosipuli tai sinkki? Farmaseutti torjuu seitsemän uskomusta flunssasta.

Tarua: ”Flunssa johtuu kylmettymisestä”

Flunssa ei johdu vilustumisesta tai kylmettymisestä. Flunssan takana on aina virustartunta.

Kylmettymisellä kuitenkin voi olla yhteys flunssaan. Kylmässä hengitystiet saattavat olla vastaanottavaisemmat virukselle. Veto voi herkistää limakalvoja ja luoda otollista pohjaa sille, että virukset tarttuvat. Virukset myös saattavat lisääntyä kylmässä nopeammin kuin lämpimässä.

Syysflunssa ei siis johdu siitä, että unohdit pipon ja kaulahuivin kotiin. Syksyllä ja talvella ollaan sisätiloissa tiiviimmin yhdessä kuin kesällä, jolloin influenssa- ja flunssavirukset vain pääsevät helpommin liikkumaan ihmisestä toiseen.

Artikkelin lukijan etu:

KAIKKI* terveystuotteet -20 % etukoodilla: TERVEYS324

*Ei koske lääkkeitä, reseptillä ostettavia tuotteita, äidinmaidonkorvikkeita, eläin-, haavanhoito- eikä kuntoilutuotteita. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2024 asti.

Tiesithän, että kattavat toimitusvaihtoehtomme, kuten kotiinkuljetus sekä Wolt-pikatoimitus toimittavat tarvitsemasi tuotteet vaikka kotiovellesi!

Tarua: ”Tuhti C-vitamiinitankkaus estää flunssan”

C-vitamiinin syöminen ei estä flunssaa tai vaikuta siihen, kuinka moneen flunssaan sairastut. Vastustuskyky on monen tekijän summa ja vaikka kuinka terveellisesti eläisit, flunssalta on hankala välttyä kokonaan. Tervekin aikuinen sairastaa yleensä 1-5 flunssaa vuodessa.

C-vitamiini on välttämätön vitamiini, ja se edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. C-vitamiinipitoista ruokaa, kuten kasviksia ja hedelmiä, on tärkeää nauttia päivittäin. Tarvittaessa voi C-vitamiinilisää ottaa myös purkista.

Aikuisen C-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 75 milligrammaa päivässä, mutta koska se on vesiliukoinen vitamiini, sitä on turvallista syödä hetken ajan suositusta enemmän. 

Kysy lisää neuvoja Yliopiston Apteekin asiantuntijoilta!

Tarua: ”Valkosipuli pitää flunssan loitolla”

Valkosipulista flunssan ehkäisijänä tai parantajana liikkuu monenlaisia vinkkejä: laita viipaloitua valkosipulia yöksi sukkiin, syö sitä raakana tai sekoita murskattua valkosipulia kuumaan juomaan. Valkosipuli sisältää allisiinia, ja sitä on käytetty ylläpitämään elimistön normaalia immuunipuolustusta. 

Tarua: ”Flunssa tarttuu vain sen alkuvaiheessa”

Jotkut uskovat, että flunssa tarttuu vain ensimmäisten päivien aikana. Flunssa voi kuitenkin tarttua niin kauan kuin oireita riittää. Flunssan itämisaika on erilainen eri viruksilla ja flunssavirusten aiheuttamat taudit kestävät eri aikoja. Mitään nyrkkisääntöä siitä, kuinka kauan flunssa tartuttaa, ei voi antaa.

Flunssan ehkäisyssä hyvä käsihygienia on tärkeässä roolissa ja kädet kannattaakin pestä vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua ja jokaisen wc-käynnin jälkeen. Myös kasvojen koskettelua likaisilla käsillä kannattaa välttää.

Tarua: ”Kaikki sinkit auttavat lyhentämään flunssan kestoa”

CE-merkitty sinkkiasetaatti voi lyhentää flunssan kestoa. CE-merkityn sinkkiasetaatin käyttöä voikin suositella flunssan alkuvaiheessa. 

Käytä CE-merkittyä sinkkiasetaattia näin:

  • Käytä flunssan alkuvaiheessa CE-merkittyä sinkkiasetaattia.
  • Ota sinkkivalmiste imeskelytablettina tai suihkeena. Sinkin pitää päästä vaikuttamaan limakalvolla.
  • Aloita sinkin käyttö viimeistään vuorokauden kuluessa flunssaoireiden alkamisesta. Sinkki-ioni saattaa estää flunssavirusten lisääntymistä.
  • Aikuisen annos sinkkiä on 80 milligrammaa vuorokaudessa, 3–5 vuorokauden ajan.

Sinkin normaali saantisuositus aikuisella on noin 10 milligrammaa päivässä, mutta hetkellinen suurempi määrä ei haittaa.

Sinkkiä löytyy usein monivitamiinivalmisteista, ja niillä voi turvata sinkin päivittäisen saannin.

Tarua: ”Jos flunssassa ei ole kuumetta, voi hyvin lähteä urheilemaan”

Lievässä nuhassa voi lähteä kevyelle kävelylle. Liikunnan harrastaminen pitää kuitenkin lopettaa, jos siitä saa muita yleisoireita, kuten kuumetta tai lihaskipuja. Silloin täysi lepo on oikea ratkaisu.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että liikunnan voi aloittaa, kun oireet ovat hävinneet. Harrasta vain kevyttä liikuntaa niin kauan, kuin sinulla on oireitakin. Jos siis olet viikon kipeänä, urheile kevyesti viikon ajan vielä flunssan jälkeen.

Liikunnan harrastamisesta kuumeisena voi seurata jälkitauteja tai flunssan toipumisaika voi pidentyä. Kuume on elimistölle rasite ja sen aikana urheileminen voi heikentää puolustusjärjestelmää entisestään.

Flunssan kesto – koska pitää mennä lääkäriin?

Tavallinenkin flunssa voi kestää pitkään, kymmenen päivää tai jopa muutaman viikon. Lääkäriin ei siis tarvitse lähteä, jos olet ollut flunssassa vasta muutamia päiviä.

Tavallista virusperäistä flunssaa ei hoideta antibiooteilla, vaan sen tärkeintä hoitoa on lepo kotona. Tietysti myös flunssan oireita, kurkkukipua, nuhaa ja lihaskipua, voidaan hoitaa. Viruksen aiheuttama yskä voi kestää pitkään, jopa kuusi viikkoa, ja se on vielä normaalia.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos oireet pitkittyvät tai hankaloituvat tai yleisvointi heikkenee. Lääkärin vastaanotolle pitää hakeutua myös, jos flunssaa seuraa jälkitauti, kuten sydänlihastulehdus, keuhkoputkentulehdus, korvatulehdus tai poskiontelontulehdus.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.