Vinkit siitepölyallergian hoitamiseen

kun koivun siitepölyä on ilmassa, kannattaa aloittaa allergian hoito kotikonstein

Millaisia oireita allergia voi aiheuttaa siitepölyallergikoille? Siitepölyallergia kiusaa erilaisilla silmä- ja nenäoireilla siitepölykautena, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi on Suomessa pitkä alkaen kevättalvella ja jatkuen pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun etelästä kulkeutuvat tuulet tuovat mukanaan siitepölyä naapurimaista.

Yleisvointi voi allergia-aikana olla nuutunut, mutta onneksi allergian hoito kotikonstein on yksinkertaista, sillä allergisia oireita voi lievittää tehokkaasti. Tehokkaalla allergian hoidolla voit helpottaa jokapäiväistä elämää ja pystyt nauttimaan ihanasta keväästä ja kesästä. Allergian oireiden hoito tehoaa parhaiten, kun se aloitetaan hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkua.

Miten siitepölyallergia ilmenee ja mistä se johtuu?

Allergialla tarkoitetaan allergian aiheuttajien eli allergeenien aiheuttamia oireita. Siitepölyallergiassa kasvien siitepöly aiheuttaa tavallisesti hengitysteiden ja silmien oireita.

Mitä oireita allergia voi aiheuttaa?

 • nenän tukkoisuus
 • nenän vuotaminen (vuoto kirkasta ja vetistä)
 • aivastelu
 • silmien kutina, punoitus, vuotaminen
 • väsymys
 • iho-oireet
 • yskänärsytys ja allerginen yskä
 • astman kaltaiset oireet kuten hengenahdistus
 • astman paheneminen astmaatikoilla

Allergeenit aiheuttavat elimistön immuunipuolustusjärjestelmän aktivoitumisen, jonka seurauksena elimistö tuottaa vasta-aineita tai puolustavia valkosoluja allergian aiheuttajia kohtaan.

Vasta-aineet ja allergeenit reagoivat iholla ja limakalvoilla niin kutsuttujen syöttösolujen pinnoilla. Syöttösolut vapauttavat histamiinia ja muita aineita, jotka kutsuvat paikalle elimistön tulehdussoluja. Tämä reaktioketju aiheuttaa allergiset oireet.

Taipumus siitepölyallergiaan on perinnöllistä.

Mistä tiedän, mille siitepölylle olen allerginen?

Siitepölyallergian oireet ilmenevät yleensä aina tiettyyn aikaan vuodesta ja silloin viimeistään tulee aloittaa allergian hoito kotikonstein.

Varmin tapa selvittää allergiaoireiden aiheuttaja on tehdä allergiatesti, jossa allergian aiheuttaja selvitetään ihon pinnalta tai verikokeen avulla. Jos siitepölyallergian oireet ovat selkeitä, ei testausta välttämättä tarvita.

Siitepölykausi alkaa kevättalvella maalis-huhtikuussa ja voi jatkua pitkälle syksyyn ja koko tämän ajan allergikot voivat kärsiä siitepölyallergiasta. Ilmasto vaikuttaa siitepölykauden alkamiseen, joten siitepölytiedotteiden seuraaminen auttaa omien allergiaoireiden mahdollisessa ajoittamisessa. Tarkista päivittäinen siitepölytilanne Turun yliopiston laatiman Norkko-siitepölyennustuksen avulla.

 • maalis – huhtikuu: leppä ja pähkinäpensas
 • toukokuu – kesäkuu: koivu ja muut lehtipuut
 • keskikesä: heinät
 • heinäkuu – myöhäinen syksy: pujo
Koivuallergia aiheuttaa naiselle aivastelua, nenän kutinaa ja nenän tukkoisuutta ja vuotavaa nenää

Pähkinäpensas ja leppä allergia

 • Pähkinäpensaan kukinta ja leppä allergian ajankohta: Suomessa leppä ja pähkinäpensaan kukinta aloittavat siitepölyallergiakauden maalis - huhtikuussa. Pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä saapuu Suomeen kaukokulkeumana Keski-Euroopasta jo helmikuun loppupuolella tai maaliskuun alussa. Herkimmät allergikot saattavat saada allergiaoireita kaukokulkeutuvasta pähkinäpensaan ja lepän siitepölystä.
 • Pähkinäpensas ja leppä allergia oireet: lepän siitepölylle allerginen oireilee hyvin usein myös pähkinäpensaan ja koivun siitepölystä. Leppä allergian oireet ovat koivuallergian oireiden kanssa yleensä hyvin yhteneviä.
 • Leppä allergian hoito: aloita leppä allergian hoito siellä missä leppä allergian oireita ilmenee. Hanki leppäallerigaan apteekista esimerkiksi paikallisvalmisteina allergian nenäsuihke, silmätipat allergiaan sekä tarvittaessa suun kautta otettava antihistamiinitabletti.
 • Leppä ristiallergia: lehtipuiden kuten koivun ja lepän siitepöly reagoi tyypillisimmin hedelmien, juuresten sekä mausteiden kanssa.

Koivuallergia

 • Koivu allergian ajankohta: lepän ja pähkinäpensaan kukinnan jälkeen touko - kesäkuussa. Koivun siitepöly leviää ja kulkeutuu erittäin tehokkaasti kaikkialle ja sen vuoksi siitepölyn välttely on vaikeaa. Sisätiloihin kulkeutuvan koivun siitepölyn määrää voi minimoida esimerkiksi hyvällä ilmanvaihdolla sekä hiukkassuodattimilla.
 • Koivuallergia oireet: Koivun siitepöly aiheuttaa allergikoille kaikkia siitepölyallergian klassisimpia oireita, kuten nenäoireita, allergisia silmäoireita sekä erilaisia hengitystieoireita. Lisäksi moni koivuallergiasta kärsivä tuntee väsymystä sekä voimattomuutta. Koivun siitepöly on yleisin siitepölyallergian aiheuttaja ja jopa 20 % suomalaisista saa koivuallergian oireita koivun kukinnan aikaan. 
 • Koivuallergian hoito: seuraa siitepölyennusteita ja pyri aloittamaan koivuallergian hoito ennen kuin siitepölyallergian oireet ovat päässeet yllättämään ja ilma on sakeana koivun siitepölystä. Aloita koivuallergian hoito oireidesi mukaisella hoidolla ja hoida allergiaoireita siellä, missä niitä esiintyy. Aloita koivuallergian hoito paikallisvalmisteilla, kuten nenäsuihkeella ja silmätipoilla ja yhdistä niihin tarvittaessa suun kautta otettava antihistamiini. Muista myös nenänhuuhtelukannu, jolla kosteutat ja puhdistat nenän limakalvot päivittäin!
 • Koivu ristiallergia: koivun siitepölylle allergiset voivat saada siitepölykaudella oireita esimerkiksi raa´asta omenasta, kirsikasta, persikasta sekä tomaatista, porkkanasta ja paprikasta. Koivu ristiallergiassa voi kokeilla hedelmien ja juuresten keittämistä tai pakastamista, jolloin niiden allergeenisuus saattaa vähentyä.

Heinäallergia

 • Heinä allergian ajankohta: 40 allergisoivaa siitepölyä tuottavaa heinälajia kukkii keskikesällä heinäkuussa. Jo yhdelle heinälajille herkistyminen saattaa aiheuttaa heinäallergian oireita kaikista heinälajeista.
 • Heinäallergia oireet: heinänuhan tyypillisimpiä oireita ovat allerginen nuha, aivastelu sekä nenän kutina ja tukkoisuus. Heinänuhan lisäksi heinäallergian oireena saattaa esiintyä myös esimerkiksi yskää ja hengityksen vinkumista.
 • Heinäallergian hoito: ensisijaisesti oireiden paikallishoitona kortisonia sisältävä nenäsuihke sekä tarvittaessa antihistamiinitabletti sekä silmätippa
 • Heinäallergia ristiallergiat: ovat harvinaisia, mutta heinien siitepölylle allergiset saattavat saada oireita esimerkiksi viljoista, herneestä, melonista sekä soijasta ja maapähkinöistä

Pujo allergia

 • Pujo allergian ajankohta: pujon kukinta alkaa perinteisesti heinäkuun loppupuolella, mutta pujo (Artemisia vulgaris) kukkii uudelleen syyskuussa ja pujon kukinta voi jatkua aina ensimmäisiin yöpakkasiin asti.
 • Pujo allergian oireet: nuha, aivastelu, nenän kutina, silmien ärsytys ja nenän tukkoisuus. Pujo allergiaoireina saattaa esiintyä myös iho-oireita, kuten ihottumaa ja ihon kutinaa.
 • Pujo allergian hoito: paikallisvalmisteet, kuten kortisonia sisältävä allergia nenäsumute ja allergia silmätipat sekä tarvittaessa antihistamiinitabletti
 • Pujo ristiallergiat: melko harvinaisia, mutta pujon siitepölylle allergiset saattavat saada oireita muun muassa persiljasta, selleristä ja palsternakasta.
 • Vinkki pujoallergiaan: Pujon siitepölyä esiintyy vain pujokasvien läheisyydessä, joten vältä liikkumista pujokasvien läheisyydessä. Hävitä pihapiirissä olevat pujot repimällä ne juuri ennen niiden kukintaa. Pujon siitepöly leviää huonosti, joten pujojen repiminen pienentää siitepölymäärää ja lievittää allergiaoireita pujoallergiassa!

Näin hoidat allergiaoireita – allergian hoito kotikonstein

Jos allergiaoireet hankaloittavat jokapäiväistä arkeasi, ei oireista tarvitse kärsiä vaan oireiluun kannattaa hakea apua apteekista, sillä apteekin neuvoilla ja allergiatuotteilla allergian hoito kotikonstein onnistuu.

Koska siitepölyallergikon on käytännössä hankala vältellä ulkoilmassa leijailevia siitepölyallergeeneja, voi siitepölyallergikon oloa helpottaa allergiaoireita lievittävillä itsehoitovalmisteilla.

Siitepölyallergian hoidossa tärkeintä on oireiden mukainen hoito. Allergiaoireiden hoito kannattaakin aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat.

Allergiset silmäoireet

Allergisia silmäoireita lievitetään silmätippojen avulla.

Paikallisesti käytettävät silmävalmisteet ovat siitepölyallergian hoidossa usein hyvin siedettyjä, ja niiden haitat ovat vähäisiä. Antihistamiinisilmätipat ovat ensisijainen lääkitys akuuteissa allergisissa silmäoireissa. Kromoglikaattitippojen käyttö tulee aloittaa ennen allergiaoireiden ilmaantumista, ja niitä on hyvä käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan.

Allerginen nuha

Nenään annosteltavat kortikosteroidit eli kortisoninenäsumutteet ovat ensisijainen lääkitys allergisen nuhan itsehoidossa, sillä ne lievittävät allergisen nuhan oireita tehokkaasti. Kortisoninenäsumutetta tulisi käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan.

Annosta voi säädellä valmistekohtaisesti siitepölyallergian oireiden voimakkuuden mukaan. Koska paras hoitovaste saavutetaan kortisoninenäsumutteella 1-2 viikon kuluttua käytön aloittamisesta, tulisi nenäsuihkeen käyttö aloittaa hieman ennakkoon, kun allergiakausi on vasta tulossa ja ilma ei ole vielä sakeana siitepölystä.

Jos allergiset oireet iskevät yllättäen, antihistamiininenäsuihkeet auttavat lievittämään akuutteja allergisen nuhan oireita.

Kromoglikaattisuihke vähentää allergiaoireita. Parhaan tehon siitä saat, kun aloitat käytön ennen allergiakauden alkua.

Jos paikallishoito ei yksinään auta tai oireet toistuvat säännöllisesti

Pitkään jatkuvia vuosittain säännöllisesti esiintyviä oireita voit hoitaa suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla. Suun kautta otettavat antihistamiinitabletit voivat olla myös tarpeen silloin, kun paikallishoitovalmisteet eivät yksinään riitä. Suun kautta otettavat, allergian hoitoon tarkoitetut antihistamiinitabletit lievittävät allergisen nuhan oireita. Nykyiset lääkevaihtoehdot aiheuttavat yleensä vähemmän väsymystä. Sopivan valmisteen löytämiseksi kannattaa kysyä neuvoa apteekista.

Lääkkeettömät vaihtoehdot auttavat myös allergian hoidossa ja voivat tukea lääkehoitoa. Näin voi olla esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana.

Myös samanaikainen muu lääkitys voi olla este suun kautta otettavien allergialääkkeiden käytölle, sillä keskenään yhteen sopimattomien lääkkeiden yhtäaikainen käyttö voi aiheuttaa ei-toivottuja yhteisvaikutuksia.

Näissä tapauksissa saat apua esimerkiksi nenähuuhtelukannusta ja lääkkeettömistä nenäsumutteista.

 • Nenähuuhtelukannun avulla saat huuhdottua nenäonteloon kertyneet eritteet ja epäpuhtaudet pois.
 • Lääkkeettömät nenäsumutteet sisältävät ainesosia, jotka muodostavat suojaavan kalvon nenän limakalvoille ja näin estävät siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet.

Vinkkejä ja näppäriä konsteja siitepölymäärien minimoimiseksi:

 • Seuraa aktiivisesti siitepölyennusteita norkko.fi -sivustolla, niin osaat ennakoida paremmin, että milloin pujo kukkii ja milloin koivun siitepölymäärät ovat suurimpia.
 • Tuulettamista sekä pyykkien kuivattamista ulkona kannattaa välttää siitepölykaudella
 • Kiinnitä siitepölykaudella huomiota ilmanvaihtoon ja hanki kotiin ilmanpuhdistin ja kodin tuuletusikkunoihin ja tuloilmaventtiileihin hiukkassuodattimet, jotka estävät siitepölyn kulkeutumista kodin sisäilmaan
 • Myös huolellinen siivous siitepölyaikaan auttaa pitämään siitepölyn loitolla kotona.
 • Pese hiukset ennen nukkumaanmenoa, jotta petivaatteisiin ei kulkeudu siitepölyä
 • Pese kasvot aina ulkoilun jälkeen, jotta saat huuhdeltua siitepölyn kasvoiltasi
 • Kitke pujo pihapiiristä juuri ennen kuin se aloittaa kukinnan
 • Ota siitepölykaudella tavaksi huuhdella nenä nenänhuuhtelukannun ja suolaveden avulla päivittäin! Nenänhuuhtelukannu huojentaa tukkoista oloa, mutta vaatii vähän opettelua. Harjoittelu palkitsee ja oikea tekniikka löytyy alla olevien vinkkien avulla nopeasti!
Nenänhuuhtelukannun käyttö siitepölyaikana kannattaa | Yliopiston Apteekki

1. Täytä nenäkannu kädenlämpöisellä suolavedellä (3 g suolaa ja 3 dl vettä). Paina kannun nokkaosa kiinni toiseen sieraimeen. Käännä päätä sivulle. Hengitä tasaisesti suun kauta.

2. Paina leuka rintaan. Kumarru hieman eteenpäin ja anna veden valua itsestään ylemmästä sieraimesta sisään ja alemmasta ulos. Kun puolet kannusta on valunut, toista sama toisen sieraimen kautta.

3. Lopuksi niistä nenään jäänyt vesi kevyesti ulos. Huuhtele kannu, täytä se vedellä ja steriloi se laittamalla 2 minuutiksi mikroaaltouuniin. Voit myös puhdistaa kannun kiehuvalla vedellä, pesuaineella tai antibakteerisella liuoksella.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Tatu Hämäläinen.