Vinkit siitepölyallergian hoitamiseen

koivun siitepölyä ilmassa

Siitepölyallergia kiusaa erilaisilla silmä- ja nenäoireilla siitepölykautena, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi on Suomessa pitkä alkaen kevättalvella ja jatkuen pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun etelästä kulkeutuvat tuulet tuovat mukanaan siitepölyä naapurimaista.

Yleisvointi voi allergia-aikana olla nuutunut, mutta onneksi allergisia oireita voi lievittää tehokkaasti ja näin helpottaa jokapäiväistä elämää ja pystyt nauttimaan ihanasta keväästä ja kesästä. Oireiden hoito tehoaa parhaiten, kun se aloitetaan hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkua.

Miten siitepölyallergia ilmenee ja mistä se johtuu?

Allergialla tarkoitetaan allergian aiheuttajien eli allergeenien aiheuttamia oireita. Siitepölyallergiassa kasvien siitepöly aiheuttaa tavallisesti hengitysteiden ja silmien oireita, joita voivat olla

 • nenän tukkoisuus
 • nenän vuotaminen (vuoto kirkasta ja vetistä)
 • aivastelu
 • silmien kutina, punoitus, vuotaminen
 • väsymys
 • iho-oireet
 • yskänärsytys
 • astman kaltaiset oireet kuten hengenahdistus
 • astman paheneminen astmaatikoilla

Allergeenit aiheuttavat elimistön immuunipuolustusjärjestelmän aktivoitumisen, jonka seurauksena elimistö tuottaa vasta-aineita tai puolustavia valkosoluja allergian aiheuttajia kohtaan.

Vasta-aineet ja allergeenit reagoivat iholla ja limakalvoilla niin kutsuttujen syöttösolujen pinnoilla. Syöttösolut vapauttavat histamiinia ja muita aineita, jotka kutsuvat paikalle elimistön tulehdussoluja. Tämä reaktioketju aiheuttaa allergiset oireet.

Taipumus siitepölyallergiaan on perinnöllistä.

Mistä tiedän, mille siitepölylle olen allerginen?

Siitepölyallergian oireet ilmenevät yleensä aina tiettyyn aikaan vuodesta.

Varmin tapa selvittää allergiaoireiden aiheuttaja on tehdä allergiatesti, jossa allergian aiheuttaja selvitetään ihon pinnalta tai verikokeen avulla. Jos oireet ovat selkeitä, ei testausta välttämättä tarvita.

Siitepölykausi alkaa kevättalvella maalis-huhtikuussa ja voi jatkua pitkälle syksyyn. Ilmasto vaikuttaa siitepölykauden alkamiseen, joten siitepölytiedotteiden seuraaminen auttaa omien allergiaoireiden mahdollisessa ajoittamisessa. Tarkista päivittäinen siitepölytilanne Turun yliopiston laatiman Norkko-siitepölyennustuksen avulla.

 • maalis – huhtikuu: leppä ja pähkinäpensas
 • toukokuu – kesäkuu: koivu ja muut lehtipuut
 • keskikesä: heinät
 • heinäkuu – myöhäinen syksy: pujo

Näin hoidat allergiaoireita

Jos allergiaoireet hankaloittavat jokapäiväistä arkeasi, ei oireista tarvitse kärsiä.

Koska siitepölyallergikon on käytännössä hankala vältellä ulkoilmassa leijailevia siitepölyallergeeneja, voi oloa helpottaa allergiaoireita lievittävillä itsehoitovalmisteilla.

Siitepölyallergian hoidossa tärkeintä on oireiden mukainen hoito. Allergiaoireiden hoito kannattaakin aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat.

Allergiset silmäoireet

Allergisia silmäoireita lievitetään silmätippojen avulla.

Paikallisesti käytettävät silmävalmisteet ovat usein hyvin siedettyjä, ja niiden haitat ovat vähäisiä. Antihistamiinisilmätipat ovat ensisijainen lääkitys akuuteissa allergisissa silmäoireissa. Kromoglikaattitippojen käyttö tulee aloittaa ennen allergiaoireiden ilmaantumista, ja niitä on hyvä käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan.

Allerginen nuha

Nenään annosteltavat kortikosteroidit eli kortisoninenäsumutteet ovat ensisijainen lääkitys allergisen nuhan itsehoidossa, sillä ne lievittävät allergisen nuhan oireita tehokkaasti. Kortisoninenäsumutetta tulisi käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan.

Annosta voi säädellä valmistekohtaisesti oireiden voimakkuuden mukaan. Koska paras hoitovaste saavutetaan kortisoninenäsumutteella 1-2 viikon kuluttua käytön aloittamisesta, tulisi nenäsuihkeen käyttö aloittaa hieman ennakkoon, kun allergiakausi on tulossa.

Jos allergiset oireet iskevät yllättäen, antihistamiininenäsuihkeet auttavat lievittämään akuutteja allergisen nuhan oireita.

Kromoglikaattisuihke vähentää allergiaoireita. Parhaan tehon siitä saat, kun aloitat käytön ennen allergiakauden alkua.

Jos paikallishoito ei yksinään auta tai oireet toistuvat säännöllisesti

Pitkään jatkuvia vuosittain säännöllisesti esiintyviä oireita voit hoitaa suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla. Suun kautta otettavat antihistamiinitabletit voivat olla myös tarpeen silloin, kun paikallishoitovalmisteet eivät yksinään riitä. Suun kautta otettavat, allergian hoitoon tarkoitetut antihistamiinitabletit lievittävät allergisen nuhan oireita. Nykyiset lääkevaihtoehdot aiheuttavat yleensä vähemmän väsymystä. Sopivan valmisteen löytämiseksi kannattaa kysyä neuvoa apteekista.

Lääkkeettömät vaihtoehdot auttavat myös allergian hoidossa ja voivat tukea lääkehoitoa. Näin voi olla esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana.

Myös samanaikainen muu lääkitys voi olla este suun kautta otettavien allergialääkkeiden käytölle, sillä keskenään yhteen sopimattomien lääkkeiden yhtäaikainen käyttö voi aiheuttaa ei-toivottuja yhteisvaikutuksia.

Näissä tapauksissa saat apua esimerkiksi nenähuuhtelukannusta ja lääkkeettömistä nenäsumutteista.

 • Nenähuuhtelukannun avulla saat huuhdottua nenäonteloon kertyneet eritteet ja epäpuhtaudet pois.
 • Lääkkeettömät nenäsumutteet sisältävät ainesosia, jotka muodostavat suojaavan kalvon nenän limakalvoille ja näin estävät siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet.

Voit lisäksi harkita ilmanpuhdistimen hankkimista kotiin tai ikkunoihin asennettavia hiukkassuodattimia. Myös huolellinen siivous siitepölyaikaan auttaa pitämään siitepölyn loitolla kotona.

 1. ALLENASAL DEFENCE SPRAY 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ALLENASAL DEFENCE SPRAY 15 ML
  11,30 €
 2. ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  22,30 €
 3. Physiomer Normal Jet nenähuuhtelu| Nenäsumutteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PHYSIOMER NORMAL JET & SPRAY 135 ML
  13,90 €
 4. NENÄNHUUHTELUKANNU SARVIKUONO SININEN 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous