Nivelrikko eli artroosi – oireet ja hoito

Nivelrikon oireena nivelissä on kipua ja jäykkyyttä.

Nivelrikko eli artroosi on maailman yleisin, mutta samalla varsin alidiagnosoitu nivelvaiva. Useimmiten se kehittyy vaivihkaa ja aluksi lievin oirein, joihin matkan varrella saatetaan hiukan tottuakin. Siksi lääkäriin lähtö saattaa viivästyä jopa useammalla vuodella.

Tässä artikkelissa käydään perusteellisesti läpi nivelrikko, sen oireet ja hoito, sekä muutamia vinkkejä nivelrikon ehkäisyyn.

Artikkeli lyhyesti:

  • Nivelrikon oireita ovat kipu, jäykkyys ja liikerajoitukset etenkin levon jälkeen.
  • Nivelrikon taustalla voi olla geneettinen alttius, ylipaino, tapaturmat, virheasennot tai niveliin kohdistuva liiallinen kuormitus.
  • Oireita voidaan lievittää liikunnalla, painonhallinnalla, lääkkeillä, nivel- ja kipugeeleillä sekä tarvittaessa fysioterapialla tai kirurgialla.
  • Nivelrikko voi esiintyä useissa nivelissä, kuten polvissa, lonkissa, selässä ja sormissa – hoito räätälöidään oireiden ja sijainnin mukaan.
  • Aikainen hoitoon hakeutuminen on tärkeää, sillä nivelrikko ei parane itsestään ja etenee usein ajan myötä.

Mikä nivelrikko on?

Nivelrikko on sairaus, jossa nivelen rustopinta vaurioituu, ohenee ja voi paikoitellen hävitä kokonaan. Edetessään vuosien mittaan vaiva aiheuttaa muutoksia nivelruston lisäksi myös nivelkapselissa ja luussa: nivelkapselissa voi olla tulehdusta ja liikakasvua ja luuhun muodostuu pieniä onteloita. Muutoksia on yleensä myös koko nivelrikkoisen raajan lihaksistossa. 

Miksi nivelrikko syntyy?

Nivelrikon syntymekanismi ei ole yksiselitteinen, mutta sitä tutkitaan jatkuvasti, ja altistavia tekijöitä tunnetaan jo lukuisia. Toisaalta kaikki eivät saa nivelrikkoa, vaikka elintavoissa olisi runsaasti nivelrikon riskiä lisääviä elementtejä.

Nivelrikon syntyyn vaikuttaakin todennäköisesti myös geneettinen alttius. Lisäksi tiedetään, että nivelrikossa nivelen aineenvaihdunta on aina epänormaali: uutta nivelrustoa vaurioituu ja häviää jostakin syystä huomattavasti nopeammin kuin normaalissa, ikään liittyvässä kulumisessa.

Artroosin syyksi onkin arveltu mm. autoimmuuni-ilmiötä, jossa elimistön puolustusjärjestelmä aiheuttaa vaurioita omiin kudoksiin. Pidetään myös mahdollisena, että useampi eri tekijä voi olla syypää oireiltaan ja ilmenemiseltään aivan samanlaisilta vaikuttaviin nivelrikkoihin.

Nivelrikon riskitekijät

Nivelrikon riskiä kasvattavat:

  • Ikääntyminen – nivelruston muutoksia on lähes kaikilla ikääntyneillä, mutta läheskään kaikille ne eivät aiheuta merkittävää haittaa.
  • Perimä – perityt geenit voivat esimerkiksi koodata nivelruston toimintaan vaikuttavia entsyymejä väärin.
  • Ylipaino – etenkin kehon painoa kannattelevat nivelet kuormittuvat runsaasta ylipainosta.
  • Jatkuva, raskas kuormitus – esimerkiksi fyysinen työ tai yksipuolisesti kehoa rasittava liikuntaharrastus.
  • Virheasennot ja synnynnäiset kehityshäiriöt – esimerkiksi yliliikkuvat nivelet, lättäjalka.
  • Tapaturmaiset nivelvauriot – esimerkiksi polven nivelsidevamma.
  • Niveliin vaikuttavat aineenvaihduntasairaudet
  • Tupakointi

Miten nivelrikko oireilee?

Tavallisimmat nivelrikon oireet ovat kipu ja nivelen jäykkyys. Ne vaivaavat tyypillisesti erityisesti levon jälkeen ja liikkeelle lähdettäessä, pidemmälle ehtineessä nivelrikossa myös muulloin.

Nivelessä voi tuntua ikävää rahinaa, sen liikkuvuus kärsii, ja toisinaan nivel voi turvota.

Oireilla on taipumus aaltoilla, eikä kivuton vaihe valitettavasti tarkoita, että itse vaiva olisi parantunut. Nivelrikkoisia niveliä onkin hyvä kohdella lempeästi myös oireettomien jaksojen aikana.

Nivelkipujen muita syitä

Nivelkivussa ei aina ole kysymys nivelrikosta.

Nivelkipuja voivat aiheuttaa lukuisat eri sairaudet tavallisista virusinfektioista autoimmuunisairauksiin. Välillä voi myös olla vaikeaa paikantaa itse, onko kipu peräisin nivelestä vai sitä ympäröivistä lihaksista, jänteistä ja muista kudoksista.

Nivelen nopeasti alkanut kipu, kuumotus ja turvotus voivat viitata niveltulehdukseen. Etenkin, jos oireisiin liittyy kuumetta, on hyvä hankkiutua lääkäriin nopeasti.

Särkeviä niveliä ei ylipäätään kannata loputtomasti kuitata rasituksen tai vanhenemisen aiheuttamana vaivana. Nivelvaivoilla on ikävä taipumus pahentua ajan myötä, ja monia niistä voidaan hoitaa tehokkaasti esimerkiksi paikallisesti käytettävällä kipugeelillä tai nivelgeelillä.

Kipugeeli, nivelvoiteet ja nivelgeelit nivelvaivoihin:

Nivelrikon hoidossa liikunta ja painonhallinta ovat tärkeitä hoitomuotoja ja tavoitteena on lievittää kipuja ja ylläpitää toimintakykyä.

Polven nivelrikko

Polven artroosi ilmoittelee olemassaolostaan kuormituskipuna ja jäykkyytenä erityisesti liikkeelle lähtiessä. Rasituksen jatkuessa kipu usein pahentuu, levossa taas lievittyy. Hyvin tyypillisesti polvi vihoittelee portaita noustaessa tai kyykystä ponnistettaessa. 

Polvituki polven nivelrikon oireisiin:

Polven nivelrikon hoito

Polven nivelrikon hoidossa sitkeä harjoittelu ja painonpudotus ovat erityisen tärkeässä roolissa. 

Fysioterapeutin ohjeilla polvi voidaan kuntouttaa jopa oireettomaksi. Erityisen tärkeää on vahvistaa reisi- ja pohjelihaksia sekä parantaa nivelen liikkuvuutta. Prosessi kuitenkin edellyttää aikamoista sisua ja halua parantua, sillä harjoitusten vaikutuksesta pääsee iloitsemaan vasta parin kuukauden viiveellä. Erityisen sopivia lajeja omaehtoiseen harjoitteluun ovat erilaiset vesiliikuntamuodot ja pyöräily, koska niissä ei niveleen kohdistu rasitusta. 

Polven kuntoutuksessa voidaan hyödyntää myös:

Välillä polven artroosin hoidossa on turvauduttava kirurgiaan. Myös leikkaushoito edellyttää sitoutumista kuntoutukseen: edes tekonivelleikkaus ei korjaa polvea yksinään käyttökelpoiseksi. Tarvitaan reippaasti harjoitusta, jotta leikatusta polvesta saadaan toimiva kapistus.

Lonkan nivelrikko

Lonkan nivelrikko ilmenee tyypillisesti jomottavana kipuna, joka rauhoittuu levossa.

Lonkkaan ilmaantunut artroosi voi heikentää elämänlaatua melkoisesti: mikäli lonkkapotilas alkaa kivun ja jäykkyyden vuoksi huomaamattaan vähentää liikkumista, eikä hakeudu lääkäriin, uhkaa lonkan ohella rapistua myös muu keho. 

Toimintakyvyn ylläpito onkin yksi tärkeimmistä tavoitteista lonkan nivelrikkoa hoidettaessa.

Lonkan nivelrikon hoito

Lonkan, kuten polvenkin, nivelrikon hoidossa ylipaino pitäisi pyrkiä karistamaan, jotta nivelten kuormitus keventyisi. Leikkaushoidolle ylipainon pudotus on suorastaan edellytys. 

Ylipainoisen lonkkapotilaan on silti hyvä hankkiutua lääkäriin mahdollisimman pian, eikä suunnitella ensin laihduttavansa omatoimisesti: lääkäriltä löytyy apukeinoja myös painonpudotukseen, ja hyvä kivunhoito auttaa pysymään liikkeessä.

Lonkan nivelrikon lääkehoito vastaa pitkälti polven nivelrikon lääkehoitoa, ja fysioterapiasta moni kokee niin ikään saavansa helpotusta. Fysioterapian lisäksi on tärkeää löytää sopivia liikuntamuotoja arkeen. Lihasvoiman lisääntyminen voi parantaa toimintakykyä.

Myös lonkkaa voidaan korjata kirurgisesti, jos edellytykset leikkaukselle täyttyvät.

Selän nivelrikko

Selkärangan artroosi heikentää ylävartalon liikkuvuutta ja aiheuttaa aaltoilevaa kipua, yleisimmin alaselässä tai niskassa. Se voi vaikeuttaa kumartumista ja nostelua edellyttäviä päivittäisiä toimia.

Usein selän nivelrikko tulee vastaan oireettomana sivulöydöksenä. Selkäkivulle on lukuisia muitakin syitä, joista esimerkiksi välilevynpullistuma ja erilaiset lihasvaivat ovat nivelrikkoa tyypillisempiä syypäitä kovaan, äkillisesti alkaneeseen selkäkipuun.

Myös selkään nivelrikkomuutokset tulevat vuosien mittaan hitaasti hiipimällä, ja aktiivisena pysyminen on olennainen osa omahoitoa. 

Selän nivelrikon hoito

Selän nivelrikkoa hoidetaan pääosin fysioterapialla ja kipulääkityksellä. Keskikehon lihaksia vahvistetaan ja työskentelyasennot ohjataan selkää säästäviksi.

Selän nivelrikkoon ei ole korjaavaa leikkaushoitoa, mutta jos nivelrikko on aiheuttanut hermopinteen, voidaan hermokanava vapauttaa kirurgisesti.

Nivelrikko sormissa

Sormien nivelet ovat pienet, eivätkä kannattele kehon painoa, kuten polvi- ja lonkkanivelet. Silti sormien nivelrikko voi olla tuskallinen ja elämänlaatua merkittävästi laskeva vaiva.

Yleensä se ilmaantuu lähinnä sormen päitä oleviin ja keskimmäisiin niveliin.

Sormien nivelrikko oireilee sormen kärki- ja keskinivelten kipuna ja jäykkyytenä. Lisäksi se heikentää ajan mittaan sormien näppäryyttä ja tarttumaotetta. Usein niveliin, etenkin ulommaisiin, kehittyy silminnähtäviä kyhmyjä.

Sormien nivelrikon hoito

Sormien nivelrikkoa hoidetaan ensisijaisesti kipulääkkeillä, kipeää sormea lastassa lepuuttamalla ja fysioterapialla. Myös sormien niveliin voidaan pistää kortisoni-injektioita. Kylmähoitoakin voi hyvin kokeilla, jos sormia särkee esimerkiksi aktiivisen touhuilun jälkeen.

Jos kipu alkaa häiritä yöunta ja kiristää päivittäin mielialaa, on aika harkita leikkaushoitoa. 

Yhteenveto

Vaikka varsinaisiin nivelrikkomuutoksiin ei olekaan parantavaa hoitoa, voidaan oireita helpottaa monin eri tavoin. Nivelrikon eteneminen voi myös pysähtyä pitkiksi ajoiksi, jos syypääksi osoittautunut kuormitus tai virheasento saadaan korjattua.

Pitempään jatkunutta nivelkipua ei kannata kuitata rasitusvammana tai ikääntymisen aiheuttamana ongelmana, vaan kääntyä lääkärin puoleen. 

Nivelrikko ei kuulu niihin sairauksiin, joihin aika olisi paras lääke!

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori, apteekinhoitaja Rami Kivistö.