Kipugeeli, kylmägeeli, lämpögeeli – Näin valitaan paras kipugeeli itselle

miehen selkä on kipeä, kun hän yrittää nousta sängystä

Lihakset jumissa tai jännetuppitulehdus uusiutuu? Aina kun mahdollista, kipua kannattaa hoitaa paikallisesti kipugeelillä. Mutta miten kylmägeeli ja kuumageeli eroavat toisistaan? Entä milloin on syytä valita lääkkeellinen tulehduskipulääkegeeli? Näin valitset juuri omiin tarpeisiisi sopivan kipugeelin.

Millaisiin vaivoihin kipugeelejä käytetään?

Kipugeelit ja -voiteet on tarkoitettu lihaskipujen ja nivelten kiputilojen paikallishoitoon. Niitä voidaan käyttää rasitusvammojen ja pitkäaikaisten jänne- ja jännetuppitulehdusten hoitoon sekä nivelrikkokipujen lievittämiseen. Kipugeelejä käytetään helpottamaan myös urheiluvammojen aiheuttamia kiputiloja. 

Kivun lievittämisen lisäksi tulehduskipulääkegeelit vähentävät turvotusta ja elimistön tulehdustiloja.

Kipugeelejä on kahdenlaisia:

 • Lääkkeelliset tulehduskipulääkegeelit ovat verrattavissa suun kautta otettaviin tulehduskipulääkkeisiin – vaikuttava lääkeaine on voide- tai geelipohjaan sekoitettuna. Vaikuttavina aineina ovat voiteesta riippuen ibuprofeeni, diklofenaakki, piroksikaami ja salisyylihappo.
 • Lääkkeettömiä kipugeelejä ovat kylmägeeli, lämpögeeli ja näiden yhdistelmä sekä kasviuutteita sisältävät tuotteet. 

Paras kipugeeli minulle – miten löydän oikean tuotteen?

Tulehduskipulääkegeelien eli lääkkeellisten geelien ja voiteiden erot ovat lähinnä vaikuttavissa aineissa ja vaikutusajoissa.

Vahvimpia tulehduskipulääkegeelejä levitetään 12 tunnin välein. Jos kuitenkin tuntuu, että oireet palaavat 12 tunnin aikana, kannattaa valita miedompi voide, jota voi käyttää useammin eli esimerkiksi 3–4 kertaa vuorokaudessa.

Jos jostain kipugeelistä tai sen vaikuttavasta lääkeaineesta on henkilökohtaisia mieltymyksiä tai hyviä kokemuksia, nämä ovat kelpo perusteita valita kyseinen tuote – silloin se on todennäköisesti tehokkain kipugeeli juuri sinulle.

Geeli vai voide?

Suurin osa paikallisista kipua lievittävistä tuotteista on geelejä. Geelien koostumuksessa ei ole rasva-aineita, ja ne voivat imeytyä ihoon voiteita nopeammin. 

Joistain tuotteista on myös voidemainen versio. Niitä voisi lähtökohtaisesti suositella kuivalle iholle.

Lihas tuntuu kipeältä treenin jälkeen – auttaako kylmägeeli?

Kannattaa kokeilla! Monet kokevat saavansa apua treenin aiheuttamaan akuuttiin lihaskipuun kylmägeelistä. Lihaksessa voi tuntua kivun lisäksi kuumotusta, turvotusta ja pakotusta, joita kylmä hillitsee. 

Kylmägeeli ei varsinaisesti paranna lihasta, vaan sen aiheuttama voimakas kylmän tuntemus peittää itse kiputuntemuksen. Kylmägeeliä voi käyttää turvallisesti pitkäänkin, mutta jos kipu jatkuu viikkokausia, on syytä varata aika lääkärille ja varmistaa, ettei ole kyse pahemmasta vauriosta.

Jos treeni on ollut todella kovaa ja kipu on sietämätöntä, voi kokeilla myös tulehduskipulääkegeeliä. Niiden käyttöajat vaihtelevat tuotteesta riippuen parista päivästä muutamaan viikkoon.

Lämpögeeli – milloin sitä käytetään?

Lämpögeeli toimii parhaiten pitkäaikaisiin lihasjumeihin tai silloin, kun lihas jumittuu toistuvasti.

Lämmin tuntemus vie huomiota pois kivusta. Lämpö myös laajentaa pintaverisuonia ja tehostaa verenkiertoa, jolloin kudosten aineenvaihdunta tehostuu. Näin epätoivotut kuona-aineet lähtevät liikkeelle, ja lihas saa paremmin ravinteita ja happea ja pystyy palautumaan paremmin.

Kylmä-lämpögeeli – milloin se on avuksi?

Kylmä-lämpögeeli eli yhdistelmägeeli toimii lihasjumeihin. Geeli tuntuu iholla ensin kylmältä ja muuttuu hiljalleen lämpimäksi. Lämpötilan vaihtelu tehostaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa kudoksessa, jolloin lihas pääsee eroon maitohapoista ja kuona-aineista ja saa tilalle ravinteita ja happea. Näin rentoutuminen ja palautuminen tehostuvat.

Miten kipugeeliä käytetään?

Ohjeistus vaihtelee tuotteen mukaan, mutta yksi sääntö pätee kaikkiin: levitä kipugeeliä aina puhtaalle iholle kipeään kohtaan. Muista myös, että pitkäaikaisesta käytöstä tulee konsultoida lääkäriä.

Kipugeelin imeytymistä voi halutessaan auttaa tukisiteellä tai sideharsolla, joka laitetaan, kun geeli tai voide on jo hiukan päässyt imeytymään iholle. Tulehduskipulääkegeeliä ei koskaan saa peittää hengittämättömällä muovilla tai tuorekelmulla – ellei lääkäri suosittele tätä tai pakkausselosteessa kehotetaan tekemään näin.

Erityistä varovaisuutta suositellaan, jos:

 • Käytät kipugeeliä isolle alueelle, kuten selkään. Tällöin voidetta ei tule käyttää omatoimisesti pitkiä aikoja.
 • Iho on rikki. Kipugeeliä ei tulisi käyttää rikkoutuneelle iholle eikä myöskään limakalvoille.
 • Menet saunaan tai aurinkoon. Lämpö voi edistää geelin imeytymistä, jolloin sitä voi imeytyä enemmän kuin on suositeltua.

Onko lämpö- ja kylmägeelien käytöstä hyötyä ennen urheilua?

Lämpögeelillä voi tehostaa treenattavan alueen, kuten jalkojen, verenkiertoa, mutta itse lämmittelyä se ei missään nimessä korvaa.

Kylmägeeliä puolestaan voi käyttää esimerkiksi aristavalle alueelle. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jos lihaksessa tai nivelessä on vaurio, kylmä vie kiputuntemuksen pois ja saatat treenata liian kovaa.

Mitä muita kipugeelejä on saatavilla?

 • Magnesiumvoide rentouttaa lihaksia sekä vähentää lihaskramppeja, lihasten jäykkyyttä ja kipua. Moni käyttää magnesiumia myös suun kautta rentouttamaan lihaksia ja rauhoittamaan kehoa ennen nukkumaanmenoa. Siitä, miten hyvin magnesiumvoide imeytyy ihon kautta, ei ole tarkkaa ja yksiselitteistä tutkimustietoa
 • Nivelgeeliä käytetään nivelkipuihin ja nivelrikon tuntemusten lievittämiseen. Nivelgeelit lievittävät kipua, turvotusta ja tulehdusta.

Aiheuttavatko kipugeelit ihoärsytystä tai allergioita?

Erityisesti jos on herkästi reagoiva iho ja yliherkkyyksiä muutoinkin, voivat myös kipugeelit ja -voiteet ärsyttää ihoa. Aktiivisen lääkeaineen lisäksi esimerkiksi erilaiset liuottimet ja säilöntäaineet voivat aiheuttaa yliherkkyyttä.

Jos olet joskus saanut vakavia allergisia reaktioita jostain tulehduskipulääkkeestä, käytä varoen ja mielellään lääkärin ohjeistamana vastaavaa lääkeainetta sisältävää tulehduskipulääkegeeliä. 

Jotkut astmaatikot eivät pysty käyttämään mitään tulehduskipulääkkeitä eivätkä näin vastaavia lääkeaineita sisältäviä kipugeelejä keuhkoputkien supistusherkkyyden vuoksi.

Kipugeelit ja raskaus – voiko kipugeeliä käyttää raskauden aikana?

Kipugeelin käytöstä raskauden ja imetyksen aikana kannattaa jutella aina ensin lääkärin tai farmaseutin kanssa. Yleisesti ottaen tulehduskipulääkkeitä ei suositella raskauden aikana, ellei lääkäri toisin määrää.

Kipugeeliä lapselle?

Tulehduskipulääkegeelit luokitellaan lääkkeiksi, jonka vuoksi käytölle on ikärajat. Ne vaihtelevat tuotteittain: joissain voiteissa ikäraja on 12 vuotta, toisissa esimerkiksi 14 vuotta.

Voivatko lapset käyttää lämpö- ja kylmägeelejä?

Lämpö- ja kylmägeelit sopivat koko perheelle. Tarkista asia kuitenkin aina farmaseutilta tai tuotteen tuoteselosteesta.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Johnny Lind.

 1. YA KYLMÄGEELI 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KYLMÄGEELI 150 ML
  Tarjoushinta 7,63 € Normaalihinta 10,90 €
 2. SYNOMAX 100 ML NIVELGEELI
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SYNOMAX 100 ML NIVELGEELI
  15,90 €
 3. MOVEX ICE KYLMÄ-KUUMA VOIDE 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MOVEX ICE KYLMÄ-KUUMA VOIDE 150 ml
  16,90 €
 4. OMRON HEAT TENS KIVUNLIEVITTÄJÄ 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OMRON HEAT TENS KIVUNLIEVITTÄJÄ 1 KPL
  149,00 €