Hyvää terveyttä paremmista yöunista

herääminen huonosti nukutun yön jälkeen

Hyvä yöuni on osa terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Uni auttaa aivoja palautumaan päivän rasituksista ja jaksamaan valppaana seuraavana päivänä. Arkielämässämme yöunta häiritsevät monet eri tekijät, joihin vaikuttamalla voidaan parantaa unen laatua ja yleistä vireystasoa.

Univaikeudet ovat yleinen työikäisten ongelma

Univaikeudet, joilla tarkoitetaan ongelmia nukahtamisessa, unen ylläpitämisessä ja unen palauttavassa vaikutuksessa, ovat yleisiä eri väestöryhmissä. Univaikeuksista kärsivien suomalaisten työikäisten määrä on lähes kaksinkertaistunut muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana. Nukahtamisvaikeudet, öinen heräily tai päiväaikainen väsymys koskettavat satunnaisesti arviolta reilua kolmasosaa työikäistä suomalaisväestöä. Nukahtamisvaikeudet ja unen katkonaisuus ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Ikääntyvillä vanhenemisprosessiin liittyvät vuorokausirytmin muutokset ja siitä johtuvat univaikeudet ovat myös tavallisia. 

Univaikeudet voivat lisätä päiväaikaista väsymystä, mikä puolestaan haittaa helposti arjen ja työn vaatimaa keskittymistä, tarkkaavaisuutta ja suorituskykyä. Pitkäaikainen unen puute voi vaikuttaa muistia heikentävästi. Pitkittyessään univaikeudet voivat haitata fyysistä ja psyykkistä terveyttä, mutta univaikeudet voivat esiintyä yksittäisenä ongelmana ilman, että niihin liittyisi muita terveysongelmia. Jos kärsit univaikeuksista pidemmän aikaa tai toistuvasti, hakeudu lääkärin juttusille.

 1. YA PITKÄVAIKUTTEINEN MELATONIINI 1,9 MG DEPOTTABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. NOVANIGHT TABL 30 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  NOVANIGHT TABL 30 KPL
  16,90 €
 3. MELAREST 1,9 MG SALMIAKKI-LAKRITSI 60 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MELAREST 1,9 MG SALMIAKKI-LAKRITSI 60 TABL
  19,20 €
 4. UNITAL STRONG 1,9 MG TABL 60 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  UNITAL STRONG 1,9 MG TABL 60 KPL
  13,00 €

Mistä univaikeudet johtuvat?

Yöunet voivat häiriintyä lukuisista eri syistä. Tavallisesti univaikeudet liittyvät omiin elämäntapoihin ja ympäristöön. Kiireinen arki, työpäivän lomassa toistuvat katkokset ja vaihtuvat tilanteet, sekä työvuorojen vaihtelut altistavat helposti stressille. Myös perintötekijät vaikuttavat univaikeuksien taustalla.

Univaikeuksille altistavat monet eri tekijät

 • epäsäännöllinen vuorokausirytmi
 • stressaava elämäntilanne
 • vuorotyö
 • matkustamisesta johtuva aikaerorasitus
 • rauhoittavat tai piristävät lääkeaineet
 • pitkäaikaissairaudet
 • hengitystiesairaudet, esim. uniapnea
 • masennus
 • alkoholi ja kofeiinivalmisteet
 • valon vaihtelu
 • ylipaino

Näillä vinkeillä parannat yöuniasi

Kaikkeen arjen haasteisiin emme pysty vaikuttamaan, mutta on asioita, joita kannattaa noudattaa parempien yöunien saamiseksi.

1. Unirytmi säännölliseksi

Pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä ja noudata säntillisesti hyvää unihygieniaa sekä arkena että viikonloppuna. Mene nukkumaan ja herää säännöllisesti samaan aikaan, jotta elimistö ei rasitu uni-valverytmin vaihteluista. Myös viikonloppuisin on tärkeä säilyttää normaalirytmi. Vältä siis myöhään kukkumista ja nukkumista puolille päiville, niin houkuttelevalta kuin se tuntuisikin.

2. Vältä alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumaan menoa

Alkoholi, kahvi ja kolajuomat stimuloivat keskushermostoa, joten vältä niiden nauttimista illalla. Kahvin ja muiden kofeiinia sisältävien valmisteiden käyttö kannattaa lopettaa jo hyvissä ajoin iltapäivällä, jotta ne eivät vaikuta epäsuotuisasti illalla unensaantiin.

3. Älypuhelin ei kuulu makuuhuoneeseen

Vietämme paljon vapaa-aikaa erilaisten älypuhelinten, kannettavien ja tablettien ruutujen äärellä. Viime vuosina yleistynyt mobiililaitteiden käyttö on lisännyt nukkumiseen liittyviä vaikeuksia. Älypuhelimen sininen valo aktivoi keskushermostoa, ja sen käyttö juuri ennen nukkumaan menoa vaikeuttaa nukahtamista, lyhentää yöunien kestoa ja lisää päiväaikaista väsymystä. Älypuhelimen käyttöä tulisikin välttää sängyssä juuri ennen nukkumaan menoa.

4. Liiku alkuillasta

Liikunta on hyväksi terveydelle, mutta hyvin myöhään tapahtuva reipas liikunta voi häiritä yöunia. Ajoita liikkuminen alkuiltaan klo 17–20 välille, niin edesautat nukahtamista. Mikäli haluat liikkua vielä myöhemmin illalla, niin esimerkiksi lempeä venyttely tai niskajumppa on raskaampaa liikuntaa parempi vaihtoehto. 

5. Nauti hiilihydraatteja iltapalaksi

Hiilihydraatteja sisältävä iltapala ennen nukkumaan menoa voi helpottaa nukahtamista. Hedelmät, marjat, tai täysjyväviljaa sisältävä iltapalaleipä ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä. Täysjyväpuuro on myös loistava valinta iltapalaksi, kun otat vielä sen kaveriksi esimerkiksi banaanin, joka sisältää tryptofaania.

6. Viilennä ja pimennä makuuhuone

Viileä huone, jonka lämpötila on noin 17-21 astetta, edesauttaa nukahtamista. Pidä ikkunaa auki ennen nukkumaan menoa tai säädä huoneen lämpötila hieman pienemmälle. Laadukkaat ja hyvin pimentävät pimennysverhot ovat huonounisen ehdoton luottokaveri. Etenkin kesäisin valoa tehokkaasti suodattavilla pimennysverhoilla saa makuuhuoneen pimennettyä erittäin hyvin. Pimennysverhot mahdollistavat myös esimerkiksi päiväunet vuorotyöläisille. Unimaskin ja hyvin melua suodattavien korvatulppien avulla luot otolliset olosuhteet laadukkaille ja palauttaville unille.

7. Rentoudu

Tietoiset mindfullness- ja rentoutusharjoitukset, lämmin suihku tai kylpy, rauhoittava musiikki ovat oivia keinoja katkaista stressaavien ajatusten kierre ja auttavat rauhoittumaan illalla. Mielen hyvinvoinnista huolehtiminen luo otolliset olosuhteet rauhallisille yöunille. Joillekin unen saannin kannalta optimaalista tunnelmaa luovat aromaterapia, erilaisten huonetuoksujen sekä eteeristen öljyjen käyttö. Toisia hyvään uneen tuudittaa painopeitto tai varpaita lämmittävät villasukat. Magnesiumia sisältävän voiteen levittäminen 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa rentouttaa väsyneitä lihaksia. 

8. Melatoniini avuksi aikaerorasitukseen

Nukahtamisajan lyhentämisessä ja aikaeron aiheuttamassa rasituksessa voit saada avun pimeähormoni melatoniinista, jota saat apteekista ilman reseptiä. Vaikutus alkaa parissa tunnissa, joten ota melatoniini ennen nukkumaan menoa. Melatoniinivalmisteita löytyy suihkeina, tabletteina sekä imeskeltävinä tabletteina, jotka voi ottaa ilman vettä.

 1. MELATONIINI ORION 1,9MG SUUSSA HAJOAVA TABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MELATONIINI ORION 1,9MG SUUSSA HAJOAVA TABL 100 KPL
  Tarjoushinta 20,23 € Normaalihinta 23,80 €
 2. DURANOCT TABL 24 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DURANOCT TABL 24 kpl
  16,90 €
 3. BERTIL'S MELATONIINI 1,9 MG + RAUHOITTAVAT YRTIT TABL 30 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BERTIL'S MELATONIINI 1,9 MG + RAUHOITTAVAT YRTIT TABL 30 kpl
  Tarjoushinta 9,20 € Normaalihinta 11,50 €
 4. SLEEPGUIDE MELATONIINISUIHKE 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous