Sopivathan reseptilääkkeesi varmasti yhteen? Tarkista lääkkeiden yhteensopivuus

Lääkkeiden ottaminen dosetista

Jos sinun tai läheisesi dosetissa on useampia eri lääkkeitä, niin tarkista lääkkeiden yhteensopivuus. Näin vältät haittavaikutukset ja huolehdit lääkehoidon tehosta ja turvallisuudesta. Tiesithän myös, että asiantuntijamme tekevät lääkehoidon tarkistuksia ja arviointeja, joiden avulla voit olla varma, ettei käytössäsi ole yhteensopimattomia tai päällekkäisiä valmisteita. 

Lääkäri määräsi reseptilääkkeen. Täytyykö nyt olla huolissaan? 

Haitat on otettava vakavasti, mutta yleensä voit olla huoletta. Lääkkeiden yhteisvaikutuksista tiedetään paljon, ja lääkärit ja farmaseutit käyttävät valinnoissaan apuna laajaa, ajantasaista tietokantaa.

Lääkkeiden yhteisvaikutukset – millaisia oireita voi tulla?

Yhteisvaikutukset voivat olla lieviä tai vakavia, ja oireita on laidasta laitaan: verenvuotoja, ummetusta, huimausta tai väsymystä. Reseptilääkkeistä suurin yhteisvaikutusriski on syöpälääkkeillä, verenohennuslääkkeillä ja rytmihäiriölääkkeillä, SSRI-masennuslääkkeillä ja diabeteslääkkeillä.

Vaaraa voi aiheuttaa myös se, jos tärkeän lääkkeen teho jää saavuttamatta.

Miksi senioreiden on syytä olla tarkkana lääkkeiden kanssa?

Ikäihmiset käyttävät erityisen usein montaa lääkettä samaan aikaan. Ikääntyessä ihmiset sietävät matalampia pitoisuuksia lääkkeitä, ja yhteisvaikutukset voivat lisääntyä. Käytössä olevat reseptilääkkeet kannattaa myös ottaa puheeksi farmaseutin kanssa esimerkiksi senioreiden vitamiinivalmistetta valittaessa, sillä itsehoidossa myytävillä ravintolisillä on myös yhteisvaikutuksia tiettyjen reseptilääkkeiden kanssa.

Tulehduskipulääkkeiden haitat – mitä olisi hyvä tietää ilman reseptiä saatavista särkylääkkeistä?

Tulehduskipulääkkeillä on haittoja, kuten mahan haavaumien riski. Kahta tulehduskipulääkettä käytettäessä haitat kasvavat. Tilapäistäkin käyttöä pitää välttää ilman lääkärin ohjetta, jos käytössä on verenohennuslääke varfariini. 

Pitkäaikaisessa käytössä tulehduskipulääkkeet voivat lisätä SSRI-masennuslääkkeiden haittoja ja heikentää verenpainelääkkeiden tehoa.

Miten vältän haitat?

 • Listaa käyttämäsi reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, vitamiinit, luontaistuotteet ja ravintolisät. Näytä lääkärikäynnillä listaasi, niin lääkäri osaa ottaa ne huomioon.
 • Lue pakkausseloste. Lääkkeiden mukana tulevassa selosteessa kerrotaan muiden tärkeiden tietojen ohella keskeiset yhteisvaikutukset.
 • Kysy farmaseutilta ja tarkista lääkkeiden yhteensopivuus. Apteekista saat neuvoja itsehoitolääkkeiden tai ravintolisien valintaan ja näiden sopivuuteen reseptilääkkeiden kanssa.

Millaisia erityyppisiä yhteisvaikutuksia on olemassa?

Samaan suuntaan

Selvitä, ettei käytössäsi ole useaa samalla tavoin vaikuttavaa lääkettä.

 • Jos käytät kahta tai kolmea rauhoittavaa ja väsyttävää lääkettä, niin reaktiokykysi liikenteessä voi heikentyä tai saatat kaatua ja loukata itsesi.
 • Haitallinen cocktail voi olla unilääke yhdistettynä hermokipulääkkeeseen tai väsyttävään antihistamiiniin.

Toisiaan vastaan

Jotkut lääkkeet kumoavat toistensa vaikutusta.

 • Alzheimerin tautiin käytettävät lääkkeet stimuloivat aivojen hermojärjestelmää.
 • Tietyt vanhemman polven masennuslääkkeet tai allergiaoireisiin ja kutinaan käytettävä valmisteet toimivat tätä vaikutusta vastaan, jolloin Alzheimer-lääkkeen teho heikkenee.

Imeytymisen esto

Esimerkiksi jotkut hivenaineet vähentävät lääkkeiden imeytymistä.

 • Jotkut närästyslääkkeet voivat sitoa suolistossa itseensä muita lääkeaineita ja viedä tehoa antibiooteilta, kilpirauhaslääkkeiltä tai osteoporoosilääkkeiltä.
 • Parkinsonin tautiin käytettävää levodopaa ei pidä ottaa yhtä aikaa raudan kanssa.
 • Sinkki, magnesium ja kalsium heikentävät useiden lääkkeiden imeytymistä. Hivenainevalmisteet pitää nauttia eri aikaan, jotta välissä olisi hyvä olla ainakin 2–4 tuntia.

Alkoholi ja lääkkeet?

Älä käytä alkoholia: 

 • kolmiolääkkeen eli keskushermostoon vaikuttavan lääkkeen kanssa. Näihin kuuluvat esimerkiksi unilääkkeet, rauhoittavat lääkkeet ja voimakkaat kipulääkkeet.
 • joidenkin sydänlääkkeiden kanssa.
 • metronidatsolia sisältävän antibioottikuurin kanssa.
 • säännöllisesti parasetamolin kanssa. Parasetamoli kuormittaa maksaa, kuten myös alkoholi. 

Voiko lääkkeillä olla myös tavoiteltuja yhteisvaikutuksia?

Voi. Esimerkiksi kohonnutta verenpainetta voidaan hoitaa kahdella tai kolmella lääkkeellä, jos yhdestä lääkkeestä ei ole riittävää tehoa. 

Myös ravintolisillä voi olla toivottuja yhteisvaikutuksia: C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä ja virtsatietulehdukseen käytettävien antibioottien tehoa.

Miksi myös luontaistuotteiden kanssa on syytä olla tarkkana? 

Myös rohdosvalmisteet voivat häiritä lääkkeiden vaikutusta. Vaikutus voi lisääntyä tai vähentyä, tai saatat saada muita odottamattomia oireita.

Useiden luontaistuotteiden vaikutusmekanismit tunnetaan huonosti, joten yhteisvaikutuksistakin puuttuu tietoa.

Tarkista lääkkeiden yhteensopivuus myös luontaistuotteiden kanssa. Kerro lääkärille tai farmaseutille, jos käytät lääkkeen lisäksi luontaistuotetta. Huomioi etenkin mäkikuisma, jota käytetään itsehoitona alakuloon ja lievään masennukseen. Se heikentää e-pillereiden ja monien muiden lääkkeiden, kuten useiden kolesterolilääkkeiden, tehoa.

Lääkehoidon arviointi – Yliopiston Apteekin palvelu auttaa

Käytätkö useaa lääkettä? Huolestuttaako, sopivatko iäkkään läheisesi kaikki lääkkeet varmasti yhteen? 

 • Yliopiston Apteekin erityisen koulutuksen saaneet farmaseutit ja proviisorit tekevät sekä lääkehoidon tarkistuksia että arviointeja. Asiantuntijamme siis varmistavat, ettei käytössäsi ole yhteensopimattomia tai päällekkäisiä valmisteita.
 • Nopeimmillaan voit saada lääkityksesi tarkistuksen 2–3 päivässä.
 • Voit tilata myös laajemman lääkehoidon arvioinnin joko verkossa tai paikan päällä Yliopiston Apteekissa. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Martina.