Iäkkäiden lääkeasiat kunnossa? – Näin ikä vaikuttaa lääkehuoltoon

tytär auttaa iäkkäitä vanhempiaan lääkkeiden tilaamisessa netistä

Ikääntyessä dosetti täyttyy ja lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset lisääntyvät. Fiksu ja simppeli tapa pitää huolta ikäihmisen lääkehoidosta on tehdä lääkityslista. Lue tästä, mitä iäkkäiden lääkityksestä on hyvä tietää. 

Iäkkäiden lääkitys – eli miten ikääntyminen vaikuttaa lääkitykseen?

Munuaisten toiminta heikkenee iän myötä, eli munuaiset eivät enää poista lääkeaineita yhtä tehokkaasti elimistöstä. 80-vuotiaalla on jäljellä vain puolet nuoren ihmisen munuaisen toiminnasta. Tämä voi altistaa korkeille lääkeainepitoisuuksille ja haittavaikutuksille.

Huolestua ei silti tarvitse. Lääkäri kyllä huomioi ikääntymiseen liittyvät muutokset ja pienentää annostuksia. 

Iäkäs äitini käyttää useita lääkkeitä. Mitä lääkkeiden yhteisvaikutuksista pitäisi tietää?

Yhteisvaikutuksilla tarkoitetaan sitä, että lääkkeet voivat estää toistensa vaikutuksia tai lisätä haittoja. Esimerkiksi jos käyttää useampaa väsyttävää lääkettä, niiden vaikutus voi tuplaantua, mikä voi aiheuttaa kaatumisia tai pahimmillaan hengityksen lamaantumista.

On myös tavallista, että esimerkiksi sepelvaltimotaudissa, diabeteksessa ja sydämen vajaatoiminnassa tarvitaan monilääkitystä. 

Verenohennuslääke varfariini kannattaa pitää mielessä. Sillä on yhteisvaikutuksia monien muiden lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden ja varfariinin yhteiskäyttö voi aiheuttaa vakavia verenvuotoja.

Myös kalkki ja magnesium sekä monet närästyslääkkeet voivat vaikuttaa joidenkin lääkkeiden imeytymiseen. 

Mitä lääkkeitä ei suositella vanhuksille?

  • Asetyylisalisyylihappo lisää verenvuotoriskiä, ärsyttää vatsan limakalvoja ja rasittaa munuaisia.
  • Alkoholi vaikuttaa ikäihmisten keskushermostoon herkemmin, voimistaa väsyttävien lääkkeiden vaikutusta ja heikentää munuaisten toimintaa entisestään.
  • Jos käytössäsi on psyyken- tai unilääkkeitä ja kärsit huimauksesta tai tokkuraisuudesta, käänny lääkärin puoleen.

Miten voin huolehtia, että iäkkään sukulaiseni lääkkeet ovat ajan tasalla?

Helpoin ja kätevin konsti on lääkityslista, johon kirjoitetaan kaikkien käytössä olevien lääkkeiden nimi, vahvuus, annostelu ja käyttötarkoitus. Listaan kannattaa kirjata myös itsehoitolääkkeet, vitamiinit, luontaistuotteet ja rohdokset. Listaa päivitetään lääkkeiden vaihtuessa. 

Lääkityslistan voi luoda osoitteessa laakekortti.fi tai täydentää tähän tulostetavaan lomakkeeseen.

Lääkityslista otetaan aina lääkäriin ja apteekkiin mukaan. Ammattilaiset näkevät siitä lääkehoidon kokonaisuudessaan, ja näin vältytään määräämästä päällekkäisiä lääkkeitä ja voidaan huomioida lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset.

Kannattaa myös aika ajoin tarkistaa, että lista ja kotona olevat lääkkeet täsmäävät.

Osoitteessa lääkekortti.fi voi luoda lääkityslistan. Sähköiseen korttiin kirjattuja tietoja on helppo päivittää, ja siihen voi merkitä myös allergiat ja rokotukset. Lääkekortin voi tulostaa ja sujauttaa vaikka lompakkoon.

Voinko asioida iäkkään läheiseni puolesta apteekissa?

Kyllä. Voitte tehdä Suomi.fi-verkkopalvelussa apteekkiasiointivaltuutuksen, joka oikeuttaa reseptilääkkeiden noutamiseen ja sähköisten reseptien uusimiseen.

Lääkkeitä voi noutaa myös lääkkeen saajan Kela-korttia ja reseptin potilasohjetta vastaan. Asioinnin helpottamiseksi on hyvä tietää halutun lääkkeen nimi. 

Yliopiston Apteekissa on useita eri tapoja asioida toisen puolesta, olipa kyseessä naapuri, oma lapsi tai muu läheinen.

Lääkkeiden annostelu valmiiksi dosettiin helpottaa lääkehoitoa.

Miten lääkkeiden ottamista ja muistamista voisi helpottaa?

  • Dosetti on kelpo apuri kaikille, joilla on useita lääkkeitä käytössään. Niitä on yhdelle tai vaikka viidelle annokselle per päivä. Halutessasi voit hankkia oman dosetin aamu- ja iltalääkkeille. Lääkkeet kannattaa jakaa lokeroihin kerran viikossa, jolloin myös huomaa, jos jokin lääke on loppumassa. Dosetista on myös helppo kurkistaa, onko päivän lääkkeet otettu vai ei.
  • YA-muistuttaja-palvelumme on hyvä apu! YA-muistuttaja lähettää sähköpostin tai tekstiviestin, kun lääkkeet ovat loppumassa ja on aika hankkia uudet. Muistutuksen voi asettaa niin reseptilääkkeille kuin vaikkapa D-vitamiini-valmisteille. Palvelu myös laskee, milloin seuraavasta lääke-erästä saa Kela-korvauksen. YA-muistuttajan saa käyttöön joko reseptilääkeostosten yhteydessä apteekissa, verkossa ya.fi tai Yliopiston Apteekin mobiilisovelluksessa
  • Yliopiston Apteekin annosjakelupalvelu toimittaa lääkkeet kahdeksi viikoksi kerrallaan. Yksityisasiakkaat hakevat lääkkeet halutusta toimipisteestä, toimitus kuuluu kotisairaanhoidon piirissä oleville ja palvelutalon asukkaille. Annokset on jaettu valmiiksi esimerkiksi aamu- ja iltalääkkeisiin. Palvelu pitää myös huolen, että lääkkeet ovat keskenään yhteensopivia.

Tabletin nieleminen on vaikeaa – mitä voi tehdä?

Jos tablettia tai kapselia on vaikea niellä, kysy lääkäriltä, löytyykö siitä nestemäistä vaihtoehtoa tai voidaanko se vaihtaa toiseen lääkkeeseen. 

Joskus lääkkeet menevät alas helpommin paksun kiisselin kanssa.

Jos sinulla on käytössäsi lääkkeitä, joita saa ja pitää puolittaa, avuksi voi hankkia tabletinpuolittajan.

Älä kuitenkaan puolita tai murskaa näitä lääkkeitä:

  • Enterotabletin ja -kapselin lääkeaine on tarkoitettu vapautumaan vasta suolessa, joten jos sen murskaa, mahahapot saattavat ennättää väliin ja estää vaikutuksen. Lääke voi myös tarpeettomasti ärsyttää vatsan limakalvoa.
  • Depottabletit ja -kapselit on päällystetty veteen liukenemattomalla kalvolla, ja ne vapauttavat lääkeainetta pitkävaikutteisesti. Murskatessa niistä voi vapautua liian suuria määriä lääkeainetta liian nopeasti, mikä voi lisätä haittavaikutuksia. Lääkkeen vaikutus voi myös jäädä liian lyhytaikaiseksi.
  • Kalvopäällystetyn tabletin puolittamista ja murskaamista ei suositella, koska lääke voi olla pahanmakuinen. Kalvo voi olla myös tarpeen, jottei lääke tartu ruokatorveen.

Voiko lääkkeen annostusta tai lääkkeen ottamisen ajankohtaa muuttaa itse? 

Ei. Noudata aina saamasi ohjeita. 

Lääkäri saattaa määrätä eri lääkkeitä aamuun ja iltaan, jotta ne eivät heikennä toistensa imeytymistä.

Jos lääke taas on ohjeistettu ottamaan tyhjään vatsaan, tätä tulee noudattaa. Ruoka heikentää muun muassa paljon käytetyn kilpirauhaslääke tyroksiinin imeytymistä.

Kysyttävää lääkkeistä? Asiantuntijamme auttavat

Kun sinulle tulee kysyttävää lääkkeistä, voit aina kääntyä farmaseuttiemme puoleen. Asiantuntijamme ovat apunasi kaikissa apteekeissamme, puhelimessa ympäri vuorokauden sekä chat-asiakaspalvelussamme joka päivä klo 8–22.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Ella Montonen.