Verenpaineen mittausohje – 7 neuvoa kotimittaukseen

Nainen mittaa verenpainetta verenpainemittarilla vasemmasta olkavarresta

Tuntuuko verenpaineen mittaaminen kotona vähän hankalalta? Pohditko, antaako kotimittaus luotettavan tuloksen? Lue nämä faktat, kun seuraat verenpainettasi itse kotona!

1. Verenpaineen kotimittaus on hyvä tapa seurata verenpainetta

Huoli pois: kunhan mittari, mansetti ja mittaustekniikka ovat kunnossa, niin verenpaineen kotimittaus antaa kyllä luotettavat tulokset!

Itse asiassa verenpaineen mittaus onnistuu usein paremmin kotona kuin vastaanotolla. Ilmiölle on nimikin: valkotakkihypertensio. Koska vastaanotolla on usein vaikeampi rauhoittua ja tilanne saattaa vähän jännittää, verenpaine voi olla lääkärin tuolissa korkeampi kuin kotona.

Kaikkien on hyvä mitata verenpaineensa kotona silloin tällöin – perusterveidenkin vähintään pari kertaa vuodessa. Suomalaisilla korkea verenpaine on yleinen vaiva, ja paineet saattavat hiipiä korkealle ilman, että sitä huomaa.

 • Verenpaine kannattaa mitata erityisesti silloin, jos sinulla on useammin esimerkiksi huimausta, päänsärkyä tai korvien suhinaa.
 • Nuorillakin voi olla tarve mitata verenpainetta kotona lääkityksen – kuten ADHD-lääkkeiden tai ehkäisypillereiden – aloittamisen jälkeen. 
 • Raskaana olevilla verenpaineen seuraaminen on tärkeää, sillä raskausmyrkytys saattaa oireilla verenpaineen nousulla.

2. Verenpaineen mittaus vaatii rauhallisen hetken 

Tyypillinen virhe verenpaineen kotimittauksessa on, että se tehdään liian kiireessä. Tällöin mittauksen tulos voi olla epäluotettava. 

Varaa siis verenpaineen mittaamiseen aikaa – ja rauhoitu. Mittauksen aikana ei tulisi jutella, selailla puhelinta tai touhuta mitään ylimääräistä. Älä liioin pidätä hengitystä, vaan hengitä normaalisti.

3. Ei kahvia ennen verenpaineen mittaamista

Ensin aamukahvi, sitten verenpaineen mittaus? Tämä järjestys kannattaa korjata niin, että juot kahvin vasta mittauksen jälkeen. Kofeiini voi nostaa verenpainetta ja sykettä, jolloin saatat saada todellista korkeamman mittaustuloksen.

Vältä näitä puoli tuntia ennen mittausta:

 • kofeiinipitoiset juomat
 • tupakointi
 • liikunta ja muu fyysinen ponnistelu
Mies kaataa aamukahvia mukiin vasta verenpaineen kotimittauksen jälkeen

4. Vanha verenpainemittari ajan tasalle – kalibroi, lainaa tai osta uusi

Käytätkö parikymmentä vuotta vanhaa verenpainemittaria? Ei ehkä kannattaisi. Laitteet eivät toimi ihanteellisesti loputtomiin.

Luotettavimpia ovat mittarit, joissa on kalibrointimahdollisuus. Mittari tulee välillä kalibroida valmistajan ohjeiden mukaan, jotta kotimittaus antaa luotettavan tuloksen.

Muista myös säilyttää verenpainemittaria oikein. Suora auringonpaiste voi vahingoittaa mansettia. Uusia vaihtomansetteja lapsille ja aikuisille on ostettavissa erikseen.

Jos verenpainemittarisi on jo aikansa elänyt, kokeile mittausta uudemmalla laitteella. Jos et raaski ostaa uutta, voit myös lainata sellaisen tietyiltä terveysasemilta tai joistain kirjastoista.

5. Verenpaineen mittaus: ohje, jolla saat luotettavan tuloksen

Verenpaineen kotimittaus tehdään yleensä aamuin illoin. Se tehdään tyypillisesti olkavarsimittarilla – rannemittarit eivät ole yhtä luotettavia. 

Joskus mittauksesta käytetään termiä RR-mittaus. Se ei tarkoita sen kummempaa kuin verenpaineen mittausta. Lyhenne tulee yhden sen kehittäjän, Riva-Roccin, nimestä.

Mittaa verenpaine näin:

 • Istu rennosti selkänojallisessa tuolissa.
 • Kiinnitä mansetti olkavarteen paljaalle iholle siten, että väliin mahtuu sormi.
 • Kun mansetti on paikallaan, istu rauhassa paikallasi viisi minuuttia.
 • Tee ensimmäinen mittaus ja kirjaa tulos.
 • Tee toinen mittaus 1–2 minuutin kuluttua ensimmäisestä. Kirjaa tulos. Kaksoismittaus varmistaa, että saat luotettavan arvon.
 • Merkitse muistiin myös mittausten keskiarvot (ylä- ja alapaine). Osa mittareista laskee kaksoismittausten keskiarvon itse.

Se, kuinka usein verenpaine on hyvä mitata, on yksilöllistä:

 • Säännöllinen verenpainelääkitys: Tee mittaukset pari kertaa kuukaudessa.
 • Vasta aloitettu verenpainelääkitys tai verenpainelääkitystä on muutettu: Ennen terveydenhuollon kontrollikäyntiä tehdään mittaukset neljän päivän ajan. Näin nähdään, miten verenpainelääkitys vaikuttaa.
 • Kohonnut tulos verenpainemittauksessa, eikä tiedetä, mikä sen aiheuttaa: Tarvitaan pidempiaikaista mittausta. Tee silloin mittaukset aamuin illoin viikon ajan – tai toimi terveydenhuollon ohjeen mukaan.
Mittaa verenpaine istualtaan niin, että mansetti on sydämen tasolla ja kirjaa verenpainearvot ylös verenpainekorttiin

6. Verenpaineen mittaus – taulukko näyttää suunnan

Mittauksen jälkeen arvot merkitään seurantataulukkoon. Siihen laitetaan ylä- ja alapaineiden keskiarvot ruksilla oikeaan kohtaan taulukkoa. 

Päivittäiset verenpaineen mittaukset muodostavat käyrän, josta näkee, onko arvoissasi vaihtelua vai ovatko ne tasaiset.

Verenpaineen mittaus – arvot:

 • Ihanteellinen: yläpaine alle 120, alapaine alle 80 mmHg
 • Normaali: yläpaine 120–129, alapaine 80–84 mmHg
 • Tyydyttävä: yläpaine 130–139, alapaine 85–89 mmHg
 • Lievästi kohonnut: yläpaine 140–159, alapaine 90–99 mmHg
 • Kohtalaisesti kohonnut: yläpaine 160–170, alapaine 100–109 mmHg
 • Huomattavasti kohonnut: yläpaine 180, alapaine 110 mmHg tai enemmän

Jos yläpaine on yli 200 ja alapaine reilusti yli 100, ei kotimittari riitä näitä lukemia mittaamaan. Se onnistuu vain terveydenhuollossa.

Muista, että normaalin rajoissa oleva verenpaine ei joka tilanteessa ole ihanteellinen. Joidenkin sairauksien – esimerkiksi diabeteksen tai sepelvaltimotaudin – kohdalla saattaa olla tarve hoitaa lääkityksellä jo korkeaa normaalia verenpainetta.

7. Tee verenpainemittaukset kummastakin olkavarresta

Verenpaineen voi periaatteessa mitata kummasta tahansa olkavarresta. Jos olet oikeakätinen, mansetti on ehkä helpompi sujauttaa vasempaan käteen.

Kun aloittelet verenpaineen seurantaa kotona, kannattaa tehdä testimittaukset kummastakin olkavarresta. Joillakin ihmisillä tulos on kummastakin mitattuna sama, joillakuilla niissä on eroa.

Mahdollisesta puolierosta kannattaa olla tietoinen. Jos joudut joskus vaihtamaan mittauspuolta, niin ei ero aiempiin tuloksiin pääse yllättämään.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Hanna.

 1. VERENPAINEMITTARI OMRON M3 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M3 1 KPL
  99,00 €
 2. VERENPAINEMITTARI OMRON EVOLV 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON EVOLV 1 KPL
  199,00 €
 3. VERENPAINEMITTARI OMRON M7IT 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M7IT 1 KPL
  139,00 €
 4. VERENPAINEMITTARI OMRON M4IT 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M4IT 1 KPL
  119,00 €