Sinua varten jo 265 vuotta – Tiesitkö nämä viisi yllättävää asiaa Yliopiston Apteekista?

Sinua varten jo 265 vuotta – Tiesitkö nämä viisi yllättävää asiaa Yliopiston Apteekista?

Yliopiston Apteekki täyttää tänä vuonna jo 265 vuotta! Syntymäpäivän kunniaksi kokosimme viisi kiinnostavaa faktaa yhdestä Suomen vanhimmasta yrityksestä – tiesitkö sinä nämä?

1. Kaikki tuotot menevät suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen – jo vuodesta 1755

Moni ei ehkä tiedä, että Yliopiston Apteekki on Suomen toiseksi vanhin iso yritys – ainoastaan Fiskars on vieläkin vanhempi.

Vuonna 1755 Kuninkaallinen Turun Akatemia (nykyisin Helsingin yliopisto) sai oman apteekin silloiseen pääkaupunkiimme Turkuun. Apteekista haluttiin yksi maan asiantuntevimmista sekä koulutusapteekki, jossa oli oma kemian laboratorio.

Yliopiston Apteekilla oli alusta asti tiivis yhteys tieteeseen ja tutkimukseen – ja niin se on vielä tänäkin päivänä. Yliopiston Apteekin koko tuotto menee Helsingin yliopistolle kaikkien tiedekuntien käyttöön. Varoilla rahoitetaan tuhansien tutkijoiden ja opiskelijoiden työtä.

Yliopiston Apteekki toimii myös joka vuosi kymmenien farmasian opiskelijoiden työharjoittelupaikkana. Näin vuosien arvokas asiantuntijuus siirtyy edelleen eteenpäin.

2. Yksi Suomen parhaista asiakaspalveluyrityksistä

Yliopiston Apteekki on vuosittain asiakaspalvelututkimuksissa kolmen parhaan kärjessä. Esimerkiksi Asiakkuusindeksi 2019 -tutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat, että asiointikokemus Yliopiston Apteekissa on yksi Suomen parhaista.

Eikä ihme, sillä yksi Yliopiston Apteekin arvoista on ”intohimo palvella”. Asiakaspalvelun ohjenuoraksi on koottu yhdessä koko henkilöstön kanssa oma palvelumalli.

Sen avulla käydään jokaisen uuden työntekijän kanssa läpi, miten saadaan aikaan asiakkaassa tunne, että hänestä välitetään ja hänen hyvinvoinnistaan huolehditaan. Kohtaamisia harjoitellaan yhdessä, ja apteekeissa on palvelulähettiläinä kokeneita asiantuntijoita, jotka antavat uusille työntekijöille henkilökohtaista sparrausta ja palautetta.

Kaikki Yliopiston Apteekit myös palvelevat asiakkaitaan poikkeuksellisen pitkään. Helsingin Töölössä sijaitseva apteekki on Suomen ainoa, joka palvelee 24 tuntia vuorokaudessa.

3. Harvinaisten lääkkeiden valmistusta

Tiesitkö, että Yliopiston Apteekki valmistaa myös erikoislääkkeitä? Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevassa lääkevalmistuslaboratoriossa työskentelee yli 50 henkilöä, jotka ovat erikoistuneet valmistamaan lääkkeitä käsityönä.

Harvinaiset lääkkeet valmistetaan lääkäreiden erityisreseptien mukaan. Esimerkiksi pienelle keskosvauvalle sydänlääkettä tarvitaan erikoisannostuksena. Lääkkeenvalmistajat ovat valmiudessa viikonloppunakin kriittisiä hälytystehtäviä varten.

Lääkkeiden valmistuksella on myös valtakunnallinen merkitys, koska Yliopiston Apteekki on ainoa toimija Suomessa, joka valmistaa tiettyjä harvinaisia lääkkeitä. Näitä ovat esimerkiksi astmadiagnostiikkaa varten tarvittava metakoliini. Harvinaisia lääkkeitä tilaa Yliopiston Apteekilta yli 500 muuta kotimaista apteekkia.

4. Oma ainutlaatuinen puhelin- ja chat-palvelu

Olet ehkä ollut joskus tilanteessa, että sinulla on jokin pieni terveyspulma tai askarruttava kysymys, mutta asia ei ole niin iso, että lähtisit lääkäriin. Yliopiston Apteekin puhelin- ja chat-palvelu on kuin tehty tällaisia tilanteita varten!

Ainutlaatuisessa puhelin- ja chat-palvelussa on yli 90 asiantuntijaa vastaamassa lääkkeisiin ja apteekkituotteisiin sekä lääkehoitoihin liittyviin kysymyksiin. Puhelinpalvelu on auki vuorokauden ympäri, verkkosivujen chat-palvelu kello 7–24.

Yhteydenottoja tulee päivittäin tuhansia. Kuluttajien lisäksi palvelua käyttävät lääkärit, terveydenhuollon ammattilaiset sekä viranomaiset. Jos esimerkiksi tullissa löytyy epämääräinen lääkepussi, viranomainen saa asiantuntevaa apua lääkkeen tunnistamiseen.

Chat-palvelu mahdollistaa myös sen, että Yliopiston Apteekin verkkokauppaostoksilla voi kysyä farmaseuteilta ja kosmetologeilta neuvoa yhtä lailla kuin kivijalkamyymälässä.

5. Laaja tuotevalikoima ja oma YA-tuotesarja

Tiesitkö, että Yliopiston Apteekista saa myös paljon luonnonkosmetiikkaa, herkän ihon meikkejä, trendikkäimpiä hiustenhoitotuotteita sekä lemmikkituotteita?

Yliopiston Apteekin tuotevalikoima on ilahduttavan kattava ja laaja, ja verkkokaupasta löytyy vielä lisää tuotteita, joita ei ole myymälän hyllyissä saatavilla. Verkkokaupassa on myös nähtävillä tuotteiden reaaliaikaiset saatavuustiedot myymälöittäin.

Yksi laajan valikoiman helmi on Yliopiston Apteekin oma YA-tuotesarja. Sarjaan kuuluu jopa 150 erilaista tuotetta vartalovoiteista ravintolisiin sekä huippusuosittu YA naturae -luonnonkosmetiikkasarja. Kaikki luonnonkosmetiikkasarjan tuotteet valmistetaan Suomessa, ja ne sisältävät kotimaisia ja pääosin vegaanisia raaka-aineita.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin viestintäjohtaja Jenni Tyrni.

 1. YA MAITOHAPPOBAKTEERI + S. BOULARDII KAPS 60 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MAITOHAPPOBAKTEERI + S. BOULARDII KAPS 60 KPL
  Tarjoushinta 20,72 € Normaalihinta 25,90 €
 2. YA NATURAE SEERUMI COSMOS ORGANIC 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NATURAE SEERUMI COSMOS ORGANIC 30 ML
  Tarjoushinta 17,52 € Normaalihinta 21,90 €
 3. YA KALAÖLJYKAPSELI 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KALAÖLJYKAPSELI 100 KPL
  Tarjoushinta 14,32 € Normaalihinta 17,90 €
 4. YA NATURAE PUHDISTUSVAAHTO ECOCERT ORGANIC 120 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NATURAE PUHDISTUSVAAHTO ECOCERT ORGANIC 120 ML
  Tarjoushinta 9,52 € Normaalihinta 11,90 €