Folaatti: foolihappo ja raskaus, folaatin puute ja lähteet

Raskaana oleva nainen käyttää foolihappolisää, sillä folaatti eli B9-vitamiini on tärkeä sikiön hermoston normaalille kehitykselle.

Folaatti on B9-vitamiini, jolla on tärkeä rooli erityisesti raskauden alkuaikoina. Ovatko foolihappo ja folaatti sama asia? Kerromme myös, miksi foolihappoa tulee syödä juuri raskauden aikana, mitkä ovat folaatin lähteet ja millaisia oireita sen puutostila voi aiheuttaa.  

Mitä ovat foolihappo ja folaatti, ja miten ne eroavat toisistaan

Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota kutsutaan myös B9-vitamiiniksi. Folaatti on B9-vitamiinin luonnollinen muoto, jota saadaan muun muassa vihreistä lehtivihanneksista, hedelmistä ja täysjyväviljoista. Sen saanti ruokavaliosta on tärkeää, sillä se osallistuu solujen jakautumisprosessiin ja edistää normaalia veren muodostumista.

Foolihappo on folaatin synteettinen muoto, jota käytetään vitamiinivalmisteissa ja ravintolisissä. Foolihapon käyttö on erityisen suositeltavaa raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille. Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan 0,4 milligramman foolihappolisää päivittäin ja käyttö olisi hyvä aloittaa vähintään pari kuukautta aikaisemmin.

Runsaasti folaattia sisältävä ruokavalio on tärkeä jo raskautta suunniteltaessa ja koko raskauden ajan. Elimistön heikon folaattitasapainon on todettu olevan yhteydessä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöihin

B9-vitamiinin tehtäviä elimistössä ovat muun muassa osallistuminen solujen jakautumiseen ja punasolujen muodostukseen. Lisäksi se edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa. Homokysteiini on aminohappo, joka korkeina pitoisuuksina voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä. 

Hyödynnä artikkelin lukijan etu ja hanki NYT vitamiinit edullisesti netistä:

Ota 2 vitamiinituotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VITA524

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Syötä etukoodi kassalla hyödyntääksesi edun. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti. 

Folaatin ja foolihapon merkitys raskauden aikana

Folaatin riittävä saanti on erityisen tärkeää raskauden suunnitteluvaiheessa ja raskauden aikana. Folaattia tarvitaan sikiön hermostoputken kehittymiseen

Koska folaatin tarve kasvaa raskauden aikana ja sen riittävä saanti ravinnosta voi olla haastavaa, suositellaan kaikille raskaana oleville foolihapon käyttöä ravintolisänä. Näin varmistetaan riittävän B9-vitamiinin saanti. Kaikissa valikoimamme raskausmonivitamiineissa on suositeltu pitoisuus foolihappoa. Lisäksi monivitamiini sisältää B12-vitamiinia, jonka tehtävänä on muuttaa foolihappo elimistössä aktiiviseen muotoon.

Mikä on folaatin rooli elimistössä raskauden aikana?

Folaatti edistää raskauden aikaista kudosten kasvua ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Ensimmäisten raskausviikkojen aikana, tyypillisesti raskausviikolla viisi tai kuusi, sikiön hermostoputki sulkeutuu. Vähäinen folaatin saanti alkuraskaudessa lisää riskiä hermostoputken sulkeutumishäiriöille, kuten spina bifidaan (selkärankahalkio) ja anenkefaliaan (aivojen kehittymättömyys).

Raskauden aikana merkittävä folaatin puutos voi lisätä myös keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä sekä mahdollisuutta sikiön kasvun hidastumiseen kohdussa. Folaatin rooli onkin keskeinen kaikissa ihmisen elimistön prosesseissa, joissa tapahtuu solujen nopeaa jakautumista eli kasvua ja uusiutumista.

Foolihapon suositeltu annostus raskauden aikana ja ennen raskautta

Folaatin puute ja oireet

Vaikka folaatin puutos on erityisen haitallinen raskauden aikana, se voi aiheuttaa myös yleiseen terveydentilaan ja elämänlaatuun vaikuttavia oireita. Puutoksen oireet voivat vaihdella lievästä väsymyksestä vaikeampiin terveysongelmiin.

Yleisiä oireita ovat:

  • Väsymys ja uupumus
  • Päänsärky ja ärtyneisyys
  • Suun ja kielen haavaumat
  • Vaikeammissa tapauksissa folaatin puutos voi johtaa megaloblastiseen anemiaan, jossa punasolut ovat suuria ja epänormaaleja, mikä heikentää niiden kykyä kuljettaa happea. Megaloblastinen anemia voi liittyä myös B12-vitamiinin puutteeseen, sillä folaatin ja B12-vitamiinin aineenvaihdunnat ovat kiinteästi yhteydessä toisiinsa.

Folaatin viitearvot (fS-Folaat): Jossain tapauksissa folaattiarvot voidaan mitata verikokeilla. Folaatin viitearvo on normaali, kun se on yli 8 nmol/l. Alle 8 nmol/l pitoisuus viittaa folaatin puutteeseen. Folaatin pitoisuusvälillä 8–15 nmol/l folaatin puutetta ei voida poissulkea varmasti. Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen.

Herkullinen folaattipitoinen ruokavalio sisältää hyviä folaatin lähteitä, kuten vihreitä kasviksia, palkokasveja sekä hedelmiä ja marjoja.

Folaatin ja foolihapon lähteet: mistä saa foolihappoa?

Folaattia löytyy luonnostaan erityisesti seuraavia ruoka-aineista:

  • Vihreät lehtivihannekset: Esimerkiksi pinaatti, lehtikaali ja ruusukaali ovat erinomaisia folaatin lähteitä.
  • Hedelmät ja marjat: Esimerkiksi sitrushedelmät, mansikat ja banaanit sisältävät folaattia.
  • Pavut ja linssit: Sekä kuivatut että säilykkeinä myytävät pavut ja muut palkokasvit ovat hyviä folaatin lähteitä.
  • Täysjyväviljat

Maksaruuat sisältävät paljon folaattia, mutta Ruokaviraston ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan maksaruokia tulisi välttää raskauden aikana.

Haluatko varmistaa riittävän folaatin saamisen? Tässä helppoja tapoja folaattia sisältävien ruokien lisäämiseen ruokavalioon:

  • Lisää lehtivihanneksia jokaiseen ateriaan: Syö jokaisen ruoan kanssa hieman salaattia tai höyrytettyjä vihanneksia. 
  • Välipaloiksi hedelmiä ja marjoja: Suosi proteiinipatukoiden tai muiden teollisten välipalojen sijaan hedelmiä ja marjoja.
  • Käytä papuja proteiininlähteenä: Pavut ovat helppokäyttöinen kasviproteiinin lähde. Lisää papuja esimerkiksi salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin.
  • Valitse täysjyväviljatuotteita: Suosi täysjyväleipää ja -pastaa sekä muita täysjyväviljatuotteita.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja terveystieteiden maisteri Susanna Hynninen.