Raskaana? Näitä vitamiineja ja hivenaineita tarvitset

raskaana oleva nainen

Mitä ravintolisiä kannattaa syödä raskauden aikana? Lue, mitkä ovat odottavan äidin tärkeimmät vitamiinit ja hivenaineet ja mistä niitä saa.

Raskausajan vitamiinit ja hivenaineet – mitä odottava äiti tarvitsee?

Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta saa käytännössä kaikki tarvittavat ravintoaineet. Usein emme kuitenkaan ehdi tai jaksa noudattaa ravintosuosituksia niin tarkasti, joten ravintolisät ovat hyvä lisä ruokavalion tueksi.

Odottavan äidin tärkeimmät ravintoaineet ovat folaatti, D-vitamiini, rauta, kalsium ja omega-3-rasvahapot. Raskausaikana ja raskautta suunnitellessa kannattaa ottaa purkista ravintolisänä ainakin foolihappoa ja D-vitamiinia.

Miten vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat äitiin? Entä vauvaan?

Vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä sekä äidin hyvinvoinnille että sikiön kasvulle ja kehitykselle.

Folaattia elimistö tarvitsee solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Folaatti tukee vastustuskykyä ja edistää raskauden aikaista kudosten kasvua.

D-vitamiinilla on moninaiset vaikutukset: se edistää kalsiumin imeytymistä ja tukee lihasten ja hampaiden kuntoa, ja on kalsiumin kanssa tärkeä tekijä luuston kehittymisessä.

Omega-3-rasvahapoista DHA on tärkeä sekä äidille että sikiölle. Raskauden aikaina 200 mg DHA:ta yhdessä päivittäisen 250 mg:n EPA- ja DHA-annoksen kanssa edistää aivojen ja näkökyvyn kehittymistä.

 1. MINISUN MONIVITAMIINI MAMA TABL 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN MONIVITAMIINI MAMA TABL 120 KPL
  17,60 €
 2. FOLIREN FOLAATTI 400 MIKROG. 90 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FOLIREN FOLAATTI 400 MIKROG. 90 TABL
  16,50 €
 3. SIDERAL FORTE 30MG KAPS 20 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SIDERAL FORTE 30MG KAPS 20 KPL
  23,90 €

Vitamiinit ja hivenaineet, joita ei kannata syödä raskaana?

Neuvolassa opastetaan tarkasti, mitä ravinto- ja ruoka-aineita kannattaa raskauden aikana välttää. Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeisiin raskausaikana voi tutustua Ruokaviraston sivuilla. Syödään yhdessä -ruokasuosituksessa on suosituksia raskaana olevien ja imettävien ruokavaliosta.

Vitamiineista A-vitamiini on sikiölle liiallisina määrinä nautittuna haitallista. A-vitamiiniakin toki tarvitaan, mutta ravintolisänä sitä ei tarvitse syödä.

Esimerkiksi keltaisissa, punaisissa ja oransseissa kasviksissa on beetakaroteenia, jonka elimistö muuttaa A-vitamiiniksi. Elimistö muuttaa kasviksista A-vitamiiniksi vain tarvitsemansa, joten porkkanan popsintaa ei tarvitse raskausaikana rajoittaa.

Foolihapon käytön voi lopettaa 12. raskausviikon lopussa. Omega-3-rasvahappojen käyttö taas on hyvä lopettaa kuukautta ennen synnytystä, sillä ne lisäävät verenvuotoa.

Mistä ravintoaineista odottavilla äideillä on yleisimmin puutosta?

Raudan saantiin onkin hyvä kiinnittää huomiota jo varhain ennen raskautta, jotta anemia ei pääsisi yllättämään raskausaikana. Nuorilla potentiaalisilla tulevilla äideillä voi olla puutosta raudasta – varsinkin jos kuukautiset ovat runsaat.

Raskauden aikana elimistössä kiertävän veren määrä lisääntyy. Uusien punasolujen tuotantoon tarvitaan enemmän rautaa kuin tavallisesti.

Vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen – voiko sitä tehostaa?

Rauta on nirso imeytymään elimistöön. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Rauta imeytyy parhaiten, kun ottaa rautalisän tyhjään vatsaan C-vitamiinipitoisen mehun kanssa.

Maito ja rauta eivät ole hyvä pari, sillä maidon kalsium saattaa ehkäistä raudan imeytymistä. Jos käytät magnesiumia, ota se raudan kanssa erikseen, sillä magnesium voi haitata raudan imeytymistä.

D-vitamiini on hyvä nauttia ruoan kanssa, sillä se on rasvaliukoinen vitamiini ja usein ruoassa tai leivän päällä on sopivasti rasvaa D-vitamiinin kyytipojaksi.

Raskaana vatsa toimii monilla huonommin, suoliston toiminta hidastuu sekä todennäköisyys ummetukselle kasvaa. Siksi ruokavalioon kannattaa lisätä ainakin kuitua suolen toimintaa tehostamaan. Kuitua saa esimerkiksi täysjyvistä, kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Samalla niistä saa juuri niitä vitamiineja ja ravintoaineita, joita äiti muutenkin tarvitsee. Tarvittaessa neuvolassa voi keskustella kuitulisän käytöstä, sillä esimerkiksi pellavaa sisältäviä kuitulisiä ei suositella raskaana oleville mahdollisten pellavan kadmiumjäämien vuoksi.

Apteekista saa erityisiä raskausajan ravintolisiä. Mitkä ovat niiden hyödyt?

Raskausajan monivitamiinit ovat käteviä ja pidettyjä, sillä yhdessä valmisteessa on usein kätevästi samassa kaikki raskaana oleville tärkeät vitamiinit ja hivenaineet, joita odottava äiti tarvitsee. Silloin tarvittavia ravintoaineita ei tarvitse kasata kokoon monista eri ravintolisäpurkeista.

Yliopiston Apteekin valikoimasta löytyy ravintolisiä niin raskautta suunnittelevalle, raskaana olevalle sekä imetyksen ajalle.

Vegaani ja raskaana – mitä pitää ottaa huomioon?

Erityisruokavaliot otetaan aina erikseen huomioon neuvolassa, ja niihin annetaan oma ohjeistuksensa.

Vegaanille tärkein ravintolisä on B12-vitamiini. Jos koko perhe syö vegaanisesti, on tärkeää, että lapsi saa B12-vitamiinia säännöllisesti myös imetysajan jälkeen taaperona.

Vegaani ei saa ruokavaliosta maitotuotteiden kalsiumia, joten kalkkilisä voi olla hyvä vaihtoehto. Vegaanilla ja luomutuotteita suosivilla voi olla myös puutetta seleenistä ja jodista. Esimerkiksi jodia saa juuri lihasta, kanasta, kalasta ja kananmunista, mutta myös jodioidusta suolasta. Jodi tukee kilpirauhasen normaalia toimintaa ja lapsen normaalia kasvua. 

Muut tilanteet, joissa ravintoaineiden saantiin pitää kiinnittää erityishuomiota?

Jos äidillä on jokin pitkäaikaissairaus, kuten diabetes, epilepsia tai reuma, tai säännöllinen lääkitys, otetaan ne huomioon raskauden alusta saakka neuvolassa ja terveydenhoidossa..