Raskaana? Näitä vitamiineja ja hivenaineita tarvitset

raskaana oleva nainen

Mitä ravintolisiä kannattaa syödä raskauden aikana? Lue, mitkä ovat odottavan äidin tärkeimmät vitamiinit ja hivenaineet ja mistä niitä saa.

Raskausajan vitamiinit ja hivenaineet – mitä odottava äiti tarvitsee?

Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta saa käytännössä kaikki tarvittavat ravintoaineet. Usein emme kuitenkaan ehdi tai jaksa noudattaa ravintosuosituksia niin tarkasti, joten ravintolisät ovat hyvä lisä ruokavalion tueksi.

Odottavan äidin tärkeimmät ravintoaineet ovat folaatti, D-vitamiini, rauta, kalsium ja omega-3-rasvahapot. Raskausaikana ja raskautta suunnitellessa kannattaa ottaa purkista ravintolisänä ainakin foolihappoa ja D-vitamiinia.

Monivitamiini raskaana olevalle

Miten vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat äitiin? Entä vauvaan?

Vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä sekä äidin hyvinvoinnille että sikiön kasvulle ja kehitykselle.

Folaattia elimistö tarvitsee solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Folaatti tukee vastustuskykyä ja edistää raskauden aikaista kudosten kasvua.

D-vitamiinilla on moninaiset vaikutukset: se edistää kalsiumin imeytymistä ja tukee lihasten ja hampaiden kuntoa, ja on kalsiumin kanssa tärkeä tekijä luuston kehittymisessä.

Omega-3-rasvahapoista DHA on tärkeä sekä äidille että sikiölle. Raskauden aikaina 200 mg DHA:ta yhdessä päivittäisen 250 mg:n EPA- ja DHA-annoksen kanssa edistää aivojen ja näkökyvyn kehittymistä.

Folaatti ja foolihappovalmisteet

Vitamiinit ja hivenaineet, joita ei kannata syödä raskaana?

Neuvolassa opastetaan tarkasti, mitä ravinto- ja ruoka-aineita kannattaa raskauden aikana välttää. Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeisiin raskausaikana voi tutustua Ruokaviraston sivuilla. Syödään yhdessä -ruokasuosituksessa on suosituksia raskaana olevien ja imettävien ruokavaliosta.

Vitamiineista A-vitamiini on sikiölle liiallisina määrinä nautittuna haitallista. A-vitamiiniakin tarvitaan raskausaikana, jopa hieman normaalia enemmän, mutta tarvittava määrä saadaan monipuolisesta ruokavaliosta. A-vitamiinia ei suositella otettavaksi ravintolisistä raskausaikana.

Keltaisissa, punaisissa ja oransseissa kasviksissa, kuten bataatissa ja porkkanassa, on A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, jonka elimistö muuttaa A-vitamiiniksi. Elimistö muuttaa kasviksista A-vitamiiniksi vain tarvitsemansa määrän, joten porkkanan popsintaa ei tarvitse raskausaikana rajoittaa. A-vitamiinia saa myös esimerkiksi kananmunista ja voista. 

Foolihapon käytön voi lopettaa 12. raskausviikon lopussa. Omega-3-rasvahappojen käyttö taas on hyvä lopettaa kuukautta ennen synnytystä, sillä ne lisäävät verenvuotoa.

Omega-3 ja kalaöljy

Mistä ravintoaineista odottavilla äideillä on yleisimmin puutosta?

Raudan saantiin on hyvä kiinnittää huomiota jo varhain ennen raskautta, jotta anemia ei pääsisi yllättämään raskausaikana. Nuorilla potentiaalisilla tulevilla äideillä voi olla puutosta raudasta – varsinkin jos kuukautiset ovat runsaat.

Raskauden aikana elimistössä kiertävän veren määrä lisääntyy. Uusien punasolujen tuotantoon tarvitaan enemmän rautaa kuin tavallisesti.

Vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen – voiko sitä tehostaa?

Raudan imeytyminen elimistöön on heikkoa verrattuna moniin muihin hivenaineisiin. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Rauta imeytyy parhaiten, kun ottaa rautalisän tyhjään vatsaan C-vitamiinipitoisen mehun kanssa. Myös monet rautavalmisteet sisältävät C-vitamiinia.

Maito ja rauta eivät ole hyvä pari, sillä maidon kalsium saattaa ehkäistä raudan imeytymistä. Jos käytät magnesiumia, ota se eri aikaan kuin rauta, sillä magnesium voi haitata raudan imeytymistä.

D-vitamiini on hyvä nauttia ruoan kanssa, sillä se on rasvaliukoinen vitamiini ja usein ruoassa tai leivän päällä on sopivasti rasvaa D-vitamiinin kyytipojaksi.

Raskaana ollessa vatsa toimii monilla huonommin, suoliston toiminta hidastuu sekä todennäköisyys ummetukseen kasvaa. Siksi ruokavalioon kannattaa lisätä ainakin kuitua suolen toimintaa tehostamaan. Kuitua saa esimerkiksi täysjyvistä, kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Samalla niistä saa juuri niitä vitamiineja ja ravintoaineita, joita äiti muutenkin tarvitsee. Tarvittaessa neuvolassa voi keskustella kuitulisän käytöstä, sillä esimerkiksi pellavaa sisältäviä kuitulisiä ei suositella raskaana oleville mahdollisten pellavan kadmiumjäämien vuoksi.

Rautalisä ja rautavalmisteet

 1. SIDERAL FORTE 30MG KAPS 20 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SIDERAL FORTE 30MG KAPS 20 KPL
  23,90 €
 2. YA VAHVA RAUTA+C 100+200 MG TABL 120 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA VAHVA RAUTA+C 100+200 MG TABL 120 kpl
  Tarjoushinta 11,13 € Normaalihinta 15,90 €
 3. IRON VITAL F HUBNER 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  IRON VITAL F HUBNER 250 ML
  17,90 €
 4. SALUS FLORADIX 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SALUS FLORADIX 250 ML
  18,50 €

Apteekista saa erityisiä raskausajan ravintolisiä. Mitkä ovat niiden hyödyt?

Raskausajan monivitamiinit ovat käteviä ja pidettyjä, sillä yhdessä valmisteessa on usein kätevästi samassa kaikki raskaana oleville tärkeät vitamiinit ja hivenaineet, joita odottava äiti tarvitsee. Silloin tarvittavia ravintoaineita ei tarvitse kasata kokoon monista eri ravintolisäpurkeista.

Yliopiston Apteekin valikoimasta löytyy ravintolisiä niin raskautta suunnittelevalle, raskaana olevalle sekä imetyksen ajalle.

Vegaani ja raskaana – mitä pitää ottaa huomioon?

Erityisruokavaliot otetaan aina erikseen huomioon neuvolassa, ja niihin annetaan oma ohjeistuksensa.

Vegaanille tärkein ravintolisä on B12-vitamiini. Jos koko perhe syö vegaanisesti, on tärkeää, että lapsi saa B12-vitamiinia säännöllisesti myös imetysajan jälkeen taaperona.

Vegaani ei saa ruokavaliosta maitotuotteiden kalsiumia, joten kalkkilisä voi olla hyvä vaihtoehto. Vegaanilla ja luomutuotteita suosivilla voi olla myös puutetta seleenistä ja jodista. Esimerkiksi jodia saa juuri lihasta, kanasta, kalasta ja kananmunista, mutta myös jodioidusta suolasta. Jodi tukee kilpirauhasen normaalia toimintaa ja lapsen normaalia kasvua. 

Muut tilanteet, joissa ravintoaineiden saantiin pitää kiinnittää erityishuomiota?

Jos äidillä on jokin pitkäaikaissairaus, kuten diabetes, epilepsia tai reuma, tai säännöllinen lääkitys, otetaan ne huomioon raskauden alusta saakka neuvolassa ja terveydenhoidossa..

B12-vitamiinit ja kalkkitabletit

 1. BETHOVER B12+FOOLIHAPPO MANSIKKA 150 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BETHOVER B12+FOOLIHAPPO MANSIKKA 150 TABL
  28,80 €
 2. YA KALSIUM+D3 TROOPPINEN HEDELMÄ PURUTABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KALSIUM+D3 TROOPPINEN HEDELMÄ PURUTABL 100 KPL
  Tarjoushinta 8,75 € Normaalihinta 12,50 €
 3. CALSORIN 500MG TABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CALSORIN 500MG TABL 100 KPL
  10,50 €
 4. YA B12-VITAMIINI+FOOLIHAPPO 1 MG+300 MIKROG MUSTAHERUKKA TABL 150 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA B12-VITAMIINI+FOOLIHAPPO 1 MG+300 MIKROG MUSTAHERUKKA TABL 150 kpl
  Tarjoushinta 16,03 € Normaalihinta 22,90 €

D-vitamiini 10 mikrogrammaa

 1. MINISUN D-VITAMIINI 10 MIKROG. 300 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN D-VITAMIINI 10 MIKROG. 300 TABL
  Tarjoushinta 17,63 € Normaalihinta 23,50 €
 2. YA D-VITAMIINI 10 MIKROG MANSIKKA PURUTABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA D-VITAMIINI 10 MIKROG MANSIKKA PURUTABL 100 KPL
  Tarjoushinta 5,95 € Normaalihinta 8,50 €
 3. SANA-SOL VITANALLET D-VITAMIINI 10 MIKROG APPELSIINI 120 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SANA-SOL VITANALLET D-VITAMIINI 10 MIKROG APPELSIINI 120 kpl
  Tarjoushinta 15,00 € Normaalihinta 19,90 €
 4. SANA-SOL VITANALLET D-VITAMIINI 10 MIKROG MANSIKKA VADELMA 60 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous