Väsymys talvella – näin helpotat kaamosväsymystä

Nainen tuntee olonsa vetämättömäksi syksyn tullen

Jatkuva väsymys ja vetämätön olo? Moni suomalainen kärsii pimeänä talviaikana kaamosväsymyksestä. Jos talven pimeys vie puhtisi, näillä apteekin tuotteilla piristät arkeasi ja huolehdit sekä kehosi että mielesi hyvinvoinnista.

Kaamosväsymyksen ja kaamosmasennuksen oireet

Kaamosväsymys ja kaamosmasennus ovat kaksi yleistä, pitkään talviaikaan liittyvää ilmiötä. 

Kaamosmasennus muistuttaa kliinistä masennusta, mutta sillä on myös masennustilalle epätyypillisiä oireita. Kaamosmasennuksen tyypillisiä oireita ovat makeannälkä, lihominen sekä liikaunisuus. Olo voi tuntua pitkienkin yöunien jälkeen väsyneeltä. Oireluun voivat liittyä myös surullinen mieliala, mielenkiinnon menetys, uupumus ja eri tavoin ilmenevä ahdistuneisuus. Väestöstä 1-2 % kärsii varsinaisesta kaamosmasennuksesta. Ensisijaisesti hoitona käytetään kirkasvalohoitoa. Joskus myös lääkehoito on tarpeen: jos tunnistat itsessäsi pitkäaikaisia masennuksen oireita, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Kaamosväsymys on kaamosmasennuksen lievempi tila, jonka oireita jopa 20-30 % suomalaisista tunnistaa itsessään. Saatat tuntea itsesi väsyneeksi ja toimintakykysi alentuneeksi. Kaamosväsymys on yleensä ohimenevää ja lievittyy keväällä, kun päivät pitenevät.

1. D-vitamiinitasot kohdilleen

Muista vitamiinit talvella. Pääasiallinen D-vitamiinin lähde on aurinko, joten pimeä vuodenaika saa D-vitamiinivarastot hiipumaan. Syksyn ja talven tullen onkin parasta napata tärkeät vitamiinit purkista. D-vitamiinilisää suositellaan kaikille suomalaisille lokakuusta maaliskuuhun, sekä raskaana oleville, imettäville, alle 18-vuotiaille ja senioreille ympäri vuoden. Terveen aikuisen saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

Ruokaviraston verkkosivuilla on koottuna eri ikäisten ihmisten D-vitamiinia koskevat saanti- ja valmisteiden käyttösuositukset.

D-vitamiini tukee elimistön luontaista vastustuskykyä, ja se edistää myös luuston, lihasten ja ja hampaiden kuntoa. 

Kokeile:

 • YA D3-vitamiini 50 mikrog ananas purutabletti on vahva D-vitamiinivalmiste, joka sopii erityisesti vähän ulkoileville ja ikääntyneille. Herkullisen ananaksenmakuisen purutabletin voi imeskellä tai niellä.
 • YA D-vitamiini 10 mikrog mansikka turvaa D-vitamiinin riittävän saannin joka päivä. Pieni purutabletti on helppo imeskellä tai pureskella. 
 • Devisol Oliiviöljy 50 mikrog. kapseli on hyvä vaihtoehto niille, jotka suosivat makeuttamattomia, nieltäviä valmisteita
 1. Devisol Oliiviöljy 50 mikrog kaps 150 | D-vitamiini
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL OLIIVIÖLJY 50 MIKROG KAPS 150 kpl
  Tarjoushinta 15,12 € Normaalihinta 18,90 €
 2. DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Tarjoushinta 14,00 € Normaalihinta 17,50 €
 3. YA D-VITAMIINI 50 MIKROG ANANAS PURUTABL 300 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. YA D-VITAMIINI 10 MIKROG MANSIKKA PURUTABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

2. B-vitamiineista virtaa

Jos tuntuu, että veto on poissa, kokeile B-vitamiinilisää.

B2-, B3-, B6- ja B12-vitamiinit edistävät hermoston normaalia toimintaa ja auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. B1-vitamiini tukee psykologisia toimintoja. B-vitamiineja saa muun muassa lihasta, kalasta, viljasta, kasviksista ja maitovalmisteista.

B-vitamiinilisä sopii kaikille, jotka kaipaavat puhtia päiväänsä. Lisäksi ikääntyneillä ja vegaaneilla voi olla puutetta B12-vitamiinista.

Kokeile:

 • YA B-vitamiini tabletti pitkävaikutteinen on vahva ja monipuolinen B-vitamiinivalmiste, joka sisältää kahdeksaa elimistölle tärkeää B-vitamiinia: B1-, B2-, B3-, B5-, B6- ja B12-vitamiineja, foolihappoa sekä D-biotiinia.

3. Sinkkiä ja C-vitamiinia vastustuskyvyn tukemiseen

Ahkera käsienpesu, riittävä uni ja liikunta luovat hyvän perustan elimistön puolustuskyvylle.

Syksyn tullen vastustuskyky voi olla koetuksella, joten kannattaa muistaa lisäksi luontaista vastustuskykyä tukevat ravintolisät C-vitamiini ja sinkki

Kokeile:

 • YA C-vitamiini+sinkki karpalo poretabletti sisältää runsaasti C-vitamiinia ja sinkkiä, jotka edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Pirteä porejuoma maistuu karpalolle ja mustaherukalle.
 • Multivita Ascorbin Long 500mg vapauttaa C-vitamiinia hitaasti elimistön käyttöön. C-vitamiini tukee vastustuskykyä sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

4. Kosteutta ja suojaa kasvoille

Auringonvalon puute ja lämpötilojen vaihtelut koettelevat kylminä kuukausina ihoa ja voivat saada sen tuntumaan kuivalta ja kiristävältä.

Huolehdi ihon hyvinvoinnista ja joustavuudesta kosteuttamalla sitä päivittäin. Valitse omalle ihotyypillesi sopiva riittävän kosteuttava ja ravitseva voide. Erityisesti säiden armoilla oleva kasvojen iho vaatii syksyisin hellää huomiota. Hemmottelevalla naamiolla saat herkän ja jopa ärtyneen ihon rauhoittumaan.

Kokeile:

 • YA naturae Kosteuttava Kasvovoide saa ihon tuntumaan pehmeältä ja kosteutetulta. Sen sisältämä kotimainen mansikkauute heleyttää ja kosteuttaa ihoa. Voiteessa on myös antioksidanttista luomukoivunmahlaa sekä ihoa ravitsevia ja pehmentäviä luonnonöljyjä. 
 • YA naturae Heleyttävä Hoitoneste on omiaan sinulle, jonka iho kaipaa kosteutta ja kuulautta. Jos ihosi on hyvin janoinen, voit kerrostaa hoitonestettä kasvoille useampia kerroksia! Tuote on ihanteellinen myös ensimmäisiin juonteisiin sekä samealle iholle – hoitoneste paitsi kosteuttaa, myös heleyttää ja tasoittaa ihon sävyä. 
 • Favoran kosteuttava ja rauhoittava naamio on kehitetty herkän ihon tarpeisiin. Valitse tämä tuote, kun kaipaat ihollesi pitkäkestoista kosteutusta.

5. Piristystä päivään ihanilla vartalotuotteilla

Päivä alkaa ihanasti, kun aamusuihkussa saa nauttia raikkaasta ihoa hoitavasta suihkugeelistä. Iho tarvitsee talvella runsaasti kosteutusta, joten kannattaa valita tuote, joka sisältää glyserolia ja muita tehokosteuttavia ainesosia.

Vartalon kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluu tietenkin myös kosteutus. Se on tehokkainta tehdä heti suihkun jälkeen, jolloin kosteus säilyy ihossa. Valikoimastamme löydät sekä koko perheelle sopivat tuoksuttomat vartalovoiteet, mutta myös raikkaat luonnonkosmetiikkasarjojen vartalotuotteet. 

Kokeile:

 • YA Naturae suihkugeeli, joka on raikkaan sitruksen tuoksuinen, tehokosteuttava luonnonkosmetiikkatuote. Suihkugeeli sisältää tehokosteuttavaa glyserolia ja E-vitamiinia antioksidanttina. 
 • Aqualan L on voiteiden klassikko. Koko perheen luottotuote, joka sopii puhdistukseen ja ihon kosteuttamiseen.
 • YA vartalovoide on hajusteeton, kauraöljyä sisältävä nopeasti imeytyvä voide. Sopii mainiosti myös käsivoiteeksi. 
 • YA Naturae pehmentävä vartalovoide on hemmotteleva tehokosteuttava voide, joka tukee ihon luonnollista suojaa. Voide on sitruksen tuoksuinen ja sisältää luomukoivunmahlaa, tupasvillauutetta, aprikoosinkiviöljyä sekä luomujojobaöljyä.

YA-tuotesarja on arjessa sinua varten

 • Yliopiston Apteekin omasta YA-tuotesarjasta löydät yli sata koko perheelle sopivaa arjen suosikkia vitamiineista ihonhoitotuotteisiin.
 • Laadukkaat ja kotimaiset tuotteet myös valmistetaan pääasiallisesti Suomessa
 • Omalla tuotekehityksellä varmistamme, että kaikki sarjan tuotteet ovat korkealaatuisia.
 • Koostumuksissa vältetään turhia väri-, säilöntä- sekä lisäaineita.
 • Sertifioidusta YA naturae -luonnonkosmetiikkasarjasta löydät hellästi hoitavat, jokaiselle ihotyypille sopivat tuotteet kasvoille ja vartalolle.
 • YA-sarjan tuotteet ovat saatavilla yksinoikeudella Yliopiston Apteekeista, kumppaniapteekeista ja verkkokaupasta ya.fi.

Asiantuntijana farmaseutti Iiris Räsänen Yliopiston Apteekista.