Mitä vitamiineja nuorelle?

teini-ikäisen yksipuolinen ravinto

Mitä vitamiineja ja hivenaineita kasvava nuori tarvitsee? Saako hän kaiken tarvitsemansa ruoasta? Entä jos nuori syö huonosti? Teini-ikäisen vitamiinien saanti herättää vanhemmissa kysymyksiä ja saattaa joskus huolestuttaakin. Farmaseuttimme Sirpatuulia Leinonen-Littu kertoo, miten vitamiinien saannista kannattaa pitää huolta ja milloin vitamiinilisä on tarpeen.

Tarvitseeko nuori vitamiinilisää?

Kaikki alle 18-vuotiaat tarvitsevat päivittäin D-vitamiinilisän. Vitamiinin käyttö unohtuu teini-iässä helposti, joten vanhempien kannattaa pitää siitä huolta.

Jos nuori syö monipuolisesti, ei muita ravintolisiä yleensä tarvita. Toisaalta, jos hän ei syö kalaa ja kasviöljyjen käyttö on vähäistä, voi ruokavalion tueksi ottaa omega-kalaöljyn tai merileväpohjaisen omega-valmisteen.

Jos nuori suosii luomuruokaa, kannattaa jodin ja seleenin saanti valmistaa monivitamiinilla. Suomalaiset saavat seleeniä pääasiassa seleenipitoisen lannoitteen kautta, mutta tätä ei käytetä luomuviljelyssä.

Vitamiinilisälle voi tulla tarvetta myös esimerkiksi keliakian tai vatsasairauksien vuoksi. Tällöin lääkäri ohjeistaa vitamiinilisän käytössä.

 1. YA KALAÖLJYKAPSELI 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KALAÖLJYKAPSELI 100 KPL
  Tarjoushinta 13,43 € Normaalihinta 17,90 €
 2. YA D-VITAMIINI 20 MIKROG SITRUUNA TABL 300 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA D-VITAMIINI 20 MIKROG SITRUUNA TABL 300 KPL
  Tarjoushinta 14,93 € Normaalihinta 19,90 €
 3. MULTI-TABS FAMILY TABL 190 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTI-TABS FAMILY TABL 190 KPL
  22,70 €
 4. SANA-SOL VITANALLET COLA 120 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SANA-SOL VITANALLET COLA 120 kpl
  18,90 €

Mitä vitamiineja ja hivenaineita nuori tarvitsee kasvamiseen ja kehittymiseen?

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio takaa tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saannin. Mutta kasvava keho tarvitsee muun muassa kalsiumia luuston kehitykseen. Jos nuori syö vain vähän maitotuotteita tai kalsiumia sisältäviä kasvimaitovalmisteita, hänelle kannattaa hankkia D-vitamiinia ja kalsiumia sisältävä kalkkilisä. D-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymistä.

Onko poikien ja tyttöjen vitamiinien tai hivenaineiden tarpeissa eroa?

Vitamiinien ja hivenaineiden tarpeessa ei tytöillä ja pojilla ole merkittäviä eroja – rautaa lukuun ottamatta. Pojat tarvitsevat rautaa 11 milligrammaa vuorokaudessa, mutta tytöillä tarve kasvaa kuukautisten myötä 15 milligrammaan. Rautalisää ei tule syödä varmuuden vuoksi, mutta se voi olla tarpeen, jos verikokeissa todetaan raudan puutos.

Nuori syö huonosti. Pitäisikö antaa varmuuden vuoksi monivitamiinilisä?

Jos nuoren ruokavalio mietityttää, voi vitamiinilisä olla hyvä idea. Useat vitamiinit ja hivenaineet tukevat lapsen vastustuskykyä ja vaikuttavat arjessa jaksamiseen.

Apteekin monivitamiinivalmisteissa on suositusten mukainen määrä vitamiineja ja hivenaineita, ja kun niitä käyttää ohjeiden mukaisesti, ei niistä ole haittaa.

Tarvitseeko aktiivisesti urheileva nuori vitamiinilisää?

Urheilijat kuluttavat enemmän vitamiineja ja hivenaineita, mutta yleensä he myös syövät enemmän. Jos ruokavalio on monipuolinen, ei vitamiinilisää tarvita.

Voiko ravintolisästä olla apua akneen?

Ravintolisistä on laiha lohtu akneen. Kuitenkin B2-vitamiini, sinkki ja biotiini vaikuttavat ihon normaaliin toimintaan. Jos nuori syö yksipuolisesti, voi monivitamiini olla suositeltava. Ensisijaisesti nuoren ihon epäpuhtauksia kannattaa pyrkiä nitistämään säännöllisillä ihonhoitorutiineilla heti ensimmäisten epäpuhtauksien ilmaantuessa teinin kasvoille.

Nuori haluaa ryhtyä kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Saako kasvisruoasta kaikki tärkeät vitamiinit ja hivenaineet vai kannattaako antaa vitamiinilisä?

Kun kasvissyöjä tai vegaani syö ravitsemussuositusten mukaisesti, hänkin saa useimmat tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet ruoasta. Kuitenkin pariin asiaan tulee kiinnittää erikseen huomiota.

Jos liha jää ruokavaliosta, suositellaan tilalle B12-vitamiinivalmistetta. Vegaani tarvitsee lisäksi jodia, josta ei ole haittaa kasvissyöjällekään. Monivitamiinin sisältämä määrä jodia riittää.

Kasvissyöjät ovat myös sekasyöjiä alttiimpia raudan puutokselle. Siksi raudan saantiin tulee kiinnittää huomiota, ja rauta-arvoja kannattaa seurata. Jos verikokeessa todetaan raudan puutos, voi nuori tarvita rautalisän.

Tarvitseeko nuori oman vitamiini- tai hivenainevalmisteen vai voiko hänelle antaa samaa, jota käytän itse?

Nuori voi käyttää samaa monivitamiinivalmistetta kuin perheen aikuisetkin. Älä kuitenkaan anna nuorelle vahvoja vitamiinivalmisteita, jotka on yleensä tarkoitettu ikääntyville.

Jos nuori tarvitsee tiettyjä vitamiineja tai hivenaineita ruokavalionsa tai terveydentilansa vuoksi, varmista, että monivitamiinivalmiste sisältää tarpeeksi näitä.

Asiantuntijana farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu Yliopiston Apteekista.