Mitä vitamiineja nuorelle?

teini-ikäinen saattaa joskus syödä yksipuolisesti

Mitä vitamiineja ja hivenaineita kasvava nuori tarvitsee? Saako hän kaiken tarvitsemansa ruoasta? Entä jos nuori syö huonosti? Teini-ikäisen vitamiinien saanti herättää vanhemmissa kysymyksiä ja saattaa joskus huolestuttaakin. Farmaseuttimme Sirpatuulia Leinonen-Littu kertoo, miten vitamiinien saannista kannattaa pitää huolta ja milloin vitamiinilisä on tarpeen.

Tarvitseeko nuori vitamiinilisää?

Yleensä nuoren vitamiinien tarve tyydyttyy riittävän monipuolisella ravinnolla. D-vitamiinin riittämätön saanti on kuitenkin yleistä suomalaisilla, sillä sen pääasiallinen lähde on auringon valo. Siispä kaikki alle 18-vuotiaat tarvitsevat päivittäin D-vitamiinilisän. D-vitamiinin saantisuositus nuorille on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta lääkäri voi mittausten ja kokonaistilanteen arvioinnin tuloksena määrätä myös muunlaisia annoksia. Vitamiinin käyttö unohtuu teini-iässä helposti, joten vanhempien kannattaa pitää huolta siitä, että D-vitamiini kuuluu teinin aamu- tai iltarutiineihin.

Jos nuori syö monipuolisesti, ei muita ravintolisiä yleensä tarvita. Toisaalta, jos hän ei syö kalaa ja kasviöljyjen käyttö on vähäistä, voi ruokavalion tueksi ottaa omega-kalaöljyn tai merileväpohjaisen omega-valmisteen.

Jos nuori suosii luomuruokaa, kannattaa jodin ja seleenin saanti varmistaa monivitamiinilla. Maaperä sisältää näitä kivennäisaineita niukasti ja luomuviljelyssä ei käytetä seleenipitoisia lannoitteita. Suomalaisten tärkeimmät seleenin lähteet ovat kuitenkin maito ja liha ja luomukotieläimetkin saavat seleenipitoista rehua, joten sekaruokavalioa noudattavan luomuruokaa syövän henkilön seleeninsaanti on paremmalla tasolla kuin kasvissyöjän.

Vitamiinilisälle voi tulla tarvetta myös esimerkiksi allergioiden, keliakian tai vatsasairauksien vuoksi. Tällöin lääkäri ohjeistaa vitamiinilisän käytössä.

Nuoren D-vitamiinit

 1. YA D-VITAMIINI 10 MIKROG MANSIKKA PURUTABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA D-VITAMIINI 10 MIKROG MANSIKKA PURUTABL 100 KPL
  Tarjoushinta 5,95 € Normaalihinta 8,50 €
 2. SANA-SOL VITANALLET MONIVITAMIINI 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SANA-SOL VITANALLET MONIVITAMIINI 120 KPL
  Tarjoushinta 15,00 € Normaalihinta 19,90 €
 3. MINISUN D-VITAMIINI 10 MIKROG. 300 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN D-VITAMIINI 10 MIKROG. 300 TABL
  Tarjoushinta 17,63 € Normaalihinta 23,50 €
 4. DEVISOL BERRY 20 MIKROG IMESKELYTABLETTI 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Mitä vitamiineja ja hivenaineita nuori tarvitsee kasvamiseen ja kehittymiseen?

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio takaa tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saannin. Mutta kasvava keho tarvitsee muun muassa kalsiumia luuston kehitykseen. Jos nuori syö vain vähän maitotuotteita tai kalsiumia sisältäviä kasvimaitovalmisteita, hänelle kannattaa hankkia D-vitamiinia ja kalsiumia sisältävä kalkkilisä. D-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymistä.

Onko poikien ja tyttöjen vitamiinien tai hivenaineiden tarpeissa eroa?

Vitamiinien ja hivenaineiden tarpeessa ei tytöillä ja pojilla ole merkittäviä eroja – rautaa lukuun ottamatta. Pojat tarvitsevat rautaa 11 milligrammaa vuorokaudessa, mutta tytöillä tarve kasvaa kuukautisten myötä 15 milligrammaan. Toki raudan tarve riippuu kuukautisten runsaudesta. Rautalisää ei tule syödä varmuuden vuoksi, mutta se voi olla tarpeen, jos verikokeissa todetaan raudan puutos. 

Nuori syö huonosti. Pitäisikö antaa varmuuden vuoksi monivitamiinilisä?

Jos nuoren ruokavalio mietityttää, voi vitamiinilisä olla hyvä idea. Monipuolisesti koostettuun kuuluu reilusti kasviksia, täysjyväviljatuotteita, maitotuotteita tai kasvimaitovalmisteita sekä proteiininlähteenä kalaa, lihaa tai kasviproteiineja. Jos ruokavalio on yksipuolinen, monivitamiinilla voi varmistaa vitamiinien ja hivenaineiden saannin.  Useat vitamiinit ja hivenaineet tukevat lapsen vastustuskykyä ja vaikuttavat arjessa jaksamiseen.

Apteekin monivitamiinivalmisteissa on suositusten mukainen määrä vitamiineja ja hivenaineita, ja kun niitä käyttää ohjeiden mukaisesti, ei niistä ole haittaa.

Tarvitseeko aktiivisesti urheileva nuori vitamiinilisää?

Urheilijat kuluttavat enemmän vitamiineja ja hivenaineita, mutta yleensä he myös syövät enemmän. Jos ruokavalio on monipuolinen, ei vitamiinilisää tarvita. Joskus kuitenkin urheileva nuorikin voisi hyötyä monivitamiinilisästä. 

Nuoren monivitamiinit

 1. MINISUN MONIVITAMIINI MULTI KOLA 90 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN MONIVITAMIINI MULTI KOLA 90 TABL
  12,50 €
 2. MULTIVITA TABL 200 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA TABL 200 kpl
  20,90 €
 3. SANA-SOL VITANALLET MONIVITAMIINI 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SANA-SOL VITANALLET MONIVITAMIINI 120 KPL
  Tarjoushinta 15,00 € Normaalihinta 19,90 €
 4. Multi-tabs Family monivitamiini tabl 90 kpl | Monivitamiinit
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTI-TABS FAMILY MONIVITAMIINI TABL 90 kpl
  13,50 €

Voiko ravintolisästä olla apua akneen?

Ravintolisistä on laiha lohtu akneen. Kuitenkin B2-vitamiini, sinkki ja biotiini vaikuttavat ihon normaaliin toimintaan. Jos nuori syö yksipuolisesti, voi monivitamiini olla suositeltava. Ensisijaisesti nuoren ihon epäpuhtauksia kannattaa pyrkiä nitistämään säännöllisillä ihonhoitorutiineilla heti ensimmäisten epäpuhtauksien ilmaantuessa teinin kasvoille.

Nuori haluaa ryhtyä kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Saako kasvisruoasta kaikki tärkeät vitamiinit ja hivenaineet vai kannattaako antaa vitamiinilisä?

Kun kasvissyöjä tai vegaani syö ravitsemussuositusten mukaisesti, hänkin saa useimmat tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet ruoasta. Kuitenkin pariin asiaan tulee kiinnittää erikseen huomiota.

Jos liha jää ruokavaliosta, suositellaan tilalle B12-vitamiinivalmistetta. Vegaani tarvitsee lisäksi jodia, josta ei ole haittaa kasvissyöjällekään. Monivitamiinin sisältämä määrä jodia riittää.

Kasvissyöjät ovat myös sekasyöjiä alttiimpia raudan puutokselle. Siksi raudan saantiin tulee kiinnittää huomiota, ja rauta-arvoja kannattaa seurata. Jos verikokeessa todetaan raudan puutos, voi nuori tarvita rautalisän.

Tarvitseeko nuori oman vitamiini- tai hivenainevalmisteen vai voiko hänelle antaa samaa, jota käytän itse?

Nuori voi käyttää samaa monivitamiinivalmistetta kuin perheen aikuisetkin. Älä kuitenkaan anna nuorelle vahvoja vitamiinivalmisteita, jotka on yleensä tarkoitettu ikääntyville.

Jos nuori tarvitsee tiettyjä vitamiineja tai hivenaineita ruokavalionsa tai terveydentilansa vuoksi, varmista, että monivitamiinivalmiste sisältää tarpeeksi näitä.

Asiantuntijana farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu Yliopiston Apteekista.

Vegaaninuoren ravintolisät