Mitä vitamiineja lapselle?

lapsen vitamiinin ottaminen

Vitamiineja ja hivenaineita tarvitaan normaalin kasvun ja kehityksen tueksi ja vastustuskyvyn ylläpitoon. Mutta saako lapsi kaiken tarpeellisen ruoasta? Ja milloin tarvitaan vitamiinilisää? Entä mitä tulee huomioida, kun valitsee vitamiini- tai ravintolisää lapselle tai nuorelle?

Tarvitseeko lapsi vitamiinilisää?

Kyllä. Suomessa suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden kaikille lapsille kahden viikon iästä 18 ikävuoteen saakka. Muuten tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet voi saada monipuolisesta ruoasta. Jos lapsi siis syö hyvin eivätkä esimerkiksi allergiat rajoita ruokavaliota, ei muita vitamiinilisiä välttämättä tarvitse käyttää.

Lapsi on ronkeli syömään. Kannattaako antaa varmuuden vuoksi monivitamiinilisä vai voiko tästä olla haittaa?

Monivitamiinilla voi turvallisesti varmistaa sen, että lapsi saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Kun monivitamiinia käyttää pakkauksen ohjeen mukaisesti eikä käytä useaa päällekkäistä vitamiinivalmistetta kerralla, ei siitä ole haittaa.

Ylimääräisistä vitamiineista ei kuitenkaan ole hyötyä, koska elimistö hyödyntää niitä vain tarvitsemansa määrän ja loput poistuvat kehosta tai varastoituvat siihen.

 1. DEVISOL DROPS D3 TIPPA 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL DROPS D3 TIPPA 10 ML
  4,20 €
 2. MINISUN MULTIVITAMIN TÄHTIMARJA JUNIOR PURUTABL 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. MINISUN MULTIVITAMIN TÄHTIMARJA JUNIOR PURUTABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. MINISUN D-VITAMIINI 10 MIKROG JUNIOR APINA BANAANI PURUTABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN D-VITAMIINI 10 MIKROG JUNIOR APINA BANAANI PURUTABL 100 KPL
  Tarjoushinta 9,27 € Normaalihinta 10,90 €

Voiko lapselle antaa myös maitohappobakteereita tai omega-3-rasvahappoja?

Näitäkin ravintolisiä voit harkinnan mukaan antaa lapselle, kun noudatat pakkauksen ohjetta. 

Omega-3-valmistetta voit antaa esimerkiksi silloin, jos lapsi ei mielellään syö kalaa eikä pehmeitä rasvoja saa päivittäin kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä. Kannattaa suosia lapsille suunniteltuja, hyvänmakuisia valmisteita ja noudattaa käyttöohjetta. 

Lapsi on taas kipeä. Mitkä vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat vastustuskykyyn?

Vastustuskykyyn vaikuttavat D-, B6-, B12- A- ja C-vitamiinit sekä foolihappo, sinkki ja seleeni. Tarvittaessa, jos esimerkiksi lapsen ruokahalu on huono, ruokavaliota on helppo täydentää lapsille suunnatuilla, usein hyvän makuisilla pureskeltavilla monivitamiinivalmisteilla.  

Lapsi on vegaani. Millaisen vitamiinilisän hän tarvitsee?

Vegaanilapsen ruokavaliosta kannattaa keskustella ravitsemusterapeutin kanssa. Näin varmistetaan, että lapsi saa riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita. Vegaani tarvitsee aina B12-vitamiinilisän, ja tämän lisäksi tulee kiinnittää huomiota etenkin jodin, kalsiumin, raudan ja D-vitamiinin saantiin.

Ensimmäisen vuoden ajan vauva saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Jos imettävä äiti on vegaani, tulee hänen huolehtia näiden vitamiinien ja hivenaineiden saannista omalla kohdallaan.

Miten vitamiinien ja hivenaineiden tarve muuttuu lapsen iän myötä?

Vitamiinien ja hivenaineiden saantisuosituksen muuttuvat iän ja kehitysvaiheen mukaan, ja tämä on huomioitu lasten vitamiineissa. Eri ikäisille lapsille ei kuitenkaan ole eri valmisteita, vaan sama lasten monivitamiini käy kaikille yli kolmevuotiaille lapsille.

Noin 14-vuotiaasta lähtien saantisuositukset ovat jo lähellä aikuisten suosituksia. Erityisesti kalsiumin ja raudan tarve voi kasvaa tytöillä kuukautisten ja pojilla nopean kasvuvaiheen myötä.

Mitä pitää huomioida, kun valitsee vitamiinilisää lapselle? Onko tuotteissa paljon eroja?

Apteekeissa myytävät lasten vitamiinit ovat koostumukseltaan samankaltaisia, ja niissä on suositusten mukainen määrä vitamiineja ja hivenaineita. Suurin ero onkin yleensä maussa ja muodossa. Lasten vitamiinit ovat usein hyvänmakuisia purutabletteja tai pehmeitä nallekarkin muotoisia valmisteita, joita lasten on helppo käyttää. 14-vuotiaalle voit jo antaa aikuisten nieltävän valmisteen, jossa on rautaa ja kalsiumia.