Paino jojoilee? – 3 vinkkiä, joilla painonhallinta helpottuu

Laihduttajan ateria koostuu monipuolisista raaka-aineista

Paino nousee ja laskee? Pidä verensokeri tasaisena, lisää ruokavalioosi kuituja ja varmista, että saat riittävästi kivennäis- ja hivenaineita. Yliopiston Apteekin asiantuntija antaa vinkit jojoilun lopettamisen tueksi ja olon parantamiseksi. 

1. Verensokeri tasaiseksi

Jojoilu on merkki siitä, että jokin syömisen perusasioista on pielessä. Jojoilijan verensokeri heittelee, ja siksi painokin nousee helposti. Jojoilijan painonpudotus helpottuu suosimalla matalan glykeemisen indeksin ruoka-aineita ja hyviä kuituja. Ne pitävät verensokerin vakaana ja ovatkin myös diabeetikoiden ravitsemuksen kulmakivi. Proteiinia on hyvä olla jokaisella aterialla vähintään 20 grammaa. Proteiini tukee lihasmassan kasvua. Ikääntymisen myötä proteiinin hyväksikäyttö elimistossä heikkenee, joten onkin erityisen tärkeää, että senioreiden jokainen ateria sisältäisi jonkin proteiinilähteen.

Sen sijaan makeanhimolle ja jatkuvalle sokerikoukussa ololle kannattaa tehdä stoppi kahden viikon sokerilakolla sekä säännöllisellä ateriarytmillä. Liian kevyt lounas saattaa kostautua illalla makeanhimona, joten on tärkeää nauttia ravitseva lounas ja koota ravitsemuksellisesti rikkaat eväät töihin.

2.  Kohota mielialaa

Moni hakee hyvää oloa ruoasta. Syöminen voikin joidenkin mielestä olla paras apu alakuloisuuteen. Toisilla monipuolinen ruoka taas toimii loistavana stressinlievittäjänä haastavissa tilanteissa. Mikä muu voisi nostaa mielialaa ja parantaa hyvinvointia? Miltä kuulostaisi saunailta ystävien kesken tai hemmotteleva manikyyri, metsäkävely kaverin kanssa tai hien pintaan nostattava kuntoilu?

3. Lisää mineraaleja ruokavalioon

Elimistö on fiksu, sillä se kertoo, mistä on puutetta. Pitkään painonsa kanssa jojoilleen kannattaa varmistaa, että hän saa tarpeeksi elimistölle tärkeitä suojaravintoaineita sekä mineraaleja eli kivennäis- ja hivenaineita. Ruoan voi kokeilla maustaa ripauksella ruusu- eli mineraalisuolaa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Johnny Lind.