Aamupalaideoita: Koosta näin hyvä aamupala ja vältä verensokerin vaihtelu

Isä ja tytär tekemässä aamupalaa.

Aamiainen on tehokas ase väsymystä, kiukunpuuskia ja äkkinälkää vastaan. Aamiainen parantaa keskittymistä, jaksamista ja painonhallintaa. Mutta entä jos aamulla ei maistu? Onko pelkkä aamukahvi huono tapa? Lue proviisorin vinkit hyvään aamiaiseen ja koosta helppo ja terveellinen aamupala.

Mitä syödä aamupalaksi? Millainen olisi täydellinen aamupala? 

Ravitsemuksellisesti hyvässä aamiaisessa olisi kuitupitoista hiilihydraattia sekä proteiinia ja riittävästi vitamiineja. Käytännössä se voisi olla moniviljapuuro marjojen kera sekä raejuustoa tai keitetty kananmuna. Juomana voisi olla maitoa, vettä tai vaikka tuoremehua.

Jos puuro ei maistu, hyvä vaihtoehto on muutama pala siemen- tai ruisleipää, jonka päällä on runsaasti kasviksia sekä lihaa, juustoa tai kananmunaa. Hyvä proteiinilähde aamiaiselle on myös munakas kasviksilla. Aamiaisella saa olla kohtuullisissa määrin hyvälaatuista rasvaa, mutta lisättyä sokeria kannattaa välttää.

Haluaisin syödä aamuisin jotakin, mutta ruoka ei maistu. Mikä olisi hyvä aamupala?

Aamiainen on tapa, jonka voi ja joka kannattaa opetella. Smoothie on helppo aamupala, joka nestemäisenä maistuu useimmille. Sen voi ottaa myös mukaan, jos on kiire. Smoothieen voi upottaa melkein mitä tahansa.

Saat proteiinia, kun lisäät sekaan maitoa, rahkaa, jogurttia tai vaikkapa kasviproteiniinijauhetta. Vitamiiniannos tulee hedelmistä, marjoista ja kasviksista ja kuituisia hiilihydraatteja saat vaikka lese- tai kaurahiutalelisästä.

Puolisoni juo aamuisin vain kupin kahvia. Onko se paha moka?

Ei moka, mutta se on huono tapa ravitsemuksen ja hyvinvoinnin kannalta. Kahvi ja tee lisäävät virtsan eritystä, joten niiden kanssa olisi hyvä juoda myös muuta, vähintään lasillinen vettä. Parasta olisi, jos kahvin ja juoman lisäksi myös söisi jotakin.

Pyöräilen töihin ja harrastan työpäivän jälkeen liikuntaa. Millainen olisi hyvä aamupala?

Kun kuluttaa paljon, voi nälkä yllättää. Proteiini pitää parhaiten nälän kurissa. Proteiinia tulee olla siis myös aamiaisella. Myös riittävään annoskokoon kannattaa kiinnittää huomiota. Monet syövät aamuisin liian vähän, mikä kostautuu helposti iltasyöpöttelynä tai rekkamiesannoksina muina ruoka-aikoina.

läkäs äitini syö lääkkeet aamulla ensimmäiseksi, ettei unohda. Voiko lääkkeet ottaa tyhjään mahaan? 

Riippuu lääkkeestä. Osa lääkkeistä kuuluu ottaa tyhjään vatsaan, osa aamiaisen jälkeen tai sen yhteydessä. Suuri osa lääkkeistä on sellaisia, että ei ole suurta merkitystä, otetaanko ne ruoan kanssa tai ilman. Jos lääke suositellaan otettavaksi tyhjään vatsaan, olisi lääkkeen ja aamiaisen välissä hyvä pitää jopa parin tunnin tauko. Ohjeita tulee aina noudattaa.

Vitamiinivalmisteet voi periaatteessa ottaa milloin vain, mutta aamurutiineihin yhdistettynä ne on helpoin muistaa. Rasvaliukoiset vitamiinit (A, D, E ja K) imeytyvät erityisen hyvin ruoan kanssa, mutta vesiliukoiset eivät ole niin kranttuja, eivätkä ne vaadi ruokaa rinnalleen.

Pitäisikö hampaat pestä ennen aamiaista vai sen jälkeen? 

Mieluummin ennen aamiaista, jotta hammastahnan fluori antaa suojaa aamiaisen aiheuttamaa happohyökkäystä vastaan. Jos peset hampaat aamupalan jälkeen, odota syömisen ja pesemisen välissä vähintään puoli tuntia. Aamupalan jälkeen on hyvä napata ksylitolipurkka tai -pastilli, joka katkaisee syömisestä ja happamista ruoista johtuvan happohyökkäyksen.

Onko aamupala tosiaan päivän tärkein ateria?

Aamiainen on ehdottomasti yksi päivän tärkeimmistä aterioista. Jos ei syö aamulla, voi se kostautua esimerkiksi väsymyksenä, kiukkuna tai naposteluna myöhemmin päivällä, kun verensokerit heittelehtivät ja nälkä yllättää. Aamiainen parantaa myös keskittymistä, jaksamista ja painonhallintaa. Se on myös mielelle hyvä juttu: päivä lähtee hyvin käyntiin, kun nauttii rauhassa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Virpi Kalvorinne.