Mieliala matalalla? 7 vinkkiä, joilla torjut alakuloisuutta

Mieliala matalalla? 7 vinkkiä, joilla torjut alakuloisuutta

Pimeä vuodenaika vetää helposti mielen maahan. Näin torjut väsymystä ja saat lisää iloa ja energiaa kaamoksen keskelle.

1. Suuntaa ihmisten ilmoille

Vaikka pimeyden ja harmauden keskellä tekisi mieli käpertyä sohvannurkkaan, älä anna väsymykselle periksi. Ihmisten tapaaminen nostaa mielialaa ja lisää onnellisuutta.

Pidä siksi mahdollisimman paljon yhteyttä ystäviisi, perheeseesi ja sukulaisiisi. Keksi kivaa yhteistä tekemistä, pyydä kaveri lenkille tai tartu puhelimeen. Mieli piristyy kummasti.

2. Muista D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot

Pimeään vuodenaikaan karkkipussi kutsuu helposti ja tulee syötyä tavallista enemmän sokeria ja rasvaista ruokaa. Sokeripiikit saavat kuitenkin verensokerin heilahtelemaan: ensin verensokeri nousee ja energiataso sen myötä, mutta pian seuraa romahdus – ja sohva kutsuu. Hyvien vinkkien avulla makeanhimosta pääsee eroon.

Nyt jos koskaan on tärkeää syödä terveellisesti ja suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan. Niin saat tarvitsemasi tärkeät ravintoaineet, jotka myös auttavat tukemaan vastustuskykyä. Terveellinen ruoka pitää myös vireystason korkealla.

D-vitamiini on tärkeä vastustuskyvyn tukemisessa. Sen tärkein lähde on auringonvalo, joka on Suomessa talviaikaan kortilla. D-vitamiinia saa myös kalasta ja vitaminoiduista tuotteista, mutta D-vitamiini-ravintolisä on kaamoksen keskellä paikallaan.

Varmista, että ruokavaliossasi on tarpeeksi myös omega-3-rasvahappoja. Saat näitä tärkeitä rasvahappoja esimerkiksi rasvaisesta kalasta, saksanpähkinöistä ja pellavansiemenistä.

Kokeile:

 • YA D-vitamiini 10 mikrog makeuttamaton auttaa takamaan D-vitamiinin riittävän saannin.
 • Lysi Omega-3 Vahva + D on runsaasti omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia sisältävä kalaöljykapseli päivittäiseen käyttöön. 
 1. YA KALAÖLJYKAPSELI 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KALAÖLJYKAPSELI 100 KPL
  Tarjoushinta 13,43 € Normaalihinta 17,90 €
 2. YA MELATONIINI 1,9 MG VADELMA SUUSSA HAJOAVA TABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MELATONIINI 1,9 MG VADELMA SUUSSA HAJOAVA TABL 100 KPL
  Tarjoushinta 17,18 € Normaalihinta 22,90 €
 3. YA MELATONIINI 1,9 MG TABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MELATONIINI 1,9 MG TABL 100 KPL
  Tarjoushinta 14,93 € Normaalihinta 19,90 €

3. Nuku tarpeeksi – mutta älä liikaa

Riittävä uni on tärkeää niin jaksamiselle kuin mielelle. Liian lyhyet yöunet laskevat mielialaa takuuvarmasti, sillä ihminen tarvitsee säännöllisesti lepoa.

Lue lisää hyvään uneen vaikuttavista tekijöistä.

Tutustu viiteen nukahtamista helpottavaan vinkkiin.

Lue lisää melatoniinista.

Vaikka aamuisin on pimeää ja sänkyyn jääminen tuntuisi kutsuvalta, muista silti, että liika nukkuminen ei sekään ole hyväksi. Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin seitsemästä yhdeksään tuntia unta yössä, joten pyri nukkumaan sen verran.

Pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä myös pimeään aikaan. Se helpottaa nukahtamista. Mene nukkumaan suunnilleen samaan aikaan joka ilta ja nouse aamuisin ylös samaan aikaan.

Jos herääminen takkuaa, ota käyttöön kirkasvalo. Se piristää tutkitusti ja auttaa ylläpitämään unirytmiä. Kirkasvalon käyttö aamulla auttaa siis myös nukahtamaan illalla.

Sarastusvalo puolestaan kirkastuu aamulla pikkuhiljaa ja herättää lempeästi. Aivan kuin aurinko nousisi. 

Kokeile:

4. Lähde liikkeelle – mieluiten ulos

Liikunta nostaa mielialaa, antaa energiaa ja parantaa hyvinvointia. Parasta olisi suunnata ulkoilmaan ja vielä parempi, jos sen pystyy tekemään valoisaan aikaan. Arkisin se voi olla haastavaa, mutta käytä viikonloput hyväksi. Muista, että metsä nostaa tutkitusti mielialaa ja vähentää stressiä. Sinne siis!

Mikäli energiatasossasi on toivomisen varaa, älä aseta liikkumisellesi liikaa tavoitteita. Siitä seuraa vain turhaa stressiä. Tärkeintä on liikkua säännöllisesti.

Päätä esimerkiksi lähteä kävelylenkille mahdollisimman usein. Muista myös hyötyliikunta ja arkiaktiivisuus – voisitko lisätä kävelyä työpäivän keskelle?

5. Tee jotain kivaa!

Kun teet jotain kiinnostavaa, mielialasi nousee. Saman vaikutuksen saa kivasta harrastuksesta tai vaikka koukuttavan kirjan lukemisesta.

Vielä parempi, jos lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja yhdistät harrastukseesi ystävien tapaamisen. Miten olisi vaikka saunailta ystävien kesken, lukupiiri, juoksuporukka tai käsityökerho?

6. Älä turvaudu alkoholiin

Viinilasillinen tai pari saattaa kuulostaa houkuttelevalta. Muista kuitenkin, että vaikka alkoholi piristää mielialaa hetkellisesti ja saattaa auttaa saamaan unenpäästä kiinni, niin pidemmällä aikavälillä se heikentää unenlaatua ja laskee mielialaa.

Käytä siksi alkoholia kohtuudella tai vältä sitä kokonaan.

7. Älä vaadi itseltäsi liikoja

On normaalia, että kaamosaikana energiaa on vähemmän. Älä vaadi itseltäsi liikoja, vaan pidä mielessä kultainen keskitie. Jos nukut joskus huonosti tai syöt välillä suklaata, se ei ole katastrofi, eikä kaikki ole pilalla.

Vältä stressiä ja turhaa suorittamista. Töissä siltä ei ehkä voi välttyä, mutta vapaa-ajalla se kannattaa unohtaa. Älä siis syyllisty, jos et saa käsityöprojektia loppuun tai tanssitunnille meneminen ei juuri nyt kiinnosta.

Jos jokin vapaaehtoinen asia tuntuu vievän enemmän voimia kuin antavan niitä, laita asia tauolle ja jatka taas sitten, kun oikeasti huvittaa.

Kun stressiä on vähemmän, nukut myös usein paremmin – ja se jos mikä tekee iloisemmaksi.

Kokeile:

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Jari Ylä-Lahti.

 1. Harmonia KSM66 ravintolisä 120 kaps | Luontaistuotteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  HARMONIA KSM66 KAPS 120 KPL
  Tarjoushinta 22,02 € Normaalihinta 25,90 €
 2. DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  17,50 €
 3. YA MONIVITAMIINI PERSIKKA PORETABL 20 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MONIVITAMIINI PERSIKKA PORETABL 20 KPL
  Tarjoushinta 4,43 € Normaalihinta 5,90 €
 4. LYSI OMEGA-3 VAHVA KAPS 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LYSI OMEGA-3 VAHVA KAPS 120 KPL
  Tarjoushinta 18,02 € Normaalihinta 21,20 €