Intiimialueen hyvinvointi

intiimivaiva häiritsee elämää ja aiheuttaa ikäviä tuntemuksia naiselle

Hyvä intiimihygienia ennaltaehkäisee monenlaisia vaivoja, esimerkiksi hiivatulehdusta, virtsatietulehdusta ja kuivien limakalvojen ärtymistä. Näitä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa kotikonstein oikeanlaisilla intiimituotteilla.

Tärkeää on huolehtia päivittäisestä pesusta, limakalvojen kosteuttamisesta ja alapään bakteeritasapainosta. Oikeanlaisilla apteekin intiimituotteilla sekä alusvaatteilla voi vaikuttaa intiimialueen hyvinvointiin. Muita yleisiä intiimialueen vaivoja ovat virtsankarkailu, peräpukamat ja erektio-ongelmat sekä sukupuolitaudit. Apua ja vinkkejä intiimialueen vaivoihin sekä parhaat neuvot intiimituotteista saat apteekin asiantuntijoilta. Myös verkon chatissa voit kysyä apua intiimivaivoihin.

Päivittäinen intiimihygienia

Hyvän intiimihygienian kulmakivi on alapään päivittäinen pesu. Intiimialueen hyvinvoinnista huolehtimiseen sopii parhaiten pelkkä vesi tai intiimialueelle tarkoitettu pesuaine. Tavallinen saippua on yleensä liian emäksistä ja häiritsee intiimialueen normaalia pH-tasapainoa, joten se ei ole paras intiimituote. Apteekin intiimituotteista pesuun kannattaa saippuan sijaan käyttää hapanta pesunestettä. Seksin jälkeen kannattaa intiimialueen hyvinvointia edistää käymällä pesulla, mutta muuten alapäätä ei kannata pestä liian usein.

Päivittäinen pesu pitää alapään raikkaana, mutta se myös estää bakteerien joutumista vääriin paikkoihin ja ehkäisee näin monenlaisia intiimivaivoja. Peräaukon alueen bakteereita saattaa vessareissulla pyyhkimisen yhteydessä kulkeutua virtsaputkeen, jolloin seurauksena voi olla virtsatietulehdus tai joku muu intiimialueen hyvinvointia heikentävä ikävä vaiva. Tästä syystä vessassa pitäisi aina muistaa pyyhkiä edestä taaksepäin.

Intiimialueen vaiva

Intiimivaivat

Kutina, kirvely, arkuus, kipu, haju tai poikkeava valkovuoto viittaavat intiimialueen vaivoihin, joista yleisimpiä ovat hiivatulehdus, bakteerivaginoosi eli emätintulehdus ja limakalvojen kuivuminen. Vaivoja voi olla vaikea tunnistaa toisistaan, mutta voimakas kutina viittaa todennäköisesti emättimen hiivatulehdukseen, paha haju bakteerivaginoosiin ja alapään arkuus tai kipu seksin aikana kuiviin limakalvoihin.

Hiivatulehdus, bakteerivaginoosi ja kuivat limakalvot eivät välttämättä vaadi lääkärikäyntiä, vaan vaivat hoituvat usein itsehoidolla sekä apteekin intiimituotteilla.

Alapään kutina voi viitata moneen intiimialueen vaivaan, mutta myös vääränlaiset pesuaineet, hengittämättömät alusvaatteet ja hautovat terveyssiteet voivat aiheuttaa ihon ja limakalvojen kuivumista ja sitä kautta kutinaa.

Alle olemme keränneet tietoa yleisimmistä intiimivaivoista sekä niiden ennaltaehkäisystä, tunnistamisesta, hoidosta sekä parhaista intiimituotteista. Myös asiantuntijamme apteekissa tai verkon chatissa auttavat mielellään oireiden tunnistamisessa ja sopivien intiimialueen hyvinvointia tukevien tuotteiden valinnassa.

Kuivat limakalvot

Limakalvojen kuivuminen johtuu usein vähäisestä estrogeenin tuotannosta, minkä takia siitä kärsivät erityisesti vaihdevuosi-ikäiset naiset. Myös imetys ja ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa limakalvojen kuivumista. Emättimen limakalvojen kuivuudesta kielivät muun muassa arkuus tai kipu seksin aikana sekä haavaumat alapäässä. Myös kirvely virtsatessa ja alapään kutina saattavat viitata kuiviin limakalvoihin.

Emättimen kuivia limakalvoja voi hoitaa kotikonstein. Pese alapää intiimialueille tarkoitetuilla, kosteuttavilla tuotteilla ja käytä lisäksi lievään kutinaan kosteuttavaa voidetta, öljyä tai geeliä tai voimakkaampaan kutinaan kosteutuspuikkoja tai -tabletteja.

Useimmiten vaihdevuosista johtuvaan limakalvojen kuivumiseen tehokkain apu on emättimen limakalvoa vahvistava estrogeenihoito. Hoito ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikille, joten keskustele ennen hoidon aloittamista lääkärisi kanssa.

Hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi

Emättimen hiivatulehdus on naisilla yleinen vaiva, joka voi johtua monesta syystä. Hiivatulehdukselle altistavat muun muassa ehkäisypillerit, raskaus, diabetes, runsas sokerin syönti, antibioottikuuri ja hautovat terveyssiteet. Hiivatulehduksen tunnistaa voimakkaasta kutinasta sekä runsaasta, kokkareisesta ja hajuttomasta valkovuodosta. Limakalvolla voi olla myös haavaumia ja punoitusta. Hiivatulehdusta esiintyy myös miehillä.

Hiivatulehdus hoituu helposti kotikonstein apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla, joita ovat erilaiset paikallishoitoon tarkoitetut emätinpuikot ja -voiteet. Jos lääkärin toteama hiivatulehdusta on aiemmin hoidettu suun kautta otettavalla kapselilla, hiivan uusiutuessa saa lääkekapselin apteekista myös ilman reseptiä. Kapseli sopii 16-50-vuotiaille naisille, mutta yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa on huomioitava. Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos oireilu jatkuu pitkään tai hiivatulehdusoireet ovat toistuvia. On hyvä kehottaa myös partneria huolehtimaan mahdollisen tulehduksen hoidosta.

Bakteerivaginoosi eli emättimen bakteeritulehdus on emättimen bakteerikannan häiriö. Bakteerivaginoosille altistavat muun muassa aktiivinen seksielämä sekä alapään liiallinen pesu ja hautovat terveyssiteet. Sen tunnistettavimmat oireet ovat tympeä haju ja runsas, juokseva valkovuoto.

Jos oireet ovat lieviä, bakteerivaginoosia voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla emätinkapseleilla ja -geeleillä, jotka sisältävät maitohappobakteereja ja maitohappoa. Jos oireet ovat voimakkaat, ne jatkuvat pitkään tai bakteerivaginoosi toistuu usein, on syytä käydä lääkärillä, jolta saat reseptilääkkeet.

Hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi on joskus vaikea erottaa toisistaan, mutta kattava artikkelimme auttaa tunnistamaan hiivatulehduksen ja bakteerivaginoosin sekä hoitamaan niitä oikein. 

Virtsankarkailu

Virtsankarkailu on kiusallinen, mutta erittäin yleinen vaiva ikääntyvillä naisilla, mutta virtsankarkailua voi esiintyä myös miehillä. Iän myötä lantionpohjan lihakset heikkenevät, ja vaihdevuosien jälkeen estrogeenin tuotannon väheneminen pahentaa virtsankarkailua. Kannattaa huomioida, että virtsankarkailua voi aiheuttaa myös jokin sairaus.

Virtsankarkailu voi vaivata myös nuoremmalla iällä. Raskauden aikana lantionpohjan lihakset pehmenevät, ja pidätyskyvyttömyys jatkuu usein vielä synnytyksen jälkeen. Myös ylipaino, tupakointi, diabetes ja ummetus lisäävät virtsankarkailun riskiä.

Virtsankarkailu johtuu siitä, että lantionpohjan lihakset heikkenevät eivätkä pysty enää antamaan virtsarakolle riittävää tukea. Esimerkiksi nauraminen, yskiminen, aivastaminen ja ponnistaminen kohdistavat virtsarakkoon sellaista painetta, että virtsaa pääsee karkaamaan.

Karkailu saattaa nolostuttaa ja aiheuttaa kiusallisia tilanteita, mutta vaivan kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Lantionpohjan vahvistaminen esimerkiksi geishakuulien avulla auttaa ja apteekin virtsankarkailuun ja inkontinenssiin tarkoitetut tuotteet suojaavat ja estävät kiusalliset tilanteet.

Erektio-ongelmat

Erektio-ongelmat ovat hyvin yleisiä. Jopa 75 prosenttia miehistä kokee, että erektion saaminen tai ylläpitäminen on silloin tällöin hankalaa. Myös ennenaikainen siemensyöksy on yleistä. Jopa joka kolmas mies saa herkkiä siemensyöksyjä toistuvasti jossain vaiheessa elämäänsä. Jotkut saattavat hyötyä kondomin käytöstä näissä tapauksissa.

Erektio-ongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi epäsäännölliset elämäntavat, stressi, jännittäminen tai suorituspaineet. Erektiota voi tukea erilaisilla apuvälineillä, kuten penispumpulla tai penisrenkaalla. Potenssirenkaan tai penispumpun lisäksi myös elintapojen viilaamisella, kuten tupakoinnin lopettamisella, alkoholinkäytön vähentämisellä, liikunnan lisäämisellä ja painon pudotuksella, voi olla vaikutusta mieskuntoon. Jos olet stressaantunut, yritä löytää keinoja palautua ja rentoutua.

Jos erektio-ongelmat ovat toistuvia ja vaivaavat pitkään, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Erektiolääkkeitä saa apteekista vain reseptillä.

Eturauhasvaivat

Iän myötä miesten eturauhanen kasvaa ja saattaa alkaa oireilla. Mies saatta huomata, että rakko ei tyhjene kunnolla ja virtsasuihku on heikko. Eturauhasen hyvinvointia voi seurata kätevästi kotona tehtävällä PSA-testillä. PSA-arvon avulla voidaan päästä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun, virtsatietulehduksen, eturauhastulehduksen tai jopa eturauhassyövän jäljille. Oman PSA-arvon voit näppärästi selvittää sormen päästä otettavasta pienestä verinäytteestä kotitestillä. Jos PSA-arvo on eturauhastestin mukaan kohonnut, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle tutkimuksiin.

Peräpukamat

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Peräpukamat ovat yleinen vaiva, joka uusiutuu helposti. Mutta hyvä uutinen on, että ne on helppo hoitaa kotikonstein.

Peräpukamille altistavat muun muassa ummetus, pitkään istuminen, ylipaino ja raskaus. Tyypillisin oire on kirkas verenvuoto ulostamisen yhteydessä tai pyyhkiessä, ja pukamakudosta voi työntyä esiin peräaukosta. Peräpukamiin voi liittyä kutinaa, epämukavaa tunnetta tai jopa kipua peräaukon alueella. Peräpukamat voivat myös olla täysin oireettomat. Peräaukon kutinaa voi aiheuttaa myös kihomato, joten etenkin lasten kohdalla peräpään kutinan yhteydessä kihomatotartunta tulee poissulkea.

Peräpukamien aiheuttavaa epämukavaa tunnetta voi lievittää erilaisilla pukamavaivaan tarkoitetuilla voiteilla ja geeleillä. Ensisijainen apu on kuidun lisääminen ruokavalioon. Kuidut ja riittävä juominen päivän aikana pehmentävät ulostetta ja lisäävät ulostemassaa.

Paras keino ehkäistä peräpukamia on viilata elämäntapoja, eli harrastaa liikuntaa, juoda runsaasti nestettä ja lisätä kuidunsaantia. Pitkään istuminen altistaa pukamille, joten säännöllinen liikunta helpottaa ja ennaltaehkäisee vaivaa.

Sukupuolitaudit

Alapään oireet voivat johtua myös sukupuolitautitartunnasta. Jos epäilet tartuntaa, kotona tehtävä testi on hyvä vaihtoehto. Klamydia-, HIV- ja syfilis- eli kuppatartunnan voi testata kotona.

Jos testin tulos on positiivinen, ota yhteyttä lääkäriin hoidon saamiseksi. Ota yhteys lääkäriin myös, jos testi on negatiivinen mutta oireet jatkuvat.

intiimi kanssakäyminen

Seksi

Seksi liittyy intiimialueen hyvinvointiin keskeisesti. Säännöllinen seksielämä on hyväksi sekä keholle että mielelle. Läheisyys tuo nautintoa ja vaikuttaa mielihyvähormonien lisääntymiseen. Seksi stimuloi limakalvoja, ylläpitää lantionpohjan lihaksia ja tukee intiimialueiden kuntoa.

Vipinää makuuhuoneeseen ja piristystä seksielämään saat erilaisilla seksivälineillä. Yliopiston apteekista löydät turvallisia seksivälineitä, joita voit käyttää sekä yksin että yhdessä kumppanin kanssa. Tilaatpa sitten ya.fi -verkkokaupasta geishakuulat, liukuvoiteen, hierontaöljyn tai hieromasauvan, toimitamme ne muiden apteekkituotteiden kanssa samassa tilauksessa, ylimääristä huomiota herättämättä. Verkkokaupastamme tilaat kätevästi myös penispumpun, penisrenkaat sekä anaalitapit. Tutustu kattavaan seksivälinevalikoimaamme tilaa seksilelut netistä luotettavasta ya.fi -verkkokaupasta!

Raskauden suunnittelu - toiveena raskaus

Kuinka edistää raskaaksi tulemista? Raskauden suunnitteluvaiheen pituus ja raskautumisen nopeus ovat hyvin tapauskohtaisia - toiset aloittavat vauvasta haaveilun hankkimalla kotiin ovulaatiotestit, raskausmonivitamiinit sekä foolihappolisät ja monitoroivat tarkasti optimaalisimmat päivät tulla raskaaksi. Toiset sen sijaan haluavat suhtautua lasten hankintaan rennommin ja odottaa raskaaksi tuloa kaikessa rauhassa. Kolmansille raskaaksi tuleminen saattaa vaatia vuosien raskaita hedelmöityshoitoja, joiden lopputuloksesta ei kukaan pysty antamaan takeita.

Moni raskaaksi haluava miettii, että kuinka nopeasti raskaaksi voi tulla, jos jättää ehkäisyn pois? Raskautumiseen vaaditaan, että irronnut munasolu kohtaa hedelmöittämiskykyisen siittiön pian ovulaation jälkeen, joten nainen voi tulla raskaaksi jopa heti ehkäisyn lopettamista seuraavasta ovulaatiosta.

Mitä vitamiineja kannattaisi syödä, jos toiveena on raskaus? Lasta toivovan ihmisen mielessä saattaa pyöriä monenlaisia kysymyksiä, joihin hän toivoo löytävänsä vastauksia, mutta vauvasta haaveileville ei valitettavasti ole antaa tarkkoja vastauksia, sillä raskautumiseen vaikuttavat niin monet tekijät. Monet turvautuvatkin ovulaatiotesteihin ja pyrkivät niiden avulla maksimoimaan raskaaksi tulon mahdollisuudet. Ovulaatiotestien avulla pystytään löytämään naisen hedelmällisimmät päivät kuukaudesta. Raskaus- ja ovulaatiotestien tekemiseen ja tulkintaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia voit lukea kattavasta artikkelistamme! Raskaudesta haaveilevan kannattaa varmistua, että käytössä olevat lääkkeet sopivat raskautta suunnitteleville sekä raskaana oleville. 

Liukuvoide

Liukuvoide lisää seksuaalista nautintoa, parantaa kondomin kestävyyttä ja pitää limakalvot hyvässä kunnossa. Siispä sen tulisi kuulua vakiovarusteena jokaiseen makuuhuoneeseen. Liukuvoidetta on hyvä käyttää, jos limakalvot ovat kuivat, sillä se vähentää hankausta. Samasta syystä liukuvoide myös pidentää seksin kestoa ja parantaa kondomin kestävyyttä sekä huolehtii intiimialueen hyvinvoinnista.

Liukuvoidetta voi käyttää liukasteena kaikessa seksissä, niin emätin- ja anaaliseksissä kuin itsetyydytyksessä ja seksivälineiden seurana. Sillä on myös muita käyttötarkoituksia. Liukuvoide sopii hierontaöljyksi ja se helpottaa peräruiskeen ja kuumemittarin käyttämistä. Liukuvoidetta voi myös käyttää lisäämään haastetta geisha- eli emätinkuulien käyttöön. Geishakuulilla vahvistetaan lantionpohjan lihaksia, ja liukuvoide tekee geishakuulien käytöstä vaativamman harjoituksen.

Apteekista löytyy erilaisia liukuvoiteita eri tarpeisiin. Öljypohjaiset liukuvoiteet soveltuvat aroille limakalvoille ja kosmetiikkayliherkkyydestä kärsivälle. Öljypohjaista liukuvoidetta ei kuitenkaan voi käyttää kondomin kanssa, sillä öljy haurastuttaa kondomia. Kondomin kanssa käytettäväksi soveltuvat vesi- ja silikonipohjaiset liukuvoiteet. Vesipohjainen liukuvoide ei juurikaan sotke ja se on helppo pestä pois vaatteista ja lakanoista. Jos toivot raskautta, valitse vesipohjainen liukuvoide, joka ei heikennä siittiöiden liikkumista ja käytä sitä vain vähän. Silikonipohjainen liukuvoide taas pysyy iholla ja limakalvoilla pidempään ja huolehtii intiimialueen liukastuksesta ja hyvinvoinnista pitkäkestoisesti.

Kondomin valinta ja käyttö

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että sukupuolitaudeilta samanaikaisesti. Kondomia käytetään koko yhdynnän ajan ja sitä voi käyttää niin emätin- kuin anaaliyhdynnässäkin. Hyvä kondomi on sopivan kokoinen, pysyy paikallaan, ei purista eikä rullaudu. 

Kondomeja on eri kokoisia, eri paksuisia ja eri ominaisuuksilla. Ohuemmat kondomit saattavat tuntua mukavammilta ja ne ovat yhtä kestäviä kuin paksummatkin. Kondomit, joissa on paikallispuudutetta, saattavat viivästyttää siemensyöksyä. Tarjolla on myös kondomeita, joissa on juovia tai nystyröitä sekä kondomeita, joissa on kihelmöintiä tai lämmöntunnetta lisääviä ainesosia. Tällaisten ominaisuuksien tarkoituksena on lisätä stimulaatiota ja nautintoa.

Suurin osa kondomeista valmistetaan lateksista eli luonnonkumista, mutta tarjolla on myös synteettisistä materiaaleista valmistettuja lateksittomia kondomeja, jotka soveltuvat lateksiallergisille. Kokeile rohkeasti eri kokoja löytääksesi sinulle parhaiten sopivan kondomin.

Tiesitkö, että ya.fi -verkkokaupan valikoimasta löydät myös naisten kondomit? Nitriilistä valmistettu lateksiton naisten kondomi suojaa raskaaksi tulemiselta sekä seksitaudeilta. Naisen kondomi asennetaan emättimen sisälle ennen yhdyntää ja se ulottuu myös emättimen ulkopuolell suojaten ulkosynnyttimiä.

Lantionpohjan lihakset

Vahvat lantionpohjalihakset parantavat seksielämää ja vahvistavat orgasmeja sekä miehillä että naisilla, joten niitä kannattaa treenata.

Lantionpohjalihaksista kannattaa pitää huolta kaiken ikäisenä, mutta erityisesti iän myötä sekä naisilla raskauden ja synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihakset löystyvät ja heikentyvät. Ponnistusvirtsankarkailu tai jatkuva virtsaamisen tarve saattavat olla merkkejä siitä, että lantiopohjalihakset kaipaavat treeniä.

Lantionpohjalihaksia treenataan supistamalla ja rentouttamalla lihaksia sarjamaisesti. Naisille oikea liike löytyy kuvittelemalla pidättävänsä pissaa, miehillä nostavansa kiveksiä. Harjoitus toistetaan muutamia kertoja peräkkäin, useita kertoja päivässä. Lantionpohjatreeni tai geishakuulien käyttö ei näy ulospäin, joten harjoituksen voit tehdä vaikka bussipysäkillä, työpöydän ääressä, telkkaria katsellessa tai nukkumaan mennessä. Naiset voivat vahvistaa lantionpohjalihaksia myös geisha- eli emätinkuulien avulla.

Lantionpohjalihaksia kutsutaan myös seksilihaksiksi, sillä niiden treenaaminen voi vahvistaa orgasmeja. Vahvat lihakset supistelevat ja tuottavat nautintoa molemmille. Miehillä vahvat lantionpohjalihakset auttavat erektiota kestämään pidempään.

Vaihdevuosi-ikäinen nainen

Naisten vaihdevuodet ja intiimialueen hyvinvointi

Vaihdevuodet ovat mullistus niin keholle kuin mielelle. Kuumat aallot ja yöhikoilu ovat vaihdevuosioireista tunnetuimpia, mutta hormonitoiminnan muuttuessa myös intiimialueella tapahtuu muutoksia ja emättimen limakalvojen kuivuus saattaa yllättää. 

Estrogeenitasojen laskiessa emättimen limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Tämä voi aiheuttaa vaihdevuosi-ikäiselle naiselle emättimen kuivuudesta johtuvaa kirvelyä, kipua ja limakalvojen vaurioita, jotka vuorostaan altistavat virtsatietulehduksille. Joillain vaihdevuodet vaikuttavat seksihaluihin.

Vaihdevuosien aiheuttamaan limakalvojen kuivuuteen voit löytää helpotusta apteekista. Kosteuttavia emätinpuikkoja ja –voiteita saa ilman reseptiä ja ne sopivat pitkäaikaiseenkin käyttöön. Ilman reseptiä on myös saatavilla estrogeenia sisältäviä paikallisvalmisteita, joiden käytöstä kannattaa kysyä gynekologilta. 

Kuumiin aaltoihin, uniongelmiin ja mielialanvaihteluihin sekä muihin vaihdevuosioireisiin vaihdevuosioireisiin voit hakea apua lääkäriltä, joka voi suositella avuksi esimerkiksi estrogeenikorvaushoitoa.