Alapää kutisee? Selvitä syy ja hoida vaiva oikein

Alapää kutisee? Selvitä syy ja hoida vaiva oikein

Pikkuhousunsuojat, pesuaineet, vaihdevuosien riesa vai sittenkin hiivatulehdus? Ärsyttävä kutina emättimessä tai alapään iholla voi johtua monesta asiasta. Näin pääset kartalle kutinasi syistä ja hoidat vaivan kuntoon.

Intiimialueen kutina – mistä se johtuu?

Intiimialueella voi olla ikävää kutinaa niin emättimen limakalvoilla kuin alapään iholla. Joskus kutinaan liittyy myös kirvelyä ja ärsytystä.

Monesti kutina johtuu kuivuudesta. Kuivuuteen on useita eri syitä, ja saattaa olla hankala sanoa, mistä se johtuu. Kutinan takana voi olla myös hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi.

Kerro oireistasi farmaseutille, niin hän voi neuvoa kutinaan parhaan mahdollisen hoidon.

Valkovuoto – viittaako se emätintulehdukseen?

Emättimessä kuulukin olla valkovuotoa – sen tarkoitus on pitää emätin puhtaana. Epänormaali valkovuoto viittaa usein emätintulehdukseen, joka usein oireilee voimakkaanakin kutinana.

 1. YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  6,90 €
 2. YA EMÄTINGEELI 7X5 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA EMÄTINGEELI 7X5 ML
  13,50 €
 3. MEMBRASIN VAGINAL VITALITY CREAM 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEMBRASIN VAGINAL VITALITY CREAM 30 ML
  15,90 €
 4. FEMIFLOR KAPS 30 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FEMIFLOR KAPS 30 KPL
  38,60 €

Hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi – mitä ne ovat?

Tavallisin kutinaa aiheuttava emätintulehdus on hiivasienen aiheuttama hiivatulehdus. Emättimen bakteeritasapaino voi häiriintyä esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen, jolloin normaalisti pieninä pitoisuuksina esiintyvä hiivasieni pääsee valloilleen. Hiivatulehduksille altistaa myös se, jos emättimen pH-arvo nousee ja se sekoittaa bakteeritasapainon.

Bakteerivaginoosissa valkovuodon pH nousee normaalista 3,8–4,0:sta yli 4,5:n. Silloin limakalvoa puolustavat laktobasillit korvaantuvat haitallisilla bakteereilla.

Miten erottaa bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus toisistaan?

Ota yhteys lääkäriin, jos oireisiin liittyy voimakasta alavatsakipua tai märkäistä tai rusehtavaa valkovuotoa. Myös usein toistuvissa hiivatulehduksissa on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Mitkä asiat voivat horjuttaa emättimen bakteeritasapainoa?

Emättimen pH:n nousu ja bakteerien epätasapaino voi johtua esimerkiksi näistä syistä:

Hiivatulehduksen hoito?

Bakteerivaginoosin hoito?

Entä kuiva iho ja alapään kutina?

Hyvin tavallinen kutinan syy on se, että iho ja limakalvot ovat kuivat

Taustalla voi atooppinen taipumus, kuiva ilma, liiallinen saippuapesu, jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö tai pesuaineiden aiheuttama ärsytys. Kuivia limakalvoja voi kosteuttaa ilman reseptiä saatavilla kosteuttavilla valmisteilla.

Kuivuudesta johtuvan kutinan hoito?

 1. Ulkosynnyttimien ihon hoitoon kannattaa käyttää kosteuttavia perusvoiteita tai -öljyjä.
 2. Limakalvoja kosteuttavia emätinvoiteita ja -geelejä käytetään ohjeen mukaisesti. Osassa tuotteita on mukana maitohappoa, joka tasapainottaa pH-arvoa. Jotkut voiteet sisältävät tyrniöljyä, jossa on limakalvoja hoitavaa omega-7-rasvahappoa.
 3. Vältä liian tiheitä pesuja ja voimakkaita saippuoita. Pari kertaa viikossa voit käyttää intiimipesunestettä, jossa on matala, emättimen limakalvolle sopiva pH (alle 4,0).
 4. Jos kuivuus johtuu vaihdevuosista, estrogeenikorvaushoito on tehokas hoito. Paikallisia estrogeenikorvausvalmisteita on saatavilla voiteena, emätinpuikkoina ja emätintabletteina. Niitä saa sekä lääkärin määräämällä reseptillä että ilman, mutta hoito on hyvä aloittaa lääkärikäynnin kautta.
 5. Jos tunnet kutinaa yhdynnän jälkeen, testaa hormonitonta geeliä emättimen kuivuuteen. Se saattaa jopa riittää korvaamaan erillisen liukuvoiteen. Liukuvoiteen avulla voi vähentää hankausta ja vähentää paikkojen kipeytymistä. 
 6. Vaihda pyykinpesuaineet hajusteettomiin. Vaatteisiin jäävät pesuainejäämät voivat ärsyttää ihoa ja limakalvoja.
 7. Vältä ihon hautumista aiheuttavia tiukkoja vaatteita. Alusvaatteet kannattaa vaihtaa hengittäviin.
 8. Intiimialueen sheivaaminen aiheuttaa helposti ärsytystä ja kutinaa varsinkin herkällä iholla. Jos kuitenkin haluat sheivata, hoida bikinialueen iho kuntoon ennen kuin tartut höylään ja käytä ihokarvojen poistossa sheivausgeeliä.

Vaihdevuodet ja alapään kutina?

Vaihdevuosissa munasarjojen estrogeenin eritys vähenee. Silloin emättimen limakalvojen ja ulkosynnyttimien iho ohenee ja kuivuu, ja oireena on usein jonkinasteista kutinaa ja kirvelyä.

Vaihdevuosissa kuivuvat limakalvot alistavat emättimen tulehduksille ja virtsatieinfektiolle. Siksi on tärkeää hoitaa kuivuutta ongelmien taustalla, eikä vain oireita.

Ehkäisypillerit ja alapään kutina?

Estrogeeniä sisältävät ehkäisypillerit voivat ohentaa ja kuivattaa limakalvoja ja siten aiheuttaa kutinaa. Ne voivat myös muuttaa emättimen pH-arvoa, mistä usein seuraa kutinaa.

Jos e-pillerit tuntuvat kuivattavan limakalvojasi, kannattaa jutella lääkärin kanssa siitä, voisiko jokin toinen pillerimerkki sopia sinulle paremmin.

5 x hyvä tuote alapään kutinaan

 • Hajusteeton YA Intiimipesuneste pesee intiimialueen hellästi – sen pH on 3,8. Sisältää tasapainottavaa maitohappoa ja limakalvoja hoitavaa karpalonsiemenöljyä.
 • Häädä bakteerivaginoosi YA Emätingeelillä, jonka maitohappo palauttaa normaalin pH:n. Käytä hoitona viikon ajan tai kerran viikossa ehkäisemään oireiden uusiutumista. Sopii myös kuivuuden hoitoon.
 • Membrasin Vagisan Vitality Cream -voide auttaa niin emättimen kuin intiimialueen ihon kuivuuteen. Se sisältää muun muassa limakalvoja hoitavaa tyrniöljyä. Sopii hyvin vaihdevuosi-ikäisille kosteuttavaksi tuotteeksi estrogeenikorvaushoidon rinnalle.
 • Femiflor on maitohappobakteerivalmiste, joka otetaan suun kautta, mutta se toimii emättimen limakalvojen alueella. Käytä kuurina tai säännöllisesti.
 • Ceridal Lipolotion -ihoöljyä voi huolettaa käyttää kosteuttamaan niin limakalvoja kuin intiimialueen ihoa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Siina Kaipiainen.