Pahanhajuinen valkovuoto? Tunnista bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus

hengittävästä materiaalista valmistetut alushousut ehkäisevät hautumista

Runsas, pahanhajuinen tai kokkareinen valkovuoto? Kutiseeko alapää? Farmaseuttimme kertoo, miten opit tunnistamaan bakteerivaginoosin ja hiivatulehduksen sekä hoitamaan niitä oikein.

Bakteerivaginoosin oireet

Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen runsas valkovuoto, joka on juoksevaa ja joskus väriltään harmahtavaa. Vuoto haisee kalamaiselta, ja alapää voi haista jopa housujen läpi. Oireisiin voi liittyä myös lievää kutinaa.

Mistä bakteerivaginoosi johtuu?

Bakteerivaginoosi on emättimen lievä tulehdustila, jossa emättimen omassa bakteerikannassa on häiriö ja haitalliset bakteerit lisäntyvät. Lisäksi valkovuodon pH-arvo nousee emäksisemmäksi kuin tavallisesti.

Yksi yleisimmistä bakteerivaginoosin aiheuttajista on aktiivinen seksielämä. Emäksinen siemenneste nostaa emättimen pH-tasapainoa, jolloin haitalliset bakteerit lisääntyvät. Bakteerivaginoosia voi kokeilla ehkäistä käyttämällä matalan pH:n intiimipesuainetta yhdynnän jälkeen. 

Lisäksi bakteerivaginoosille voivat altistaa:

  • Kuparikierukan käyttö
  • Alapään turhan ahkera pesu
  • Hautovat pikkuhousunsuojat tai kuukautissiteet
  • Huonosti hengittävät alushousut
  • Kuukautiset
  • Antibioottikuuri

Bakteerivaginoosin hoito

Jos oireet ovat lieviä, voit käyttää itsehoitona apteekista saatavia paikallisesti käytettäviä emätinkapseleita tai -geelejä. Ne sisältävät maitohappobakteereja ja maitohappoa, jotka puolustavat emättimen hyvää bakteerikantaa. Ne myös alentavat emättimen noussutta pH-arvoa. Käytä tuotetta noin viikon ajan.

Hyvää hygieniaa on syytä noudattaa, mutta liian tiheää alapesua on vältettävä. Älä käytä intiimialueella tavallista saippuaa vaan suosi intiimipesuaineita, joiden pH on matala. 

Hoitamaton bakteerivaginoosi ei sinänsä ole vaarallinen, mutta oireiden pahentumisen välttämiseksi se kannattaa hoitaa.

Tutustu bakteerivaginoosin itsehoitotuotteisiin.

Milloin bakteerivaginoosin vuoksi on syytä mennä lääkäriin?

  1. Pitkään jatkuvat oireet: Jos oireet eivät helpotu itsehoitotuotteilla viikon jälkeen, mene lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi määrätä sinulle lääkkeet emättimen bakteeritasapainon korjaamiseksi.
  2. Toistuva bakteerivaginoosi, olet raskaana tai voimakkaat oireet: Lääkäriin tulee hakeutua myös, jos oireet ovat voimakkaat, bakteerivaginoosi toistuu usein, olet raskaana tai oireisiin liittyy alavatsakipua tai kuumetta.
  3. Oireita myös kumppanilla: Jos myös kumppanilla on oireita, käy lääkärissä. Bakteerivaginoosi ei tartu kumppaniin, eli silloin kyse on jostain muusta vaivasta.

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa intiimituotteet edullisesti netistä ya.fi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* intiimituotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 10.12.2024 asti.

KAIKKI intiimituotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: INTIM524

Kokkareinen valkovuoto: hiivatulehdus vai bakteerivaginoosi?

Bakteerivaginoosi sekoitetaan usein hiivatulehdukseen. Molemmat ovat hyvin yleisiä intiimialueen vaivoja, joita voidaan hoitaa oikeanlaisilla tuotteilla kotikonstein.

Hiivatulehduksessa valkovuoto on usein kokkareista, vaaleaa ja tuoksutonta. Bakteerivaginoosissa taas juoksevaa, pahanhajuista ja väriltään harmahtavaa. Hiivatulehdus myös aiheuttaa enemmän kutinaa ja joskus myös kirvelyä. Limakalvoilla voi olla voimakasta ärsytystä ja jopa haavaumia.

On aika tavallista, että bakteerivaginoosista kärsivä luulee kärsivänsä hiivatulehduksesta ja hakee apua hiivalääkkeistä. Hiivatulehduslääke saattaakin hieman helpottaa bakteerivaginoosin oireita. Se ei kuitenkaan hoida sitä kokonaan, ja oireet palaavat.

Kysy apua intiimivaivojen hoitamiseen Yliopiston Apteekin henkilökunnalta apteekissa tai verkkokaupan chatissa. Farmaseuttimme auttavat mielellään sinulle sopivan tuotteen valinnassa.

Tutustu hiivatulehduksen itsehoitotuotteisiin.

Bakteerivaginoosin ehkäisy

Näillä keinoin voit ehkäistä bakteerivaginoosin kehittymistä:

  • Hyvä intiimihygienia: Käytä hengittäviä alusvaatteita ja pese alapäätä kohtuullisissa määrin. Vältä vesisuihkun suuntaamista suoraan emättimeen.
  • Käytä intiimipesuainetta: Älä käytä emättimen pesuun saippuaa. Sen sijaan intiimipesuun voit käyttää pari kertaa viikossa alapään pesuun apteekista saatavaa hapanta pesuainetta, jonka pH-arvo on matala eli 3,5–5. Se auttaa pitämään emättimen pH-arvon kunnossa. 
  • Toistuva bakterivaginoosi hallintaan: Jos vaiva toistuu usein ja olet jo jutellut asiasta lääkärin kanssa, voi olla hyvä idea käyttää bakteerivaginoosin ehkäisyyn 3 vuorokauden kuurina emätintabletteja, jotka sisältävät maitohappoa. Ne palauttavat ja ylläpitävät emättimen luontaisen pH-tasapainon. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Siina Kaipiainen.

Tutustu myös: