Mikä avuksi, kun emättimen hiivasienitulehdus vaivaa?

alapään kutina voi johtua hiivatulehduksesta

Epämukava olo: polttelun tunnetta alapäässä, kutittaa, kirvelee ja vuotaa. Vaiva iskee juuri silloin kun et haluaisi. Oireiden taustalla on todennäköisesti hiivasieni, joka aiheuttaa tulehduksen emättimessä. Tulehdus voi tuntua kiusalliselta, mutta onneksi sen hoitaminen onnistuu varsin nopeasti ja vaivattomasti apteekista saatavilla tuotteilla.

Mistä tiedän, että minulla on emättimen hiivasienitulehdus?

Emättimen hiivasienitulehdus on yleinen aikuisikäisten naisten vaiva, jota suotta nolostellaan. Arviolta jopa 75% aikuisikäisistä naisista saa elämänsä aikana hiivatulehduksen. Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat ulkosynnytinten ja emättimen voimakas kutina ja kirvely, sekä emättimen paksu, kokkareinen ja hajuton valkovuoto. Valkovuoto saattaa toisinaan olla myös vetistä. Hiivatulehdukseen liittyy yleisesti myös erilaisia ärsytysoireita, kuten ihon ja limakalvojen punoitusta ja haavaumia. Edellä kuvattujen oireiden vuoksi naiset voivat toisinaan kokea yhdyntäkipuja tai kipua virtsatessa. 

 1. SEBAMED FEMININE INTIMATE WASH 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SEBAMED FEMININE INTIMATE WASH 200 ML
  Tarjoushinta 6,80 € Normaalihinta 8,50 €
 2. YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  6,90 €
 3. ACO INTIM CLEANSING WASH HAJUSTEETON 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO INTIM CLEANSING WASH HAJUSTEETON 250 ML
  12,00 €
 4. RFSU INTIM DAILY WASH 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  RFSU INTIM DAILY WASH 150 ML
  6,00 €

Mistä hiivatulehdus johtuu?

Emättimen hiivasienitulehduksen yleisin aiheuttaja on Candida albicans – niminen hiivasieni, joka kuuluu ihmisen normaaliin, vaarattomaan mikrobistoon. Naisilla hiivasienitulehduksen kehittymisen taustalla on emättimen normaalin mikrobitasapainon häiriintyminen, jonka seurauksena hiivasieni pääsee lisääntymään liikaa aiheuttaen tulehdusoireet.

Tiedetään, että useat tekijät voivat altistaa hiivatulehdukselle. Näitä ovat muun muassa hormonitoiminnan muutokset raskauden aikana, sekä huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes. Myös jotkin lääkkeet voivat altistaa hiivasienitulehdukselle:

 • Hiljattain syöty antibioottikuuri
 • Pitkäaikainen kortisonilääkitys isoin annoksin
 • Suun kautta otettavat e-pillerit
 • Hormonikorvaushoitolääkitys vaihdevuosien aikana
 • Elimistön omaa vastustuskykyä heikentävät lääkkeet (esim. siklosporiini)

On hyvä muistaa, ettei hiivatulehdus ole sukupuolitauti. Kondomin käyttö seksin aikana on kuitenkin suositeltavaa, jotta hiivasieni ei siirry kumppanille.

Miten hoidan hiivatulehduksen vaivattomasti?

Hiivasienitulehdus hoituu helposti apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla. Valikoimista löydät paikallishoitoon tarkoitetut emätinpuikot ja – voiteet, sekä suun kautta otettavan lääkekapselin. Kun käytät puikkoja tai voidetta, paikallisvalmisteiden hoitoaika vaihtelee yhdestä seitsemään päivään. Suun kautta yhtenä kerta-annoksena otettava kapseli vaikuttaa elimistössä viikon ajan. Raskauden aikana sopiva valmiste kannattaa varmistaa apteekin henkilökunnalta tai neuvotella käytöstä etukäteen lääkärin kanssa. 

Hakeudu lääkärin vastaanotolle:

 • Jos olet alle 16-vuotias tai yli 65-vuotias, ja sinulla on ensimmäistä kertaa oireita.
 • Mikäli itsehoidosta huolimatta oireilu jatkuu useiden päivien ajan ja valkovuoto on edelleen normaalista poikkeavaa.
 • Hiivatulehdusoireet toistuvat usein.

Miten voin ennaltaehkäistä hiivatulehdusta? Toimi näin: