Näin hoidat ja ehkäiset yleisimmät intiimivaivat

Näin hoidat ja ehkäiset yleisimmät intiimivaivat

Alapään tuskaisa kutina, kirvely tai outo haju viittaa useimmiten emättimen tulehdukseen. Mutta onko kyse hiivatulehduksesta, bakteerivaginoosista vai kuivista limakalvoista? Opi tunnistamaan vaivat, niin voit helpottaa oloasi nopeasti.

Kauhea kutina? Kärsit todennäköisesti hiivatulehduksesta

Miltä se tuntuu?

Kun alapäätä kutittaa niin, että on mahdoton keskittyä mihinkään muuhun, vaiva johtuu todennäköisesti emättimen hiivatulehduksesta. Kutinan lisäksi hiivatulehduksen tunnistaa runsaasta, kokkareisesta ja tahmeasta valkovuodosta, joka ei haise juuri miltään. Lisäksi emättimen limakalvot usein punoittavat, ja niissä saattaa olla haavaumia.

Mistä se johtuu?

Hiivatulehdus johtuu emättimen hiivasienen liikakasvusta, jonka takana ovat usein muun muassa ehkäisypillerit, raskaus, diabetes ja sokeriset herkut. Moni saa hiivatulehduksen antibioottikuurin jälkeen. Myös kuukautissiteet ja pikkuhousunsuojat altistavat hiivatulehdukselle.

Miten sitä hoidetaan?

Hiivatulehdukseen on saatavilla useita itsehoitolääkkeitä: suun kautta otettavia kapseleita sekä paikallisia voiteita ja puikkoja. Niitä voi käyttää, jos on aiemmin sairastanut hiivatulehduksen ja tunnistaa tutut oireet. Jos vaiva on uusi, kannattaa käydä lääkärillä varmistamassa, ettei kutina johdu sukupuolitaudista.

Hiivatulehduksia voi ehkäistä huolehtimalla intiimihygieniasta – ei kuitenkaan liikaa. Älä esimeriksi suihkuta emättimeen vettä tai pese alapäätä tavallisella suihkusaippualla. Käytä sen sijaan intiimialueelle tarkoitettuja happamia pesunesteitä.

Kuukautissiteen vaihtaminen tamponiin tai kuukuppiin saattaa auttaa. Hengittävät, puuvillaiset pikkuhousut tai ilman alushousuja nukkuminen saattavat auttaa hiivatulehduskierteen katkaisemisessa. Pikkuhousun-suojien ja voimakkaasti hajustettujen pesuaineiden käyttöä kannattaa välttää. Joillakuilla myös sokerin karsiminen auttaa.

Alle 16- ja yli 60-vuotialle sekä raskaana oleville suositellaan lääkärissä käyntiä. Samoin, jos hiivatulehdus riivaa useamman kerran vuodessa. Jos itsehoitolääkkeet eivät vie tulehdusta viikossa tai ilmenee muita oireita, kuten kuumetta, rakkuloita tai kipua, on syytä lähteä lääkärille.

 1. CERADERM INTIME HOITOÖLJY 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERADERM INTIME HOITOÖLJY 100 ML
  9,10 €
 2. RFSU INTIM DAILY WASH 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  RFSU INTIM DAILY WASH 150 ML
  6,00 €
 3. ACO INTIM CLEANSING WASH HAJUSTEETON 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO INTIM CLEANSING WASH HAJUSTEETON 250 ML
  12,00 €
 4. ACO INTIM CLEANSING OIL HAJUSTEETON 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO INTIM CLEANSING OIL HAJUSTEETON 150 ML
  12,80 €

Kalamainen haju? Kärsit todennäköisesti bakteerivaginoosista

Miltä se tuntuu?

Kun alapäästä lemahtaa häiritsevä haju, vaivan takana on usein emättimen bakteeritulehdus. Tympeän tunkkainen tai kalamainen haju on bakteerivaginoosin tunnistettavin oire. Bakteerivaginoosissa valkovuoto on runsaan juoksevaa eikä kokkareista, kuten hiivatulehduksessa. Joskus bakteerivaginoosi saattaa aiheuttaa lievää kutinaa.

Mistä se johtuu?

Bakteerivaginoosi johtuu emättimen bakteerikannan häiriöstä, jossa emättimen normaalien maitohappo-bakteereiden tilalle tulee hapettomassa tilassa viihtyviä bakteereita.

Yksi yleisimmistä bakteerivaginoosin aiheuttajista on aktiivinen seksielämä. Emäksinen siemenneste nostaa emättimen pH-tasapainoa, jolloin haitalliset bakteerit lisääntyvät. Myös kuparikierukan käyttäjillä on tulehdusta keskimääräistä enemmän. Alapään liiallinen pesu sekä hautovat pikkuhousunsuojat ja kuukautissiteet altistavat myös bakteerivaginoosille.

Miten sitä hoidetaan?

Bakteerivaginoosi ei ole vieraiden bakteerien aiheuttama tulehdus, joten se voi parantua itsestään tai itsehoidolla. Lieviä bakteerivaginoosin oireita voi hoitaa apteekista saatavilla, emättimen pH-arvoa alentavilla emätinpuikoilla ja -voiteilla.

Lääkärin pakeille on syytä lähteä, jos epäilet sukupuolitautia, oireet eivät helpota itsehoitolääkkeillä viikossa tai sinulla on muita oireita. Lääkäri voi määrätä bakteerivaginoosin hoitoon antibioottikuurin puikkoina, voiteena tai suun kautta otettavina tabletteina.

Bakteerivaginoosia voi ehkäistä samaan tapaan kuten muitakin emättimen tulehduksia: huolehtimalla intiimihygieniasta, välttämällä liikapesua ja käyttämällä hengittäviä alusvaatteita. Jos bakteerivaginoosi toistuu usein, kokeile käyttää maitohappobakteeria sisältäviä emätinpuikkoja kerran viikossa. Kondomin käyttö yhdynnässä voi auttaa katkaisemaan bakteerivaginoosikierteen.

Kipua seksin aikana ja arka alapää? Kärsit todennäköisesti kuivista limakalvoista

Miltä se tuntuu?

Kun seksi ei luista ja sattuu ja alapään limakalvoille syntyy herkästi vaurioita, sinulla on todennäköisesti kuivat limakalvot. Myös toistuvat virtsatietulehdukset tai heikentynyt virtsanpidätyskyky kielivät limakalvojen kuivuudesta. Joskus alapää saattaa myös kirvellä ja kutista. Sen sijaan valkovuodon koostumukseen tai emättimen hajuun kuivuusongelma ei vaikuta.

Mistä se johtuu?

Emättimen limakalvojen kuivuminen johtuu usein vähäisestä estrogeenin tuotannosta. Useimmiten kuivista limakalvoista kärsivät vaihdevuosi-ikäiset, mutta myös imetys, ehkäisypillerit ja jotkin syöpälääkkeet saattavat aiheuttaa kuivuutta. Myös gynekologiset operaatiot saavat limakalvot kuivumaan.

Miten sitä hoidetaan?

Kuivien limakalvojen hoidossa avainsanoja ovat vesipesu ja kosteutus. Apteekissa myydään monia lääkkeettömiä paikallisvoiteita ja emätinpuikkoja, joita voi käyttää säännöllisesti limakalvojen kosteutukseen. Myös perusvoide ja ihonhoitoöljyt kosteuttavat limakalvoja tehokkaasti.

Limakalvojen kosteutta voi ylläpitää myös sisäisesti nautittavilla öljyillä, kuten tyrniöljyllä. Liukuvoide helpottaa yhdyntäkipuja ja vähentää limakalvovaurioita.

Lääkkeettömien valmisteiden lisäksi kuivia limakalvoja voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla, estrogeeniä sisältävillä voiteilla, puikoilla ja tableteilla. Estrogeeni vahvistaa emättimen limakalvoja ja palauttaa kosteutta tuottavien rauhasten toimintaa.