Alapään pesu ja muu intiimihygienia – Tiesitkö nämä 5 vinkkiä?

hengittävät vaatteet osana hyvää intiimihygieniaa

Alapään hyvinvoinnista on hyvä huolehtia päivittäin, vaikkei mitään vaivoja olisikaan. Mutta tiedätkö, millaisia tuotteita kannattaa suosia ja välttää? Miksi aina seksin jälkeen kannattaa käydä alapesulla? Entä mitä tehdä emättimen kuiville limakalvoille ja kuinka torjua toistuvia hiivatulehduksia? Lue juttu, niin osaat pitää huolta intiimialueen hygieniasta.

1. Alapään pesu – vältä saippuaa, suosi intiimipesuainetta

Pese alapää päivittäin. Liian usein ei kannata pestä, sillä se voi häiritä emättimen normaalia bakteeriflooraa ja kuivattaa intiimialueiden limakalvoja. Vesisuihkua ei pidä liioin suunnata suoraan emättimen sisään.

Vesipesu yleensä riittää, mutta älä käytä alapään pesuun tavallista saippuaa. Sen pH-arvo on yleensä liian korkea.

Intiimipesuaine tuo lisää raikkautta esimerkiksi kuukautisten aikana tai seksin jälkeen. Hapan intiimipesuneste tai -öljy on alapäälle turvallinen. Emättimen normaali pH-arvo on 3,5–4,5. Mitä lähempänä pesunesteen pH-arvo on emättimen omaa pH:ta, sitä parempi. Osa pesunesteistä sisältää maitohappoa, joka tasapainottaa pH-arvoa.

Miehet voivat käyttää samoja intiimipesuaineita kuin naiset.

Hyödynnä artikkelin lukijan etu:

Ota 2 intiimituotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla: 

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 10.12.2024 asti.

2. Ehkäise hiivatulehdus ja virtsatietulehdus

Jos sinulla on taipumusta hiivatulehdukseen tai bakteerivaginoosiin, voit käyttää ennaltaehkäisynä maitohappoa ja maitohappobakteereita sisältäviä tuotteita. Niitä on saatavilla emätingeeleinä, -voiteina, -tabletteina ja -puikkoina. Tuotteet tasapainottavat emättimen pH:n ja pitävät huolta sen normaalista bakteeritasapainosta.

Voit käyttää tuotteita myös lievien oireiden hoitoon. Jos oireet eivät hellitä itsehoitotuotteilla viikon jälkeen, käy lääkärin vastaanotolla.

Hyvällä intiimihygienialla voit ehkäistä muitakin vaivoja. Esimerkiksi virtsatietulehdus voi iskeä, jos peräaukon alueen bakteereita kulkeutuu virtsaputkeen. Hyvä intiimihygienia auttaa siihen, että limakalvot pysyvät hyvässä kunnossa ja ettei bakteereita pääse vääriin paikkoihin. Muista vessareissulla aina pyyhkiä edestä taaksepäin.

 1. YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  Tarjoushinta 5,18 € Normaalihinta 6,90 €
  Loppu
 2. SEBAMED FEMININE INTIMATE WASH 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SEBAMED FEMININE INTIMATE WASH 200 ML
  Tarjoushinta 6,38 € Normaalihinta 8,50 €
 3. ACO INTIMATE CARE CLEANSING WIPES 10 KPL INTIIMIPYYHE
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO INTIMATE CARE CLEANSING WIPES 10 KPL INTIIMIPYYHE
  Tarjoushinta 4,43 € Normaalihinta 5,90 €
 4. FEMISAN WASH INTIIMIPESUGEELI 125 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FEMISAN WASH INTIIMIPESUGEELI 125 ml
  Tarjoushinta 8,48 € Normaalihinta 11,30 €

3. Kosteuta emättimen kuivat limakalvot

Jos kärsit kuivista limakalvoista, kokeile kosteuttavia, hormonittomia itsehoitotuotteita. Niitä on tarjolla emätinpuikkoina, -voiteina, -geeleinä ja -öljyinä. Näitä voi käyttää useita kertoja viikossa, tarvittaessa vaikka päivittäin.

Myös vaihdevuosien aikana limakalvot voivat olla kutisevat, kuivat ja arat. Voit hoitaa oireita kosteuttavilla tuotteilla, jotka eivät sisällä hormoneja.

Voit saada vaihdevuosien aiheuttamaan limakalvojen kuivuuteen apua myös estrogeenia sisältävistä itsehoitolääkkeistä, joita on saatavilla emätinpuikkoina ja -voiteina. Ne vahvistavat emättimen limakalvoa sekä vähentävät kuivuutta ja ärsytystä. Paikallisen estrogeenivalmisteen käyttöä ei kannata pelätä: estrogeeni ei juurikaan imeydy limakalvolta verenkiertoon.

4. Alapesulle seksin jälkeen

Naisten kannattaa mennä yhdynnän jälkeen pian intiimipesulle, sillä siemennesteen pH on heikosti emäksinen ja emättimen hapan.

Jos siemenneste jää emättimeen, se nostaa emättimen pH-tasapainoa, mikä voi edistää haitallisten bakteerien kasvua ja aiheuttaa esimerkiksi bakteerivaginoosin. Voit siis ehkäistä tulehduksia pesemällä alapääsi pian yhdynnän jälkeen.

 1. FEMISAN OIL ÖLJY INTIIMIALUEELLE 100 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FEMISAN OIL ÖLJY INTIIMIALUEELLE 100 ml
  Tarjoushinta 8,18 € Normaalihinta 10,90 €
 2. REPADINA PLUS 10MG EMÄTINPUIKKO 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  REPADINA PLUS 10MG EMÄTINPUIKKO 10 KPL
  Tarjoushinta 18,68 € Normaalihinta 24,90 €
 3. CERIDAL LIPOLOTION SPRAY 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERIDAL LIPOLOTION SPRAY 100 ML
  7,90 €
 4. MEMBRASIN VAGINAL VITALITY CREAM 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEMBRASIN VAGINAL VITALITY CREAM 50 ML
  Tarjoushinta 16,43 € Normaalihinta 21,90 €

5. Valitse hengittävät alushousut

Panosta laadukkaisiin ja luonnonkuituisiin alusvaatteisiin! Käytä alushousuja, jotka ovat hengittävää materiaalia ja jotka eivät kiristä tai haudo. Vaihda pikkuhousut päivittäin ja nuku välillä ilman alushousuja.

Hajusteeton ja hellävarainen pyykinpesuaine on hyvä alusvaatepyykissä. Pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää jatkuvasti, sillä ne voivat hautoa alapäätä.

6 x hyvä intiimituote

 • YA intiimipesunesteen pH-arvo on 3,8. Hellävarainen ja hajustamaton pesuneste sisältää hoitavaa karpalonsiemenöljyä ja tasapainottavaa maitohappoa. Tuote on vegaaninen ja kotimainen.
 • Vagisan emätinvoide kosteuttaa kuivia limakalvoja. Hormoniton, hajusteeton voide sisältää maitohappoa, joka edistää emättimen luonnollista pH-arvoa.
 • Aco intim cleansing wipes -puhdistuspyyhkeet puhdistavat ja kosteuttavat kätevästi festareilla, mökillä ja muilla reissuilla.
 • YA Emätingeeli hoitaa ja ennaltaehkäisee emättimen epätasapainosta johtuvia oireita, kuten limakalvojen ärsytystä, kutinaa, epämiellyttävää hajua ja epänormaalia vuotoa. Emätingeeli tukee emättimen omaa maitohappobakteerikantaa.
 • Linola suojaava balsami luo iholle suojakalvon ja ehkäisee vaikkapa pyöräilijän tai lenkkeilijän intiimi- ja nivusalueen ihoärsytystä. Balsami suojaa mutta antaa ihon hengittää.
 • Lunette kuukautiskuppi on limakalvoille ja iholle hellävarainen ja ekologinen kuukautissuoja. Saatavilla kahdessa eri koossa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Virpi Kaivorinne.