Positiivinen raskaustesti: milloin raskaus näkyy testissä? Usein kysytyt kysymykset raskaus- ja ovulaatiotesteistä

Nainen tietää, että raskaustestin tekeminen kotona on helppoa ja nopeaa ja tulos on heti luettavissa testistä

Raskaana vai ei – raskaustesti sen kertoo! Mutta ovatko kotona tehtävät raskaustestit luotettavia? Voiko raskaustestin tehdä väärin? Mistä tietää onko raskaustesti positiivinen vai negatiivinen? Mitä haalea viiva raskaustestissä tarkoittaa? Entä miten ovulaatiotestejä käytetään? Lue usein kysytyt kysymykset ja vastaukset raskaus- ja ovulaatiotesteistä.

Milloin raskaus näkyy testissä?

Raskaus näkyy testissä varmimmin, kun teet raskaustestin sinä päivänä kun kuukautisten pitäisi alkaa tai sen jälkeen. Silloin kehon tuottaman raskaushormonin määrä on riittävän suuri, ja raskaustestit näyttävät 99% varmuudella oikean tuloksen.

Tässä sinulle artikkelin lukijan etukoodi, ole hyvä! Tilaa vitamiinit ja raskaus- ja ovulaatiotestit edullisesti netistä ya.fi!

KAIKKI* vitamiinit ja raskaus- ja ovulaatiotestit -20 % etukoodilla: VAUVA524

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.

Milloin aikaisintaan raskaustesti? Voiko raskaustestin tehdä ennen kuukautisten alkua?

Saatavilla on varhaisen vaiheen raskaustestejä, jotka voi tehdä jopa viisi päivää ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. Silloin testin varmuus on noin 79 prosenttia. 

Neljä päivää ennen kuukautisia varhaisen testin varmuus on jo 96 prosenttia.

Kuinka nopeasti raskaustestin tulos selviää?

Riippuu testistä. Joissakin lukuväli on 1–3 minuuttia, toisissa 1–5 minuuttia.

Tarkoittaako raskaustestin haalea viiva positiivista tulosta?

Kyllä, haaleakin viiva on positiivinen tulos.

Mihin raskaustestin tulos perustuu?

Raskaustesti mittaa hCG-hormonia, jota alkaa erittyä heti, kun raskaus alkaa. Joillakuilla sitä tosin erittyy alkuraskaudessa vähemmän kuin toisilla.

Pitääkö raskaustesti tehdä aamulla?

HCG-hormonin pitoisuudet ovat suurimmillaan aamuvirtsassa, mutta hormonia erottuu kyllä virtsaan muulloinkin.

Jos kuukautiset ovat viikon myöhässä, hCG-hormonin pitoisuus on yleensä noussut niin korkeaksi, että raskaus näkyy virtsasta mihin aikaan päivästä tahansa.

Varhaisen vaiheen raskaustesti kannattaa tehdä aamuvirtsasta. Sen tulos on todennäköisemmin oikea, kun virtsa on ollut rakossa vähintään neljä tuntia.

Minkälaisia raskaustestejä on olemassa?

Raskaustestit ovat joko testiliuskoja tai -puikkoja.

Testiliuskat ovat ohuita liuskoja. Virtsa kerätään kuppiin ja liuska kastetaan virtsaan. Liuskaan ilmestyy kontrolliviivan lisäksi toinen viiva, jos olet raskaana.

Testipuikot ovat kynänmallisia puikkoja, joiden kärjen päälle virtsataan. Kannattaa huomata, että virtsasuihkun pitää kestää jopa viisi sekuntia. Kärjen voi myös upottaa kuppiin kerättyyn virtsaan. Testit kertovat positiivisesta tuloksesta esimerkiksi viivalla, ruksilla tai digitaalisen näytön tekstillä.

Raskaustestejä on erilaisia:

 • Varhainen testi, jonka voi tehdä jo ennen kuukautisten alkua.
 • Digitaalisella näytöllä varustettu testi, joka kertoo, millä viikolla raskaus on.
 • Pikatesti, joka kertoo tuloksen minuutissa.
 • Yliopiston Apteekista saat testejä yhden, kahden tai kahdeksan kappaleen pakkauksissa.

Varhaisen vaiheen raskaustesti – kenelle se sopii?

 • Jotkut valitsevat varhaisen testin, koska eivät malta odottaa kuukautisten alkuun asti. Varhaisen testin valinnalle on myös lääketieteellisiä syitä, etenkin jos toivoo raskautta
 • Jos käytössä on lääke, joka ei sovi raskauden kanssa ja tulisi tietää, onko lääkitystä syytä muuttaa.
 • Jos aiemmin on ollut hankaluuksia pysyä raskaana, lääkäri voi aloittaa raskauden etenemistä myötävaikuttavan lääkityksen.
 • Jos lääketieteellistä syytä ei ole, kannattaa ehkä harkita, tekisikö testin vasta sitten, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa.
 • Varhaisen vaiheen testi voi nimittäin näyttää positiivista tulosta myös munasolun epäonnistuneesta kiinnittymisestä. Pettymys voi olla valtava, kun muutama päivä myöhemmin toinen testi onkin negatiivinen.

Kenelle sopii raskaustesti, joka kertoo raskausviikot?

 • Jos kuukautiskiertosi on epämääräinen etkä ole varma, olisiko kuukautisten pitänyt alkaa ja haluat tietää, missä vaiheessa raskaus on mahdollisesti alkanut.
 • Testi pystyy näyttämään viikot viidenteen raskausviikkoon asti. Jos teet sen esimerkiksi seitsemännellä raskausviikolla, testi näyttää silti viittä viikkoa.

Voiko raskaustestin tehdä väärin?

Jos juot hyvin paljon vettä, virtsa laimenee. Silloin erityisesti varhaisilla viikoilla testi voi näyttää negatiivista, vaikka olisit raskaana.

Varmin tapa saada testi – joko liuska tai puikko – onnistumaan on kerätä virtsa kuppiin ja upottaa testipää virtsaan. Puikkotesti voi mennä pieleen, jos pää ei kastu virtsasuihkun alla kunnolla tai virtsaa menee testivälineessä väärään paikkaan.

Osa testeistä pitää tulosta odotellessa laittaa mielellään vaakasuoralle pinnalle – ei testipää ylös, sillä se voi vaikuttaa testin toimintaan.

Lue tulos siinä ajassa, kun pakkauksen ohje neuvoo. Sen jälkeen tulos voi näyttää joko väärää positiivista tai väärää negatiivista.

Lue käyttöohjeet aina huolellisesti!

Ovulaatiotesti – miten niitä käytetään ja kuinka kauan ovulaatiotesti näyttää positiivista?

Ovulaatiotestin avulla on tarkoitus löytää hetki, jolloin munasolu irtoaa munarakkulasta. Se siis kertoo, milloin on optimaalinen hetki raskaaksi tulemiselle.

Ovulaatiotestit mittaavat luteinisoivan hormonin määrää. Sen perusteella ne näyttävät noin kaksi hedelmällisintä päivää. Herkimmät testit mittaavat lisäksi estrogeenin pitoisuutta. Ne kertovat neljä hedelmällisintä päivää.

Jos toivoo raskautta, on ovulaation ajankohta tärkeä tietää, sillä munasolu elää vain noin 12–24 tuntia. Luteinisoivan hormonin huippu on 24–36 tuntia ennen munasolun irtoamista.

Miten ovulaatiotestiä käytetään?

 • Ovulaatiotestit ovat raskaustestin näköisiä puikkoja. Puikon kärjen päälle virtsataan tai kärki kastetaan kuppiin kerättyyn virtsaan.
 • Joidenkin merkkien testi tulee tehdä aamuvirtsasta, toiset voi tehdä muulloinkin.
 • Testaaminen ajoitetaan noin kiertopäiville 5–8, koska ovulaatio on yleensä noin 12–16 päivää ennen seuraavien kuukautisten oletettua alkamispäivää.

Ovatko ovulaatiotestit luotettavia?

Ovulaatiotestit ovat luotettavia.

Kaikki naiset eivät kuitenkaan ovuloi läheskään joka kuukausi, etenkään myöhemmällä iällä. Jotkut taas eivät ovuloi keskellä kiertoa, vaan vasta loppukierrosta.

Ovulaation löytäminen voi siis vaatia sinnikkyyttä ja testaamista usean kuukauden aikana. Tukena voi käyttää lämmön mittaamista ja oman kierron tarkkailua kalenterin kanssa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Hanna Nokelainen.