Allerginen reaktio iholla kosmetiikasta? Löydä sopivat tuotteet

kosmetiikka-allergikolle sopivat hellävaraiset tuotteet

Kosmetiikan aiheuttaman allergisen reaktion merkkejä voivat olla kutina, turvotus, punoitus ja näppylät. Ne esiintyvät usein juuri siinä kohdassa, johon tuotetta on laitettu. Jos kosmetiikka ja ihonhoitotuotteet saavat helposti silmäsi vuotamaan ja ihosi ärtymään, ei hätää. Yliopiston Apteekista löydät paljon kosmetiikka-allergiselle sopivia tuotteita. Näillä vinkeillä tunnistat kosmetiikka-allergian ja suunnistat tuoteviidakossa.

Kosmetiikka-allergian oireet

 • Jos ihosi kutisee, punoittaa ja siinä on ihottumaa, kyse voi olla kosmetiikka-allergiasta. Joskus iholle nousee myös rykelmä turvonneita, nokkosen polttamaa muistuttavia punertavia paukamia. 
 • Ihottuma ja kutina alkavat yleensä siitä kohdasta ihoa, jolle kosmetiikkaa on levitetty. Myöhemmin reaktio voi levitä myös laajemmalle alueelle. Oireita voi tulla jo noin puolen tunnin kuluessa tai vasta parin vuorokauden kuluttua.  
 • Allergiareaktio vaatii usein pitkäaikaisen altistumisen allergisoivalle aineelle. Joskus altistuminen on jatkunut vuosia, toisinaan allergia puhkeaa jo viikkojen jälkeen.  
 • Jos ihosi punoittaa muttei kutise, kyse on yleensä ärsytysihottumasta, ei allergiasta. Ärsytysihottuma on usein paikallinen eikä se leviä laajemmalle alueelle. Mikäli kasvosi punoittavat hetken heti voiteen levittämisen jälkeen, kyse on luultavasti ärsytyksestä.  

Kosmetiikka-allergian oireista voit lukea lisää Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilta.

Mistä tiedän, mille kosmetiikalle olen allerginen?

Jos epäilet, että olet allerginen kosmetiikalle, varaa aika ihotautilääkärille ja tarvittaessa allergiatesteihin. Näin voidaan selvittää, oletko allerginen jollekin tietylle ainesosalle, kuten hajusteille.

Mikä on hajusteallergia?

Hajusteallergia johtuu iholle levitettävän kosmetiikan hajusteista. Siitä kertoo punaläiskäinen, kutiava ihottuma. Lisäksi silmäluomesi saattavat turvota. Hajusteallergia todetaan allergiatestillä. Tällöin sinun tulee välttää hajustettua kosmetiikkaa. Ei hätää, löydät Yliopiston Apteekista paljon hajustamattomia tuotteita.

Huomaa, että hajusteallergia on eri asia kuin tuoksuyliherkkyys, joka ei ole allergiaa. Tuoksuyliherkkyys tarkoittaa hajusteiden aiheuttamaa nuhaa, päänsärkyä ja hengitysoireita, kuten yskää ja hengenahdistusta.

Pahentavatko muut allergiat kosmetiikka-allergiaa?

Jos olet allerginen siitepölylle, ihosi saattaa reagoida siitepölyaikana tavallista rajummin myös kosmetiikkaan. Siksi silloin voi olla hyvä valita hajusteettomia ja herkälle iholle sopivia tuotteita.

Joissain mausteissa, kuten kanelissa ja kurkumassa, ja elintarvikkeiden aromiaineissa on samoja allergisoivia aineita kuin kosmetiikan hajusteissa. Siksi mausteet voivat aiheuttaa hajusteallergikolle esimerkiksi suun ja huulien kutinaa, kihelmöintiä ja turvotusta tai pahentaa ihottumaa. Mausteita ei kuitenkaan kannata välttää varmuuden vuoksi, vaan ainoastaan silloin, jos saat niistä oireita.

Jos ihosi on rikki tai sinulla on atooppinen iho, niin ihosi ärtyy myös kosmetiikasta helpommin kuin terve iho.

Allergisoivat ainesosat kosmetiikassa: mitkä ainesosat allergisoivat yleisimmin?

Kosmetiikassa on paljon ainesosia, joille voi allergisoitua. Yleisimmin allergisoivat:

 • hajusteet
 • säilöntäaineet kuten metyyli-isotiatsolinoni
 • synteettiset hiusvärit

Muista, että myös luonnonkosmetiikassa voi olla allergisoivia ainesosia, kuten luonnon hajusteita ja kasvi- ja yrttiuutteita.

Kemialliset aurinkosuojat saattavat ärsyttää ja allergisoida helpommin kuin fysikaaliset. Jos olet herkkäihoinen, kannattaa siis valita aurinkorasva, jossa on fysikaalinen suoja.

Miten löydän iholleni sopivat tuotteet?

Jos ihosi on herkkä tai allerginen, niin apteekin hajusteettomat, allergiselle tarkoitetut kosmetiikkasarjat ovat usein hyvä valinta. Myös Yliopiston Apteekin luonnonkosmetiikkasarjoista löytyy tuotteita herkälle iholle.

Monilla sarjoilla on myös oma linja erittäin herkälle iholle. Tällaisia sarjoja ovat esimerkiksi La Roche-PosayAvène ja Eucerin. Yliopiston Apteekista löydät muutenkin laajan valikoiman allergisille sopivia sarjoja.

Voit myös etsiä tuotteita, joilla on Allergiatunnus. Se on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton laatumerkki, joka kertoo, ettei tuotteessa ole yleisiä allergeeneja eli allergisoivia ainesosia. Voit luottaa siihen.

Jos jokin tuote mietityttää, kannattaa aina kysyä neuvoa Yliopiston Apteekin kosmetologilta tai farmaseutilta. Samalla saat neuvoja ihonhoitoosi. Muista, että voit kysyä neuvoja myös YA:n chat-palvelussa.

Kosmetiikka-allergia ja meikki – millaiset meikit sopivat allergiselle?

Jos ihosi on rikki, hoida se ensin kuntoon ja meikkaa vasta sitten. Kun iho on rikki, sen suojamuuri ei toimi kunnolla. Silloin se voi ärsyyntyä meikistä entistä enemmän.

Kun ihosi on jälleen kunnossa, aloita meikkaaminen hajusteettomilla meikeillä

Hyvä meikkipohja allergiselle on usein mineraalimeikkipohja. Siinä on yleensä vain muutamia ainesosia. Ja mitä vähemmän ainesosia, sitä vähemmän on myös mahdollisia allergian aiheuttajia. Meikkivoiteessa on yleensä paljon enemmän raaka-aineita, ja siksi se voi allergisoida helpommin.

Yliopiston Apteekissa on ripsivärejä, joilla on Sensitive-merkintä. Ne sopivat herkkäsilmäiselle, eivätkä sisällä hajusteita tai hartseja, jotka voivat allergisoida. Vesiliukoinen ripsiväri allergisoi yleensä vedenkestävää vähemmän.

Monissa kynsilakoissa on hajusteita, hartseja ja formaldehydiä tai sen vapauttajia. Apteekissa myydään kynsilakkoja, joissa ei ole hajusteita, allergisoivia säilöntäaineita tai hartseja.

7 x hyvä tuote kosmetiikka-allergiselle

Aco Sensitive Balance Micellar Cleansing Gel puhdistaa ihon erittäin hellävaraisesti mutta tehokkaasti. Se on hajusteeton, eikä sitä tarvitse huuhdella pois iholta.

La Roche-Posay Toleriane Dermallergo Creme -päivävoide rauhoittaa herkkää, allergista ihoa ja palauttaa ihon luontaisen mikrobiomin toiminnan allergiaan taipuvaisella iholla. 

Avène Soothing Eye Cream on hajusteeton silmänympärysvoide, joka rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Sopii atooppiselle iholle ja vähentää kutinaa, punoitusta ja turvotusta.

Avène Tolerance Hydra-10 Cream kosteuttaa ja pehmentää kuivaa ja herkkää ihoa. Hajusteeton.

Atopik Sensitive Rauhoittava Kauravoide on suomalaista luonnonkosmetiikkaa. Sen kaurauute rauhoittaa ja kosteuttaa. Voide tukee ihon oman suojamuurin toimintaa.

Idun Minerals Powder Foundation Inga -meikkipohja on jauhemainen ja sisältää mineraalipigmenttejä. Se sopii herkälle iholle.

Avène Couvrance Tolerance -ripsiväri on monen allergisen ja herkkäsilmäisen suosiossa. Se on hajusteeton, eikä sisällä hartseja.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme.

 1. COUVRANCE TOLERANCE MASCARA BLACK 7 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  COUVRANCE TOLERANCE MASCARA BLACK 7 ML
  21,90 €
 2. IDUN MINERALS POWDER FOUNDATION SIGNE 7 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  IDUN MINERALS POWDER FOUNDATION SIGNE 7 g
  Tarjoushinta 25,52 € Normaalihinta 31,90 €
 3. IDUN MINERALS POWDER FOUNDATION INGA 7 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  IDUN MINERALS POWDER FOUNDATION INGA 7 g
  Tarjoushinta 25,52 € Normaalihinta 31,90 €
 4. IDUN MINERALS POWDER FOUNDATION SAGA 7 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  IDUN MINERALS POWDER FOUNDATION SAGA 7 g
  Tarjoushinta 25,52 € Normaalihinta 31,90 €