Tiesitkö tämän luonnonkosmetiikasta?

meikkipussi täynnä luonnonkosmetiikkaa

Miten luonnonkosmetiikka eroaa tavallisesta? Kenelle luonnonkosmetiikka sopii? Voiko se allergisoida? Lue tämä, jos luonnonkosmetiikka ei ole sinulle vielä tuttua.

1. Mikä on luonnonkosmetiikan pointti?

Lyhyesti sanottuna luonnollisuus ja ympäristöystävällisyys. Näihin kahteen periaatteeseen kiinnitetään huomio koko luonnonkosmetiikan valmistus- ja käyttöprosessissa.

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä uusiutumattomia luonnonvaroja tai luonnolle haitallisia aineita. Raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän prosessoituja. Esimerkiksi voidepohjat perustuvat vain kasviöljyihin, eivät mineraaliöljyihin, kuten useissa tavanomaisissa kosmetiikkatuotteissa. Kasviöljyillä on ihoa hoitavia ominaisuuksia, kun taas mineraaliöljyssä ei ole ravintoaineita, vitamiineja, antioksidantteja tai iholle hyviä rasvahappoja lainkaan.

2. Miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa?

Suosi luonnonkosmetiikkaa, jos haluat hoitaa ihoasi mahdollisimman luonnollisilla aineilla ja kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Esimerkiksi monet herkästä, kuvasta tai ärtyneestä ihosta kärsivät ovat löytäneet luottotuotteensa juuri luonnonkosmetiikan joukosta

3. Mistä luonnonkosmetiikan tunnistaa?

Laki ei määrittele, mikä on luonnonkosmetiikkaa. Se, että tuotetta markkinoidaan sen sisältämien ainesosien orgaanisuudella (myös täysin synteettiset yhdisteet voivat olla orgaanisia) tai raaka-aineiden luonnollisuusprosentilla, ei tee siitä luonnonkosmetiikkaa.

Jos haluaa varmistua kosmetiikan luonnollisuudesta, kannattaa suosia sertifioituja sarjoja ja tuotteita. Euroopassa yleisiä, luotettavia sertifikaatteja ovat muun muassa Ecocert, BDIH, Cosmebio, NaTrue, Soil Association, Ecogarantie, AIAB ja NaTrue.

Yliopiston Apteekin omalla YA naturae -luonnonkosmetiikkasarjalla on Ecocert-sertifikaatti. YA naturae -tuotteet sisältävät upeita tehoaineita, kuten uudistavaa koivunmahlaa, tulehdusta hillitsevää mustaherukansiemenöljyä, ruusunmarjaöljyä sekä rauhoittavaa kaurauutetta ja suojaavaa mustaseljauutetta.

4. Onko luonnonkosmetiikka tehokasta?

Luonnonkosmetiikan soveltuvuus ja teho on yksilöllistä kuten muussakin kosmetiikassa.

Kaikista luonnonkosmetiikkatuotteista on viime vuosina ollut vaikein löytää laatushampoille pärjäävää tukanpesuainetta. Onneksi kehitys kehittyy: nykyisin vaihtoehtoja on jo melko paljon ja shampoista voi valita juuri omalle tukalle sopivan version.

Luonnonkosmetiikkasarjoissa ei juuri ole juonteiden täyttöön ja ihon väliaikaiseen silotukseen tarkoitettuja pikakaunistajia, vaan niiden teho perustuu hoitotehoon. Siksi tulokset eivät näy heti. Luonnonkosmetiikkasarjojen joukosta löydät timanttisia anti-age-tuotteita sekä todellisen kulttimaineen saavuttaneita luonnonkosmetiikan luottotuotteita.

5. Poikkeavatko luonnonkosmetiikkasarjojen meikit tavallisista?

Monen luonnonkosmetiikkasarjan meikit ovat mineraalimeikkejä tai vähintään niiden värit on sekoitettu mineraaleista. Tarjolla on sekä puuterimaisina siveltimellä iholle levitettäviä mineraalimeikkejä että ihan tavallisesti käytettäviä meikkivoiteita, huulikiiltoja, ripsivärejä ja niin edelleen.

6. Haluan kokeilla luonnonkosmetiikkaa. Mistä voisin aloittaa?

Moni on ihastunut luonnonkosmetiikkasarjojen hemmotteleviin kasvo- tai vartaloöljyihin ja aromaattisiin vartalonpesuaineisiin.

7. Voinko käyttää tavallista ja luonnonkosmetiikkaa sekaisin?

Kyllä. Luonnonkosmetiikkatuotteet voi ujuttaa normaaliin hoitorutiinin mullistamatta koko hoitoperiaatettaan kerralla.

Huomioi kuitenkin ensimmäistä tuotetta valitessasi, että esimerkiksi kaikkia luonnonkosmetiikan kasvojenpuhdistusaineita ei ole suunniteltu liuottamaan iholta vaikkapa tavallisten sarjojen vedenkestäviä meikkejä, joten muun muassa puhdistustuotteen valinnassa kannattaa pyytää neuvoa henkilökunnalta.

8. Onko luonnonkosmetiikka tutkittua ja turvallista? Sopiiko luonnonkosmetiikka herkkäihoiselle?

Koska lainsäädäntö on kaikelle kosmetiikalle sama, luonnonkosmetiikan markkinoinnissa käytettyjen väittämien ja sekä valmisteiden että raaka-aineiden on oltava tutkittuja.

Luonnollisuus yksinään ei tee kosmetiikasta hellävaraista. Luonnonkosmetiikkaa tehdään moneen tarkoitukseen ja kaikille ihotyypeille. Herkkäihoisille tarkoitetuissa tuotteissa ei käytetä yleisesti yliherkkyyksiä aiheuttavia ainesosia.

9. Allergisoiko luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikan raaka-aineille voi olla allerginen kuten mille tahansa aineelle. Esimerkiksi hajusteet voivat allergisoida, olivatpa ne luonnollisia tai keinotekoisesti valmistettuja. Myös muun muassa kasviuutteet voivat aiheuttaa ärsytystä herkkäihoisille. 

10. Onko luonnonkosmetiikka luomua?

Kaikki luonnonkosmetiikka ei ole luomua. Ainoastaan vaaditun pitoisuuden luomuviljeltyjä raaka-aineita sisältävä kosmetiikka on luomukosmetiikkaa. Esimerkiksi BDIH-, Ecocert- ja NaTrue-sertifikaatit vaativat, että tuotetta voi markkinoida luomuna vain, jos vähintään 95 prosenttia sen ainesosista on luomuviljeltyjä.

11. Onko luonnonkosmetiikka vegaanista?

Ei aina, sillä tuotteissa voidaan käyttää mehiläisvahaa, hunajaa ja villarasvaa.

 

Luonnonkosmetiikan sanasto

Luomu

Luomusertifioidulla tilalla kasvaneesta kasvista saatu aine, esimerkiksi luomuruusu-uute.

Luonnollinen 

Luonnossa esiintyvä tai luonnosta johdettu aine, esimerkiksi vesi tai kasviöljy.

Luonnollista alkuperää oleva

Luonnosta saatu, toiseksi aineeksi muunnettu aine.

Luontaisen kaltainen 

Synteettinen aine, jonka molekyylit muistuttavat luonnollisia molekyylejä.

Synteettinen 

Synteettisesti valmistettu aine, perustuu usein petrokemian raaka-aineisiin.

Orgaaninen 

Elollinen, eloperäinen tai luonnosta peräisin oleva.

Epäorgaaninen

Elottomaan luontoon kuuluva. Luonnonkosmetiikan aurinkosuoja- ja väriaineina käytetään muun muassa maaperän epäorgaanisia mineraaleja.

Kemikaalit 

Alkuaineet ja niiden yhdisteistä syntyneet, luonnossa esiintyvät ja synteettisesti valmistetut aineet, seokset ja valmisteet.

Säilöntäaineet 

Luonnolliset tai synteettiset aineet, jotka ehkäisevät tuotteen pilaantumista vähentämällä bakteerien, homeiden ja hiivojen kasvua.

Parabeenit 

Bakteerien ja sienten kasvua estäviä para-hydroksibentsoehapon estereitä, joita käytetään säilöntäaineina. Ne saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa, joskaan eivät sen useammin kuin muutkaan säilöntäaineet, ja niillä voi olla estrogeenisiä vaikutuksia. THL:n mukaan tutkimukset osoittavat, että väestön tämänhetkinen altistumistaso ja kosmetiikkalainsäädännön sallimat pitoisuudet eivät aiheuta merkittävää terveysriskiä. Luonnonkosmetiikka ei sisällä parabeeneja, ja myös tavallisissa kosmetiikkatuotteissa on parabeenittomia vaihtoehtoja.

Hajusteet 

Tuoksuvia ja haihtuvia, luonnollisia tai synteettisiä orgaanisia yhdisteitä, joilla peitetään tai muutetaan tuotteen raaka-aineiden tai sen käyttäjän ominaishajua.

Mineraaliöljy 

Raakaöljystä tislaamalla jalostettu, tavallisessa kosmetiikassa lääkelaatuisena käytetty öljy. Antaa tuotteelle pehmeyttä ja kiiltoa. Muodostaa iholle kosteuden haihtumista ehkäisevän kalvon.

Kasviöljy 

Kasvien siemenistä, pähkinöistä tai hedelmästä valmistettu öljy.

Eteerinen öljy

Kasvien kukista, lehdistä, hedelmistä, kuoresta, pihkasta ja juurista saatavia haihtuvia ja tuoksuvia öljyjä, joita käytetään tuoksuaineina ja aromaterapeuttisina aineina.