Hajusteallergia? Tunnista vaiva ja löydä sopivat tuotteet

hajusteallergiasta kärsivä nainen levittää hoitovoidetta ihottumaan

Kutinaa, punoitusta tai läikkiä iholla kosteusvoiteen tai hajuveden käytön jälkeen? Kyse saattaa olla hajusteallergiasta. Nimestään huolimatta hajusteallergia ei aiheuta aivastelua, vaan näkyy ja tuntuu ihottumana. Näin tunnistat hajusteallergian oireet ja opit löytämään sinun ihoasi hellivät tuotteet. 

Hajusteallergia – mitä se tarkoittaa?

Hajusteallergiassa esimerkiksi pesuaineiden tai kosmetiikan sisältämät hajusteet aiheuttavat allergisen kosketusihottuman.

Hajusteita löytyy tietysti hajuvesistä ja partavesistä, mutta usein myös esimerkiksi kosteusvoiteista, shampoista, deodoranteista ja saippuoista

Myös vaikkapa pyykinpesuaineissa ja siivousaineissa voi olla hajusteita.

Hajusteallergian oireet?

Hajusteallergia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, joista yleisimpiä ovat 

  • ihon kutina
  • punoitus
  • lievä turvotus
  • hilseily
  • paukamat
  • läiskät
  • näpyt
  • joskus myös rakkulat

Oireet voivat tulla joko nopeasti eli puolen tunnin sisällä tuotteen käytöstä, jolloin kyseessä on välitön reaktio. Toisinaan reaktio on viivästynyt, jolloin se ilmenee 1–7 päivässä. 

Hajusteet aiheuttavat oireita niille ihoalueille, jotka altistuvat hajusteille. Oireet voivat kuitenkin levitä myös laajemmalle, eikä vain juuri siihen kohtaan, johon olet tuotetta käyttänyt.

Hajusteallergia ja tuoksuyliherkkyys – ovatko ne sama asia?

Hajusteallergia ja tuoksuyliherkkyys ovat eri asioita, sillä hajusteallergia aiheuttaa reaktion nimenomaan allergisoivan aineen ollessa ihokosketuksessa. Sen sijaan tuoksuyliherkkyyden oireita taas ovat muun muassa hajusteiden aiheuttama päänsärky, hengitystieoireet, aivastelu, pahoinvointi ja silmien vuotaminen. Tuoksuyliherkkyys ei ole varsinaista allergiaa, eikä se selviä allergiatesteissä. 

Mikä auttaa hajusteallergian oireisiin?

Hajusteallergian oireet paranevat muutamassa viikossa, kun välttelet allergian aiheuttajaa.

Hoitoon voi kokeilla ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta riippuen ihottuman laajuudesta ja paikasta. Ilman reseptiä saatavat voiteet eivät kuitenkaan yleensä auta kroonistuneeseen ihottumaan.

Kysy apua sopivan tuotteen valintaan Yliopiston Apteekin henkilökunnalta joko apteekissa tai verkon chat-palvelussa. 

Hajusteallergia vai jokin muu ihoreaktio – miten erotan?

Pelkistä oireista ei voi erottaa, johtuvatko ne hajusteista vai onko niiden takana esimerkiksi tuotteen säilöntäaineet, kemikaalit tai jotkin muut ainesosat. 

Kyse voi olla myös jostain kokonaan muusta ihottumasta. Allergiatesteillä voidaan selvittää, onko kyse juuri hajusteallergiasta.

Kosmetiikan ärsytysreaktio – mitä sillä tarkoitetaan?

Iho voi myös reagoida kosmetiikkaan ihan muista syistä, jolloin kyse ei ole minkäänlaisesta kosketusihottumasta. Kosmetiikan ärsytysreaktiossa iho voi ärsyyntyä esimerkiksi siksi, että tuote ei sovi sinulle, käytät sitä väärin tai ihosi on huonossa kunnossa. 

Tällaisissa ärsytysreaktiossa ei yleensä esiinny kutinaa ja iho-oireet eivät leviä laajemmalle alueelle kuin mihin tuotetta on laitettu. Kosmetiikan ärsytysreaktioista kärsivän kannattaa suosia herkälle iholle kehitettyä kosmetiikkaa ja anti-age-tuotteita sekä herkän ihon meikkejä.

Mitkä hajusteet aiheuttavat yleisimmin hajusteallergiaa?

Hajusteita, jotka voivat aiheuttaa hajusteallergiaa, on paljon.

EU:n kosmetiikkadirektiivissä on määritelty 26 yleisintä allergisoivaa hajustetta. Listan näistä hajusteista löydät esimerkiksi Allergia-, Iho- ja Astmaliiton nettisivuilta.

Listasta löydät paitsi hajusteiden nimet, myös niiden INCI-nimet eli nimet, joilla ne mainitaan tuotteiden ainesosaluettelossa.

Esimerkiksi citronellol, citral, linalool, limonene ja geraniol ovat yleisten hajusteiden INCI-nimiä.

Mitä hajusteallergikon kannattaa tarkkailla purkin kyljestä?

Jos tuote on hajusteeton, se yleensä mainitaan pakkauksessa.

Myös tuotteen ainesosalistasta voi tarkastaa, onko siinä hajusteita. Tarkkaile ainakin sanoja aroma, fragrance ja parfum.

Voit myös lukea koko ainesosalistan läpi ja katsoa, löytyykö sieltä INCI-nimiä, jotka ovat edellä mainitussa allergisoivien hajusteiden luettelossa.

Täytyykö hajusteallergian takia mennä lääkäriin?

Lääkärin kautta on mahdollista päästä allergiatesteihin, joissa muun muassa hajusteallergia selviää. Lapputesteillä löydetään suurin osa hajusteallergioista.

Allergeenit kannattaa selvittää, jos epäilet, että jokin tietty aine pahentaa ihottumaasi. Allerginen ihottuma voi kroonistua, ja siksi hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa.

7 x hyvä tuote hajusteallergikolle

  • Avène Tolerance Cream on ihanteellinen kosteusvoide kuivalle ja erittäin herkälle iholle. Steriili koostumus, jossa ei ole hajusteiden lisäksi säilöntäaineitakaan. Jättää iholle samettisen tunteen, ei rasvoita tai tahmaa.
  • Hajusteeton La Roche-Posay Dermallergo Serum vahvistaa, rauhoittaa ja kosteuttaa herkkää ja helposti reagoivaa ihoa. Helpottaa ärsytystä, punoitusta ja kuumotusta.
  • Bioderma Sensibio H2O -misellivedellä puhdistat tehokkaasti ja erityisen hellästi niin koko kasvot kuin silmämeikit. Sopii myös erittäin herkälle, aralle, ärtyneelle ja punoittavalle iholle.
  • Harva tulee ajatelleeksi, että ripsivärissäkin voi olla hajusteita. Couvrance Tolerance mascara black on hajusteeton ja hellävarainen maskara, joka tuuhentaa, pidentää ja erottelee.
  • Hajusteeton ja hellävarainen ACO Face Sensitive Balance Micellar Cleansing Gel on puhdistusgeeli herkälle iholle. Miselligeeli poistaa hellävaraisesti meikin ja kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa välittömästi.
  • YA Vartalovoide on hajusteeton ja imeytyy nopeasti. Miellyttävä koostumus sopii koko perheelle. Sopii myös kasvoille ja vaikka käsivoiteeksi. Huikea hinta-laatusuhde!
  • Herkätkin kainalot voivat kaivata apua voimakkaaseen hikoiluun. Vichy Deo 48H Soothing Antiperspirant Roll-On sensitive skin on hellävarainen mutta tehokas hajusteeton antiperspirantti.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme.